Bor Ekonomija

Besplatan ručak

U dva dana pročitah dva teksta na lokalnim medijima koji potpuno suprotno govore o šminkanju Bora ovih dana.

Ovaj tekst i ovaj tekst.

Uz to, danas me je oko podne sreo generalni direktor RTB-a i pitao kako mi izgleda grad ovih dana. Odgovorio sam da mi izgleda super ovo što vidim u centru, samo ako smo u stanju da sve to platimo (zatekao me, nisam baš očekivao da zaustavi auto da mene pita nešto tako, možda bih imao još po neku primedbu da sam imao vremena da razmislim).
I evo sad čitam ona dva teksta i razmišljam, što bi mene pa bilo briga ko to plaća i kako će da se plati?

U suštini, u pravu je autor teksta sa bor-sve.net, nismo se previše pitali ni ko plaća obilaznicu oko Beograda ni Arenu… što bismo se pitali ko plaća sada kad se kod nas uređuje? Naročito ako se plaća iz jebenog NIP-a. Pa čak i ako plaća RTB i time malko uvećava gubitke koje godinama pravi. Koliko znam, Opština nije digla kredit za ovo kao što je svojevremeno radio Ničić u Zaječaru, a to je jedino što mi se ne bi dopalo.
Da vam pravo kažem, meni se čini da Bor neće da napreduje dok god taj RTB postoji ovakav kakav je. Pa ako već tako razmišljam, onda, što se mene tiče, neka plaća brate, bar će nešto ostati i biće nam lepo kad prošetamo gradom.

Da se ja pitam, ceo RTB bi trebalo prodati za onoliko koliko je bilo ko spreman da plati i sve do dinara da se uloži u sređivanje grada.
Pa ćemo ili da procvetamo ili da propadnemo sa stilom.
Majke mi, muka mi je više od RTB-a i priče o njemu.
Da nema tog bakra, možda bismo nešto i radili.

O autoru

Zoran Stanković

186 komentara

 • Ja se ne čudim uopšte što je sve u Boru odjednom živnulo, jer para u RTB-u ima i više nego dovoljno.Već duže vreme u jami se eksploatiše bogata ruda u rudnom telu „T“ i otkopava se po „SOSINOJ“ metodi. Doduše trenutno ima malo problema jer ta ruda nije tamo gde je geolog rekao da će da bude pa se nadamo da nije pobegla skroz, valjda je tu negde.

 • @SRECKO

  Znas,teoreticara i kancelarijskih pacova pun k…c,koji sede i primaju platu od istog RTB-a,po kome konstantno pljuju.Za probleme u jami ne brini,bice jos rudnih tela,ali nema ih ispod tvoje stolice.

 • Usvajanje (od strane zakonodavne lokalne vlasti) i implementacija (od strane izvršne lokalne vlasti) strateškog dokumenta sa definisanim logičkim okvirom (vizijom, dinamikom, vremenskim periodima i budžetom aktivnosti) ekonomskog razvoja i integracije u javnom procesu zajednice, garantuju kontinuitet razvoja lokalne zajednice, u skladu sa sopstvenim resursima i potrebama. Javnu efikasnost i transparentnost rada lokalne vlasti, vrednuju institucije procesa – monitoring, evaluacija, supevizija i revizija definisanih strateških procedura.

 • @coka

  Polupismenih vizionara i lopova u Boru ima i previše. Namnožili su se u poslednje dve godine, a sa njima se namnožiše bogata rudna tela na papiru. Iako vizionari primaju milionske iznose mesečno za bogata rudna tela, nikako da pronađu tu bogatu rudu.

  Kako se priča ovde u Beogradu, izgleda je i država Srbija prestala da veruje u vizije o bogatim rudnim telima u borskoj jami.

 • I šta sad? Ja bih voleo da vidim stav BorskogEkonomskogForuma o tome, a ne samo link 🙂
  Kakve narodne pare? Iz NIP-a i RTB-a?
  Mislim, to jesu nečije pare, ali u suštini nikakve pare u poređenju sa onim parama koje su otišle na uređenje Beograda, na pare koje su otišle na zapošljavanje onoliko Zaječaraca u Gorenju, na pare koje odlaze strankama, na subvencije ovima i onima… na milion gluposti!
  Sad su našli da se bune, kad pare odlaze na uređenje Bora?
  I sindikat i Zoran Ostojić bi trebalo da se opredele, da li im smeta trošenje „narodnih“ para uopšte ili trošenje tih para na uređenje Bora.

 • Mozemo da pricamo sta god ocemo, vise je nego ocigledno da u zadnjih deset godina nije uradjeno kao prosle i ove po pitanju uredjenja grada i to u pozitivnom smislu.
  Kako god bilo placeno, nas grad sada izgleda mnogo lepse. Pride, ne uzimaju nam iz dzepova.
  Sasvim sigurno je da ima sposobnih i ima onih koji bi to po svaku cenu ove prve osporili.
  I jedni i drugi imamo lep prizor naseg grada.
  Uzivam i hvala svima koji doprinose da nam grad bude lep.

 • @deda

  ne mogu da verujem da ima ljudi u ovom gradu koji još uvek ne znaju šta su Potemkinova sela.

  Da li je za tebe normalno da se okreči samo prednja fasada zgrade, koja se vidi sa ulice? Da li bi ti farbao auto samo sa prednje strane? Da li je normalno da prošlog leta daju pare za asfaltiranje ulice kod robne Kuće i da se postave novi ivičnjaci, a da se ta ulica danas ruši i ponovo asfaltira. Da li je normalno da se za te radove angažuju nepoznate firme bez tendera, iako su javna preduzeća i opštine dužne da poštuju zakon o javnim nabavkama?

 • Ako se fušeriše sa ovim uređenjem to je druga priča.
  Što se tendera tiče, to je treća priča. Ako treba da biram između nameštenog tendera i nepostojećeg tendera, ja glasam za nepostojeći.

 • Banalizuješ.
  Aj da izbanalizujemo do kraja:
  Ako voziš 150km/h čas prekršio si zakon, ali ako ti je u kolima trudnica koja samo što se nije porodila, ja nisam za to da budeš kažnjen.
  Drugim rečima, mnoge primedbe mogu da se stave na ovo uređenje grada, ali je generalno sjajno što se to radi iz sredstava RTB-a i NIP-a.

 • U situaciji kada je RTB dužan oko 900 miliona evra, mislim da je kriminalno trošiti novac na postavljanje spomenika (za koga takođe nije postojao nikakav konkurs) i farbanje prednjih fasada zgrada. Pogotovu ako se zna da je RTB dužan oko 50 miliona evra za struju, a EPS (odnosno država Srbija) mora da uzima kredite za termoelektranu i poskupljuje struju svim građanima. Ili ako RTB ne plaća naknadu za korišćenje mineralnih sirovina poslednjih 3 godine (reda veličine 10 miliona evra) od čega polovina pripada državi Srbiji a polovina opštinama Bor i Majdanpek. Šta misliš šta bi sve mogla opština Bor da uradi sa par miliona evra? Možda bi onda bilo para i za propale krovove škola i fiskulturnih sala, i za krečenje celih zgrada, ne samo u glavnoj ulici,…..

 • Pa, očigledno da RTB ovakav kakav je ne može da plati dugove. Obaška što je u restrukturiranju pa ne može ni sudski da mu se zapleni imovina (zato valjda i odlazi u stečaj, jer ove godine po zakonu mora da izađe iz restrukturiranja).
  Svašta bi moglo da se napravi sa tim parama koje spominješ, ali od toga, realno, nema ništa.
  Ako sve to uzmemo u obzir, onda sam ja zadovoljan što će bar nešto otići u uređenje grada.
  Državna preduzeća su uvek služila i služiće da se pare rasipaju, pa onda neka se malo rasipaju i po ulici Moše Pijade u Boru.
  Neozbiljno je razgovarati ozbiljno o RTB-u pre nego što se privatizuje. 🙂

 • „Ako sve to uzmemo u obzir, onda sam ja zadovoljan što će bar nešto otići u uređenje grada.“

  Stvarno nisam očekivao ovakvo razmišljanje od bivšeg LDP-ovca i zakletog borca za liberalni kapitalizam. Očigledno je susret sa generalnim vizionarom imao veliki uticaj na tvoje razmišlljanje.

  Da je RTB umesto rasipanja para na Dom Odmora u Brestovačkoj Banji i plaćanja kojekakvih novinara, uplatio bar deo para od naknade za korišćenje mineralnih sirovina, sad ne bi morali da razglabamo o šminkanju glavne ulice kojom treba da prođu najveći sinovi Srbije.

 • Bez obzira na pojedine stavove kojima se osudjuju potezi kojima se ulepsava grad, mislim da je Bogu hvala došlo vreme da se nešto uloži i ovde a ne samo preko Crnog Vrha. Ovaj grad zaslužuje i daleko, daleko više jer se dogo godina apsolutno nije ništa dešavalo.
  Ne treba biti veći katolik od pape i insistirati na potpunoj regularnosti jer tek onda ne bi ništa dobili, a posebno pozitivan stav imam u vezi komentara 12 i 14.

 • @boranin: He, he…
  Da je RTB uplatio bar deo duga lokalnoj samoupravi, kao što ti predlažeš, ajd probaj da pretpostaviš na šta bi taj novac otišao. 🙂
  Naravno da sam ja i dalje za librealizam i kapitalizam, zato i kažem da je neozbiljno govoriti ozbiljno o RTB-u dok o njemu odlučuje stranka na vlasti (ili stranka koja je u situaciji da ucenjuje vladajuću).
  Čitav sistem je totalno pogrešan i bez veze je raspravljati o sitnicama tipa da li je novac dat za uređenje grada mogao i drugačije da se upotrebi.
  Vidi, meni je lepo kad prošetam čistim i sređenim gradom (što ovaj još nije, ali izgleda da će bar ovog leta biti) i ako ćeš sada da očekuješ da se bavim pitanjima da li je u svemu tome bilo lopovluka ili šta ja znam čega, onda bi bilo dobro da prvo priupitaš ljude iz svoje okoline zašto o tome ćute jer su mnogo bolje upoznati sa situacijom nego ja.

 • @Zoran

  Zamisli situaciju da nekome pozajmiš puno novca, i taj neko posle par godina, umesto da ti vrati novac, napravi bazen u dvorištu kuće, postavi betonskog lava i oko njega posadi cveće jer je imao takvu viziju. Šta bi ti rekao o takvom čoveku? Da li bi rekao da nije bitno što ti nije vratio novac, kad bar može da ti bude lepo dok šetaš pored njegovog dvorišta? Ili bi možda takvog čoveka pljunuo i nazvao ništarijom ili na srpskom – govno smrdljivo?

 • Stratešku ekonomsku korist, uvek predstavlja kombinacija svih individualnih interesa, koji su uključeni u javni interes zajednice. Obaveza lokalne zakonodavne i izvršne vlasti, je da opšte i pojedinačne interese, integriše u javnom dijalogu zajednice i promoviše lokalno strateško partnerstvo. Ovakav lokalni interes, zahteva politički kompromis u lokalnoj zajednici, koji garantuje izgradnju institucija i razvojni kontinuitet zajednice, pre i posle lokalnih izbora.

  U korist zajednici ne idu pokušaji skrivanja sopstvenih problema. Naglašavajući strateške probleme, pokušavajući da ih rešimo što pre, a ne kasnije, doprinosimo stabilnosti i jačanju lokalne ekonomije i integraciji lokalnog partnerstva u našem okruženju. Strateškim fokusiranjem na svakodnevne probleme, štitimo svoju devastiranu lokalnu ekonomiju i težimo profitabilnijim lokalnim poslovima, pri čemu ne smemo ugrožavati, osnovne inetese investitora – vladavinu prava, imovinska prava i kvalitet poslovng okruženja.

  Stagnacijom u strukturnoj krizi, slabljenjem standarda i povećanjem nezaposlenosti stvaramo pesimizam kod građana, zaposlenih, privrednika i investitora. ,,Naše javne špekulacije,, i vraćanje optimizma po svaku cenu, predstavljaju ,,borbu sa vetrenjačama,, koja nikome u zajednici nije u interesu. Kako nam dolaze, tako nam i odlaze ,,razvojni vetrovi,,. Ostaćemo mi i ,,naša gola borba sa vetrenjačama,, koja će imati ishod kao u viđenim literaturama. Ko god obrazuje lokalnu vlast, mora da procesuira strateško sređivanje lokalne ekonomije – jer razvojni pravac ima samo dva smera ,,napred ili nazad,,. Što znači ,,ako želimo da pobedimo sebe (nikako druge – jer oni imaju svoje probleme), nesmemo međusobno da gubimo,,! Veoma jednostavno i sasvim prirodno.

  Ne postoji nijedna grupa građana niti stranka, kao ni pojedinci, koji mogu samostalno da daju odgovore na probleme u našem devastiranom okruženju u kome živimo, niti postoji neko ko može da te probleme sam reši, ma kakav ekspert bio. Naša obaveza je da kandidujemo rešenja i zahtevamo pokretanje javnog dijaloga o njima, a da u isto vreme motivišemo građanski aktivizam, privatni i javni sektor zajednice, kako bi bili što uspešniji u procesima planiranja i realizacije razvojne lokalne ekonomije. Niko drugi osim nas građana Bora, ne može održivo da razvija našu autentičnost.

 • 1. Ulepšavanje Bora
  Pre bi se reklo: Ulepšavanje ulica Tadić Borisa. Da nije, počelo bi od Starog selišta, pa na dole, do 1. maja.
  2. Ko je unakazio fasade borskih kuća i zgrada?
  3. Ko to treba da plati?
  Kada je Kalčić (da vas podsetim) spomenuo dugovanja RTB-a prema lokalnoj samoupravi, svi radnici RTB-a, sa svim sindikalcima su skočili, i td. i td.
  Tenderi, Zakoni, šta koj qrac. Sosa slučajno sreo neke iz Raške, druge iz pm. Jel hoćete, hoćemo.
  I to je neki NIP. To nam palo s neba? Od osnivanja (proverite ko je osnivač NIP-a) to služi pred izbore da se namame majmuni.
  Nekom NIP, nekom RIP. Ili po nekima: Bolje NIP, nego RIP!
  Deda, Rain@:
  I da, koji NIP će da Vam napravi more oko peskovite plaže kod Doma kulture?

 • @boranin: pa ja rekoh već da bi najbolje bilo da taj neko ode u stečaj ili da mu se rasproda imovina. Ako je potrebno da se neko uhapsi, da se uhapsi.
  U međuvremenu, bolje išta nego ništa.
  @Pokret: Da, znam šta je NIP. Baš to što si rekao. Služi za dobijanje izbora i pranje para. Ali, kao što rekoh, nismo se bunili kad su pare iz njega išle u Beograd ili Zaječar, što bismo se bunili sada. Kome je Sosa dodelio poslove opet – šta me briga? Neka o tome misli Zoran Ostojić ili Dinkić ili Cvetković ili ko je već odgovoran što RTB nije privatizovan. Za mene bi bio problem da je tako radila lokalna samouprava.

 • U državi bez modela i uzora svaki model ima svoj lični uzor i obrnuto.

  Naime, u Titovo vreme od borskih para građena je i doterivana cela Jugoslavija od Vardara do Triglava i svi oni koji su od toga imali koristi nisu se pitali odakle su te pare i ko ih je i kako zaradio. Kasnije su tu imovinu od borskih para bagatelno rasprodali raznim domaćim i stranim tajkunima, a RTB i njegovi radnici od toga nisu dobili ni jednu akciju. Tada su svi otimali od RTB-a i gradili svoje buduće države. Sada se prvi put pojavio neko u RTB-u, koji otima od države Srbije, koju je takođe dradio RTB, i sada na račun države gradi Bor. Do nedavno sam to smatrao nečasnim poslom, ali kad pogledam kakva nam je država i koliko takva država svakome od nas otima preko ličnih prava i raznih harača, promenio sam mišljenje i sada navijam za svakog ko uspe da od takve države nešto otme u korist Bora, jer mi takvi sada sve više liče na nekog tranzicijskog Robin Huda. Zato sada pozdravljam svaku otimačinu od države u korist Bora. Bravo majstori. Samo napred.

 • Kad su rešili da ofarbaju fasade smešno je farbati ih polovično. Tačno je da se ruši ono što je rađeno pre par meseci a tek će da se ruši. Nebitno ko plaća da li Nip ili RTB nije u redu bacati novac. Daleko od toga da imam nešto protiv da šetam sređenim ulicama ali bih stvarno više volela da se sve to radi planski.

 • @boranin: Ako neko krade mora u zatvor, o tome ne bi trebalo ni da diskutujemo. 🙂
  Ali, ovde se radi o parama koja je pokrala država od građana, a nju teško možemo da uhapsimo. Pa ako je već tako, dok ne uspemo da uhapsimo državu, meni odgovara da deo tih para bude uložen u uređenje grada. Mislim, to je kap u moru prema onome što je uloženo u neke druge gradove po Srbiji.
  A ovo o čemu govore Pokret i Ela spada u drugi deo priče sa kojim se manje ili više slažem: moglo je to i bolje i lepše da se uradi.

 • E moj Joe, 50 konkursa da je raspisano, 5000 konkursa da je raspisano, u ovom gradu mene niko ne bi primio. 🙂
  Pa kad je već tako, mogu opušteno da pišem tačno ono što mislim i zameram se i jednima i drugima.

 • Naslov posta najbolje oslikava moje razmišljanje o onome što je napisano u postu.
  Ali, ono što je napisano u postu, nema nikakve veze sa naslovom.
  Dakle, da ne tupim više, dovoljno sam veliki da znam da nema besplatog … (bilo čega). Račun stigne bilo kad (kad se najmanje nadaš), sa svim zateznim kamatama.

 • „Necemo se valjda drzati zakona ko pijan plota“.
  Prevod: carska milost, iliti mi volimo cara vise nego leba da jedemo.
  – neko iz RTB- a krade od drzave – ovo moze da kaze samo maloumnik.
  – drzava je krala od RTB-a – ovo moze da kaze samo maloumnik na kvadrat.
  – RTB lezi na 2.5% svetskih zaliha bakra – za ovo nema kategorije.

 • RTB. – Dobro je da naši građani znaju da 2,5 % svetskih rezervi bakra leži u Boru, u Srbiji, i to je važan potencijal razvoja naše zemlje. Nekoliko decenija je govoreno da od „Bora“ nema ništa, a ja sam i te kako ubeđen da ima, ali je potrebno investirati u istraživanja, u novu opremu i narednih godina će se u RTB uložiti oko 450 miliona evra. Rudari su mi posvedočili da je za njih izuzetno važno da se nabave nove bušilice, nova oprema za izvlačenje rude, jer to čuva njihovo zdravlje, povećava konkurentnost i produktivnost i brzo vraća uloženo. Pritom ne možemo zaboraviti na topionicu koja je nemerljivo važna za zaštitu životne sredine, ljudi i dece koji žive u ovom delu Srbije. Zahvaljujem se direktoru i rudarima što su mi omogućili da vidim potencijale Basena, a video sam i nalazišta koja imaju vrlo visok sadržaj metala – jedan od najviših sa kojim se danas susrećemo u svetskom rudarstvu.

  Ovako je predsednik Srbije Boris Tadić počeo svoje obraćanje novinarima po izlasku iz borske Jame…

  http://www.rtb.rs/showNews.php?lang=Serbian&&id=302

 • Meni je bilo muka da mesecima slušam polemiku o beogradskim platanima. Poludim kad na vestima čujem kako su sredili tašmajdanski park sa sve teretanom na otvorenom i onda treba da izađem iz kuće i lomim noge jer Bor nema ulicu po kojoj može da se hoda a da glava nije uprta u zemlju jer ako kojim slučajem pogledaš u nekog ode noga u neku rupu. Ne mogu da kažem da mi nije drago što se nešto ulaže u grad. U svakom slučaju bolje i ovo nego besplatni koncerti.

 • Malo,malo pa u Boru nikne neki novi spomenik, i to na struju pa se još okreće. Neznam čija je to ideja ali vidim da neko mnogo voli spomenike. Neznam samo kako će ta nova topionica da izgleda kad se bude okretala na struju.

 • A zasto je’boranin’ toliko nervozan zbog uredjenja grada,sta mu smeta lepo uredjen grad u kome zivi?Setimo se na sta je grad licio pocetkom prosle godine.Neka se ‘ boranin ‘ ukljuci u uredjenje grada ako nije do sada.Mozda je to razlog njegove negativnosti.

 • @nostradamus

  Nemam ja ništa protiv da Bor lepo izgleda. Ali imam protiv da RTB ne plaća svoje obaveze po zakonima, a da umesto toga „donira“ građanima Bora krečenje prednjih fasada samo u glavnoj ulici.

  U odnosu na prošlu godinu Bor je sada za nijansu gori za život: srušena je česma u centru da bi se postavio spomenik; srušena je fontana koja je koštala 1,5 miliona dinara (za šta niko nije odgovarao), da bi se nasuo pesak na platou Doma Kulture, na kojem još nisu sanirane betonske ograde terasa, koje svakog trenutka mogu da padnu nekom na glavu; osim 3 glavne ostale ulice su pune rupa; škole i dalje prokišnjavaju, fiskulturne sale i dalje prokišnjavaju; uništen je jedini park u gradu, posađene su tuje na ulazu u grad da bi se sakrile barake u kojima žive siromašni, kada padne jači pljusak glavne ulice su poplavljene jer je zarušen gradski kolektor, …

  A ljudi su se već oprostili od nove streljane za Bobanu Veličković, od teniske akademije (Troicki ili Đoković ostalo je nejasno), od renoviranog hotela Jezero, od fakulteta za sport Megatrend Univerziteta u Kapiji Bora, od fabrike brojila sa 150 zaposlenih, od fabrike cipela sa 100 zaposlenih, od Ruskog kapitala za obnovu hotela Jelen na Crnom Vrhu, od solarne elektrane snage 500 MW, od autoputa Paraćin Zaječar, od obnove aerodroma, od otvaranja diskoteke u Domu Kulture, od 350 radnih mesta kad Glenkor otvori Cerovo do kraja 2010. godine, od …..

 • Ako sam se necemu naucio to je strpljenje i da je vreme najbolji pokazatelj. Elem, vreme pokaze sve i za mnoge stvari je upravo vreme potrebno.
  A ako se vratim malo unazad: od silnih obecanja mogli smo svi u Boru da napisemo jednu klnjigu od 500 strana.
  Sada ne slusam obecanja, sada svojim ocima gledam da se nesto menja i to na bolje.
  To je VELIKA razlika.

  Ako se nastavi ovakvim tempom, svasta nesto lepo cu da vidim. Lepo i zelim da gledam, dosta mi je praznih obecanja.

 • @Deda

  A šta se to menja na bolje? Krečenje prednjih fasada zgrada u glavnoj ulici? Sađenje tuja ispred ruina na ulazu u Bor, da Dinkić ne vidi bruku i sramotu kad dolazi u Bor? Sirene koje oglašavaju opasnost od dima u centru grada? Krečenje propale ruine nazvane „Kapija Bora“? Otvaranje 3 prodavnice u Robnoj Kući da bi firma u vlasništvu Verano Motorsa radila projekat renoviranja glavne ulice? Betoniranje „amfiteatra“ koji je već bio betoniran da bi opet dobili ispucali betonski amfiteatar? Kupovinu klizališta koje je se ne isplati? Sipanje peska ispred ulaza u Biblioteku? Postavljanje spomenika na sred raskrsnice, umesto saobraćajca? Otpuštanje radnika primljenih u RTB na određeno vreme da bi se primila deca iz Velikog Krivelja opet na određeno vreme, bez konkursa? Zatvaranje pogona dijamantskih krunica da bi krunice za bušenje mogle da se kupuju preko posrednika? Postavljanje velelepnih svetskih semafora?…

  Ako sam nešto od boljitka izostavio, nije bilo namerno.

 • Ovo sa semaforima je smesno. I tu treba da se stavi kruzni tok.
  Spomenicu su cool i simbolisu nasu proslost i sve vezano za nas grad. Meni je predivno.
  Pogotovo kao vozacu dugogodisnjem mi prija jer kruzni tokovi ne guse saobracaj.
  Pride stanujem pored Doma zdravlja i sada vise ne gledam one uzasne saobracajke na raskrsnici. Super je sada…

  Bas sam se lepo klizao zimus na ledu i uzivao zajedno sa decom. Nismo morali da idemo za Zajecar kojeg inace ne preferiram posebno. Ranije sam se klizao u Beogradu i moram priznati da je bilo papreno skupo. Sada mi je cooool i djabe, ipred nosa. Odem pesice, vratim se pesice.
  Sa sredjenim fasadama, moj pogled je coooool i bas mi prija ocima. Uzivam.

  Onaj pesam mi nije jasan ispred Doma, ali ajde, verujem da ce i on doci na red. Ipak je strpljenje majka!!!

  A amfiteatar je super i bas mi se svidja. To sto nemamo kulturna dogadjanja a imamo odlican prostor to je druga stvar. Kad dodju oni sto su placali koncerte mojim parama, imace gde da svirkaju …Do tada, zaista verujem da ce biti opet lepih koncerta kao prosli put…Eto i na malom stadionu smo imali odlicnu svirku!!!

  Cesto idem u robnu kucu i uvek nadjem nesto lepo za kupiti. Imam potvrde sa svim prodavcima i mogu da pazarim i na rate. Svidjaju mi se muske cipele i naglasavam da u Boru nema takvih ko u robnoj kuci…I farmerke sam tamo kupio, bila akcija i snizenje, a kvalitetne. Samo treba obici redovno i navatati akcije.
  Malopre sam bio do novog kruznog toka i odusevio se.

  Nas Bor polako dobija Evropski izgled.
  Pa pogledaj samo koliko basti imamo u glavnoj ulici. Zajecarci redovno dolaze, ko mi nekad kod njih.
  Pogledaj setaliste, puno ko bomba. Ljudi nemaju kintu za more, ali mogu da se druze, da setaju, da popiju pice, pojedu neku pljeskavicu.
  Do pre par godina imali smo dve cesme koje ne rade i jebanu fontanu koja skupljala konzerve…

  Jesam li ja nesto preskocio?
  A da, deca iz Krivelja bi i trebala da imaju prednost kod zaposljavanja. Dodji u Krivelj da vidis koliko ga vise nema i sta je sa istim selom. Rudik je udaljen od centra sela citavih 100 metra. Iseljeni skoro svi …RTB duguje Krivelju jos od lanije preko milion dolara…
  Postoje prioriteti…Ko se kako zaposljava neka proverava Rep. inspekcija rada, nisam merodavan za to. Ali jesam kada kazem da mi je sada lepse u MOM gradu nego lanije.
  Svaki dan prosetam i sada pravo uzivam!

  Verujem da je ovo samo pocetak, a vi?

 • A gledajte ovo:
  -nisu tuje zasadjene da se ne bi videle malene kucice na ulazu u Bor, nego da istim smanje prasinu koja im dolazi sa puta.
  Pride niko ne kaze da su tuje zasadjene i sa druge strane dijagonalno gde su malene kucice u kojima se svasta nesto prodaje, nego se gledaju one na izlazu…

  Lako je videti samo ono sto zelimo da istaknemo da je lose, da kritikujemo, tesko je videti lepote i tesko je POHVALITI!!!

 • Sve se slažem sa Dedom. Ovako nije bilo ni za vreme Tita.
  Sećam se kad je dolazio sa Kaundom, da je otvorena robna kuća (posle je zatvorena, a Sosa je ponovo otvorio).
  Sećam se kad je dolazio sa U Ne Vinom (prdsednik Burme). Tada su ofarbane samo bandere za uličnu rasvetu.
  Sećam se kad je išao da sa Čaušeskom otvara neki Đerdap (mislim da je II). Tada je omalana fasada železničke stanice. Sa svih strana, ne samo sa jedne.
  Sada kad dolazi Boris Veličanstveni, i posađeno cveće, i ošišana trava, i peščana plaža kod Doma, i fasade, i tuje, …
  Mnogo lepo.
  Jedino ovaj dim, nikako Čarobnjak iz Oza da ga omala i namiriše.
  I najzad saznah zašto za sve te radove koji se izvode u Boru (ORA Bor), nema napisano ko je izvođač radova, čemu služe radovi, ko je finansijer tih radova i koliko će trajati.
  Glupo je da reklamira svoju ćerku.

 • СОСААФОРИЗМИ – Први наставак

  Свака персонална подударност вероватно је случајна, не замерите. Предходна епизода је била у http://www.e-stav.rs/2011/05/evropski-lider-odlazi-u-stecaj/

  Иза Сосиног рада крију се резултати, тако да нико не може да их види.

  Код нас нема више партизанштине. Сада је то хајдучија.

  Уместо да нас мало боље чека сутра, нас мало сутра чека боље.

  Код нас нема проданих душа. Све ово улепшавање фасада Бора, радимо бесплатно!??

  Соса је дошао по своје, а ми смо му већ дали све.

  Мрак не стиже из електричних, већ из Сосиних централа.

  Сосине чистке су очистиле њега, али укаљали његову прошлост.

  Сосу је срамота што се бави бизнисом. Сада сви знају да му је стало до пара.

  Соса је обећао боље сутра, зато што су Борани данас закаснили.

  Говори Сосе су пуни рупа (гаура). Као да су их писали путари Штрабака.

  Излазак Басена Бор из кризе је питање дана. Штета што су им дани као године.

  Када пажљево погледаш, Соса све више ме подсећа на Динаркића.

  Док Соса мења само длаку, биће чупаво за нас.

  У Соси је чучао таленат, али је изашао на погрешну страну по нама.

  У чему је разлика између Сосе и тумора?
  -Тумор може бити доброћудан.

  Зашто не штампајупоштанске маркице са Сосиним ликом?
  -Не би знали људи са које стране да пљуну.

  Како се каже Соса на латинском?
  -Persona non gratis.

  Шта пева Соса када се напије?
  -Неке птицееее никад не полетеееее!

  Пита Соса, који је пут до луднице?
  -Само скренеш!

  Шта ради Соса након шамарања Боре Рајића?
  -Извини се пре извињења.

  Пита Соса, која је болест најбоља?
  -Склероза. Не боли, а увек слушсш нешто ново.

  Соса, која је разлика између обичне и геј свадбе?
  -На геј свадби песмe „Зете мили зете и Неможе нам нико ништа“ певам по два пута.

  Черн каже: „Говори истину па не мораш ништа памтити“.
  Соса коментарише: „Шта би ја онда памтио“.

  Соса није сузбио криминал. Не жели унутрашње конфликте!

  Соса, нема потребе да измишљаш непријатеље.
  -Сада мораш да измишљаш пријатеље.

  Геније се рађа једном у сто година.
  Соса: „Ја још ређе“!!

  Против свих сила Соса се брани свим силама.

  Уверавају нас да смо са Сосом срећан народ.
  -Страхујемо да срећи неће бити краја.

  Тек би се видело колико је РТБ Бор гигант, кад би могао да стане на ноге.

  Басен Бор интензивно се развија, али се очекује да то неће оставити озбиљне последице.

  Соса је као црв. И када поједе целу јабуку, црв је од јабуке мањи.

  Нова топионица је гриндфил инвестиција. Не липши магарче до зелене траве.

  Сосу смо држали за реч. Отео нам се.

  Наоштрио се Соса- да тупи.

  За Сосу нема зиме! Још се ложи на раднике.

  Ако је грешити људски, Соса је човек и по.

  Соса више верује туђим речима, него својим очима.

  Што Соса мање зна, то му се његово знање чини обимније.

  Соса се определио за лаж, мора да има добро памћење!

  Мржња код Сосе потиче из страха од бољег, а убија оног ко мрзи.

  Наш менаџмент је принципијелан. Нико никога не може очима да види.

  Од Сосе, чији је лични бренд шљива, не треба очекивати трезвеност.

  Соса говори по диктату. Слушајте између редова.

  Тешко Соса шири оптимизам. Простор му је све ужи.

  Са Сосом кризу смо успешно савладали. Са „бедом“ ће у Бору ићи теже.

  Борани погођени кризом изгледају као ударени Сосом.

  РТБ Бор много заостаје за светом. Код њега као да се 1999. година завршава ових дана.

  Цезарова sentenca „Veni, vidi, vici“ код Сосе траје без ограничења.

  Како ћеш разликовати будалу од Сосе. Кад будала прича сви му се смеју, кад Соса баљезга сви му аплаудирају!

  Соса је на добром путу. Још само да крене.

  Чувај ме Боже пријатеља, јер се од Сосе чувам сам.

  Медицина је толико напредовала да практично ни Соса није здрав.

  Соси је чудно то, што стављена нула на крају, повећава вредност.

  Кад се Соса заклиње до гроба, обично не мисли на свој гроб.

  Што Соса постаје старији, то мање верује да мудрост долази с годинама.

  Соса,
  слава је отров који треба узимати у малим дозама.

  Соса је паметан, њему не вреди говорити.

  Навике мењамо, пиво, вино и Соса остају.

  Само Соса и мртви не мењају своје ставове.

  Ништа не остаје иза нас, Соса је љутска сабласт која лута, не остављајући ни своју сенку.

  Соса, нема у животу победника- има само преживелих.

  Никад Соса није био срећан, може се само сећати да је то био.

  Ако Сосином главом често пролазе паметне мисли, то значи да се тамо и не задржавају.

  Памет отклања препреке једну за другом. Глупост Сосе уопште не познаје препреке.

  Кад би Сосино тело знало куда ће га одвести његова људкост, обузела би га потпуна парализа и то одмах.

  Грешити је људски, али да би направили праву глупост потребан вам је Соса.

  Две ствари су бесконачне, свемир и Сосина глупост, али што се свемира тиче нисам сасвим сигуран.

  Паметни људи себе прилагођавају свету, глупи свет прилагођавају себи. Отуда сав напредак долази од глупих људи.

  Кад сви мисле исто- значи, нико не мисли много.

  Веома често један посто Сосине лудости надјача деведесетдевет разума.

  Каријеристи немају пријатеље – имају своје људе.

  Соса који је геније, а то не зна, вероватно и није.

  Кажете ли Соси само једанпут да је паметан, враг ће му то понављати десет пута на дан.

  Соса није дипломата. Дипломата је човек који четири пута размисли пре него што ништа не каже.

  Соса сматра да је једна од великих слобода које доноси демократија и слобода говорити глупости.

  Соса је једна велика грешка природе.

  Соса не зна шта му је био деда, више га брине шта ће бити његов унук.

  Богу се обраћа Соса кад жели постићи нешто немогуће. За нешто могуће довољни су му и полтрони.

  Соса,
  гробља су пуна незаменљивих људи. Запамти! Епитаф је споредна ствар.

  Неки пију од радости, неки од туге, а Соса од јутра.

  Соса пије да заборави, али не заборави да пева и пије.

  Соса је пио да заборави Верицу, да га престане прогонити њена слика. Али кад је постао пијан видео је двоструко.

  Соса! Уосталом, пуко је мишљење да се више лудих данас среће по улицама него лудницама.

  Душевни болесник никад не напада без разлога. У томе се разликује од „нормалног“ Сосе.

  Вук длаку мења у јесен и у пролеће. Соса по потреби.

  Кад бог хоће да казни Сосу, он услише наше молитве.

  Соса је центар нашег координатног система. Треба да буде означен ништицом.

  Соса ваља бирати: или ка онима који стрељају, или међу оне које ће стрељати. Трећег пута нема.

  Ово са Сосом још није крај. Није чак ни почетак краја. Али је можда крај почетка.

  Паметан човек примећује све. Соса на све има неку замерку.

  Глупан који је постао свестан да је глупан није више толики глупан.

  И Соса може цитирати Свето писмо за своје потребе.

  Једино у паклу Соса ће бити позитиван лик.

  Није мајмун крив што је од њега постао човек онако звани Соса.

  Урбанизам од Сосе ствара прозор.

  Соса, потребни су ти и непријатељ и непријатељ да те ране у срце: један да те клевеће, а други да ти јави то.

  Весели и добри људи траже пријатељство, а Соса јатаке и ортаке.

  Име ми је Б…..е. Пријатељи ме зову најчешће Соса. Непријатељи ме не зову. Али не зовем ни ја њих. Па ко дуже издржи.

  Соса престао да ми буде пријатељ. Пријатељ никада није ми ни био.

  Пријатељство са Сосом склопљено уз песму и чашицу већином је стаклено.

  Соса је скраћеница карактеролошке личности са епитетима „садизмом опседнуте сатанистичке авети“. Неки кажу да је психопатска наказа .

  Бор није Потемкиново село,Тадићу ниси Екатерина Велика, То је то, Сосина намештаљка!

  Соса је на улазном кругу Бора, Вајферт на крајном кругу, на жалост за трећег нема места.

  Соса стоп! За тебе нема одговарајућег места.

  У Бору чаша чашу стиже. Неће ваљда Соса стиже Сосу!

  Књаз Александров дворац је шала. Шта је Сосин дворац у Брестовачкој Бањи!?

  Соса већ стиже Сосу. Где су ту његови п…

  In vino veritas est. У Соси то је обрнуто. Римски императори нисте ништа, Хај!

  Рударство није почетак у Бору, али немој да Бор буде крај краја!

  Сосо, царе ти си нај, нај… ваљда, на срећу твојој, ниси наш крај!

  Вајферт, на његову славу, неће бити крај борског рударства, а на Сосине славе.

  Соса не бира средства, бира објекте, е! Борани дајте му своје место.

  Соса каже да је „рођен“ у Бору, по свему судећи њега је донела црна рода, ипак, ту.

  Борани, нисте срећни колико сте тешки, што вам је донешен Соса. Вашој будућности вероватно је крај, после тога!?

  Соса довољно си развио борску привреду, развиј мало, на нашу срећу, и друга места.

  Нушићу ти си пионир, ми са Сосом смо академици.

  Због ограниченог простора твој ефекат ће гласити: био, ал’ мајци не био.

  Лаза К. Лазаревићу, ми са Сосом ни смо скренули. Скрећемо!

  О Боже, не дај ми Сосу против ешерихије коли, њега већ имам.

  Вајферт се чуди, Соса како постиже те највеће успехе у свету, дали си најбољи, Да, визионар.

  Када Динаркић окрене леђа у Бору остаће силуета без Сосе.

  Вода, вода, у Бору неће ваљда бити Соса…Соса и опет Соса!?

  Власи, ви нисте Румуни?, али нисте ни Соса, Соса рече тај.

  Вино је црвено, у колико Соса не каже другачије. Е! То је срећа, где су ти боже Дионисе видици?!

  Код Сосе не важи Veni, vidi, vici, već победио сам да бих дошао (ego victoria in Bor est).

  In vino veritas est, из Сосе је побегла истина.

  In Соса veritas est. А даље ? Не зна се.

  Једини је Соса окупирао монологом свог Колосејума. Сви га пажљиво слушају.

  Бору не недостаје Beach volley, само да крене испред Дома (не)културе. Сосин изум без мреже. ПУ.

  Соса стиже Сосу. Где је крај? У рукавици (ала Цеце)!

  Соса нема брата, има Saljahadin T. Сосиног „инвеститора“ из Турске, без шале и мане.

  Соса, Бор је направио Сосу! Крај је Соса (ОК).

  Metso Minerals, Соса врати дробилице или паре.

  У Соси истина није. Она ће тек сазнати! Да није касно?

  Код Сосе и пензионерима је одзвонило.

  Константине императору, ти си ништа, ми сада имамо императорисимуса Сосе.

  Соса, жив нам био док те подносимо. Ти и себи ни си сносан.

  Твој епитаф, по твојој жељи је, жив не био мајци, али не такав.

  Соса је душа од душе, али је побегао човек из (in).

  Бору ће се вратити прошлост, ако рачунате на Сосу, не гарантује вам се будућност.

  Нова топионичка технологија решиће све проблеме, ви само чекајте!

  У Бору све се окреће, добро, станите Соси на кружном столу. Време је!

  Кад сутра? Соса оде. Остајемо ми. Ипак је срећа!

  Видовдан, није ваљда крај Бора, али није ни искључено. Соса је то…никад се не зна!

  Соса сигурно није Потемкин, али борани нису ваљда Екатерина Велика?

  Борани, и после Сосе …Соса мислим да неће бити. Срећно!

  Соса је алхемичар, из ништа прави бакар.

  Соса је фахман, из ништа је направио Потемкинов Бор. Само погледајте боље!

  Соса није пијан, а трезан не каже ништа. То је величина!

  Соса зна да сваки човек мора да умре, али мисли да се то њему никада неће догодити. Догодиће се!

  Соса читавог живота мисли да се учи како живети, а уствари учи се како умрети.

  Захваљујући Соси, наши радници су срећни. Јер је срећа лепа само док се чека.

  Сосино мишљење је првагнуло. Паметнији је попустио.

  Соса је оптимиста од рођења, а песимиста од кад памти за себе.

  Власт квари нашег Сосу, а новац изводи завршне радове.

  Кад год Соса хоће да убрза корак у развоју Басена, саплете се о стопи раста производње.

  Истина код Сосе је напредовала. Сада има више лица.

  Чист рачун-дуга Сосина рука.

  Соса рукама зарађује, а ногама бежи да га не ухвате.

  Соса ће ступити у штрајк жеђу, јер му дата обећања не пију воду.

  Карикатура од Сосе је смешна и без речи.

  Једино у сексу клечећи став Сосе није понижавајући.

  Сосина власт је скромнија од комунистичке. Она је узимала по потреби, а Сосина колико може.

  Критиковао сам оног РТБ-овог менаџмента, али овог Сосиног не могу. То су ипак наши људи.

  Ако одете у Велики Кривељ видеће те највећи багер у Европи, а ако одете у генералну дирекцију РТБ Бор, можете да видите највећег лажова у Европи, а можда и шире.

  Некад „обавезно“ на Кусјак, сутра у топионици. Режисер исти, сценариста исти, статисти веровали или не, исти.

  Соса се обратио боранима и боранкама: „Noli turbare circulos meos“ (не дирајте моје кругове)!

  Из оног нашег где, нађеш слободног места посади дрво, „наш“ Соса је увео у Бору где нађеш раскрсницу посади круг са монументом. Мудрост нема шта!

 • Očigledno da su se mišljenja oko dešavanja na uredjenju grada potpuno razišla, od odobravanja, pa do potpunog negiranja. Lično bih poželeo da se sa uredjenjem nikada ne prestane, da se gradi, boji, uredjuje, sadi pa bilo nekom milo ili ne. Volim da živim u čistom i uredjenom gradu a da vas podsetim da zgrade u Boru nisu bojene ni sa prednje ni sa zadnje strane već preko 40 godina Ne mogu da shvatim one koji još žive u prvobitnoj zajednici i koji bi da i dalje osnovna stambena jedinica bude pećina.
  Ne mogu da razumem da neko odmah u svakom poduhvatu vidi lopova aman. Privatizovan je FOD i od 1.600 radnika sveo se na oko 200 i verovatno će se do kraja ugasiti jer je većina opreme već prebačena u druge gradove. A ko je taj FOD izgradio? Jer to za nekoga sreća? To bi se isto desilo i sa RTB-om a već duže vreme plate su redovne i ne bas male. Povećana je proizvodnja iz sopstvenih sirovina. To verovatno ove što brine izgradnja nove topionice koja će konačno obezbediti čist vazduh za našu decu, čini nesrećnim jer je bolje da po gradu idu sa maramicom na ustima?
  Uvek imam spremno pitanje za takve koji nemaju drugaciji odraz u ogledalu nego ZLO! Legnite na ulice odmah i nemojte da čekate Vidovdan jer drugo ništa i ne znate, a ako znate i ako imate neku malu, malecku ideju, ma kažite da vas Bor po tome zapamti. Ali NIKADA u životu niste ništa uradili ni za sebe ni za druge. Ako jeste, eto najbolje prilike da se ovde pokažete i počnite redom:_ _ _ . I ove 3(tri) crte su mnogo.
  Spomenike dobijaju zaslužni a za naš grad je to sugurno rudar čiju bih bisti izradio visine 100m da se iz Beograda vidi i da se vidi na čijim je ledjima lenšlkarilo hiljade i hiljede pametnjakovića i secikesa i neka se ponosno uzdignute glave vrti kliko ga je volja..
  Bogu hvala da se neko pojavio da i nas pogleda, naš grad, da ga uredi pa makar nekom pukne čir od jedi ali neka se zna da će Bor biti moj grad koga ću sa ponosom pokazivati prijateljima koji o nama znaju tek toliko da smo mrtav grad. E nismo, naprotiv, gde god mogu i ja ću lično davati svoj doprinos a ko neće neka gleda po strani da ne bi smetao.

 • Dušan S(i)lini.
  Nema sreće svaki borčanin, da se uvuče Sosi u guzu. Ali, …
  Sosa, s vremena na vreme, ima probleme (zdravstvene) sa tim organom, a samim tim i svi oni kojima je taj isti organ naopako postavljen. Što kaže naš narod: Dupe-glavci.
  Ajde ti Dušane kaži meni:
  Ko je kriv što su borske fasade zgrada takve kakve su?
  Ko je kriv što nam je onoliko Novo groblje?
  Ko to ima vizije i vizije o vizijama?
  Kako objašnjavaš to što se pre pola godine „ulepšavao“ grad, a danas se to isto ruši i pravi nešto drugo što „ulepšava“ grad?
  Što vas je bre strah da napišete: ko radi, šta radi i ko i koliko plaća?
  Ko je nadzorni organ tih radova?
  ___

 • @Pokret

  Jadna li nam majka kada neki sebe vide kao urednike tudjih života a da svoj nisu i nakada neće dovesti do pristojnog nivoa. Pitanje svih pitanja na koje ti nikada nećeš imati odgovor: Šta si TI uradio u svom životu da bi uopšte bio kompetentan da komentarišeš tudje napore da se nešto u ovom gradu uradi?
  Kada na to pitanje budeš imao odgovor, onda možemo da razvijamo diskusiju do mile volje jer ćeš onda biti ravnopravan sagovornik. Ovako, nemamo o čemu da razgovaramo, jer ne zaslužuješ moju pažnju i ne znam šta mi je danas te gubim vreme na kojekakve….. Ja nisam stručnjak za probavni trakt kao ti ali si ti očigledno tamo proveo suviše vremena pa pokušavaš svoja iskustva da preneseš i na druge. Neka, fala.
  Ima li bar jedno mesto ili nešto ili metar kvadratni po kome će te ova planeta Zemlja upamtiti? Kaži slobodno. Lako je biti anti-protivan, doduše, najlakše, ali je veruj mi veooooooma teško da se neko lati posla a veoma lako da se zbog toga nadje na stubu srama.
  Ajde junače prvo odgovori pa onda pitaj. Koga ćeš da pitaš zašto most sa pilonom u BG košta milijardu eura, kao dve topionice i fabrike H2SO4 u Boru? Pitaj zašto dva kružna toka isped Arene koštaju kao dva godišnja budžeta Opštine Bor?
  Ne, to nije važno, najvažnija stvar na ovome svetu je bila zašto je pobogu postavljen luster iznad spomenika u centru grada i kako to da Dom kulture umalo ne pade od opterećenja nekog drugog lustera.
  Nova topionica se gradi da bi nam obezbedila najviše ekološke standarde i da bi se sa karte Evrope izbrisao najveći elkološki čir i da na 400m nadmorske visine naš grad bude vazdušna banja a ne auspuh.
  A novih radnih mesta će svakako biti ali izgleda po jednom novoformiranom glupom kriterijumu: ili jesi ili nisi, ili znaš ili ne znaš, ili vrediš ili ne vrediš. Možeš li u tim glupim kriterijumima da pronadješ mesto sebe? Please sir.

 • E, sad …
  Kakve veze ima izgradnja nove topionice i malanje fasada?
  Da je istina, to što pričaš ili misliš, valjda bi se prvo sredila fasada Doma kulture?
  Ili krov neke OŠ?
  Ne, bato, mala se, sadi se, pere se, samo gde će King, sa dvorskim ludama, da prođe. Ovi u Bolničkoj neku umru, što od muke, što od dima.
  I šta? Ako kradu oni po Beogradskom pašaluku, ajde i mi malo?
  Da Dušan i Sosa, ovaj cirkus, plaćaju iz svog džepa, baš bi me bilo briga. Ali, ne …
  Za ove pare, mogli ste nekoliko flash peć da kupite. I to bez kredita.

 • Zabavna je ova mushmula dusan (latinski Mespilus germanica dusanikus). U vecim kolicinama, kao i svaka mushmula, izaziva dijareju.
  Izvinjavam se nepozvan.
  „…anti-protivan“ (?) – dal si bre cuo za duplu negaciju (duplo gola mushmulo)?
  „…milijardu evra…“ dodajes li to nule mushmulo lazljiva?

 • @ Zoran

  Ja ne procenjujem ko je sta radio, daleko od toga, nego vidim da su mnogi neobavešteni, neargumentovani i kritički raspoloženi a mislim da na to ima pravo taj ko je i sam nešto uradio, dobro, loše, pogrešno….važno je da je imao dobru volju.
  Ove radova ne plaća ni RTB ni Opština, kao prvo, a kao drugo pročitajte malo šta pišu novine oko mosta na Adi pa ćete videti koliko nula ima ili nema u tom mostu.
  Zorane,mislim da bi i sam morao da se uljučiš i da ne dopustiš ovakve kometare(ma čiji bili) koji su ispod renomea e-stav.rs ili da pre svakog objavljivanja preslišaš autora da li je pročitao PRAVILNIK na vrhu ove stranice.

 • @Dusan

  Loše si obavešten. Ne gradi se „nova“ topionica, već se rekonstruiše stara topionica tako što se ubacuje nova peć a konvertori ostaju stari. U prvobitnoj verziji (onoj od 135 miliona dolara koju je Dinkić pompezno najavio krajem 2008. godine) nije bilo reči o novoj fabrici sumporne kiseline, ali su „eksperti“ kasnije ukapirali da RTB nema ni jednu fabriku sumporne kiseline i da će morati da se gradi nova. Za rekonstrukciju stare topionice i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline, eksperti su naknadno došli do cifre od 220 miliona dolara. Kredit za sve to uzima RTB, a država daje garanciju za 135 miliona evra (oko 175 miliona dolara). Pored državne garancije RTB će morati da založi i godišnju proizvodnju katoda bakra, što znači da neće moći da naplati ono što za godinu dana proizvede, pa će morati da uzima dodatni kredit za tekuće poslovanje.

  Što se novih radnih mesta tiče, za rekonstruisanu topionicu i novu fabriku sumporne kiseline neće biti potrebno sadašnjih oko 1200 radnika, već duplo manje, oko 600 radnika. Prema tome biće oko 600 radnika viška koji će dobiti otkaze.

  Na televiziji Bor je objavljeno da TIR finansira (donira) farbanje fasada i rekonstrukciju raskrsnice kod pošte. Ko laže? Vi ili tv Bor?

 • Pa ako bi smo išli tim redom, onda bi smo mogli mnogo toga da kažemo šta ostaje od opreme koja već postoji u topionici i normalno je da se iskoristi sve što vredi. Naravno da se nova topionica ne gradi na livadi a to je samo prednost za investitora. Izgadiće se u kraćem roku i počeće ranije sa proizvodjom i to bez zagadjivanja grada i okoline što je sto puta više od dobitka na lutriji i valjda jedan od osnovnih razuloga zbog kojeg treba podržati ovaj projekat.
  Da li je realizacija „nove Topionice“ istorijski trenutak za Bor? Svakako da jeste, iz toliko razloga da bi to moralo u nekoliko tomova da se napiše a ne izmedju redova kako to ovde biva.
  Medjutim, naš nivo svesti, medjusobnog uvažavanja i komunikacije nam dozvoljava da prosipamo bujice i bujice nerazmljivih uvreda jer svako suprotno mišljenje valjda to i zaslužuje.
  Za svaku osudu su uvrede na ličnoj osnovi i mislim da to smeta većini koji se na bilo koji način uključuju u ovu temu jer valjda svako ima pravo na svoje mišljenje.
  Meni je zadovoljastvo što su takvi komentari u manjini i da svaka vrsta prolivanja besa na ovoj stranici govori o kulturi komuniciranja autora.
  No, svako odgovara za svoje postupke pa neka čini onako kako misli da treba, tu nema pomoći.

 • Sve je to OK, rece Zoran.
  Ali, qrac moj, nista nije OK.!
  Ovde neki polemisu toliko emotivno kao da je jedino vazno da se imaju dobre namere, a da svi drugi pokazuju zlonamernost ili zavist sto su u Boru postignuti odredjeni rezultati.
  Kako se ovde radi samo o novcu, pitanje je da li RTB uzima pare iz drzavnih fondova kao sto su NIP, Fond za razvoj, plus banke, i na taj nacin zaduzuje se kreditno u stotnama miliona evra zato sto je pun para ko brod, ili zato sto ih nema?
  Neki, koji su posisali silno znanje ce sad odmah potrcati: dobro da si nam to reko, mi to nismo znali!
  E, pa uvazeni truste mozgova, i ostali sveznajuci, ako znate to recite mi kako dekintirani RTB sme da trosi tudje pare na donacije za sve i svasta, izmedju ostalog i za uredjenje grada?
  Nemojte samo da kazete da sam ja neko ko ne voli Bor, navikli ste odma da idete na licnost!
  Ili da kazete da je to po zakonu jer je tako odlucio Upravni odbor, koga je postavila vlada i koji na to ima pravo. Sto jes, jes.
  Iako dobro znamo kako upravni odbor funkcionise, odnosno ko njime manipulise.
  I da nema predsednika jos od onomad kad je smenjen Grbin.
  Da ne tupim dalje, samo kazite da li ste vi za postovanje zakona ili niste?
  Kad se o tome izjasnite, onda mozemo da polemisemo?

 • Uređenje grada je svakako nešto što treba da obraduje svakog ko živi u Boru, i mislim da se svi učesnici u diskusij oko toga slažu. To treba da radi opštinska vlast, a to što RTB hoće da to finansira i to nije ništa strašno, ali kad bi to bilo na zdravoj osnovi a ne na populizmu. Tako što hoće da se drugima pokaže, koji nisu upućeni u situaciju u RTB, kako je napredak proizvodnje bakra u RTB-u to omogućio. A nije tako, daleko je od toga. Sada proizvodnja bakra umesto da raste ona opada, u maju je proizvedeno 400 tona bakra manje nego u aprilu. Zato što je jama praktično bez proizvodnje bogate rude, u velikom Krivelju pada proizvodnja zbog drobljenja (havarisane dve sekundarne i jedne tercijalna drobilica), nema rude za flotaciju, i što je najgore takav trend će se nastaviti. Pošto se stalno kupuje oprema bez reda i plana, sve se više zadužujemo, brzo ćemo doći u situaciju da RTB neće moći da izmiruje svoje finansijske obaveze od prodaje bakra. A onda će ovi dobrotvori za Bor biti daleko od Bora u nekom „Trešnjevom hladu“ ( Sosina kafana u Beogradu). Pitaću ja onda ove ostrašćene navijače ko će tada da obezbedi plate radnicima. Taj dan nije daleko, za nekoliko meseci biće opšta bežanija. I zato one koji nisu u to upućeni razumem što se ovako ponašaju, zbog njih sam ovo i napisao.

 • Уређење града, које је у току, је само почетак предизборне кампање и у правом смислу речи је замазивање очију. Ако би се мало тачније инфоримсали о томе ко и од којих пара плаћа текуће радове дошли би до закључка да ће коначни рачун ипак платити буџет општине односно грађани Бора, што директно што индиректно.
  Не спорим да је потребно да се град уреди, али радити кружни ток на раскрсници која је већ постојала и могла да добро функционише само са пар знакова за првенство пролаза, скидати расвету која је постављена пре пар година и стављати нову, фарбати фасаде на корзоу у десетак различитих боја, а притом инсистирати од власника локала да имају једнообразне фасаде, садити поменуте тује испод већ израслог дрвећа, фарбати „капију града“ без санирања отпалог материјала које годинама односи вода са зидова, све то много подсећа на мацкање, ал’ шта нас па брига, не жалимо се ни за много крупније ствари. Важно је да је шарено…

 • Naravno da smo primetili.
  Svi su primetili. Većina se sprda, a poneko se i tome raduje. Tome se raduju oni koji, kad kreče sopstveni stan, ostave neokrečeno iza regala, tako da potpuno razumem poreklo njihovog ushićenja.
  Pošto je reč o privatnim zgradama za čije krečenje stanari moraju dobro da uplate Javnom stambenom kad hoće da im se zgrada okreči, šta to sada znači – da oni koji nemaju sreću da im stan gleda na glavnu ulicu – treba da plate da se okreči i poleđina zgrade? Šta da radimo mi koji ne stanujemo u glavnoj ulici? Kome da se žalimo? I mi bismo voleli da nam RTB (ili ko već) okreči zgradu, nije krečena već 40 godina. Kakva je to diskriminacija?

  Da se razumemo, nemam ništa protiv sređivanja grada. To je super. Ali, mnogo počinjemo da ličimo na Zaječar gde je samo Skver sređen i glavna ulica, dok su, kad malo zađete „dublje“, ulice neasfaltirane i blatnjave, dvorišta neuređena i prljava.

  Hoću da kažem – da ako već ima novca za sređivanje grada – možda je bilo prioritetnijih stvari. Ne živi se samo u glavnoj ulici, kao što se ne živi samo onda kad predsednik treba da dođe. Živeti treba i nakon toga, sunce treba i dalje da sija. Međutim, pošto smo svi shvatili zašto se ovako brzinski i fušerski radi, bojim se da će Boris da dobije fras kad vidi onaj svinjac ispred Doma kulture. Molim da ga nipošto ne izvode ispred Doma da se pozdravlja sa građanima, isprljaće cipele, a i bojim se da će upasti u neki jendek. To bi bilo veoma neprijatno za nas Borane.

  Pošto sam negde pročitala da će, na Dan otvaranja Nove topionice (namerno pišem ovo velikim slovima jer verujem da će to postati novi praznik i novi neradni dan jer će ući u istoriju grada, a gen. dir. će postati novi Vajfert, Šistek, Hofman i Pijala (dakle – četiri u jednom), iskreno se i potpuno nezlobivo nadam da neće padati kiša ovih dana, barem dok sve ovo ne prođe – jer se amfiteatar puni vodom do te mere da ga deca iz okoline doživljavaju kao bazen i kupaju se da sve pršti.
  Neću da nam čestitam praznik unapred, ne valja se, ali ću nam čestitati novo poskupljenje komunalnih usluga.
  Zaslužili smo…

 • Izvinjavam se, pišući u brzini i uzbuđenju, ostao mi je poslednji pasus nedorečen. Naime, čula sam da će glavna fešta da bude u amfiteatru, sa muzikom i vatrometom. Zato se nadam da će biti sunčano i suvo vreme, bez vetra.

 • СОСААФОРИЗМИ-други наставак

  Сосин „пендрек“ не сме више да буде синоним РТБ Бор, већ срце и пожртвовање за раднике и сараднике.

  Сада је наступио период умерености и Соса признаје своје грешке. То је његов нови стил, мада још је у моди замазивања очију.

  Сосина прошлост могла је бити сјајнија. Али, има времена.

  Сосино лудило је пролазног карактера. Чим не буде њега, нестаће и оно.

  То што Соса у противнику непријатеља, не значи да то ђубре не треба убити.

  Соса више не пева о слободи. Он је више има кад ћути.

  Откако је Соса престао да верује својим очима, све је већи оптимиста.

  Соса увек пронађе рупу у закону. Иза браве ће касније.

  Соса, побеђеног руши пораз, а победника његово славље.

  Некад смо имали малог Сосу. Сад имамо обојицу.

  Није фатаморгана: гради Соса Бор!

  Бога се не бојимо, јер нас он чува, аод Сосе?

  Лепа реч и гвоздена врата отвара, рече Соси улизица.

  Какав је то полемички дух Сосе? Лаже, вређа пљује…

  Тешко је бити паметан у Бору у којем је сваки трећи грађанин геније.

  Маргинализовани Соса и даље смета. Заклања маргину.

  Соса, није штета што си касно почео да мислиш, него што си касно престао.

  Соса се добро држи све док има за шта да се ухвати.

  Соса није нарцис! Он је неки гори цвет.

  Нашој срећи, са Сосом, није било краја па смо морали да је докрајчимо.

  Све наше љубави према Соси су тужне. Не могу да нас прежале.

  Соса је непобедив (практично му ништа не можемо) осим ако није устао на леву ногу.

  Час Душан Силни, час Урош Нејаки, а час неустрашиви Соса, ми смо ти такви.

  Код Сосиних доушника су најважније уши. Без алата нема заната.

  Нашу срећу са Сосом није лако описати. Мора ту доста да се измишља.

  Уколико се не стигне са улепшавањем Бора, у шта дубоко не верујем, Сосо проведи Председника у ноћним сатима, а при томе штеди на струју. Сви ће бити одушевљени!?! Што се тиче г. Вајферта, он може и онако да сачека. Извучи му руку из пластике како би могао природно да те братски поздрави.

 • Mnogo je lepo biti pametan i citirati(prilagodjavati) tudje aforizme ali bi bilo bolje da se ispred i iza stavi znak “ i ime autora jer plagijat ne zaslužuje pažnju.
  Što se uredjenja glavne ulice tiče, to je uobičajeno svuda, u svakom gradu je tako, Knez Mihajlova npr. Gospoda koja su dobila stanove za po 10 maraka, mogli bi da se potrude da svoju zgradu sami okreče ili odražavaju. Ja živim u očevoj kući i bojenje fasade je moj problem, a kako nemam stan koji mi je poklonjen, uopšte ne brinem koja će zgrada sa koje strane biti obojena. Neka prostalih 25% poklonjenog oboje stanari i onda ćemo biti ravnopravni.
  Poneki sa ovog foruma bi već morali da se ozbiljno zabrinu za svoj kompleks jer spominjati nekoga po stotinu puta, očigledno prelazi u zavisnost od koje se zaista teško odvikava.
  Kako god, otvaranje radova na izgradnji nove topionice je svakako i svakako istorijski trenutak jer je izgradnja II faze u metalurgiji završena dalekih 60-tih godina XX veka. U krajnjoj liniji, uopšte nije važno ko i zašto, ali Vas molim da dooobro zapamtite poneke dane u Boru kada ne može da se diše od topioničkog dima. O tome ćemo razgovarati posle tri godine kada toga konačno više u Boru ne bude bilo. Znam da je skepticizam deo ljudske naravi ali dopustite da se to desi bez (zlu)radosti a sve ovo o čemu sada pušemo će biti daleka prošlost.
  Mnogo toga sam ovde pročitao što je loše, što ne valja ….. a voleo bih da čujem i neki predlog šta bi u stvari trebalo da se uradi a da je to u ovom trenutku u drugom planu? Ovo je odlično mesto gde bi i takva tema mogla de se otvori. Kritike su ok ali ajde da damo i svoj doprinos pogotovu ako volimo ovaj grad pa da to bude jedinstvena tekma u idejama. Siguran sam da bi mnogo toga moglo da se realizuje ako se organizujemo kao igrači koji igraju za isti tim. Ovako mi se čini da na ovoj utakmici ima više gistujućih navijača nego domaćih.
  Kritikuje se kružni tok u centru grada!? Pa zar ne vidite da u centru nema više ni policajca da reguliše saobraćaj a ni uobičajene gužve u 7 sati. Zar to nije bolje nego ranije? IV km? Preporodili smo se od kada je taj kružni tok u funkciji. A možda su i zgrade mogle da budu malo više rozije ili pinkije, ali su sigurno lepše nego potpuno sive od dima kao ranije.
  Znam da smo različiti u stavovima ali ne vidim da u tome može da bude neki poseban problem.
  Ako se budemo medjusobno pljuvali, na kraju ćemo svi biti popljuvani. Da li nam je to cilj?

 • Institucionalne vrednosti i lokalno partnerstvo afirmiše lokalna zajednica, procesuiranjem javnog dijaloga – građana, javnog i privatnog sektora i implementacijom funkcionalnog okvira razvojne strategije.

  Ekonomija lokalne zajednice
  http://www.scribd.com/doc/54263119/Ekonomija-lokalne-zajednice

  Bor – Gradska zajednica opština
  http://www.scribd.com/doc/54304511/BOR-Gradska-Zajednica-Opstina

  Podrška razvoju privatnog sektora
  http://www.scribd.com/doc/54563516/Podrska-Razvoju-Privatnog-Sektora-u-Boru

  Ruralni razvoj – zeleno žuti geografski klasteri Bora
  http://www.scribd.com/doc/54928490/Ruralni-Razvoj-Zeleno-zuti-Geografski-Klasteri-Bora

  Evropska budućnost opština i regija
  http://www.scribd.com/doc/54404911/Evropska-Buducnost-Opstina-i-Regija

 • Dule@:
  Niko ne spori da li je lepše sad ili pre. I „kaka“ boja je lepša od „dimnjak“ boje.
  Pitanja su sledeća:
  I grupa:
  1. Ko to finansira: RTB (svi radnici RTB-a su nadzorni organi) ili SO Bor?
  II grupa:
  1. Koliko to košta?
  Ili je sve to palo sa neba – „besplatan ručak“?

 • @Dusan

  Slažem se sa tobom da građani Bora treba da zapamte dan početka bacanja niz vetar 220 miliona dolara za REKONSTRUKCIJU STARE TOPIONICE. I ja bih te zamolio da više ne pominješ „novu topionicu“ jer se radi o rekonstrukciji stare topionice, kako, uostalom, i piše u obrazloženju Zakona o davanju garancije … (http://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/143114/pz_garancije_rtb-bor0358_cyr.zip). Što se tiče zagađenja iz rekonstruisane stare topionice i nove fabrike sumporne kiseline, verovatno će biti manje nego sadašnje, ali samo u slučaju da rad topionice bude konstantan, bez prekida, i to sa punim kapacitetom. Pošto u narednom periodu očigledno RTB neće moći da obezbedi dovoljno koncentrata odgovarajućeg kvaliteta iz sopstvenih sirovina, moraće da radi ili uslužnu preradu tuđih koncentrata ili eventualno da kupuje koncentrate na svetskom tržištu, za šta RTB nema para. Uslužna prerada podrazumeva preradu koncentrata čiji je kvalitet oko 30% Cu, što znači da će domaći koncentrati morati da imaju kvalitet ispod 20% da bi se mešali da tuđim koncentratima. To znači veće troškove u flotacijama RTB-a. Sve ovo će uzrokovati nestabilan rad rekonstruisane stare topionice i samim tim smanjeno iskorišćenje odnosno veće zagađenje i veće troškove metalurške prerade.

  Dakle, umesto da se u staru mečku u ugradi nov motor i ostavi stari menjač i pri tom potrošnja goriva bude velika, mnogo je racionalnije bilo da se za iste pare kupi nova honda sa manjim motorom koja manje troši. Mada je najbolje rešenje bilo prodavati gorivo – koncentrate. Odnosno novac od kredita uložiti u rudnike, bez kojih nema topionice.

  Niko ovde nema ništa protiv sređivanja fasada, međutim problem je u tome da RTB donira novac (koji nema) privatnim licima koji su vlasnici zgrada (a ne Opština). Po kojoj odluci direktor RTB-a ima ovlašćenje da poklanja novac privatnim vlasnicima zgrada u glavnoj ulici? I to samo za krečenje prednje fasade zgrade. Po čijoj odluci RTB finansira rekonstrukciju raskrsnica u gradu? Zar to nije u nadležnosti Opštine Bor? Da li je prethodno neki saobraćajni fakultet ili institut ili bilo koja druga institucija koja se bavi saobraćajem, uradila studiju ili projekat kojim je izvršena analiza saobraćaja u gradu i definisana potreba da se baš na ovim raskrsnicama izrade kružni tokovi? Da li upšte postoji Urbanistički plan u Opštini Bor po kome su predviđene sve ove gluposti koje se rade po gradu? Ili se sve ovo radi po nahođenju jednog čoveka – direktora RTB-a, koji je, zaboga, imao viziju?

  Ovakav način ponašanja i rada širom otvara vrata korupciji i krađi, i neko će zbog svega ovoga morati da odgovara na sudu, vrlo skoro.

 • Odlična poenta:

  „Niko ovde nema ništa protiv sređivanja fasada, međutim problem je u tome da RTB donira novac (koji nema) privatnim licima koji su vlasnici zgrada (a ne Opština). Po kojoj odluci direktor RTB-a ima ovlašćenje da poklanja novac privatnim vlasnicima zgrada u glavnoj ulici? I to samo za krečenje prednje fasade zgrade. Po čijoj odluci RTB finansira rekonstrukciju raskrsnica u gradu? Zar to nije u nadležnosti Opštine Bor? Da li je prethodno neki saobraćajni fakultet ili institut ili bilo koja druga institucija koja se bavi saobraćajem, uradila studiju ili projekat kojim je izvršena analiza saobraćaja u gradu i definisana potreba da se baš na ovim raskrsnicama izrade kružni tokovi? Da li upšte postoji Urbanistički plan u Opštini Bor po kome su predviđene sve ove gluposti koje se rade po gradu? Ili se sve ovo radi po nahođenju jednog čoveka – direktora RTB-a, koji je, zaboga, imao viziju?“ (Boranin)

  Nemam šta da dodam.

  @Dušan
  Tako je, bojenje privatnih kuća (gde spadaju i stambene zgrade u glavnoj ulici) je – privatna stvar stanara. Zato se i pitam, zašto ih farbaju i to sa tri strane, a ne ofarbaju, na primer, po toj logici – i tvoju kuću?

  Kao ženi, boje u mom životu predstavljaju značajnu stvar, pa se pitam – ko je odredio koja će zgrada biti pink, koja rezedo, koja žuta, itd.
  Zašto SAMO na jednoj zgradi (preko puta Dupleksa) piše ko je izvođač radova? Zašto to ne piše na svim zgradama? I uopšte na svim borskim gradilištima?

  Verujem da će se Borisu dopasti ovo veselo šarenilo, uopšte ne sumnjam, ali se meni nije dopalo što sam pročitala da se Boranima opet povećavaju cene komunalija kao ni to da je na Dnevnom redu Opštinskog veća bio predlog odluke o novom zaduživanju opštine Bor.
  Imaš li neki komentar na ovo?

 • Kako smo upravo saznali, raspored časova za Vidovdan:
  1. Rano zorom, iz Beogradskog pašaluka kreću luksuzna vozila (min. 70.000€ po komadu) puna vozača i kobri.
  U isto vreme, sa Dedinja poleće nam dragi predsednik, helikopterom.
  Nekako, u to isto vreme, 63. padobranska zauzima Aerodrom „Sosa“ u Boru.
  2. Vozila prihvataju predsednika na aerodromu, 63. padobranska i kobre jure dabre. Ko bre? Da bre!
  3. Prolaze novoasfatiranim putićem do jednog kružnog toka (tu kruže do 5 minuta), idu do drugog kružnog toka, gde kruže do 10 minuta, sve diveći se rudaru koji se sporije od njih okreće. Prolaze ulicom Novih fasada do trećeg kružnog toka, gde se vrte k`o na ringišpilu, zureći u pokrivač spomenika, „kaka“ boje.
  4. Ulaze u RTB, gde ih dočekuju razdragani rudari, slaveći poslednju predstečajnu platu.
  5. Puštaju u rad mistriju, čime je označen početak izgradnje Nove topinice. Poručuju raspevanom narodu (čuje se „Spasi …“) da počne da štedi, jer država to smo svi mi, što dalje znači, da smo svi mi garant kredita od 300 miliona € (a kad sam te zvao da mi budeš garant za kredit od 1000€ rekao si mi da nemaš, a i da imaš, odakle ti).
  6. Iz Lože skidaju pokrivač Masonu.
  7. Počinje vatromet.
  Ali, POKRET u isto vreme organizuje koncert na krovu Doma kulture grupe „A Discipline kichma“ koji počinju pesmom „Nemoj da bacaš betonske blokove sa krovova moga grada“, koji padaju u amfiteatar.
  Mole se sugrađani, da ispreturaju svoje ormariće, pronađu pionirske marame, zavežu ih na čvor, i u što većem broju pohitaju na doček voljenom drugu Titi.
  Posle mogu da rade što im volja sa maramicama. Da se bese, da pokriju uši, da vežu portiklu, …

 • Toplo preporučujem da se pogleda:

  ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI
  („Sl. glasnik RS“, br. 72/2009, 81/2009 – ispr., 64/2010 – odluka US i 24/2011)

  11. Izgradnja objekata i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola

  Član 1, 144 i 145

 • @dusan

  Član 145.
  Građenje objekata iz člana 2. stav 1. tač. 24) i 25) ovog zakona, izvođenje
  radova na investicionom održavanju objekta i uklanjanju prepreka za osobe sa
  invaliditetom, adaptacija, sanacija i promena namene objekta bez izvođenja
  građevinskih radova, odnosno promena namene objekta, vrše se na osnovu rešenja
  kojim se odobrava izvođenje tih radova, odnosno promena namene objekta, koje
  izdaje organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole.
  Uz zahtev za izdavanje rešenja iz stava 1. ovog člana podnosi se:
  1) dokaz o pravu svojine u skladu sa članom 135. ovog zakona;
  2) idejni projekat, odnosno glavni projekat za radove na sanaciji i adaptaciji
  objekta;
  3) informacija o lokaciji za izgradnju pomoćnih objekata, garaža i trafo
  stanica 10/04 kV ili 20/04 kV;……

  Dakle, da li postoji rešenje kojim se odobravaju radovi na investicionom održavanju objekata u glavnoj ulici? Da li je dostavljen dokaz o pravu svojine investitora nad objektima? Da li postoji idejni odnosno glavni projekat za radove na sanaciji? Da li radnici koji kreče fasade nose zaštitnu opremu – šlemove? Da li su skele pokrivene zaštitnim platnom? Gde je građevinska inspekcija??!!

 • Ne mogu da verujem što bi reko moj imenjak Srećko Šojić da Tako renomirana firma kao što je Metso Minerals pravi tako loše tercijalne drobilice. Prošlog petka negde baš u ovo vreme crkla opet nova tercijalna drobilica u flotaciju Veliki krivelj, radila samo 20 minuta, puštena i crkla. I gde ih samo ovaj Sosa nađe i gde ih dovede u Bor, jes da je taj Saša Kitanoski njegov zemljak Makedonac, ali što je mnogo, mnogo je. I da zlo bude veće on je sa njima ugovorio za 18 miliona eura i rekonstrukciju Kriveljske flotacije, tolike pare a oni ni drobilicu neznaju da naprave. Čudno. I sada kad nam trebaju pare jer svaki dan je neka proslava, sutra u Majdanpeku – 50 godina rada, u utorak proslava povodom izgradnje kamena temeljca za topionicu, sladeće je verovatno Sosin ispraćaj iz RTB -a, i td, i td, proizvodnja bakra baš sada mora da pada. Ovog meseca u Velikom Krivelju će biti manje bakra u koncentratu od plana za oko 290 tona, a to je u parama manje oko 2 miliona dolara u prihodu RTB-a, a sve to zbog tih glupih drobilica. Tako da je krečenje fasada umetničko izražavanje umetnika koji je mikrofon zamenio farbarskom četkom, i zato glupo je da se o tome ozbiljno diskutuje, jer umetnost nema cenu. A neznam što se čudite što se farbaju samo prednje strane zgrada, pa kada ste videli da umetnici farbaju slike sa obadve strane ili da slikaju suncokrete.

 • @Boranin
  „Dakle, da li postoji rešenje kojim se odobravaju radovi na investicionom održavanju objekata u glavnoj ulici? Da li je dostavljen dokaz o pravu svojine investitora nad objektima? Da li postoji idejni odnosno glavni projekat za radove na sanaciji? Da li radnici koji kreče fasade nose zaštitnu opremu – šlemove? Da li su skele pokrivene zaštitnim platnom? Gde je građevinska inspekcija??!!“
  Odgovor je: Da, osim šlemova i platna, samo što to nije materija koja ide na javnu raspravu nego je stvar struke i ako je to problem, ja lično mislim da zbog šlemova neko mora da odrobija bar 20 godina.
  A što se posete BT našem gradu povodom kamena temeljca, kamo sreće da se to desilo daleko ranije, sigurno bi sada imali daleko manje dima u vazduhu. BT moze neko da voli a neko ne ali je on legitimno izabrani predsednik Republike Srbije a to je svakako institucija koja mora da se poštuje.
  Svako ko dočekuje goste a dobar je domaćin, malo će počistiti kuću, obrisati prašinu, oprati prozore, red je. Gost dodje i ode…..

 • @dusan

  Znači, investitor je dostavio dokaz o pravu svojine nad objektima uz zahtev za izdavanje rešenja? Ili je možda svaka zgrada u glavnoj ulici za sebe podnosila zahtev za izdavanje rešenja o odobravanju radova na investicionom održavanju, pošto su stanari zgrade ujedno i vlasnici zgrade?

 • Da se išlo tom putem, pojedine fasade bi padale nama, tebi, meni na glavu a valjda ima i malo kompromisa na ovome svetu aman, ili je to sada najvažniji i najveći problem? Očigledno da smo mi u provinciji zaduženi da gubimo vreme na gluposti, da li je komšijska kokoška prešla u tudje dvorište pa se zbog toga godinama vučemo po sudovima.
  Da, i to je u redu ali zašto radnici nemaju šlemove?
  A zašto nema zaštitnih mreža na skelama?
  Nema jer bi i ono malo crkavice otišlo u vetar a ne onim molerima koji po ceo dan vise na skelama.
  Nego, mi smo veći katolici od Pape. Očigledno da nemamo u sebi nimalo tolerancije, da nam je sve zlo i naopako, da treba da i dalje živimo u XIV-XV veku. Da jedni drugima zadamo što više niskih udaraca, uvreda, ponižavanja, pljuvanja, da je spostveno mišljenje svetinja a sa tudjim brišemo dupe. Ima li neko pravo da drugačije razmišlja u ovom gradu a da ga neko odmah ne svrsta u nečiji klan?
  Ja zastupam svoje mišljenje na koje valjda imam pravo a vidim da se neki od posetilaca iz petnih žila trude da nadju što uvredljivije reči kako bi me od toga zaboga odvratili.
  Ja opet pitam po stoti put: Kao je bolje? Ja znam mnoge koji su bili kreatori ili su umislili da jesu pa su pokušali da uredjuju tudje živote. To se ne radi pištaljkom nego lopatom, krampom, olovkom, računarom…. Najbolja životna poruka je reklama za jedno pivo: Ili jesi, ili nisi. Tako je to i u životu, ili vrediš ili ne vrediš! Uvrede i nadmudrivanja su deo razonode, razbribrige i opuštanja ali to „ne pravi lebac“. Lebac se mesi znojem ali očigledno da ga neki jedu na veresiju, takoreći džaba, a doći će vreme kada će taj hleb morati da se i zaradi i plati.
  Nije budućnost u džabalebarenju već u radu. Kada ovo kažem ne mislim ni na koga konkretno već kao opštu opasku i preporuku i ne tražim da mi neko potvrdi ili opovrgne moj stav jer je to JEDNOSTAVNO TAKO.

 • @POKRET
  Браво за коментар 92!

  Додао бих и обавезну песмицу „Пионири, пионирке…“

  Каква спрдња. У време када више од поливине грађана Бора нема посла, када општина грца у дуговима, као и РТБ за који се спомиње неки стечај, наши руководиоци се сетили да копирају Титове фазоне за широке народне масе.

 • @Boranin

  „Gde je građevinska inspekcija??!!“

  Moram malo da se umešam u ovu zanimljivu diskusiju.
  Pre neki dan došli su neki ljudi i žutom trakom na kojoj piše „Zatvoreno gradilište“ i „Građevinska inspekcija“ opasali čitav Dom kulture (sa svih strana), a da niko o tome šta se radi ili šta će se tek raditi nije obavestio direktore institucija – korisnika Doma kulture. To je bilo prošle nedelje. Do dana današnjeg niko ne zna za šta će poslužiti te trake i kakvo je gradilište u pitanju, da li treba da ograničimo prilaz Domu kulture, na šta da upozorimo zaposlene i ostale korisnike usluga.
  Pozvana je građevinska inspekcija, Odeljenje za urbanizam, Direkcija za izgradnju – niko ne zna ko je postavio traku i zašto, a neko je u Predsedništvu opštine predložio, citiram, da „pozovemo Sosu“ i pitamo ga šta se radi. Tako i tim rečima. To neću da komentarišem.

  U Odeljenju za urbanizam su znali samo to da su nedavno izdali dozvolu za krečenje Doma kulture, ali ništa više o tome ne znaju, ni ko ni kada ni kako ni zašto.

  Dobro je da se konačno pristupilo sređivanju zgrade Doma kulture. Godinama bukvalno preklinjemo da se saniraju napukli betonski blokovi koji vise iznad ulaza u biblioteku (dnevno uđe i izađe preko 300 ljudi) i Borski okrug. Čujem da će biti konačno uklonjeni, a zgrada okrečena. To i dalje ne rešava problem dotrajalih vodovodnih i elektroinstalacija, ali da ne ispadne sada da se žalim i da preterujem.
  Podsećam da je Dom kulture vlasništvo opštine Bor (i delom SPS-a). Ne RTB-a.
  Hvala svakome ko ulaže novac i trud da sredi Dom kulture i obezbedi nesmetan rad institucija koje se tu nalaze (nadam se da nam se to neće „odbijati od plate“ kao nekada za koncerte), ali je ipak red da se pozovu direktori i odgovorni i da se kaže šta će se i kada tu raditi, da li će i kada biti montirane skele, da li će i u kojoj meri biti obezbeđen prilaz i ulaz, da li treba ograničiti rad ustanova, o kakvim je radovima reč i slično. A mi čak ne možemo da doznamo ni to ko je bez znanja odgovonih obmotao zaštitnu traku koja, svojom suštinom, kazuje – STOP, GRADILIŠTE!

 • @dusan

  „Da se išlo tom putem, pojedine fasade bi padale nama, tebi, meni na glavu a valjda ima i malo kompromisa na ovome svetu aman, ili je to sada najvažniji i najveći problem?“

  Znači, po tebi, treba nam kompromisi koji se sastoje u nepoštovanju zakona koje smo sami donosili? Treba nam „kraduckanje“? Kao u vreme tzv. komunizma? Pa šta će nam onda zakoni? Dovoljno je da jedan „najpametniji“ sin srpskog naroda postavi nekoliko „najpametnijih“ lokalnih komunista sa vizijom, i sve će biti mnogo lepše i pametnije.

  Inače, u Srbiji, zaštitna oprema za građevinske radove je samo dodatni trošak. Mnogo je bolje raditi bez tog troška i rizikovati nečiji život. Ljudski život je mnogo jeftiniji.

 • @dušan
  „Očigledno da smo mi u provinciji zaduženi da gubimo vreme na gluposti, da li je komšijska kokoška prešla u tudje dvorište pa se zbog toga godinama vučemo po sudovima.“
  I ti bi „Dušane“ sada sedela u provinciji da ti tata nije kupio stan u Beogradu i da ti nije završio fakultet. Lako je sada zajebavati ljude iz provincije koji nisu imali mogućnosti – tatu kao ti.

 • Vidim da se neki komentatori spore oko toga da li jeste ili nije legalno tekuće uređenje glavne borske ulice, kao i način izvođenja i plaćanja radova.

  Svako ko živi u Srbiji ne bi trebalo da ima nedoumice da li je nešto u redu ili nije u redu i da li jeste ili nije po zakonu. U svom prvom komentaru (br. 27) u vezi teme članka napisao sam „U državi bez modela i uzora svaki model ima svoj lični uzor i obrnuto.“

  Šta je poenta?

  Pa, poenta je da je Srbija država u kojoj pravo, pravda, zakoni i sve ostalo funkcionišu po modelu „namernog uzorka“, tj. „prema političkim potrebama na određenom mestu u određeno vreme“.

  Šta to znači u praksi?

  To znači da ako političke prilike zahtevaju da Car te politike treba negde da prođe, njegovi politički poklonici će mu za tu priliku, po potrebi, napraviti i novi put, ako baš mora, ili ukrasiti neki postojeći, što je slučaj sa borom u konkretnom slučaju, kako političkom srpskom Caru, prilikom prolaska ne bi bio ružan pogled na borsku sirotinju Raju.

  Ako se sećate prilikom jedne Titove posete Boru, strana železničke stanice prema RTB-u je bila ograđena drvenom ogradom visine oko 4 metra kako Tito iz „Plavog voza“ ne bi imao ružan pogled na pustinjske predele oko RTB-a u centru Bora.

  A kako se za vreme Tita proizvodio bakar u Boru?

  Pa, isto kao i sada. U Topionici, koja radi bez upotrebne dozvole, pretapanjem prljavih koncentrata sa sadržajem teških metala, ali i sa solidnim sadržajem bakra i zlata, tj. na račun genocida nad stanovništvom. I sadašnjem političkom Caru Srbije, kao i nekada Titu, potrebno je da Bor da što više i što boljeg bakra. Zlato niko od njih ne spominje. To se uvek podrazumevalo. Ono će biti proizvedeno po svaku cenu, jer i Tito nekada, i Car sada, sa njim imaju „važne vizionarske planove“. Ti „vizionarski planovi“ kako će se koristiti borsko zlato uvek će predstavljaju državnu tajnu, bez obzira da li će se zlato proizvoditi u staroj, u rekonstruisanoj ili Novoj Topionici.

  Zato građani Bora, nemojte se opterećivati kako će „carski veziri“ da uređuju „carske drumove“. Vaša briga je da proizvedete što više i što boljeg bakra, naročito zlata. I naravno za vreme proizvodnje od vas se očekuje da budete tolerantni prema visokim koncentracijama sumpordioksida, a naročito prema teškim metalima, kao što su arsen i kadmijum, jer je to sve privremeno, dok se ne napravi dovoljna količina bakra i zlata da sde ostvare carski „vizionarski poduhvati“.

  Za uzvrat, njegova „carska ekselencija“ na dan svog dolaska u Bor neće dozvoliti da Topionica radi bez upotrebne dozvole. Zato, gospodo i drugovi građani umesto kritika na račun „carskih vezira“ molite se Bogu da nas Car što češće posećuje. Jer bez Cara neće ni nas biti. Sa srećom! I posle Tita – Car.

 • Pitanje za Borski Ekonomski Forum
  Molim vas da jednostavnim rečima objasnite šta znači odluka Vlade Srbije o restruktuiranju Basena Bor.
  Čini mi se da je ovo značajno zbog niza komentara u vezi sudbine Basena Bor.

 • @Срећко, коментар 103

  Погрешно си информисан. Ја живим у Бору, немам стан у Београду а ни у Бору, јер га мој отац није добио џабе.
  Како ме наводиш у женском роду, ни то нисам, бар за сада, тако да твоје опаске гађају у пограшну мету.

 • @dusan

  Da se vratimo na temu.

  Pitanje za tebe: Da li je ispoštovan i da li se poštuje zakon o planiranju i izgradnji, koji si ti pomenuo, prilikom građevinskih radova na investicionom održavanju zgrada u glavnoj ulici i rekonstrukciji raskrsnica u gradu?

 • VAJFERT & SOSA
  -skromna drama-

  Lica: Vajfert (V:)- bivši industrijalac, bankar i prvi vlasnik Borskog rudnika
  Sosa (S:)- aktuelni biznismen i vizionar

  (Na kružnom toku u centru Bora, Đorđe Vajfert (nemački Georg Weifert) stoji mirno obućen plastikom. Njemu prilazi dostojanstveno i ponosno S… i pozdravlja se s njim)

  S: Dobro jutro! gospodine Vajfert. Ja sam S… najveći biznismen u svetu, pravi najvizionar i traser (misli u sebi: neznam čega?). Ja znam o Vama sve što se može u opšte saznati. Vi ste vlasnik pivare, guverner narodne banke Srbije i prvi vlasnik Borskog rudnika. Divim Vam se na tome.

  Nego, doneo sam Vam moju domaću šljivovicu koju je destilisala moja baba Gena i pečenje sa vola sa ražnja, priređen građankama i građanima, radnicama i radnicima Bora, povodom početka gradnje Nove topionice i obeležavanja „Dana metalurga“, ukoliko se rudari ne naljute na to. Vrag bi ga znao!

  V: E mlado momče, ovde, ja neumorno stojim u plastici i samo Vas gledam. Ulepšavate zgrade u glavnoj ulici sa strane ulice i koristite sve dugine boje. Radite baš udarnički dano-noćno.

  S: Farbamo…farbamo i tek će da farbamo strane zgrade okrenute prema ulici, još se zove Moše Pijade, jer su ostale tri strane i krov zgrade u zavetrini, te nisu toliko oronule, ali biće prilike i za njih. Ovo će se sigurno uraditi ako budem na čelu još 20 godina najmanje, obećao mi je Sveti Petar. Ljudi rade bez prestanka, oni vole svoj grad i mene i želja im je da to završe do Vidovdana tekuće godine. Tu je proslava i ustanovljenje „Dana metalurga“.

  V: Primećujem da se vaš spomenik, na kružnom toku na 4 km, gordo i bez umora dinamično okreće.

  S: Moj spomenik se okreće da bi dokazao kopernikovsko okretanje Zemlje. A! dinamično okretanje asocira na njutnovsku dinamiku kretanja. Mi u Boru sve radimo dinamično i dinamički bez zastoja i opuštanja, kako ono beše „panta rei“-sve se kreće, sve se menja. To nas, u svakom slučaju, diferencira od ostalih u zemlji.

  V: Mudro i domaćinski, zar ne?! Recite mi, molim Vas, šta će onaj kvarcni pesak ispred Doma (ne)kulture?

  S: Poštovani gospodine Vajfert, kada završim monolog i pesmu „Nemože nam niko ništa …“ u Koloseumu, s društvom odigramo partiju Beach volleyball-a, a posle toga na nove zadatke.

  (Peva):
  Zakuni se, moja zvezdo sreće
  da nas niko rastaviti neće,
  zakuni se, moja zvezdo sreće
  da nas niko rastaviti neće,
  rastaviti neće

  Ref. 2x
  Ne može nam niko ništa
  jači smo od sudbine,
  mogu samo da nas mrze
  oni što nas ne vole

  Ljubav nema, nema, nema,
  niti zna za granice
  još mi dugo sijaj, sijaj
  moja zvezdo Danice
  2x

  Ref.

  Zakuni se, poljubi me i kaži
  duša tvoja samo moju traži
  zakuni se, poljubi me i kaži
  duša tvoja samo moju traži
  samo moju traži

  Ref.

  V: Ah! Solidne aktivnosti, kakva pesma, čudo ne viđeno! Gospodine S…, u vreme Prvog svetskog rata, ja sam, u svojstvu guvernera Narodne banke Srbije, sa sobom nosio kasu Narodne banke Srbije puna pare (konvertibilni Srpski dinar). I za vreme trajanja rata Srbija je imala svoj novac i nije nikome dugovala. Interesuje me kako će te gradite Novu topionicu.

  S: Kredit, kredit…samo kredit, gospodine Vajfert. Dinarkić i ja smo ispraznili kasu Narodne banke Srbije i sada Srbija je dužna za više od 25 miliona evra spoljni i mnogo više od toga iznose unutrašnji dugovi. Dug se ne prašta, vratiće neko posle nas. Mi nemamo vremena da se time opterećujemo.

  Vi ste, gospodine Vajfert, vlasnik pivare „Mostar“ u Beogradu, rudnike uglja „Kostolac“ i „Podvis“, Borskog rudnika i što ne još? Ja sam samo kao vlasnik RTB Bor Grupe i tako se ponašam, ali izgleda da će mi ga uzeti. Moja velika… velika šteta!

  Vi gospodine Vajfert imate u Boru lepu ulicu, a za sebe planiram da se grad zove Sosingrad, kao što su Kusturicini Drvengrad na Mokroj gori i Kamengrad kod Višegrada i još sadašnji Borski okrug zvaće se Sosarstan, što se uklapa u koncepciji regionalizacije Srbije, po nahođenju šefa.

  V: Ja sam, gospodine S…, zapošljavao najumnije raspoložive ljude u Srbiji. Kakva je struktura zapošljenih u RTB Bor?

  S: Gospodine Vajfert, meni u Preduzeću najviše smetaju doktori nauka, pa magistri i nepoželjni nadobudni inženjeri. S njima već sam, na moju radost, račistio, a račistio sam i sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju i Tehničkim fakultetom. U Preduzeću imam 530 NKV radnika i oni su mi najlojalniji i najbolji, bez pogovora. Ja sam najpametniji, i oni mi kažu to, najbolji i siguran sam da sam najbolji na kugli zemaljskoj. Ja sam, kao „akademik“ dovoljan Preduzeću, drugi mi ne trebaju. Postižem svetske rekorde: postigao sam rekordnu cenu bakra na LME 10.145 $/t, troškovi proizvodnje, takođe rekordni i do 9.000 $/t i „rekordno“ nisku proizvodnju bakra.

  Troškove proizvodnje sam smanjio za više od 136%, i pored zabrane zapošljavanja nove radne snage, zaposlio sam iznad 400 „novih“ arbajtera i angažovao sam „sposobne“ penzionere. Aerozagađenje u Boru sam smanjio za više od 40 puta.

  Sve ukupno investiram u RTB Bor iznad pola milijarde dolara. Realna vrednost RTB Bor, bez mene, je ispod 400 miliona dolara. Rezultati zadovoljavaju, pored mene i mojih, još i Dinarkića! RTB Bor je, posle postanka, izašao iz recesije 2010. godine, to sam „naredio“ da objavi Miša Savić u najsvetskijem časopisu, po meni, Bloomberg. I on upozna svetsku i našu javnost. Reakcije moje javnosti su iznad svaka moja očekivanja.

  (Upada Vajfert)

  V: Čestitke, fantastično gospodine S…, čekajte, upiš… se od smeha, nemogu više da Vas slušam. (Vajfert još se smeje, ha…ha…ha uh!!!) Kako fantastični, fanta…rezultati!??

  (S… uplakan i vidno neraspoložen napušta krug Vajferta)

  S: Gospodine Vajfert, čuvajte mi krug, SREĆNO!

  (Možda je kraj?)

 • Ovoliki broj komentara, a zatim i sadrzaj istih meni kazuju da sve nesto lepo…
  Elem, kada bi se o meni ovoliko pisalo, bio bih presrecan.
  Zaista facinantno koliko paznje zavredjuje Sosa.
  Da li ima dozvole ili ne, da li je ovo ili ono, sada je potpuno marginalno…Bor ima ono sto zadnjih 30 godina nije imao.
  Pre 30 g. smo bili najvece gradiliste u staroj Jugoslaviji. Nisam siguran da je cela Juga imala dozvole kada se gradilo parama iz Bora…
  Sa zadovoljstvom setam ulicama naseg predivnog grada.

 • @dusan

  Tvoje ćutanje mogu samo da shvatim kao tvoje odobravanje kršenja zakona.

  @Deda

  Tvoje izrazito ulizivanje velikom vizionaru može se razumeti jedino ako si se učlanio u vizionarsku stranku G17+ i tom prilikom dobio neke šarene naočare kroz koje se vizije vide mnogo lepše.

 • To je sve ista Udruga Rasipnika Srbije. Sve jedno je da li kažeš Dinkić, Sosa, Boško, dušan, Deda, ili Saša Mirković. Ista matrica: važno je da se peva, važno da se šminka.
  Šta je za vas gradnja? Ovo?
  Nekada se u Boru GRADIO NGC na svake četiri godine.
  Možda bi i ja imao šarene oči, da sam se i ja očešao za nešto.
  Takav ukus za sklad boja, ne može imati svako. To je prefinjeno. Takvu nadogradnju može imati samo neko ko je službeno boravio po skandinavskim zemljama. O trošku RTB-a, sa svom svojom familijom (1 kom. žena, 2 kom. dece).
  Dalton bi vam pozavideo.
  Btw, kad je Boris Tadić video slike šta se ovde radi, posrao se i na Sosu i na RTB.

 • @Pokret
  Interesantno, da ne kažem intrigantno, je da vi „sve vidite“, čak i to gde i kako BT sere.
  Začuđujuće da toliko dalekovidi ne prepoznajete druge kreativne snage,
  Sva sreća da niste shvaćeni ozbiljno, čak i od onih koji vas na neki način uvažavaju.
  Znate onu narodnu: „Krčak ide na vodu dok se ne razbije“
  Deda vam očita bukvicu, kao svaki prosvetni radnik, ali danas dečki slabo mare šta im pričaju uče.
  Žao mi je što Borski Ekonomski Forum ne odgovori na moje pitanje, jer isto nije slučajno upućeno baš njima.

 • Možda sam ja „Dušane“ i pogrešio ne sporim, ali ti za svaki slučaj uporedi svoj DNK sa Sosinim. Nego šta bi sa onom Sosinom pričom na TV Boru da nema ništa od stečaja za RTB, i da su to gluposti,što su nedavno objavile neke novine, da će RTB Bor da ode u stečaj. A pročitasmo prekojuče da je Vlada Srbije usvojila Akcioni plan i da će se RTB reorganizovati iz stečaja. A naš VIZIONAR promaši priču načisto, a šta će biti kad dođe vreme da se vidi da je promašio i priču vezanu za razvoj RTB-a. Jer on sada tvrdi da će da proizvede 80 000 tona bakra, a to tvrdi bez dokumentacije koja tako nešto potvrđuje. Pošto je Sosa napravio medijsku blokadu u Boru, on je stvarno mislio da od Bora može da napravi UNDERGROUND i da nas zaluđuje svojim vizijama bez realnih osnova. Naravno da će to biti prekinuto vrlo brzo,ali ja mu ipak čestitam na drskosti i nepromišljenosti da je u vreme ovako razvijenih informacionih tehnologija tako nešto i pokušao. Hvala Bogu da je promašio vek za tako nešto, pa će se to završiti vrlo brzo, naneta šteta je velika, a mogla je biti još i veća, ako je to za utehu. I neka nam ovo bude nauk za navek da sluge i promoteri bivših režima odu zauvek u istoriju.

 • Pa Mišo, teško da tebi bilo ko može išta da objasni. Lepo piše na site B92, ja ti pojasnih u par rečenica, ovde je bio i čitav tekst o tome, ali džaba tebi.
  Slušaj Sosu i daleko ćeš da doguraš.
  Šta misliš, ko je doturio slike Borisu?
  Ko mu je objasnio, šta mu se sprema u Boru?
  I nije predlog gde i kako, već, na šta.

 • @Pokret
  Koga svrbi taj se češe, zar ne? Samo izgleda da su nokti tupi.
  Ko od vas traži da objasnite bilo šta. Vi se jednostavno namečete.
  Svako ima pravo na svoj stav, pa kome se sviđa neka mu je. Kome se ne sviđa ne mora da skaće kao oparen.
  Ko kaže da sve što napišete „pije vodu“?Da li imam pravo da pomislim da ste „angažovani“ da tako pišete. Od koga?
  Pa neka čitaoci sami zaključe.

 • @.boranin, komentar 111

  Ovo je izvod iz:
  ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI
  („Sl. glasnik RS“, br. 72/2009, 81/2009 – ispr., 64/2010 – odluka US i 24/2011)

  11. Izgradnja objekata i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola
  Član 144
  Posebna vrsta objekata, odnosno radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa za gradnju, odnosno akt za izvođenje radova jesu:

  radovi na tekućem odražavanju objekta ili stana;

  postavljanje žičane ili drvene ograde; građenje objekata protivgradne odbrane; građenje jednostavnih objekata koji se grade na istoj katastarskoj parceli na kojoj je sagrađen glavni objekat, a koji se izvode na način da ne ometaju redovno korišćenje susednih objekata (vrtna senila do 15 m2 osnove, staze, platoi, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 12 m2 i dubine do 1 m, nadstrešnice osnove do 10 m2, dečja igrališta, dvorišni kamini površine do 2 m i visine do 3 m, kolski prilazi objektima širine 2,5-3 m, solarni kolektori i sl.); stočne jame do 20 m2 u osnovi; grobnice i spomenici na groblju; pešačke staze, ploče za obaveštavanje površine do 6 m2 i druga oprema u zaštićenim prirodnim dobrima (prema odluci privrednog društva, javnog preduzeća, odnosno drugog pravnog lica koji upravlja tim prirodnim dobrom); nosači antena sa antenama na postojećim zgradama, putevima, infrastrukturi i kontejnerima elektronskih komunikacija, kao i tipski kabineti baznih stanica na odgovarajućim nosačima, sredstva elektronskih komunikacija koja se postavljaju ili instaliraju na kablovima i mrežama elektronskih komunikacija i kablovi elektronskih komunikacija koji se postavljaju ili instaliraju u postojeću linijsku infrastrukturu elektronskih komunikacija – kablovsku kanalizaciju; kontejneri za smeštaj elektronsko komunikacione i elektroenergetske opreme i uređaja, mikrorovovi za optičke i druge kablove, tipski ormani za unutrašnju i spoljašnju montažu za smeštaj opreme elektronske komunikacije i sl.; stubići katodne zaštite za čelične cevovode i stanice katodne zaštite, oznake kilometraže, oznake skretanja i zaštitne lule na ukrštanjima sa putevima i prugama na linijskim infrastrukturnim objektima tipa gasovoda, naftovoda i produktovoda.

  A voleo bih da čujujem, ako to nije strogo čuvana tajna: Šta to „Pokret“ zna u životu da uradi osim da bude protivan? Jer ikada, igde, negde i gde postoji nešto, neki mali majecki znak, simbol, trag ili bilo šta kojim je oplemenjena planeta Zemlja od strane dotičnog?
  Ajde junače pohvali se pa da te uvrstimo u grupu ljudi koji imaju pravo nekoga da preslišavaju ili uopšte nešto pitaju. Hajde otvori dušu pa nas privoli da budemo poštovaoci(fanovi) tvog lika i dela.
  Mani se više opsesija, kulta i analiza tudjih rezultata jer, ponavljam, može i to, ali samo onaj koji iza sebe ima svoje rezultate.
  Tastatura je zanimljiva igračka i zabava ali se „lebac“ mesi znojem.
  Konačno treba shvatiti da nisu svi ljudi isti.a mogu biti: vredni-lenji, visoki-niski, lepi-ružni, brzi-spori, pametni-glupi, muški-ženski, crni-beli-žuti, mršavi-debeli, mirišljavi-fuj, in-aut ……… Imate pravo da zaokružite dve od ponudjenih opcija.

 • @dusan

  član 2

  36) investiciono održavanje je izvođenje građevinsko-zanatskih, odnosno
  drugih radova zavisno od vrste objekta u cilju poboljšanja uslova korišćenja objekta u
  toku eksploatacije;

  36a) tekuće (redovno) održavanje objekta jeste izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svi radovi kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti, a radovi na tekućem održavanju stana jesu krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora i drugi slični radovi;

  Gde spada krečenje prednjih fasada stambenih zgrada u glavnoj ulici – u poboljšanje uslova korišćenja ili u preventivne mere?

  Da li je donator i Opština dobio saglasnost vlasnika zgrada da polovično okreči zgrade? I po kom kriterijumu Opština kreči samo neke zgrade u glavnoj ulici? Zašto nije okrečena prednja fasada zgrade Borske Banke i Doma Kulture, na primer?

 • Sredstvima NIP-a u Boru je urađeno:
  pre dve-tri godine
  1. popločavanje trotoara (pre tri godine)
  2. fontana
  3. popločavanje platoa Doma kulture
  4. javna rasveta (stavljeni „štedljivi“ lampioni)
  ….
  danas:
  1. srušena stara fontana, uskoro se pravi nova
  2. popločavanje platoa Doma kulture
  3. javna rasveta – novi lampioni
  Sve ovo jasno pokazuje da u ovom gradu postoji jasna strategija razvoja.
  I kao i pre, kada je asfaltirana štrafta, pa ispao problem sa šahtama, pa ponovo rađeno, tako i danas, na najnovijem kružnom toku, koji je asfaltiran pre par dana, danas se razbija i pravi „nešto“.
  Btw, sve radove (i pre i sada) izvode isti ljudi (firme), tako da mislim da NIP i postoji zbog njih.
  I da, pošto je njih sramota da kažu, izvođač radova je RTB TIR, koji sigurno poseduje sve potrebne građevinske licence. Mada, oni vrše nadzor, zašta, takođe, poseduju licence, angažovani su podizvođači (tzv. „ćerke firme“).
  Miša@: žao mi je što Pinky neće videti Tita.
  Dule@: jel si ti u RTB-u?

 • @dusan

  I to je razlog što se kreče samo fasade koje se vide sa ulice? I to je razlog što se ne poštuju mere bezbednosti?

  A i rekonstrukcija raskrsnica se vrši prema planskim dokumentima?! Ili možda ne?

  I ti i dalje podržavaš kompromis u kršenju zakona?

  Sramota.

  Veliki vizionar je odavno poznat po tome da sve što radi, radi polovično i površno, uz nezamislive improvizacije. Njegovo znanje je u suštini površno, kao i svih polupismenih komunista i njihovih sinova. Ali ne mogu da verujem da još uvek ima ljudi koji veličaju lik i delo polupismenih vizionara.

 • Dule@: meni vera nedozvoljava da opštim sa takvima. Ende.
  Prva vizija, prvog vizionara Bora, desila se `90 i neke, prilikom dočeka predsednika Srbije (kakva slučajnost da bliski dodir sa predsednikom države u njemu izaziva paranenormalne vizije). Tada mu se javilo, a RTS preneo, „vidite ono zeleno (nisu marsovci, moja napomena), to je sve Cu, sa Au, i sankcije nam ne mogu ništa i 100 godina da traju“.
  Kao što znate, sve se obistinilo. I svaki predsednik koji je sa njime imao bliski kontakt, završio je kao zločinac.
  Mislite o tome.

 • @Dušan

  „Ne, nisam u RTB-u, ja sam sloboran zidar.“

  Ma da, kako da ne.
  Doduše, slobodni zidar možda i jesi… Mada, sumnjam. Ne primaju ulizice i one koji (javno) zagovaraju bezakonje i fušerisanje.

  Nemam nameru da vređam, stvarno, ali gluposti ovde pišeš Dušane. Sve se nekako nadam da barem iskreno veruješ u ono što pišeš, onda čovek možda i može nekako da ti progleda kroz prste i nađe neku olakšavajuću okolnost – čovek piše iz ličnog uverenja i tako to…

  I – dakle, šuška se da Boris ipak ne dolazi. Zna li se zašto? Šta ga je pokolebalo?

  Vidim da su na novoj rasveti nikle i žardinjere sa muškatlama. Lepo ja rekoh da sve više ličimo na Zaječarce. Pretpostavljam da se muškatlama snabdevamo od istog dobavljača – kao i Boško.
  Kakvi su to mafijaši, majko božja.

 • Nagradno pitanje
  Boris Tadić neće doći:
  1. Uplašio se akcija POKRET-a.
  2. Video slike realizacije Sosinih vizija.
  3. Neće da bude Tito.
  4. Prisralo mu se od Sose.
  5. Nema devizne dnevnice.
  6. Uplašio se blogera.
  7. Sa Dinkiće ne ide više ni na pišanje.
  8. Zabranile mu UN (kao kazna zbog Kraljeva, Japana, Niša, Aleksinca, Kruševca, Arilja, …).
  9. ______________________ (dopisati)

 • @Boranin

  Rekonstrukcija raskrsnica se vrši prema Glavnom gradjevinskom, glavnom elektro i glavnom projektu vodovoda i kanalizacije koji je uradio „Projmetal“ BGD.

  Iskreno, ni meni se muškatle ne svidjaju. Trebalo je više bordo i plavih. Ovi stvarno ne znaju šta rade, zaista.

 • @dusan

  „Rekonstrukcija raskrsnica se vrši prema Glavnom gradjevinskom, glavnom elektro i glavnom projektu vodovoda i kanalizacije koji je uradio “Projmetal” BGD.“

  Koji još uvek nije završen. Ili je možda u poslednjih par dana urađena revizija i dobijena saglasnost?

 • Davno je pokojni Ljuba Moljac u svom kabareu opisao, a ovde me neki sa svojim komentarima baš podsećaju na te, koji su za sebe posle drugog svetskog rata smatrali da su dali ogroman doprinos u NOB-u,zato što su sedeli u podrumu i intezivno mrzeli nemce.

 • Ово пише на једној локалној презентацији … (нема рекламирања)

  „Predsednik Opštine Bor, Nebojša Videnović, je rekao da su novčana sredstava za uređenje grada izdvojena iz budžeta“

  тек да више не нагађамо ко финансира, мада није конкретно речено из ког односно чијег буџета…

 • U TIR stigla naredba o obaveznom prisustvu svečanom otvaranju spomenika povodom 161. godišnjice i 13 dana preko od rođenja Georg I. Weiferta i postavljanju kamena mudrosti nakon tri godine od početka izgradnje „nove“ polovne topionice.

  Kao u stara dobra vremena Kusjaka i kontramitinga. Ma, volim i ja vas.

 • I kao što sam najavio, ni dimčić iz dimnjaka.
  A na skveru skup cirkuzanata. Otvara se spomenik masonu. Maznuli šlemove (žute) od molera, na hotelu „Europa-Serbia“ stavili nekakve trake kao zaštita od malanja i to do pola, pola se nije imalo.
  Sosa umislio da je kralj, pa skupio dvorske lude oko sebe, Bućan, Perišić, Novović, …
  Inače, i ja sam jutros bio do Kamena Mudrosti. Udario sam dva-tri čukljuša- I bi čudo. Odjednom mi mnogo lep grad. Te lepo obojen. Te kruži tamo, kruži ovamo. Pogledam, ne dva, već četiri dimnjaka, nije jedna,već, dve topionice. Mnogo lepo.
  Ali, sve što je lepo, kratko traje.
  Videh dvojicu Sose.

 • Posle otvaranja, sledi krkanluk od bar jedne rate za novu topionicu.
  U 21,oo nastupaju Zvezde Granda, u poluvremenu je veliko izvlačenje srećnog građanina, koji će lično od Dinkića, dobiti 1000€ za besplatne akcije. Mole se ostali građani da budu strpljivi do sledećih izbora, kada će ponovo biti izvučen jedan građanin.
  Nešto mi se nebo čini kao da će g. da padaju. Ne ova sa vlasti. Sa neba.
  Gde god se Dinkić pojavi, sledi katastrofa. Provereno u Kraljevu, Nišu, Aleksincu i Kruševcu.

 • Kamen mudrosti je ispred ulaza u generalnu direkciju od dana kada je rudar premesten na kruzni tok.
  Dodji kad god pozelis da udaris glavom o njega.
  A danas je u banji bilo „na nivou“.
  Kakav folk, dosli muzicari iz bg, samo nesto kao bluz, dzez i takve stvari, jebote!
  Sindikalci su posebno uzivali 🙂

 • Citat sa linka iz komentara br. 146:

  „Polazeći od činjenice da pozitivne efekte na svetskoj berzi obojenih metala i globalnom finansijskom tržištu ne treba da ubire isključivo RTB, već i građani opština na čijim teritorijama kompanija posluje, menadžment je odlučio da u godini obeležavanja značajnih jubileja i događaja najpre pomogne opštini Bor u uređenju grada. Jer, za njegov današnji izgled, nakon jednovekovnog rudarenja, dobrano je zaslužan i sam. Pozitivan finansijski rezlutat borske kompanije ostvaren minule godine, i to nakon dve decenije rada sa gubicima, omogućio je, dodatno, povoljnu klimu za ispunjenje ove, pre svega, moralne obaveze koju RTB ima prema opštinama Bor i Majdanpek. “

  Ah, divno, divno…

  RTB podmirio sva dugovanja, pa sad još i čašćava po okolini.

  Rain, da nisi možda ti pisao citirani tekst? Mnogo me, bre, podseća na ono:“Prošli su izbori… a Čeda svratio u Bor…“
  Da se ne kriješ pod pseudonimom Gorica Tončev-Vasilić? 😉

 • I prođe i ta proslava do perfekcije organizovana koja se nije desila. A zašto se nije desila? Zato što nije došao niko od onih zbog kojih su farbane zgrade sa prednje strane i zbog kojih je obeležavan i kićen grad i zbog kojih je organizovan koncert “ Cigančica vodu gazi“. A ta pesma me uvek podseti na šatore i vašare gde se nekada pevala.Tako da zlobnici kažu “ Sosa puko ko zvečka, niko nije hteo da mu dođe“. Ali nije baš tako, Sosa se i tu snašo, glavni gost mu je bio Strahinja Kastratović, renomirani beogradski advokat, njegov bivši i budući branilac. A pošto su Sosu prošli put zatekli događaji pa je naglo ostao bez funkcije Direktora RBB-a, morao je mnogo para da potroši na advokata Kastratovića, ali doduše on ga i spasi zatvora za onu drobilicu iz Makedonije što je dao pare a drobilice nema. E sada je počeo da razmišlja na vreme, pa je odlučio da RTB angažuje Kastratovića da brani Rudnik bakra Majdanpek od radnika koji traže svoja potraživanja pa tako ponekad blokiraju račun RBM-a. Tako da će parama RTB-a unapred da obezbedi advokata za svoju odbranu kad krenu da ga vijaju po sudovima zbog Brestovačke Banje, Bugara u jami, drobilica i td i td. Dosta mudro sa njegove strane, ali on misli da to ljudi nisu pročitali, svuda se po gradu priča o tome.

 • Al se juče dobro krkalo. Bilo svega, od ptičijeg mleka do zvezda granda.
  Ali kad je u salu ušla piletina (6 kom.), nastao je urnebes.
  Sveži pilići, skoro kvarcovani, sa bgd naglaskom.
  Danas radnici TIR-a krkaju jučerašnje ostatke.
  Sve u svemu, skrkano oko par rata za novu remontovanu topionicu, i jedna rata za super novu fabriku sumporne kiseline.
  Idem na dva-tri čukljuša o Kamen Mudrosti.

 • @ ?
  Strahinja Kastratović je poznati Beogradski advokat koji je branio čak i neke Haške optuženike, kažu da je mnogo dobar i mnogo skup advokat. I poznato je da je on spasao Sosu da ne ode u zatvor. A drobilica iz Makedonije je trebala da se kupi od jednog rudnika koji je tu drobilicu kupio ranije ali je nije koristio. Tako da si u pravu da se u Makedoniji ne proizvode drobilice, ali ima da se nađu, naravno veoma povoljno.

 • „IZMENA SI SISTEMA MERA“

  Nakon svega što se dešavalo и dešava u Boru, “u čast i počast svetskog najvizionara i najbiznismena Sosana, Komitet za mere i dragocenosti doneo je Deklaraciju za uvođenje, u Međunarodni sistem jedinica (Système International d’Unités odnosno International System of Units) mernu jedinicu za količinu laži.

  Za mernu jedinicu za merenje količine laži uvedena je merna jedinica „Sosan“ ili skraćeno S (у Русији: „Сосан“, скраћено С) i to tako što:

  1. Ako iznešena laž niko od prisutnih ne prihvati kao istinu, količina laži iznosi 0,0 Sosana,

  2. Ako laž prihvate svi prisutni kao istinu, količina laži onda je 1,0 TS (čitaj te: jedan terasosan),

  3. Ukoliko sledećeg dana 50% slušaoca laži se predomisli i ne prihvati iznetu laž kao istinu, količina laži iznosi 1,0 MS (čitaj te: jedan megasosan),

  4. Ukoliko sledećeg dana 100% slušaoca laži se predomisli i ne prihvati iznetu laž kao istinu, količina laži je 1,0 kS (čitajte jedan kilososan).

  Za ostale količine (stepena) laži tabelarni pregled i usaglašavanje sa stvarnošću u fazi je izrade. Nakon prihvaćanja navedene dokumentacije sa strene Komiteta, biće u stalnoj upotrebi“.

  Čekamo!

 • Ajde, bre. To je vest od prošle godine.
  Juče je usvojena nova jedinica mere laži – Соско na kvadrat.
  Današnji predlog, kada je Komisija odgledala borsku glupštinu je:
  G17+, koja se dobija po vormuli:
  G17+ = Соско/Динкић х БоТа = (Барон Минхаузен)/10000

 • Neki (i sve mushmule) ce otici u grob verujuci da je RTB neki qrac. Tu se nista ne moze i, u neku ruku, je ok.
  Za sve druge moze da bude interesantno poredjenje proizvodnje u RTB-u (pronadjite je sami) sa proizvodnjom ispod koja zaista ima neku vaznost.

  Annual Production
  Plant feed – ore t/a 40 000 000
  Head Grade
  Cu % 1.30 – 2.60
  U g/t 355.93
  Au g/t 0.56
  Ag g/t 3.10
  Fe % 27.6
  S % 1.4
  Copper Concentrate Grade %Cu 31.68
  Copper Recovery % 93.0
  Grinding plant availability % 94.5
  Flotation plant availability % 99.0

 • Mislim da dotični gospodin zaslužuje još jednu mernu jedinicu, ali ne samo on nego i njegov veliki prijatelj i saradnik direktor RBB-a Neca, kome je javno Sosa obećao da ga nikada neće smeniti, a videćete i zašto.
  Evo kako je Sosa poltronisao njegovom šefu Dinkiću na proslavi- ručku povodom izgradnje kamena temeljca za novu topionicu. Tako da ne mislite da Sosa samo voli gazi i pljuje poltrone, on je i sam poltron prema njegovim šefovima, i to kakav poltron, za uzor.
  Uzme Sosa mikrofon i pred svima kaže – Srbija ima lepe ljude, Srbi imaju lepa imena, evo recimo jedno lepo srpsko ime MLAĐA. A, Mlađa da se upiša od sreće.
  A Onda mu njegov poltron-saradnik direktor RBB-a, Neca uzme mikrofon pa nastavi, da, Srbi imaju najlepša imena na svetu. Evo recimo jedno lepo Srpsko ime, Blagoje. To ime se sastoji od reči „Blago“ što podseća na zlato, i td i td, valjda je bio pijan pa je zaboravio da je ovaj Makedonac, ali nema veze suština je u nečem drugom.
  Tako da predlažem da se merna jedinica za POLTRONISANJE zove – „SOSNEC“.
  Ovo je vrlo važno za napredovanje kadrova u RTB-u, tako da bi moglo da se uvede organizovano testiranje za buduće direktore preduzeća u okviru RTB-a, zamenike generalnog direktora RTB-a i td i td. To bi Sosi mnogo olakšalo posao i ubrzalo postupak, kako da izabere svoje verne saradnike, uslov im je doduše još i da potpisuju sve što im on aranžira, a on ne potpisuje ništa.
  Ovo je ozbiljno iznešen predlog i voleo bih da posle javne rasprave bude usvojen na Skupštini Bora, zajedno sa odlukom o dinosaurusima za koje će Sosa da napravi zoološki vrt u Boru.

 • Možeš misliti Sosin izraz lica, kad a je u onaj tamo petak, oko 9 sati primio fax iz Predsedništva:
  „Nemogu vam doći stop moram da poprskam baštu stop Puno volim i ja vas stop“
  Nego, danas frka u opštini. Skupili se svi iz DS-a. Osim nekih. E, sad, da li se pravi urota protiv Sose, ili protiv Darka? Svejedno.

 • @dusan – komentar 98

  „…Da, i to je u redu ali zašto radnici nemaju šlemove?
  A zašto nema zaštitnih mreža na skelama?
  Nema jer bi i ono malo crkavice otišlo u vetar a ne onim molerima koji po ceo dan vise na skelama.
  Nego, mi smo veći katolici od Pape. Očigledno da nemamo u sebi nimalo tolerancije, da nam je sve zlo i naopako, da treba da i dalje živimo u XIV-XV veku. Da jedni drugima zadamo…“

  „Ove godine sedam pogibija na gradilištima“ – Blic, 07.07.2011. (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/264509/Ove-godine-sedam-pogibija-na-gradilistima)

 • Moram da umirim neke uznemirene pa i dežurne kritičare koji boluju od hronične sekiracije.
  Jedna fantastična vest koja će uskoro biti promovisana, u mnogome će pomoći onima kojima sekiracija zadaje velike probleme u zivotu.
  Meni je sekiracija zabranjena tako da ja sa tim nemam problema ali za za one koji nemaju takvu privilegiju da osete blagodeti života bez sekiracije, eto jedne ohrabrujuće informacije.
  Medjutim, pre toga, moram da ispričam nešto što prethodi ovome o čemu sam započeo.

  Pre nekoliko godina u selu Slatina kog Bora, živela je jedna baba koja je ušivala izuzetno poštovanje kog lokalnog stanovništva i to zbog svog nesebičnog požrtvovanja za dobrobit svojih seljana. Ta njena osobina da brine o drugima, brzo se pročula, pa je postala popularna i u celoj opštini Bor, pa i šire.
  A u čemu se pomenuta baba razlikovala od ostalih baba i šta ju je to činilo posebnom?
  Pošto nije bila posebno zainteresovana za poljske radove, ona se prihvatila jednog veoma humanog zadatka: Da se sekira za druge.
  Kako je to funkcionisalo? Pa ako neko ima neki teži oblik sekiracije pa čak i hronične, ode kod babe, ispriča joj svoje razloge i baba počne da se sekira umesto njega. U zavisnosti od veličine sekiracije, plaćala se i simbolična novčana nadoknada i to u visini koju odredi sekirant. Obično je to bilo oko 100 dinara t.j. po principu ko koliko da.
  Ovaj vid prenosa nadležnosti je postao veoma delotvoran tako da je njena popularnost toliko porasla da je do nje čak u jednom periodu bilo veoma teško doći.
  I kao što obično u životu biva, baba naparasno umre! Nakon obdukcije, u Nalazu o uzroku smrti pisalo je: Baba je umrla od sekiracije! Katastrofa! Ko će se sada prihvatiti tako opasnog zanimanja?

  Poštovani sekiranti ne brinite. Pojavio se spasioc, doduše, nije iz Slatine ali je takodje iz ruralnog područja.
  To je jedna druga baba koja trenutno prolazi sve testove zdravstvene sposobnosti tako da ćemo u najskorije vreme dobiti adekvatnu zamenu.
  Prema tome, svi dežurni, usputni, večiti, lokalni i profesionalni sekiranti neka sačekaju još par dana nakon čega će svim mukama i patnjama doći kraj!
  Nadam se da ćemo sa ovom babom imati više sreće!?
  Samo opušteno.

 • @dusan

  Da se ta baba slučajno nije zvala baba Gina?

  Živo me interesuje kakve tablete stavljaš u viski, pa imaš ovakve vizije? Čak u tim svojim vizijama koristiš i fraze velikog direktora vizionara.

  Polupismeni, tvrdoglavi ljudi, kad im ukažeš na pogrešnu viziju, prezentujući im gomilu činjenica i argumenata, svoje greške ne žele da priznaju, već posežu za „pričama iz života“ u kojima glavnu ulogu imaju razne baba Gine i baba Vange.

  Suština je u tome da RTB (odnosno TIR) finansira krečenje pojedinih fasada pojedinih zgrada i rekonstrukciju raskrsnica, pri tom kršeći zakone Srbije jer ne postoje validne odluke, rešenja, projekti, planovi i mere bezbednosti, umesto da RTB jednostavno plati svoja dugovanja prema Opštini Bor i opštinskim javnim preduzećima, kao i naknadu za korišćenje mineralnih sirovina od koje polovina ide u opštinski budžet. Da je RTB platio te dugove, Opština bi onda mogla u svom budžetu da planski rasporedi ta sredstva prema prioritetima uz poštovanje zakona. Ovako je svakom iole inteligentnom građaninu Bora jasno da se sve ovo radilo samo zarad lične promocije velikog vizionara Spaskovskog, samozvanog spasioca Bora. Da je sve išlo zakonskim tokom i redovnom procedurom, niko, u tom slučaju, ne bi ni pomenuo Spaskovskog, kao zaslužnog.

  A da je Srbija normalna demokratska država, poštovanje zakona bi bila sasvim normalna stvar, pa bi tako i građevinska inspekcija radila svoj posao i kaznila sve izvođače radova čiji radnici na skelama nisu imali zaštitne šlemove, i koji ne primenjuju mere bezbednosti na gradilištima. Onda ne bi bilo onakvih naslova u Blicu.

 • @boranin
  Ne mogu da verujem da se ne shvata razlog sto ovo krecenje i saobracajnu infrastrukturu ne radi Opstinska vlast, vec RTB Bor (citaj cika Srecko).
  Opstinska javna preduzeca treba da rade po zakonu o javnim nabavkama, gde su jasno definisana pravila i procedure pocev od toga kako se javni poziv raspisuje, pa sve do izbora najpovoljnijeg ponudjaca i zavrsetka posla.
  RTB nema obavezu da radi po tom zakonu i zato je izvodjenje radova preko njega mnogo bolja opcija za svakojake zloupotrebe, malverzacije i korupciju. 🙁
  A ima istine u tome da Cika Srecko pati i od kompleksa vise vrednosti.

 • @Boranin

  Mislim da nisi pažljivo pročitao moj komentar br 165. Očigledno da si ti opterećen nečim što nije ni bilo spomenuto već teraš vodu na trvoju vodenicu.
  Reč je bilo o SEKIRACIJI!
  Ja sam samo imao nameru da ponekom ukažem da nema beznadežnih slučajeva i da će uskoro biti omogućen prenos nadležnosti na „anti stres babu“ i ništa više i ništa malje.
  Grad je lepsi, svakako, složio se ti sa tim ili ne, a istorija će zapisati da šlemovi nisu korišćeni prilikom tog ulepasavanja. Mala žrtva a veliki dobitak.
  A u viski stavljam led, valjda i ti too.

 • U tom dobitku je i štos.
  Zašto se boja (one plastične kante) kupovala u jednoj borskoj firmi, po ceni od 3.300-3.400 dinara, kada je preko puta, ta ista kanta, te iste boje, 2.300-2.400 dinara?
  Naša mala žrtva, tvoj veliki dobitak. I još se proseravaš kako je to dobro za moj vid.
  Zašto su skele sa sedmospratnice (znaš, to je ona zgrada u Boru, koju borski dimnjak najviše zaserava) posle deset dana skinute, a ni trunka boje nije stavljena?
  Izvođači nisu hteli da calnu za viziju?
  Zašto su stavljeni oni lampioni, koji više nisu funkciji, nego što jesu?
  Pitajte se zašto se Dulić zadržao nepunih dva sata. Zabranjeno mu je da učestvuje u pijanoj komediji „Ja tebe vojvodo, ti mene serdare“. Zabranio mu onaj što nije došao.
  I na kraju, uspeo si. Kao što smo filovali Predsedništvo, kakva mu se sačekuša sprema, od ponedeljka krećemo na Fince, Švede i ERBD.

 • @Pokret

  Ne treba da se previše trudiš. Ti si već dobio posebno mesto kod „anti stres babe“.
  Peuzeće tvoju sekiraciju i umesto tebe će se sekirati bez nadoknade t.j. džabe.Ti i onako ne znaš ništa drugo da radiš u životu! Demantuj me.

 • @dusan

  „Grad je lepsi, svakako, složio se ti sa tim ili ne, a istorija će zapisati da šlemovi nisu korišćeni prilikom tog ulepasavanja. Mala žrtva a veliki dobitak.“

  U situaciji kada krovovi škola prokišnjavaju, kada na starom selištu ne može da se prođe od rupa na ulicama, kada nastavnici u školama sami kupuju krede, kada na Jezeru ne može da se prođe od trnja, kada se atmosferska kanalizacija izliva svaki put kada pada kiša, kada ograde terasa iznad biblioteke i dalje vise, kada se đacima sa Vukovim diplomama i uspesima na takmičenjima kao nagrada daje 2500 dinara dok u drugim gradovima nagrada iznosi i do 20000 dinara, tebi je lepo zato što je deo prednih fasada glavne ulice okrečen kao za Uskrs. I to mimo zakona i procedura, bez javnih tendera, uz moguću korupciju.

  I ti na sve to u odbranu pišeš izmišljene pričice sa „poukom“. To vređa inteligenciju svih, osim polupismenih poltrona sa „vizijom“.

  P.S. Viski ne pijem i zato trezveno razmišljam.

  @pokret

  Kako čujem, lampioni se kupuju od Farmakoma (Bogićević) kod koga je Spaskovski zaposlen kao savetnik. Verovatno je Farmakom pobedio na javnom tenderu.

 • Treba da znate da je pre neku godinu Opština Bor – Direkcija za izgradnju, dobila od Države novac da stavi rasvetu sa štedljivim sijalicama. Kompetenetni ljudi kažu da se tako štedelo do 40% električne energije, a od kada je postavljena ta rasveta nijednom nije zamenjena nijedna sijalica, trošak za održavanje je bio 0 dinara.
  I sada se pojavio neko kome se to ne sviđa i sve to skine i stavi novu rasvetu koja troši više energije, a sijalice će morati da se menjaju vrlo često, već sada neke ne rade i moraju da se stavljaju nove, bespotreban trošak.
  Zato neko treba da prijavi to državnim organima da je neko bacio državne pare koje je država odvojila za Bor. Ko to ima pravo da baca tuđe pare i da nezakonito menja nešto što je funkcionisalo besprekorno i pravilo uštede u potrošnj energije.
  Zato molim nadležne da pokrenu odgovarajući postupak protiv počinioca takvog štetnog dela, jer tom i takvom bezakonju mora da se stane na put.

 • Kakvo bezakonje?
  Nema potrebe za tim da se potežu sudovi i inspekcije, oni i onako ne vole da ih ometamo kad su u hibernaciji i ne vole da se mešaju u svoj posao.

  Nego, da mi je samo TRI dana da se vratim na vlast, pa da im sve porušim – i rudara i Vajferta i kružne tokove i amfiteatar, da prefarbam fasade u crveno-belo-plavo, boje naše Srbije i našeg Kosova, da vratim štedljive sijalice, a ove ukrasne da dam selima, i oni treba da imaju nešto lepo; o platou ispred Doma kulture ću još razmisliti. Imam više ideja, a najviše mi se dopada ova na koju sam upravo došao: da tu izgradim velelepnu fontanu identičnu onoj u Dubaiju. Pa, neka nam zavide dušmani! I neka crknu isti!

 • @BRankić

  Eeee moj BRankiću, a ja mislio da si ti pametan čovek pa glasao za tebe!? Lako je rušiti. A samo da ti ovako drugarski kažem: Bogu hvala što će ovaj grad imati tu sreću da se Ti i tvoji „stručnjaci“ (što reče Rada) nikada ne vratite.
  A za nečiju utehu, boji se i četvrta(zadnja fasada) i to verovatno bez šlemova.
  Ma samo opušteno.

 • @dusan

  Sa alkoholičarima koji posle nekoliko viskija „sa hledom“ imaju vizije i traže mikrofon da pevaju se iz principa ne družim.

  U tom alkoholisanom stanju vizionarima svašta pada na pamet: raznorazne teniske akademije u gradu i na Jezeru, svakakve streljane za Bobanu Veličković, neki Bodiroga koji otvara fabriku za 300 radnika, otvaranje hotela „Jezero“, peščane plaže i amfiteatri u centru grada, milijarde dolara, … Samo im fale ružičasti slonovi.

  A jedino što rade je da troše pare na nepotrebne stvari pri tome nameštajući tezge ljudima koji ih plaćaju kao savetnike i prave svoje kafančuge u Banji u kojim mogu da piju viski i pevaju za džabe.

  Ti mora da si „opušteno“ jedan od takvih vizionara?

 • Pročitah danas jednu lepu misao, Direktorke za kulturnu dekontaminaciju – Borke Pavićević, a mislim da bi nekima od diskutanata mogla da bude od koristi. „Dokle god imate vlast koja nije stvarni, već samo spoljni autoritet, koja dela besmisleno i govori samo da bi bila naredbodavna, onda oko sebe imate haos i destrukciju, a to morate prepoznati, obelodaniti, podrivati i rušiti. Nema svako tu snagu, niti sposobnost jasnog viđenja i predviđanja.“ I zato “ dus(m)ane“, čitaj, čitaj, možda i tebi nešto uđe u glavu umesto u ….

 • Teško je nekoga uveriti u nešto ako on smatra da je najpametniji.
  Meni je ova prepiska veoma zanimljiva jer me relaksira i opušta. Verujte da ne trošim nimalo energije i živaca oko iznošenja svojih stavova jer ja jednostavno tako razmišljam, Suviše imam godina da bih se sada menjao.
  Vidim da neki pokušavaju da budu buntovnici bez razloga, ali da vas podsetim: to je plagijat. Iz petnih žila se trude da me uvredama ubede u nešto što nema prodju. Uzalud.
  Znam da nisam usamljen a to mi govore ljudi sa kojima, ovako, neobavezno pričam o onome što se poslednjih meseci dogadja u gradu oko uredjenja, sredjivanja, ulepšavanja….. Verujte mi na reč, niko ama baš niko nije rekao ništa loše. Svi su imali i dodatnih predloga, ideja, sugestija…..Pitajte i vi, ništa ne košta.
  Bilo je pitanja oko sedmospratnice. Da, i ona se boji.
  I pošto je meni postavljeno mnoooogo pitanja na koja sam odgovorio, ja sam nažalost ostao uskraćen odgovora na pitanja iz komentara br. 123(poslednje poglavlje).
  Srdačan pozdrav iz sunčanog nam Bora.

Napiši komentar

/* ]]> */