Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Bez dobrog naslova

Razmišljam čitav dan šta bih napisao povodom tragične smrti četrnaestogodišnjeg dečaka noćas ispred noćnog kluiba „Monca“ u Boru i nikako mi ne ide.
Sve što osećam je neopisivi bes.
A nešto mora da se napiše, nešto mora i da se uradi konačno. Ovde je potrebna mnogo šira i ozbiljnija akcija od pustog pisanja po blogovima, a pri tome znamo da to nije problem samo Bora.
Ovo jeste pre svega sociološki problem koji ne rešava prosto zatvaranje noćnih klubova, ali to mora da bude prvi korak da bi se koliko toliko smanjila mogućnost da se ovakve stvari događaju.
Problem je što vlasnici noćnih klubova nisu sitne jajare kao borski poltičari i tu već nema zajebancije. Ne možeš tek tako da se suprotstaviš ekipi kojoj ni policija ne može ništa.

Budući da nisam pametniji od ostalih zabrinutih građana Bora (roditelja posebno), samo ću da prenesem ovde nekoliko komentara sa sajta B-92 sa kojima sam u potpunosti saglasan.

Pitanja za lokalnu/regionalnu/drzavnu administraciju:
Sta maloletnici rade u nocnim klubovima?
Ko dozvoljava maloletnicima kladjenje/kocku?
Kako maloletnici mogu legalno kupiti alkohol/cigare?
Roditelji znate li gde su vam i sta rade maloletna deca?

(Damir)

Moje saucesce porodici nastradalog Milana! Neka se sva javnost mobilise u resavanju ovakvih problema! Zakon -zabrana tocenja alkohola maloletnicima zabrana posecivanja nocnih klubova maloletnicima i zatvaranje klubova sa kriminalnim dosjeima! Rad policije – no comment!

(anonimus)

Sramota i bedna slika i prilika današnje situacije među mladima i nezainteresovanosti policije u Boru i šire. Moncu nisu zatvorili ni kada je bila pucnjava u kojoj je ubijen jedan čovek koji je radio kao obezbeđenje a drugi ostao nepokretan i napadač se ubio, Moncu nisu zatvorili ni kada se orgijalo sa tranvestitom, Moncu neće ni sad zatvoriti… Milane počivaj u miru.

(Markiz)

Zatvoriti i zabraniti rad. Ispitati odgovornost vlasnika kluba i njegovog obezbeđenja. Ispitati odgovornbost policije. Slično se desilo u Ljubljani. Klub Lipa je zatvoren, a vlasnik osuđen. Klub Global je zatvoren i sudski proces još traje. Ljubljančani su masovno obišli mesto ubistva, položili cveće i palili sveće i bojkotovali ta mesta.

(jovo)

Saucesce porodici.
Ne znam da li je iko gledao izjavu nacelnika policije na RTS, pre svega je bila jako nepismena, a kamoli nesto drugo. Kada su takvi na vrhu, pitam se kakvi su obicni policajci i clanovi interventne jedinice (cast izuzecima)!?
Kada se takve stvari desavaju u tom nazovi klubu, to se vidi sa 200m, a ne sa 5m. Koliko su (osim decaka) krivi policajci, toliko je krivo i „obezbedjenje“ tog kluba, koje je sve samo ne profesionalno. Bor je malo mesto i sa jednog na drugi kraj grada moze se stici za 15-20 minuta PESAKA (2km). Moje pitanje je, ako je tuca trajala 10 minuta, zasto policija NIJE REAGOVALA? I da nisu bili u blizini, od stanice u centru, do periferije gde se nalazi „klub“ im je trebalo 1, max 2 minuta!? Ali ce verovatno, kao i pre policija ostati neduzna, jer nisu videli citiram:“od trscane ograde“! Ma dajte molim vas…
I poslednje pitanje: ZASTO SU UHAPSENA DVA DECAKA, AKO IH JE BILO DESETORO?
Nadam se da samo sve ovo nece da se zaboravi…

Pozivam reportere B92 kuce, da slobodno udju kroz mesec-dva dana u taj isti klub sa kamerama i zabelezice „decu i omladinu“ (ko sto rece nacelnik) istog godista (koje ide cak do ’96-’97) sa alkoholom u ruci. Dok su bioskop zatvorili, jer je dolazilo po 5-6 coveka na projekciju (u sali za 500 ljudi), jer je karta od 100 dinara bila preskupa. KRIV JE CEO SISTEM, NE POJEDINCI!!!
Svi bi radije da budu zvezda Granda, nego intelektualac…

(Milos)

Roditelji koji misle dobro svojoj deci savetuju ih da iz Bora beze glavom bez obzira. Ovo je geto, nije grad. Primitivni ljudi, korumpirana vlast, od čistača ulica do vrha. Roditelji se bave nebitnim stvarima, ismevamo američke filmove u kojima gledamo kako sarađuju roditelji, škole, svi segmenti društva. Mi puštamo decu na ulicu posle ponoći, u lokale koji nisu ni nalik kafileriji, jer u Opštini nikoga nije briga da li ta deca imaju gde da izađu. Zakoni postoje, ali se ne primenjuju, jer je tako svima dobro i svi peru ruke. Zivoti izgubljeni, upropašćeni, i nikoga nnije briga. Osiona vlast, nezainteresovana škola, izgubljeni roditelji….Nema čuđenja, ovo je samo logičan kraj…

(geto)

Noćni klubovi su nešto najgore što, izmedju ostalog, Bor ima. Kao što i načelnik policije reče (i nije ga SRAMOTA) redovni gosti tih lokala su maloletnici kojima se SLUŽI alkohol. Vlasnik ima više prijava a LOKAL RADI. Monca je lokal koji radi na divlje i to i PORESKA ZNA ali se prave blesavi. A i ko je to slavio rodjendan. Samo nas lažu jer je klub bio pun maloletnika, pa da imaju opravdanje!!! Ima 1000 gostiju a radi na GUBITKU. DOSTA!!!! Da li će sada neko da počne da radi ono zbog čega ga plaćamo. Milicija i inspekcija. Bor je mali grad i sve se zna. Milicija će da okrene glavu za jedno piće koje dobije „mufte“.

(Borski)

O autoru

Zoran Stanković

Ostavi komentar

 • Znaš i sam da sam te još u prepodnevnim satima pozvao telefonom i pitao šta misliš o tome da pokrenemo zajedničku inicijativu i peticiju za:

  1. Trajno zatvaranje ovog „noćnog kluba“ sa podužim kriminalnim dosijeom!

  2. Striktno sprovođenje zakona i kontrolu zabrane točenja alkohola maloletnim licima!

  3. Uvođenje zabrane kretanja maloletnim licima nakon 24h bez pratnje roditelja!

  4. Traženje odgovornosti svih koji su zaista i odgovorni za ovakvo ponašanje i alkoholisanost maloletnika!

  5. Pokretanje pitanja odgovornosti i samog vlasnika ovog objekta, jer je javna tajna bila da se u „Monzi“ služio alkohol svima, bez obzira ko je koliko godina imao!

  Unutra se alkoholišu, dođe do gužve (čitaj tuče), onda ih obezbeđenje izbaci na ulicu da slobodno mogu da se biju, ili na kraju krajeva i poubijaju, što se i desilo. Ma bre, zadrži ih, pozovi policiju, neka ih privede u stanicu policije, gde će da se pozovu roditelji, pa odreži kaznu od jedno 20-30000 dinara, ili zatvorsku kaznu za roditelje, pa neka puste opet maloletno dete u to doba u „noćni klub“, ili ko zna gde sve idu! Ko je taj roditelj, koji može da bude siguran da će mu u te sitne sate dete biti bezbedno, da neće koristiti alkohol, da neće izazvati, ili biti izazvan da učestvuje u tuči?
  Dužnost nam je da kao građani Bora, ali pre svega kao roditelji, reagujemo na ovakvo stanje u gradu i krenemo u organizovano potpisivanje peticije na gore navedene teme.
  Krivi su svi!
  Kriva je opštinska vlast, što pored svih dešavanja nije odreagovala na vreme i trajno zatvorila ovaj objekat.
  Kriva je policija što nije obezbedila video nadzorom ovo rizično mesto, a to su po zakonu o policiji, bili u obavezi (Zakon o Policiji „2.14. Snimanje na javnim mestima
  Vrste i način snimanja
  Član 69.
  Snimanje na javnim mestima predstavlja trajni akustički i video nadzor javnih mesta na kojima se učestalo vrše krivična dela ili prekršaji, radi njihovog sprečavanja.“). Naravno da to nikome nije padalo na pamet!
  Definitivno roditelji sami ne mogu da izađu na kraj sa ovim problemom, jer je godinama bila praksa da deca izlaze na takva mesta i što je još gore, vreme izlaska je stalno pomerano prema ponoći. Dakle, u ponoć se izlazilo, a u zoru se dolazilo kući! I takvo dete može da bude spremno za školu, može da se skoncentriše i prati nastavu i upamti predavanja?
  Ma celo društvo nam je otišlo u aut. Televizijski program je necenzurisan (Ili ako ga neko cenzuriše, taj defitivno nije čitav), prepun nasilja, prepun raznih bljuvotina, koje godinama „truju“ i omladinu i nas matore, pa je i na ulicama, stadionima, klubovima, kafićima, sve više droge, nasilja, pa čak i ubistava.

  Na kraju, ipak moramo pokušati da neke stvari dovedemo u red, a da li ćemo u tome i uspeti, ili će ovo biti još samo jedna borba sa vetrenjačama, videćemo?

 • Krivi su svi!

  Sa ovim bih se potpuno složio. Naravno najveći krivci su oni koji su izvršili samo krivično delo, ali ne treba zaobići roditelje, kao krivce što se njihova deca uopšte nalaze u poziciji da u sitne sate budu u društvu alkoholisanih osoba ili da su i sami pod dejstvom alkohola ili droge. Naravno da krivicu u velikoj meri snosi vlasnik objekta koji omogućava maloletnicima da budu pod dejstvom alkohola i naravno da odgovornost snosi policija koja nekako stalno kasni u reagovanju, a daleko od toga da nešto radi na predupređivanju ovakvih događaja. Kao nešto što preti da „prelije čašu“ je sudstvo i (nepostojeća) opštinska vlast koji su najsporiji u sprovođenju mera iz svojih nadležnosti do te mere da čak ništa ne sprovode. Naše društvo, kao celina, može se smatrati odgovornim za ovakve događaje.

  Krenimo prvo od porodice, koja može mnogo toga da učini preventivno, a preduzimanje mera protiv vlasnika klubova je skoro nemoguće samoinicijativno, osim nekog vida bojkota, ako nam je državna struktura toliko korumpirana da inspektori i policija žmure pred onime što im se pred očima dešava zarad neke sitne koristi. Kada bi imali svest o tome da i njihova deca mogu jednog dana da dožive istu sudbinu, možda bi nešto konkretnije preduzeli na svojim funkcijama sa kojih to mogu da učine, po službenoj dužnosti, ali avaj kada ne vide dalje od nosa.

 • Krive su naše nesposobne institucije,kriva je korumpirana i nesposobna policija,traljavi i mrzovoljni profesori škola,roditelji sa malo ili nimalo vremena za svoju decu,koja se sete da reaguju tek kad se desi ne daj bože nešto,kao upravo sad.Teške droge,nasilje među klincima su dve stvari koje tište čitav naš region.Sve dok se iz korena nešto ne promeni,sve dok se ne povrate istinske vrednosti a odbace ove instant,televizijski prolazne,još dugo će nam se nažalost dešavati ovakve nesretne stvari.Krivaca je mnogo!

 • Samo „Monza“?

  Ako nema zakona, postoje i uredbe, koje na lokalu može da donese i lokalna Skupština. Ne, njima je bilo mnogo bitnije da Saši Mirkoviću omoguće organizovanje preskupih „besplatnih“ koncerata, a niko nije razmišljao da deca nemaju drugo mesto za izlazak. Pa u vlasništvu Opštine postoji prostor, koji je nekada bio iznajmljivan i bio diskoteka, a sada stoji zatvoren iz ko zna kojih razloga. Moglo je da se taj prostor da Centru za kulturu, a ne televiziji, i da se svako veče, ili bar vikendom organizuju žurke u normalnije vreme, do 24h. Ništa od toga ne bi imalo efekta, ako bi „Monza“ nastavila sa radom, kretanje maloletnika ne bi bilo ograničeno do 24h. Mnogo toga je moglo i moralo da se uradi, ali mi smo u Boru u svim dosadašnjim koalicijama imali štetočine, koje su razmišljale samo o svom džepu i Saši Mirkoviću, kao vrhovnom vođi! Jebo ih on.

 • Sve ce poceti da biva normalno kada PRVI PUT neko bude odgovarao za ono sto je uradio. Covek skoci u rupu jer nema 50000 da plati struju, a neko iz SRIF-a za jedan dan potrosi u Medalji 30000. I nikom nista. Najcrnja ekoloska rupa na svetu, a oni unistavaju park i grade lokale. Onda se pisu peticije, godinama se pise, moli se, salju se mejlovi, dele se leci, idemo po ulicama kao ludi da molimo za malo normalnosti. Za platu, za grejanje. Molimo ih da ne kradu. Da ne lazu. I nista, sve je gore i gore.

  Ovo je toliko strasno da vise stvarno nemam reci. Ovo je toliki uzas. Dosta mi je vise, dve godine vec svakoga dana gledam ljude kako mole da zive normalno. Sve su upropastili, grad je potpuno urusen, ljudi su poludeli, i svakoga dana sve tone, ne znam koliko je daleko vise to dno, i da li ga uopste ima.

  Uzas. .

  Uzas.

 • To nije problem samo Bora,već čitave Srbije;u Negotinu npr.postoji hrpa zgrada počev od bivšeg komiteta,ZZVM-a,zgrade Radio Krajine,Todorovog konaka,Doma JNA,ogromnog kompleksa kasarne,koji stoje, propadaju,sami od sebe se urušavajući inu koje klinci ulaze samo da pišaju,umesto da opština stvori neki prostor,centar za njih.

 • I ne samo da odgovara za ono što je uradio. Da odgovara i za ono što NIJE uradio. Da odgovara javni tužilac što brdo prijava čami u sudu, da odgovaraju svi oni koji sada mašu ugovorima koji su već godinu dana dostupni na internetu, da odgovaraju inspektori koji loču u Stritu kod Vukoja po celi bogovetni dan umesto da kažnjavaju vlasnike tih isih lokala što nemaju fiskalne račune, što toče alkohol maloletnicima, što ZAPOŠLJAVAJU maloletnice. ONI će, takvi kakvi su, nekoga da kazne? Povraća mi se, bre.
  Ajde da vidimo, kako će da budu kažnjeni policajci koji su krmeljivi balavili i veravatno knjavali 5 metara od ograde gde su vršnjaci mog sina skakali svom drugu na glavu i lomili mu kičmu.
  Ajde da vidimo kako će i da li će ikada biti kažnjeni policajci koji čekaju da se rašćisti „šutka“, pa da se oni umešaju.
  Ajde da vidimo kako će i da li će ikada biti kažnjen onaj polupismeni „šerif Meklaud“ koji se, umesto da je usred noći, odvede kući i napiše prijavu roditeljima, on se udvara i zamlaćuje sa maloletnicom (videla sopstvenim očima).
  Pa, majku im njihovu, više!

  Dosta bre, tog sranja!
  Svake večeri prolazim ulicom u kojoj je Studentski dom i škola „3. oktobar“ i SVAKE večeri viđam istu sliku: u ulici u kojoj je ograničenje 40 (!!!!!) jedan majmun (samo što nisam pala u nesvest kad sam videla kakav je to balavac) u velikim belim kolima beogradske registracije (izvinjavam se zbog svog totalnog nepoznavanja tipa automobila) juri preko 100 km/h, okreće se u mestu, koči, turira. Ponekad mu se pridruže i još neki. Posle se skupljaju na parkingu preko puta Nove tržnice (ja tu MORAM svakoga dana da prođem, ako se neko pita što ne zovem policiju). Stanari okolnih zgrada su pisali peticiju protiv motorista koji cele noći ne daju nikome oka da sklopi. NIŠTA.
  Policije niotkud
  Ali, zato će kao hajduci da iskoče iz nekog žbuna da vas kazne ako ste nepropisno prešli ulicu. Ako me uhvate u tom „nedelu“, ja sam čvrsto rešila da ne platim kaznu i odem nekoliko dana u zatvor. U ovoj prokletoj državi nije sramota biti u zatvoru. U zatvoru nisu lopovi, kriminalci i ubice, već neki sitniji prekršitelji. U ovoj državi je sramota da budeš obrazovan, da budeš pošten, da radiš i živiš od svog rada – JER SI ONDA GLUP! Onda radiš i ne primaš platu, bojiš se da otvoriš sopstveno poštansko sanduče od pristiglih računa i opomena iz banke, bojiš se za goli život dok hodaš trotoarom, bojiš se da ti neko ne isprebija dete na putu od škole do kuće, čitavog života se bojiš.
  A ovi što kradu i ubijaju ne boje se ničega.
  A lepo i lagodno žive.
  Pa, kome je onda bolje?

  Zato e-novinama treba dati orden što prave stvari nazivaju pravim imenom i vest o hapšenju Kristijana Golubovića i njegove mame stavljaju u rubriku „Entertainment“. To i jeste „zabava“. Zabavno je do bola.

  Pre nekoliko godina tada maloletni Guzonjin sin i Guzonjin unuk je ukrao tati (Guzonji) auto, sjurio se punom brzinom, tu blizu, niz jednu od borskih ulica, udario ljude koji su čekali da pređu ulicu i na mestu usmrtio jedno malo dete. NIKO ZA TO NIJE ODGOVARAO!

  Neće problem rešiti zatvaranje „Monce“ niti bilo kog drugog sličnog lokala. Ovo kažem iako jesam od sveg srca za to da se ta rupa zatvori jednom za svagda, a i sruši, ako je moguće.
  Problem će rešiti zakoni i drakonske kazne. Zakoni koji će važiti za sve i kazne koje će biti propisivane svima, bez razlike.
  Jer smo mi jedna stoka grdna, neprosvećena, nevaspitana, beslovesna i samo bič i batina mogu da nas dovedu u red.

  Neće omladinci, naša deca, ići više u „Moncu“, skupljaće se ovde u parku pored Penzionerskog doma, opijaće se i tu do besvesti, tući nemilosrdno međusobno i galamiti pakleno. Čitave noći. Kao što rade svakog leta. Nesmetano i naočigled policije i mnogobrojnih stanara kojima ili ne smeta ili ne smeju da pozovu policiju.

  Roditelji, škola, televizija, sud, policija, inspekcija, opštinska vlast – svi su krivi zbog ovoga što se desilo, što se dešava svakog jebenog dana i noći, samo je preksinoć kulminiralo i završilo se na najstrašniji mogući način.

  Vršnjaci mog sina – žrtva i brutalni zločinci. Ja ne mogu da dođem k sebi od tolikog užasa.
  Ne mogu da prestanem da se pitam – grešim li i ja negde? Šta će biti sa mojim detetom? Šta će biti sa našom decom, sa svima nama onoga trenutka kad više apsolutno niko neće biti bezbedan ni na ulici ni bilo gde? A mislim da je pravi trenutak da se ovo zapitamo i preplašimo na smrt.

 • Ja, Zorane, ne bih zatvarala komentarisanje. Nego bih povela itekakvu diskusiju o tome sta se sve desava i pomenutom objektu a i u drugima.. Namerno sam napisala objektu, jer ono ne lici cak ni na drumsku krcmu, kojoj bih ja dala naziv, a kamoli na“ nocni klub“. U stvari,da je drumska krcma mozda bi se turisticki inspektori smilovali pa bi nekad i proverili sta se tamo radi , do koliko sati i sve po propisima naravno. Ali ONO tamo je rupa, leglo kriminala, (narkomanija , prostitucija, alkoholisanje do sto jedan i nazad) Zivimo tu par stotina metara od njih…
  I godinama smo pisali peticije, mislim cetiri puta do sad. Slali ,Mesnoj zajednici, Opstini, Policiji.A mi smo se samo zalili na buku na haos koji „klinci“( pa kako da ih nazovem drugacije) prave u ranim jutarnjim satima petkom i subotom.To ko nije video i cuo nece znati kako to izgleda da mu ne znam kako slikovito opisem. Duvanje , bockanje , preterivanje pa povracanje, istresanje kontejnera na ulazna vrata nasih zgrada,i guranje, odnosno vozanje istih ulicom koliko ih tockovi nose,razbijanje flasa, lomljenje drveca,skakanje po automobilima, prostitucija.
  A, ovo poslednje , je prica za sebe. Radi se o devojcicama od 14-16 godina koje to rade na haubama automobila, pa kad pokusas da im skrenes paznju da to ne rade kazu nam:“ Sta je, oces i ti malo?“Da ne pominjem odvazne bajkere i njihove nocne rituale paljenja guma i raznih drugih egzibicionistickih tacaka sa dragim im masinama!
  Ne znam vise koliko puta nismo zvali Policiju! Nekada su ljubazni, pa nam kazu kako oni znaju za to, ali kako on sam moze nesto tamo nekoj masi!. Ili kazu “ Pa dozvolio im Rankic“. Sto u neku ruku i jeste tacno ! A ima pak i onih koji te jos napsuju sto diramo uopste u tako“ fini lokal „: „Pa gde ce deca da se provode sto ste takvi ljudi“. To su reci jednog dezurnog policajca.
  A pomenula sam Rankica… Pa da li se na skupstini ikada raspravljamo o ovom problemu? Ko donosi odluku o radu lokala ovakvog tipa? I da li je ovaj i imao bilo kakvu dozvolu za rad posle nemilog dogadjaja od pre nekoliko godina? Da, rekli su nam da im je Rankic jos u prvom mandatu dozvolio produzeni vikend navodno, do 2 sata. Ali to produzeno precutno traje do 5, 6 sati.( posebno leti)
  Posle svega sto smo dozivljavali ovih godina, ocekivali smo da ce se desiti ovako nesto!
  Besna sam kao ris, jer smo pokusavali… samo pokusavali

 • Da kazem samo kako funkcionisu obezbedjenja klubova. U klubovima nema tuca, cim pocne koskanje izbace ih napolje i klub navodno ostane na dobrom glasu dok se napolju odvija masakr i ponekad, na uzas svih nas, dodje do ovoga.

  Kakvo obezbedjenje?!. Oni uvek i iskljucivo stite klubove i vlasnike. I nista vise.

 • Upravo sam popila Bromazepam od 3 miligrama jer mi je bio preko potreban nakon čitanja plačljive ispovesti ćerke zakupca „Monce“ i njenih podguznih muva na Fejsbuku!
  Pošto je sadržaj javan, oa sve može da se vidi, samo ne može da se komentariše, pojavila se ta ista grupica i u grupi posvećenoj mrtvom detetu, gde svi – i ovi prvi i ovi drugi (što su sve mirno gledali) složno izjavljuju svoje saučešće.
  Goran je potpuno u pravu.
  Naš je narod potpuno poludeo. Uključujući i decu.

 • Bezakonje, Divlji Zapad i sramota.

  Saucesce roditeljima pre svega i zelja da ostanu normalni u ovakvom nadrealizmu. Smrt deteta mogu da razumeju samo oni koji su prosli kroz tako nesto; svi mi mozemo samo da se cudimo i komentarisemo ali decku nema povratka-sve ostalo je beznacajno.

  PS Sto se tice pravog naslova, mozda ce posluziti 99% naslova koje smo upotrebili na e-stavu, kao pokusaj sazimanja tekstova. Svi oni imaju direktne ili indirektne veze sa ovim sto se dogadja u zemlji, smrtnim slucajevima i ostalim dogadjajima koji nisu normalni.
  Jebes politiku, opet se svodi sve na posmatrace i aktivne ucesnike, a varijante su smrt, nepostenje, tuga, depresija i opstanak normalnih.
  Kada smrt 8000 ljudi postane trivijalna, sta onda da kazemo za Francuza ili boranina koji su takode imali zivot, roditelje ili neka nadanja u bolju buducnost.
  Zakona NEMA i tu nema neke pomoci-niti se primenjuje, niti nekoga interesuje sta znaci ta rec. Zaborav je postao reakcija na depresiju, nemanje i ropstvo i velika sramota za nas narod.

 • Koliko sam ja shvatio iz priča, a koliko znam i kako sve to ide oko klinačkih frka, ništa se nije desilo odjednom. Znači, počelo je najblaže rečeno 15. januara uveče.
  Po novinama se razvlači cifra od 10-15 njih koji su gazili ovog jadnika koga su konačno uspeli i da razgaze. Surov rečnik? Ne. Izvinjavam se porodici, rečnik je blag.
  15 njih gazi jednog. Milanu nije čak ni pružena šansa.
  Zna se šta posle toga ostane od gaženog.

  Započeto 15.1. a završeno sa 15 na 1.

  15 : 1

  Kakav poraz narode.
  Deco, imali ste od koga i da učite.
  Oprostite nam jednog dana.

 • Potpuno sam rastrojena od kada sam cula za ovu strahotu. Svi smo krivi, to stoji. Sve ste rekli, i to stoji,
  Ali, uz svo saucesce koje imam za porodicu, pitam se zasto je dete od 14 godina bilo na takvom mestu?
  Ako je drzava trula, svi mi koji imamo decu ne smemo da budemo truli. Ni po cenu zivota. Oni moraju da nam budu prvi posao u zivotu. Za njih uvek moramo imati i vremena i snage i volje…

 • Ubijen je dečak. Ubijen je svako od nas i svako od nas pomalo je ubica. Zatvorićemo Monzu, zatvorićemo sve noćne klubove, decu zaključati u kuće i kazniti ubicu. Ali ubijeni se neće vratiti, niti ćemo mi sebe međ’ žive ponvo uvrstiti.
  A javnost k’o javnost. Svima su puna usta čuđenja, osude, svi su iznenađeni i svi sada imaju rešenje. Između ubica i ubijenih stoji samo znak jednakosti, a krivicu je onda teško razlučiti.
  O sahrani će svi govoriti kako je bila za pamćenje, a u novinama ćemo danima čitati potresne detalje o detetu za primer, o ucveljenim roditeljima i iznenađenoj čaršiji. A onda će svi zaćutati ili pričati o nekim novim ubistvima, preljubama i politici. Ubijenog će se sećati samo o godišnjicama ili kada se dogodi neko nova živopisna smrt. I nije to osobina koju poseduju samo Borani, tako je valjda oduvek i svuda jer teško je čoveku da se izbori sa svojom zaboravnom prirodom.
  Niko nikada neće reći kako je smrt ovog dečaka nevažna, tek kolateralna posledica našeg sveopšteg ludila. A tako je. Šta je jedan dečji život u zemlji u kojoj život nije na ceni. Šta je jedan dečji život u zemlji u kojoj je normalno da deca noći provode u noćnim klubovima gledajući striptiz. Šta je samo jedan dečji život onima koji smatraju da treba ubiti one koji osuđuju zločine, mole se drugom Bogu ili vole drugačije. I konačno, šta je taj jedan dečji život u zemlji u kojoj se slave mnogo veći zločini u kojima je nestalo mnogo više života.
  A Bor jeste u toj zemlji, Bor više nije multinacionalna sredina za primer u šta smo svi naivno verovali. Pogledajte kroz prozor na grafite koje su ispisali ti isti klinci, i oslušnite gromko „Nož, žica, Srebrenica!“ sa stadiona FK Rudar. Posle toga ćete shvatiti da smrt ovog dečaka ne zaslužuje čuđenje. Ako pristajemo na sva zla koja nas okružuju i ne dižemo glas protiv njih, onda je ova smrt tek mala, obična, svakodnevna dečja smrt pored koje ćemo proći kao pored upornog prosjaka.
  A zlo je uporno kao prosjak, ne odlazi dok ne uzme ono po šta je došlo i stalno traži još. Daš jedan dečji život, tražiće ti makar još jedan. Razlika je u tome što prosjaci nesreću svojih života čuvaju za sebe, a zlo je nesebično deli sa nama.

  Zato je besmisleno sada raspravljati o posledicama ako nismo spremni da se bavimo uzrocima, ako nismo spremni da priznamo da smo ubice i ubijeni i ako iskreno ne želimo da se borimo protiv zla.

 • ne mogu da verujem da direktorima borskih škola nije palo napamet da povedu decu na mesto zločina kako bi se odala pošta njihovom sugrađaninu.

  to bi bila najjača poruka svim institucijama da se zlu mora stati na put.

  i ne bi to bilo patetično. to je civilizacijski čin ljudi koji žele da stanu na put ovakvoj pošasti.

 • Nisu ni svi direktori isti! Neko bi možda i poveo decu, ali… pojedini roditelji bi jedva čekali da ih „rastrgnu“! Ma, ne mogu da verujem koliko bezosećajnih ljudi u Boru ima, ma oni bi bre ćutali sve dok se njima ne desi nešto slično.
  Tako je bilo i sa prošlogodišnjim dešavanjima? Svi borski političari su ćutali i trpeli Mirkovićeva sranja, a sada su se okuražili, pa iznose u javnost i ugovore koje smo mi još u septembru 2008. godine objavili na Rainovoj Opštini Bor.

 • sta ce dete od 14 godina na ulicu u 2 posle ponoci?

  U društevenom sistemu u kome živimo je potpuno nelogično, sa aspekta lične bezbednosti, da maloletno lice, pa i punoletno bude na ulici posle 22 časa, a kamoli kasnije. Nije bezbedno ni danju, a posebno u noćnim satima. To što smo mi odrasli u zemlji u kojoj si mogao da prespavaš na livadi iznad V mesne zajednice i da te niko ne dira, a sada ne smeš tuda da prođeš ni danju od čopora pasa, a kamoli noću, jer neznaš iza kog grma će da iskoči pijana ili besna budala da iskali na tebi ono što mu smeta, to je ono zbog čega su sada svi u čudu kada dođe do ovakvih tragičnih događaja.

 • Svaki dan pročitam ili čujemj za novu tragediju.. toliko maldih života je samo nestalo.. ne znam što se dešava, ali to je strašno.. čini mi se da je trka za novcem i preživljavanjem uništila toliko obitelji, jer u svoj toj borbi djeca ostaju sama i zapostavljena.. doista tragedija.. cijeli život strepiš nad djetetom, a onda samo mu netko tako nepromišljeno oduzme život.. :((((((

  Pozdrav ti..

Napiši komentar

/* ]]> */