Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Bor u medijima – nedelja za nama

Savez borskih mesnih zajednica traži od Vlade Srbije, RTB „Bor“ i lokalne samouprave upozorava na veliko zagađenje industrijskim otrovom, koje izaziva povećanu smrtnost i odlazak stanovništva iz ovih naselja.
Naime, predsednici sela Brezonik, Oštrelj, Krivelj, Donja Bela reka i Bučja, izostao je samo predstavnik Slatine, juče su u Oštrelju potpisali Rezoluciju, u kojoj traže da se zatrpaju rudarske deponije koje su nastale poslednjih 100 godina i sanaciju kontaminiranog zemljišta i vodotokova. Ovaj dokument dostaviće Vladi Srbije, RTB „Bor“ i opštini Bor, od kojih očekuju pomoć u rešavanju ovih problema.

Glas Javnosti

Ovo je spomenik ljudskoj gluposti. Kratkovidosti i egoizmu.
Dajte zemlji što više bakra.
Dimi se, dobro je…

Pre tridesetak godina, kada je borski rudnik obezbeđivao svima nama (a i šire) egzistenciju, kad je rude bilo toliko da je izgledalo da će je biti zauvek, ovo nikoga nije zanimalo. Meštani tih sela su, kao i većina nas, na jedan ili drugi način živeli (lepo živeli, šta god sada govorili o tim vremenima).
Ko se tada uzbuđivao zbog otpada? Boli me uvo, bacaj gde stigneš dok god ima trinaeste plate, kredita i preko sindikata na more.
Došlo je vreme naplate, kao i za mnoge stvari za koje smo se u prošlosti “zadužili”.
Problem je što dugove vraćaju deca onih koji su ih napravili.
Da li će država pomoći? Da li uopšte može da pomogne?
Stvarno ne znam. Ne znam ni koje su pare u pitanju, ali koje god da su, država je u takvoj buli da će ovo ići teško.
U svakom slučaju, treba tražiti, treba ići i u Beograd ako će to pomoći. A i ako ne pomogne, neka se bar, koliko je moguće, čuje vapaj i ovih ljudi.
I ovde bih dodao da sam negde ovih dana čuo kako je u Boru svakog trećeg dana u toku ove godine zagađenje bilo daleko preko granice dozvoljenog (ne mogu da nađem tu vest sada) i da su zvog toga napisane TRI prijave odgovornima. TRI. Umeto trista trideset i tri. A i te tri… ko zna u čijoj fijoci će bog da ih zaboravi.

***

Vlada Srbije će finansijski podržati izgradnju savremene topionice bakra u okviru Rudarsko-topioničarskog basena Bor i za to je već rezervisala sredstva…
.. Direktor je dodao da će se izgradnjom nove topionice dobiti 3.700 tona bakra više godišnje, a očekuje se da će kamen-temeljac biti postavljen na proleće.

B-92

photo: dedabor.com

photo: dedabor.com

Što reče komentator na istom sajtu, “Samo nije rekao koje godine”.
Treba li više trošiti reči na Dinkićeve laži i laži ovog ludaka kojeg su nam vratili na čelo RTB-a?
Verovatno bi trebalo, da se posle ne krstimo i levom i desnom rukom i pitamo se šta sada, kao u gornjem slučaju meštana sela oko Bora.
Ali se plašim da je kasno.
Mi ne umemo da učimo iz onoga što nam se već jednom desilo. Državno vlasništvo nad RTB-om je taj RTB i uništilo. Sosa je bio eksponent i oruđe države tada, kao što je i sada. Samo se sada vratio luđi nego što je bio, sada se vratio i kao osvetnik Sosa, a ne samo kao direktor Sosa.
Uništava sve što stigne. I ljude oko sebe. Ako smo Mirkovića prozvali “Borski Neron”, Sosa je prvi do njega. Ili je obrnuto, ne znam, ko bi to mogao da proceni…

***

Porodice Miroš i Vojinović, koje su živele na samom rubu 600 metara visokog napuštenog rudarskog kopa, dobile nove domove Dve porodice nastanjene kraj napuštenog rudarskog kopa RTB-a „Bor“, koje su svakodnevno strahovale da im se kuće ne obruše u ambis dubok oko 600 metara, ovih dana useljavaju se u nove domove.
Press Online

Lepo, šta drugo reći.
Verovatno urađeno zbog marketinga i da bi se prikrili svi ostali problemi ali šta sad… bar neko da ima koristi.
Deo grada oko kopa je jeziv, čoveka stra `vata samo fotografije kad gleda. Interesantno je turistima, ko god dođe traži da ga slikamo pored najveće rupe u Evropi, ali živeti tamo, to je strašno.

***

Devet radnika JKP „3. oktobar“ iz Bora povređeni su juče u 10 sati u saobraćajnoj nesreći na raskrsnici ulica Nikole Pašića i Jovana Dučića u centru grada, kada se prevrnula traktorska prikolica u kojoj su se prevozili.
Blic Online

Devet radnika u traktorskoj prikolici.

photo: blic online

photo: blic online

Ja bih Simu “Istinu” provozao malo u toj prikolici. Po kiši, kao što se njegovi radnici voze.
Stoku bre kad voze, makar je pokriju.
Ali šta ga briga. Njegov šef Rankić (uz zdušnu podršku satelita) će koliko sutra i “3. oktobar” da likvidira, pa ko neće da se vozi u prikolici, ko traži bolje uslove za rad, tražiće na Birou rada.

U Boru dakle, ništa novo.
Deja vu do deja vua.
A vi, kako ste?

O autoru

Zoran Stanković

4 komentara

 • Ovih dana svedoci smo da se iz borskih topioničkih dimnjaka ponovo ispuštaju velike količine gustih crnih gasova a nad Borom se kovitlaju otrovni gasovi puni prašine, što argumentovano dokazuje nefunkcionalnost filtera koje je ministar ekologije Oliver Dulić nedavno pustio u rad pod sloganom „Očistimo Srbiju“, što znači da se ta akcija u Boru svela na običan partijski marketing i prevaru građana Bora da će disati čistiji vazduh dok se ne izgradi Nova Topionica, koja će navodno potpuno odstraniti aero zagađenje u Boru.

  Interes svih dosadašnjih vlastodržaca u Boru uvek se svodio na stvaranje što većeg državnog profita u vidu proizvodnje što veće količine bakra i zlata, makar po cenu ekološkog genocida nad stanovništvom Bora i okoline, navodno za dobrobit većine stanovništva i države u celini.

  Tako je svojevremeno za potrebe državnog interesa „patriotsko rukovodstvo RTB-a“ naredilo da se iskoristi rudno telo „H“ bogato bakrom i zlatom ali još više sumporom i arsenom. Bakar i zlato je država uzela a sumpor i arsen ostavila građanima Bora i okoline. Takav nehuman gest prema stanovništvu nisu sprovodili ni Francuzi pre drugog svetskog rata ni Nemci za vreme drugog svetskog rata.

  Ali alavoj vlasti ni to nije bilo dovoljno pa je tokom 1989. godine, uz pomoć „patriotskog rukovodstva RTB-a“, povećala državni profit preradom penalisanih uvoznih koncentrata bakra sa velikom količinom žive, prirodnih nukleida i ubačenih nukleida veštačkog porekla, poznatog kao „borska nuklearna afera“. Pretpostavlja se da je neko tada na ovom biznisu zaradio nekoliko milijardi dolara (nek su im prokleti), a mnogi građani Bora i okoline su od toga zaradili“ razne bolesti i smrt.

  Nakon tog „državnog“ biznisa sa preradom otrovnih koncentrata i tako dobijenih radioaktivnih proizvoda u pogonima RTB-a Bor, kao gljive posle kiše, pojavili su se bogati pojedinci, koji su u vreme “ borske nuklearne afere“, kao vršioci važnih funkcija, imali „zasluge“ za „borski nuklearni biznis“, i sada tako stečenim bogatstvom neki od njih otkupljuju sve što je vredno u Srbiji a neki to na miru „krckaju“. Jedino je „Šaja“ zaglavio u zatvoru, ali ne zbog ekološkog genocida u Boru, već zbog ratnih zločina na Kosovu.

 • I ja čujem da će po svoj prilici šofer da nadrlja načisto.
  To što se radnici „3. oktobra“ svakodnevno ovako prevoze na radne zadatke i sa radnih zadataka, što su „vozni park“ i mehanizacija dotrajali – nikom ništa. Da li je i za to kriv šofer?
  Primera radi, u jednoj ozbiljnoj firmi kao što je „Elektroistok“, pre par godina dogodila se jedna stravična nesreća, kada je jedan mladi radnik, na trenutak odvezao sigurnosni pojas – i pao sa dalekovoda. Njegov neposredni rukovodilac, koji tog trenutka nije ni bio prisutan, danas je u zatvoru – zbog komandne odgovornosti, što bi se reklo. Ne znam kako se to pravno formuliše.
  Dakle, da li su traktor i prikolica predviđeni za prevoz ljudi? Zašto saobraćajna policija to ne sankcioniše? A šefovi? Direktor? Da li se imalo osećaju odgovornim za to što se dogodilo ovim ljudima, radnicima preduzeća kojim rukovode?

Napiši komentar

/* ]]> */