Izdvojeno rE-stav

Božović: Živimo u lažomaniji, Srbija na dugom putu u noć

Napisao Redakcija

Sociolog Ratko Božović rekao je da Srbija već dugo živi u „lažomaniji“ i da je laž dominantna dimenzija javnog života, ukazujući da u društvu nema javne debate, niti kritičke javnosti i puta do istine. Građanina nema jer je potisnut, ali su tu podanički mentalitet i autoritarna vladavina, istakao je Božović.
– Drugim rečima, ovde nemamo slobodu za istraživanje istine. Kada nemamo slobodu, nemamo istinu, jer to uslovljava jedno drugo- rekao je Božović.

Upozorio je da je Srbija na „dugom putovanju u noć i da je počela da se previše navikava na tu noć, a ne na sunčanu obalu“. Prema oceni Božovića, ovde je manjina u depresiji, ugrožena je time što nema gde da se pojavi.

– Ona je na samoj margini ili van same margine, rekao je Božović i napomenuo da su ljudi, koji bi hteli da kažu nešto istinoljubivo i pravdoljubivo, što bi bilo u odbranu jednog sistema vrednosti, shvatili da će ih onda tabloidi provući kroz blato. Niko neće sebi da priredi takvu nevolju, da ga izmišljotinama, bljuvotinama i glupostima tabloidi provlače kroz blato. Kažem tabloidi, iz prostog razloga što se ovde vlast dobija i održava posredstvom tabloida- ukazao je Božović.

On je ocenio da Srbija ima vlast koja je u „velikoj blizini“ sa rijaliti programom, kao i estradu koja je blizu vlasti. – Mediji su pristali da ne budu autonomni i da ne brane vrednosti, već da budu podanici ili prodanici, rekao je Božović- koji kaže da se ne seća da je ikada bilo toliko podaništva u medijima koliko je danas.
– Kada vidim novinara dok mi postavlja pitanje na nekoj od televizija, njegovu prestrašenost, strah u očima, nemam tog trenutka drugu ideju nego da spasavam novinara od njega samoga- objasnio je Božović.

Izvor: FoNet

Sending
User Review
0 (0 votes)

O autoru

Redakcija

/* ]]> */