Bor Izdvojeno

Da ili ne – šta je bolje?

Zadnjih dvadesetak godina ,,druge polovine doživljavanja sopstvenog života,, ukazuju mi da u našoj zajednici postoji previše nas koji donosimo mnogobrojne pogrešne odluke. Pritom, između gubitaka i dobitaka, ne pravimo skoro nikakvu razliku. Živimo u okruženju ogledala, svakodnevno doživljavajući posledice rasturanja zajednice, preduzeća i porodica, pri čemu nas licemerno ne pogađa “razvoj potpunog rasula” – moralna beda, ekonomsko siromaštvo, korupcija i organizovani kriminal. Bilo da smo to želeli da vidimo ili ne, verovatno smo se našli u takvoj poziciji pojedinačno, ali i zbog kolektivnih odluka koje smo (ili nismo) donosili.

I dalje se pitam – Gde smo pogrešili i šta možemo učiniti da to promenimo? Da li možemo biti sposobni za samostalno donošenje boljih odluka, koje bi nam omogućile da uživamo u boljim poslovnim i privatnim rezultatima? I ako dovoljno nas donese ispravne odluke u sopstvenim životima, da li mi zajedno možemo stvoriti bolju zajednicu, bolje poslove i bolje porodice?

Kad se većina nas osvrne oko sebe izoštrenim čulima može sagledati pojedine sopstvene greške. Znajući da niko ne želi da donese lošu odluku, i dalje sagledavam bolju mogućnost i osećam, verovatno kao i većina – da su naše loše odluke, zasnovane na iluzijama u koje verujemo, dok su naše bolje odluke donešene na realnosti, koje smo na vreme uočavali. Najverovatnije se ovako može definisati najpouzdaniji ljudski sistem koji nam pomaže da napravimo razliku između toga – Šta je dobro po nas? … i – Šta je loše po nas? Ako se i praktično ispostavi da je ovaj najjednostavniji sistem vrednosti od koristi, nadam se da ćemo se uzajamno razumeti i pomoći jedni drugima, da ga u potpunosti otkrijemo, razvijemo i primenimo prilikom oplemenjivanja naše zajednice. Kako mi to i znamo da preporučimo svojim prijateljima – iskoristimo prave vrednosti, da bismo napredovali.

BorskiEkonomskiForum

O autoru

Goran Stojanović

3 komentara

  • Da bi nam bilo bolje moramo svi da menjamo sistem vrednosti. Ali promenu sistema vrednosti pre svih moraju inicirati pošteni, školovani, pravdoljubivi i hrabri ljudi, koji zauzimaju neka značajna mesta u društvu. Pre svih, poželjno je da Novi sistem vrednosti počnu da kreiraju članovi rukovodstava partijskih organizacija, koji se do sada nisu kompromitovali nečasnim radnjama. Ako oni počnu svojim primerom da kreiraju Novi sistem vrednosti postaće popularni, kako među svojim stranačkim kolegama, tako i u narodu. Ako se ta pojava omasovi među strankama brzo će se proširiti na celo društvo.

  • Bas tako Malicevski, greska drustva, u stvari stanje drustva i duh vremena. Drustvo je mnogo vise od skupa pojedinaca sto se narocito odnosi na njegovu psihu, kolektivno nesvesno reko bi Jung. Skoro sam cuo izreku: kome ne das umreti, taj ti ne da ziveti. Cini se da nesto u nasem drustvu i civilizaciji ubrzano umire i truli, otud smrad na sve strane..nadam se da to umire ego….mozda se nesto novo i rodi iz te smrti.

Napiši komentar

/* ]]> */