Bor nE-stav

Dalton brothers

Sednica Opštinskog veća, sreda, 16. decembar.
Predrag Balašević samo što je zatvorio vrata sa spoljne strane.

 Rankić (ledeno se smeška): Dooobro… jel odoše svi Vlasi?
 Miki Janošević i Siniša Saraković (u glas): Ja sam tu predsedniče
 Rankić (ne obraća pažnju): E, sada ćemo ovako. Zapošljavamo za sve pare…
 Načelnica budžeta (nesmotreno mu upada u reč): Koje pare, šefe?
 Rankić (besno se okreće prema njoj): Mala, jel ti hoćeš da ostaneš jedina bez posla u ovom gradu?
 Načelnica (ćuti)
 Rankić (nastavlja jednoličnim glasom): Ljubinka, piši: da se svi otpušteni radnici iz likvidiranih preduzeća Sportski centar, Štampa, radio i film i Centar za kulturu vrate na posao u iste novoosnovane firme. Jel se svi slažemo?
 Načelnik pravne službe (k`o iz puške): šefe, ne smemo to po Zakonu…
 Rankić (zaustavlja ga laganim pokretom leve ruke): Badžo, ti si dobar momak, ali ako nećeš da se pridružiš Danijeli, aj bar danas malo ćuti. Dakle… jel ima neko nešto da doda?
 Načelnik (nastavlja, po navici): Član 21…
 Rankić (besno): Aman, ućuti bre!

 Žika Rakić (mrtav ozbiljan): Imam ja da dodam. Ostalo mi je još desetak nezaposlenih članova stranke. Dva električara, pet gimnazijalaca, dva rudara, jedan sa osmoljetkom i… ne znam šta ono još beše. Šta ćemo sa njima?
 Rankić (češka bradu): Kol`ko komada kažeš?
 Žika Rakić (i dalje ozbiljan): Dvadest. Ne… trideset.
 Rankić (prelazi na češkanje ćele): Piši Ljubinka: ukoliko direktori smatraju da je potrebno, mogu da zaposle još trideset… ne… piši – koliko god misle da je potrebno novih radnika. Jebiga i meni ostalo nešto nezaposlenih skoro da sam zaboravio. I ajde neka neko ode dole da kaže ovim Pafovim sindikalcima da mogu da idu kući, neću opet da iskačem kroz prozor, gledaju me supovci k`o da sam lud, još će da me uhapse na kraju.
 Svi: Evo ja ću da im kažem
 Rankić (smeška se cinično): Jel? Neće moći. Mala idi kaži kafe kuvarici da im odnese po čaj i prenese ovo što smo se dogovorili.
 Žika Rakić (Siniši Sarakoviću, poluglasno, ne može da odoli): He, he… Saša im već rekao, a zakazali smo i konferenciju za novinare. Jebaćemo mamicu danas Balaševiću.
 Rankić (zvanično): Dame i gospodo iz medija, sednica Veća je završena, vi ste slobodni. Budite objektivni u izveštajima. Vidite i sami da smo usvojili i više nego što su štrajkači tražili, mada su Vlasi pokušali da nas opstruiraju u našim plemenitim namerama. Konferenciju za novinare ću održati naknadno. (Predstavnici medija žurno izlaze iz sale, članovi Veća ne mrdaju).
 Načelnica (bojažljivo): Šefe, imamo još neke tačke dnevnog reda. Poskupljenje vode…
 Rankić (prekida je nervozno): Jebala te voda, piši – usvojeno. Važno da smo se dogovorili oko ovog najvažnijeg. Neće bre nas svaka šuša da smenjuje kad joj se digne patka, jel tako?
 Svi: Tako je.
 Rankić: Neki tamo Paf, pafnem mu ga majke… tu me seci ako nije u LDP-u.
 Žika Rakić (setio se nečeg): Jeste, da znaš… neki dan sam ga video kao stoji sa onim, kako se zove… onim ćelavim… moram da podsetim Sašu da smisli neki fazon u njegovom stilu. Nešto suptilno, kao, udružili se bolesnik i ludak…
 Rankić: Zajebi sad LDP, nećemo da im pravimo marketing džaba. Obrušite se na ovo đubre vlaško, izvini Miki, danas. Nego, još ostaje pitanje kako da zakažemo sednicu Skupštine i ko će da glasa za budžet. Bez toga smo pukli.
 Žika Rakić (smeška se značajno): To je naša briga. Eno su Saša i Srđan u Banji, ima da navatamo par komada od ovih DS otpadnika i gotova priča. Mislim, ne ide baš glatko, klinac se usrao, ali moraće da legne na rudu. Ili to ili…
 Rankić (prekida ga): ćuti bre, ne moraš baš sve da kažeš. I pazite sa tim snimcima ako ih puštate, znaš ko je sve na njima sa Ksenijom i Sekom.
 Žika (smeje se glasno): Znam, ha, ha, ha… dobro, de… (Siniši Sarakoviću, tiše) ali ako ne pristane da sjebemo Boru Rajića, će se pitamo.
 Rankić (ustaje polako): Znači, i to smo obavili. Odoh ja, izgubih grdno vreme predviđeno za kafanu i dremku. Žiko, javi mi šta su se ovi dogovorili, ali tamo negde, posle šest. Nemoj da me budiš džaba.

O autoru

Zoran Stanković

11 komentara

 • Bravo! Alal ti pisaljka majstore.

  Pa baš to i rekosmo u „belu ladju.“ Vi,š koliko vredi dobra krtica. Sve se do slovce baš tako odigravalo.
  Nastavak, ako u toku noči ne desi kakvo čudo, očekuje se u ranim jutarnjm satima.
  U zdravlje

 • Bravo, Zoki, odavno se nisam tako slatko i od srca nasmejao. Imas dara da od tuge napravis komendiju. Veruj mi, svaka druga boja, a narocito ozbiljna, kojom bi se farbala ova nasa borska tuga delovala bi notorno i jadno. Ti si uspeo da krajnje tuzno ispadne smesno i na tome ti cestitam. Drugo, jos znacajnije, ti se otvoreno sprdas sa njima i svima nama ukazujes na put: da, posle svega sto su uradili jedino nam je ostalo da se sprdamo sa njima.

 • Jeste teško pisati ozbiljno o neozbiljnim ljudima, narčito kad rade ovakve savršene idiotluke.
  Ali situacija nije ni malo naivna. Kad počne da se radi iz inata, i kad to rade najviši funkcioneri u Opštini, onda pamet staje.
  Naravno da je ova odluka besmislena i da će biti poništena vrlo brzo, žao mi onih ljudi…

 • Jebote, u kakvom gradu živimo i od kakvih „nečoveka“ nam zavisi sudbina ovo je strašno!!! Zorane, mene onaj deo o DS „otpadnicima“ interesuje. Znam da je mali Srđko zaljubljen u PŽK, boška i Mirkovića ali nije valjda toliko lud da ide tako nisko!! Ustvari šta se pa ja izčuđavam, šta je sve do sada radio, ponižavao se i šta ti ja znam šta sve zbog „ortaka“ iz PŽK-a!!

 • Bas me je bar na momenat malo razveselio ovaj tekst, svaka cast autoru. Ovi iz tog njihovog PŽK-a resili da nam sve otimaju. Predlozio bih autoru teksta da se malo pozabavi sa Boskom Nicicem , naime mozda se neko jos seca da je on negde 1992 bio glavni ispred Nove demokratije za Bor tada i da se bavio privatnim biznisom u Boru. Tada kada je Nova demokratija usla u koaliciju sa Milosevicem SPS, posle republickih izbora, Nicic je bio pod istragom zbog nekog kredita od Jugobanke Bor, ispostave Knjazevac i on je tada bio u zatvoru, iz zatvora su ga odmah pustili i hteli valjda da ga ubace u nekom ministarstvo u Beogradu. Pitanje je da li je on vratio taj kredit ili mu je oprosteno kada je likvidirana ta banka. Sada preko svog pulena Sase Mirkovic, oprobanim metodom preuzima sve sto se moze preuzeti u Boru i to i ono sto su gradjani gradili svojim doprinosom i samodoprinosom gde su im naplatili tada iz svojih plata. Nemam ja nista ni protiv Sase Mirkovic ni protiv Nicica ali i te kako me boli sva ova situacija i otimacina i kako perfidno likvidiraju preduzeca da se sakriju prljavi tragovi a radnike izbace na ulici i dovedu neki aninimus kadrove sa strane jer u Boru „nema“ sposobnih i obrazovanih ljudi, ma mismo ovce i gotovo kada sve to trpimo i dozvoljavamo.

 • http://www.bor-sve.net/dokumenti/hronologija1.pdf

  Samo pogledajte ovaj link. Ugovor preko ugovora. Mimo tendera, mimo zakona. Evo odgovora, dokumentovanog, zašto nema grejanja, zašto se kasnilo, zašto je pitanje kako ćemo do kraja zime izgurati ovako – nameštala se nabavka uglja preko onog koga bi sada neki i preko novina da se odreknu. Dva dana ne mogu da verujem u sve ono što sam čula na konferencijama za štampu PŽK. Pa, oni će na kraju i sopstvenih roditelja i dece da se odreknu ako zatreba.

  Jedva čekam da se raspišu izbori – onda ćete tek videti kako će pred biračima da se istresaju prljave gaće. Onda ćemo sve saznati – šta je ko radio, zašto i za koju cenu.
  Eto, šta se radi građanima. A onda, sindikat se bavi politikom. Pa, mora neko i to, kad se vlast bavi lopovlukom, preko leđa građana. A oni koji treba to da spreče – čak i ne vire više iz svojih mišjih rupa.

  I dok Borani ne shvate da oni sami, većina od svoje sirotinje, plaćaju sve ovo što se vidi u ovim dokumentima, neće biti bolje. Ne samo ugalj, već i koncerte, sve su to građani Bora plaćali, a novac se slivao u džepove onih koji su te iste građane najviše „branili“.

  I čitava ova ujdurma oko radnika Sportskog centra – ispada da je sve to urađeno da bi se primilo na opštinski budžet još 50 članova PŽK. Ovo sada, ako se ne nađe neko normalan tamo u opštini, može da znači kraj za javni sektor. Živi bili pa videli.
  Juče su doneli odluku da poskupi voda za piće, jer je od Nove godine ne bismo ni imali, duguju za struju, nemaju za hlor, rukovodioci – stručnjaci iz ove oblasti, sa velikim radnim iskustvom na ovim poslovima se hvataju za glavu i pokazuju nam „papire“ u kojima EPS neće da čuje da ih odblokira dok ne počnu da plaćaju struju (zamisli, čudo). Pa, šta da radimo? Da topimo sneg, skupljamo kišnicu, kopamo bunare oko zgrade?
  Da li ljudima uopšte dopire do mozga dokle smo stigli?

  Da li još ima onih koji mogu ovo brabonjanje da progutaju:

  http://javniservis.com/opstina-bor/1083-mirkovi-optinski-funkcioneri-doveli-bor-do-ivice-propasti.html

  http://javniservis.com/opstina-bor/1085-konfernencija-za-novinare-vd-direktora-sportskog-centra.html

  „Mister Barns“ iz Gamzigradske Banje je juče drhtao, mucao i gutao knedle pred kamerama u pokušajima da objasni kako je ovo bilo jedino rešenje i da će svi radnici biti „upošljeni“ (ne kaže kako će ih isplaćivati) na aerodromu, u hotelu „Jezero“ (!!!!!!??????), Savači (koliko znam, odmaralište na Savači nema nikakve veze sa Sportskim centrom). Ako mu ne bude dovoljno da „uposli“ svoje radnike, eno mu i motel „Metalurg“ koji godinama vapi za vrednim, a besplatnim radnicima. Možda bi mogao da razmisli i o hotelu „Jelen“, na Crnom vrhu, i tamo je beznadežna situacija, ali ne zadugo – sad kad su se oni zabrinuli i rešili da pomognu da se ovi dugogodišnji problemi reše.
  Nije samo rekao ko će da plati onoliku struju da bi hotel „Jezero“ mogao da radi i ko će da uloži novac da se taj hotel koliko-toliko upristoji da može da primi goste, a da li će takav biti rentabilan, to će sigurno dobro da izračunaju ekonomski stručnjaci iz PŽK.
  A što se besplatnog rada tiče, o tome neka brinu – radnici Sportskog centra.

Napiši komentar

/* ]]> */