Aktuelno Bor nE-stav

Deprivatizacija: Opština Bor kupuje autobusku stanicu.

Kažu, Opština Bor kupuje autobusku stanicu.

A što ne i Ćirinu kafanu na primer? Ili što ne otvori jednu veliku fabriku nečega da zaposli ceo grad? Mislim, odakle im takve ideje, zaista mi nije jasno. Naročito u situaciji kad već postoji privatnik koji je otkupio dokumentaciju i želi da kupi tu jebenu stanicu.

Znali smo da živimo u ludom gradu i isto tako ludoj zemlji ali brate… kad se sve živo privatizuje, naši rešili da udare po deprivatizaciji.
Jebeš Zakon, jebeš sve.

Samo još fali da traže pomoć iz pristupnih fondova EU za ovo pa da nam se i ceo svet smeje. Mada, smeju se i ovako.

To nam je kad nam opštinu vodi komunjara obučen u G-17 dres.

Sve je jadan pomešao. I privatizaciju i subvencije i liberalnu ekonomiju (za koju se, jel tako, zalaže njegova stranka). Jedina je frka što više nema Dinkića u ministarstvu pa sada zahvata iz tekuće rezerve.

Koja je bre ovo logika? Prvo smo je uništili a sada ćemo da je kupimo, popravimo, pa opet uništimo.

Nego, valjda će se naći neko pametan u Vladi da im kaže: „Čibe bre, jel ste vi normalni. Marš u kućicu“.

O autoru

Zoran Stanković

26 komentara

 • Jao bre Zoki ti ništa ne razumeš! Opština je kupuje da bi je „stavila na noge“ i onda preprodala za veliku kintu i tako opština profitira i onda nama gradjanima smanje cene komunalija i srede ceo grad!! Biznis bre!! A sada bez zajebancije! Jel znaš ko je sve u trci da kupi autobusku stanicu?? Ono što sam ja nacuo ipak je bolje da je uzme opština!!!

 • Pa tako može da kupi bilo šta pa da preproda.
  Nema načina da bude bolje da je kupi Opština, makar Saša Mirković bio potencijalni kupac. Mada, koliko sam ja čuo, dokumentaciju je otkupio jedino Bora Rajić. I to bi definitivno bilo najbolje rešenje.

 • Država se kod nas pokazala kao loš gazda nekih firmi a pogotovu velikih! Politika i političari vode ekonomiju i tu nema „lebac“ ! Politika treba da pomaže ekonomiju i na neki način usmerava ali da vodi glavnu reč ne drži vodu! Na žalost kod nas su političari sproveli i privatizaciju a ne ekonomski stručnjci i puno je firmi uništeno!! Prvo su naše banke uništene a ond su krenuli redom. Volim da mislim da su to uradili iz neznanja a ne iz zle namere! Nismo prva zemlja koja sprovodi privatizaciju i uopšte mi nije jasno što nisu „prepisali“ od nekih država gde je privatizacija uspela nego su sproveli neki „naš način privatizacije“ koji se pokazao katastrofalan!! Koja je firma u Boru privatizovana i sada normalno radi?Centroistok? Normalna i poštena privatizacija je jedino rešenje za Srbiju. Naravno da prilikom privatizacije država treba da gleda i svoje interese a to su pod jedan- radna mesta i dobre plate za nas „obične“!!

 • Drugim rečima, ti imaš nešto generalno protiv privatizacije.
  To može da bude stvar za raspravu, ali živiš u zemlji u kojoj je privatizacija zakonska obaveza.
  Ja sam radio u više firmi pa ne znam baš na koju tačno misliš, ali ni jedna se nije privatizovala dok sam ja bio u njoj. Poslednja u kojoj sam radio je privatizovana nekoliko godina posle mog odlaska a država mi je ostala dužna trinaest plata.
  Kod nas nije problem privatizacija već način na koji se ona radi i još neke stvari koje takođe imaju veze sa državom.
  Recimo, privatizovani FOD je uništila državna firma – RTB tako što je odlučila da sa njim ne posluje. Ali čim ga, posle stečaja, otkupi Sosina ćerka, počeće opet da radi. Dok jednog momenta ne zveknu u blato i FOD i RTB.

 • Ma možemo da pričamo šta hocemo ali smo ekonomski, kuturno i moralno totalno otišli u aut! Ne znam jel krivac tome svetska ekonomska kriza, devedesete sa ratovima ili bilo šta drugo ali ne vidim skori izlazak iz ove „zone sumraka“ !! Nemam pojma šta treba da se dogodi da bi postao optimista! Najviše mi je žao mladih! Nikakva pespektiva, izokrenut i zbunjujuci sistem vrednosti i uopšte me ne čudi što svi žele da pobegnu odavde!! Kada mladi traže posao prvo što rade je da traže u koju stranku da se učlane da bi mogli da dobiju posao i to je kod nas postalo sasvim normalno! Ne vredi više ni pisati o tome a i nervirati se zbog toga! Muka mi je više!!!

 • Ja sam jedan od onih koji je ipak za to da Opština Bor mora da kupi Autobusku stanicu i otvori javno preduzeće koje će obavljati poslove iz te kojima se inače i bave autobuske stanice!
  Bor je kao grad u obavezi da ima autobusku stanicu i ovo je jedna od prilika da se to i ostvari, mada je iskreno do sada bilo mnogo prilika, a ne smemo zaboraviti ko je i na kakav način uništio Borprevoz i Autobusku stanicu?
  Kažete da ima zainteresovanih privatnika!
  Pa da li treba dozvoliti nekome ko je „prodao“ dve roditeljske krave i kupio 50 autobusa, ili priliku treba pružiti onome koji se uz organizovanje „besplatnih koncerata“ obogatio, pa bi sada i Autobusku stanicu?
  Postavlja se još jedno pitanje: Ko garantuje da će se na tom mestu obavljati delatnost kojom se bavila Autobuska stanica i da na primer tu neće nići neki novi super market, ili skladište za bine za organizaciju besplatnih koncerata???

 • To je opasnost kod svake privatizacije, jebeš ga. Ali u tu situaciju smo i došli lošim vođenjem preduzeća čija je stanica bila.
  Vlasnik je bila Opština, jel tako? E sad ko je bio na čelu Opštine i nije toliko bitno za ovu priču (jeste bitno, ali za neku druge priče) jer se to menja i otkud znaš ko će biti na vlasti posle narednih izbora?
  Osim toga koji razlog imamo da verujemo da će bilo koja vlast dobro voditi to novo preduzeće kad su nam i sva ostala na ivici propasti?
  Taj za koga kažeš da je prodao dve krave, sasvim lepo vodi svoje preduzeće (gledano iz ugla korisnika usluga).
  Privatizacija kompletnog javnog sektora je nešto što nas kroz par godina svakako očekuje i zašto onda raditi dva puta isti posao?

 • @Zoran Stanković:

  Taj za koga kažeš da je prodao dve krave, sasvim lepo vodi svoje preduzeće (gledano iz ugla korisnika usluga).

  Alo čiko!!!
  Taj koga braniš, nije nikako to zaslužio, naročito ako misliš i dalje da o Boru i dešavanjima u njemu pišeš realno!
  Zašto to kažem?
  Pa vidiš, to je jako komplikovana tema, ali i o tome ćemo jednom, kad rešim da objavim tekst o Borprevozu, ali i o prevozu Borana nakon uništenja te firme, ali takođe i o tenderu, ugovorima, aneksima koji su usledeli i.t.d.

  ps: čito da se ne zaboravi! Znaš li za koliko nam ja naprasno „porasla“ Opština Bor otkako je Bortravel preuzeo prevoz, odnosno koliko se kolimerata dnevno fakturiše opštini sada, a koliko dok nas je vozio Borprevoz? Čisto da se zna, broj linija je isti, a teritorija Opštine Bor se takođe nije uvećavala 😛

 • Sve dok mislimo da „Opština“ treba da vodi preduzeća, a ne ljudi, mislićemo i pisati kao ti u ovom slučaju!!!
  Vlasnik Bortravela na mestu Autobuske stanice planira otvaranje fakulteta, a verujem da bi kao veliki ekonomski stručnjak koji dve krave pretvara u 50 autobusa, trebao da bude i dekan tog istog fakulteta? Mogu sam da zamisli kakvi bi se kadrovi osposobljavali na toj ustanovi.
  Ovo moram da kažem:

  I tvoja, i moja baba bi mnogo dobro vodile svoje firme sa parama iz opštinskog budžeta!!!
  To mi baš liči na ono „napajanje“ Mirkovića sa „vimena“ opštinske krave muzare u vreme organizovanja „besplatnih koncerata“!!! 😛 😛 😛

 • To nije moje mišljenje, već suština socijalističke privrede koja se pokazala kako se pokazala.
  Šta planira vlasnik Borprevoza stvarno ne znam, a nekako mi isuviše blesavo zvuči da planira da otvori fakultet, odakle ti ta informacija?
  Inače, parama iz opštinskog budžeta se napaja i Toplana i 3. oktobar i sva ostala javna preduzeća pa ne vidim da rade dobro.
  Ali čini mi se da smo otišli u raspravu da li je privatizacija uopšte potrebna ili nije. Ova država je odlučila da jeste, još pre deset godina i više.

 • Pročitah.
  Ispravi mi slobodno ono što sam lupio.
  Mislim, ja znam da bi u teoriji javna preduzeća trebalo da imaju svoje prihode od kojih žive, ali u praksi to baš i nije tako jer je nemoguće sprečiti da se preko mere zapošljavaju partijski podobni ljudi pa sva odreda posluju sa gubitkom koji, kad dogori do noktiju, pokriva Opština kreditima.

 • Ako ti bilo šta više napišem sada, totalno bismo ispamovali temu. ali biće vremena. Obećavam da ću uskoro napisati tekst o Borprevozu (pošto je to sada aktuelna tema), a napisaću i dokumentovati i rad javih preduzeća.
  ps: Ipak moram da ti kažem da su te sve slagali što su ti rekli, a i dočaraću ti to prvom prilikom kad se vidimo 🙂
  Mnogo je goveda koja su nam vodila Opštinu u proteklim godinama, a i sada ih ima! E oni i njihovi partijski postavljeni direktori, ćutolozi, su najveći krivci za sve što nas je snašlo i što nas i dalje snalazi. Lopovi bre bato, a ne institucije!!!

 • Citiram, „Kod nas nije problem privatizacija već način na koji se ona radi i još neke stvari koje takođe imaju veze sa državom.“ komentar: Nije Šija negoVrat.

  Da ne idemo dalje aje da izbrojimo koliko je fitmi privatizovano u Boru i koliko danas od tih privatizovanih firmi RADI?

 • Odgovor je NIJEDNA!! DraganB je u pravu. Nije problem u privatziciji već u tome kako je uradjena. Državu je interesovalo samo to da uzme novac od prodaje i uopšte uslov privatizacije nije bio da firma mora da se dovede u funkcionalno stanje! O poreklu novca kupaca je posebna priča!! O stručnosti kupaca takodje je diskutabilno! Pa većina je kupovala firme da bi rasprodavala lokale, mašine itd i došla do zarade a ne da firmu stavi u pogon i zaposli radnike to jest zadrži radnike!! Akcije od privatizacije koje su dobili gradjani su smešno male i „ladno“ mogu da kažem da smo svi pokradeni to jest „ošišani na keca“ bez pardona!!! Retroaaktivno da se ispravi pogrešna privatizacija je nemoguča misija i ostaje nam samo da kukamo! Da je privatizacija neophadna to stoji ali na ovakav način to je ludilo i pljačka!!

 • Читам постове и не могу да се чудом начудим.
  Био сам на неком састанку скоро у Београду и на питање: Шта има ново у Бору? одговорио логично: На истоку ништа ново! Или ипак није логично? Да, ради се о западу.
  Али дефинтивно на истоку ничег новог, и даље важи она: Није Слоба крив ми смо г….

  Значи Армагедоне, Бора Рајић је крив? Зато што учествује и жели да купи аутобуску? Ништа, предлажем да га киднапујемо на дан аукције да не може да је купи. Јел се слажеш? А и ови општинари, мајку им божју, какав приватан бизнис дозвољавају? Ма све би ја то по кратком поступку!

  Негооо….. мислим да је дошло право време да Општина промени власничку структуру. Хајде да је „преведемо“ у д.о.о. Или ‘олдинг? Као РеТеБе?

  Аман људи! О чему ви то?
  Општина је она која треба да регулише, а не да управља. Проблем је Бора (и не само Бора) што има „стручњаке“ такве какве има па нам се деси да већи део предузећа води општина. Као у „добро, старо, Титово време“? Нису криви приватни предузетници. Крива је власт што не створи услове за развој приватног предузетништва и нормалне тржишне утакмице. Тада сигурно нико општини не би фактурисао толико колико фактурише (ако уопште фактурише).
  Крива је власт што уместо да се бави нама грађанима, она се упорно бави собом.
  Власт је дакле, сервис себе саме уместо сервис нас, грађана. То је последица управо комунистичког начина размишљања које никако да буде искорењено из глава људи. И глад за новцем.

  И овде ћу да застанем…. за сваки случај! 😉

 • @Armagedon

  Posto sada znamo ko je novi vlasnik Autobuske Stanice, i posto isto tako pouzdano znamo ko je otkupio dokumentaciju za tender, sta nam mozete reci o finansijskom poreklu novog vlasnika a narocito o njegovom obrazovnom profilu? I kako se sada osecate kada ste shvatili da sve sto ste napisali u prethodnim komentarima NEMA BLAGE VEZE!!!

 • Dragi Zorane,
  pa ti sada treba da častiš društvo!
  Eto, Auto Aca je sprečio, po tebi, najveću tragediju u Srbiji i umesto opštini – Autobuska stanica je sada vlasništvo ovog renomiranog borskog intelektualca i autoprevoznika!
  Čestitamo i tebi i Jugoslavu Jovanoviću SNSovcu!

 • Stanicu je bilo najbolje da je kupio neki ozbiljan prevoznik, tipa Veolia, ili Lasta, pa i nis-ekspres, ali nazalost, nista od toga! Jer da jesu, ti ljudi koji rade, imali bi nekakvu platu, i sva ona davanja, penziono…a ovako nista samo su sluge kod kapitalista bez ikakve zastite1
  Armagedon, pusti mi tvoji meil na bockong@gmail.com Izvinjavam se za off-topic!
  Inace autobuse je kupila firma, koja ce da ih po svemu sudeci reciklira! Dakle nikad nista vise o Borprevozu, steta! Zeznuli su se oni davno, jos 1990-te godine kada su se odvojil od Laste! Da nisu, danas bi borska lasta bila jedna od najboljih firmi u Srbiji!

Napiši komentar

/* ]]> */