Aktuelno Specijal Некатегоризовано

Džaba se treznite

Već par dana se naveliko prodaju badnjaci, prosto da čovek stane i da se divi maštovitosti srpsko snalažljivog čoveka spremnog za sve praznike i prilike. Badnjak ne može da bude običan badnjak, mora da bude obogaćen modnim detaljima za sezonu – Zima 2010. Sve sija i prilično je skupo, valjda skup onaj sprej kojim ga prskaju a i umetničko nadahnuće mora da se plati. Sve isto kao prošle godine, uz badnjak se dobija kesa puna zrnevlja, svega ima, od kukuruza preko nečega što nikad u životu nisam videla do pšenice, ima čak i šećera u kockama. Ako priupitate koje je zrnevlje u pitanju odgovor nećete dobiti al’ ćete dobiti objašnjenje da će od toga stoka da vam bude zdrava i napredna, da će uspešno da se koti. Tako meni jedan rek’o – Kako ne znaš šta je? Od toga će svinje da ti budu zdrave i debele!!!

Mahlat u trendu

Mahlat u trendu

Sedoh da pročitam novine, one prve ovogodišnje, da vidim ko je šta rekao i kako se proveo, drugo i nema da se pročita ako izuzmemo obaveštenja od sigurnih i pouzdanih izvora ko je koga prevario, ko je lopov a ko strani plaćenik. Isti naslov kao prošle godine – Bogata božićna ponuda, sve o tome kakav badnjak i za koliko para možete kupiti.

Oni najveći vernici kupuju nekoliko, da se nadje. Jedan će zakačiti za auto tek da svi, kuda prodje, vide kako se on gde god mrdne raduje rodjenju Božijeg sina.

Inače, opštepoznato je da Srbi odavno ne znaju ni šta je vera ni u čemu se ogleda, da su naprasno postali veliki vernici ali da su tu veru sveli na palanačko manekenstvo sa sve kičerajskim i nepotrebnim detaljima. Džaba pojedinima i praznik i badnjak ako to niko nije video. Ne računa se, brate!

To svevideći odozgo možda i vidi al’ ne ume da hvali i tapše po ramenu, ne ume da se takmiči pa se ni on ne računa pošto nije dobra konkurencija.

Sutra će krenuti čestitke za Božić, naravno uglavnom putem mobilnih telefona. Božić je idealno vreme za slanje kretenskih cirkularnih čestitki u kojima će pucati od želja da vam Isus ove godine pokloni mercedes, plac na Floridi i, eventualno, na Mesecu, pošto Isus tome služi – da poklanja mercedese i ispunjava kretenske želje.

Hit poruka prošle sezone koja je počela da kruži na Badnje veče počinjala je sa ’’ova poruka je osveštana u Ostrogu…’’ – crkla sam od muke što nisam prisustvovala tom osveštavanju i najzad se pomirih sa tim da u ovoj zemlji budalaštine i glupost neće izumreti. Na kraju će se neko setiti i to da osvešta.

Svi, od predsednika, preko ministara i popularnih skandal poslanika poželeće božićni mir našim božićno uzmenirenim srcima, za šta naravno nit’ ima razloga niti oni mogu da razumeju šta nam je.
Udarna prvojanuarska vest bila je – Srbi dočekali 2010. Godinu! Vala, svaka nam čast, kakvi smo moglo je da se desi i da je ne dočekamo, da se samo unamćorimo i kažemo – e, nećemo, ne može on da dodje kad ‘oće nego kad mi kažemo i budemo spremni. Što psihički, što fizički.
Izmedju dve najluđe noći, one kad smo dočekivali 2009. kao godinu preporoda koja je nekako postala godina krize, neki su mislili da imaju pravo da ih ne prođe ludilo, ne isplati se, godina prođe očas posla, ko da se trezni kad ponovo mora da pije. Prethodne godine smo ulazili u krizu pa izlazili iz krize, nikako nismo uspeli da se snadjemo. Grip nas je pohodio i nema nameru da ode, najvaljivaće ga u talasima sve dok se ne potroše vakcine a mi budemo svedeni na status fikusa srpskoj vladi da nas ima za glasanje i statistike, to jest, da joj ostanemo glasačko telo ako ikako može bez mozga. Ima ko će da misli.
I zbog 365 dana krize i isto toliko istorijskih dana jer smo uspevali da pobedimo krizu, prethodna godina se zove Godina krize. Ovu nam najavljuju kao Godinu velikih izazova. Znači, izazivaće nas ko stigne i šta stigne. Da l’ ćemo se dat isprovocirat još nismo obavešteni. Biće da nećemo, nas još niko nije uspeo da isprovocira.
Vlada je jednostrano primenjivala neke sporazume, usvajala neke pakete mera, zaključke i nadasve imala konkretne ideje. Čitave godine mi se prividjao premijer kako iskače iz kade i viče Eureka! U stopu ga je pratio Rasim Ljajić koji je išao tamo ‘vamo i ponavljao – Mir, mir, mir, niko nije kriv – i koji ima ideju gde je Mladić al’ neće da kaže da mu neko ne ukrade ideju. Ona ideja oko pronalaženja Draže je bila samo sezonska ’’da se Vlasi ne dosete’’ da ovde ima i nekih drugih zagonetki sem te gde je pokopan neko od koga danas nemamo nikakve vajde sem što ’oćemo u istoriju časno i pošteno.
Dakle, oni koji su zaduženi da ovu zemlju dovedu u red u ovu godinu su ušli sa nadom. Nas čeka da blesimo u njih i vidimo šta će im biti sa nadama, da l’ će biti ono – kako smo se nadali dobro smo se udali ili će još jednom morati da zažmure i istrpe po sistemu – svaka ljubav košta. Izmedju ostalog, nadaju se da ćemo ove godine izaći iz krize, one krize iz koje smo već izašli prvi u regionu a i malo šire. Čuvaćemo Kosovo koje nemamo umesto da smo ga čuvali dok smo ga imali, sve po sistemu razdvojeni smo do stola i postelje al’ još se nismo sudski razveli. Predsednik će diplomatski trčkarati sa istoka na zapad i obratno, povremeno će svratiti ovde da nas obavesti da su ga tamo uverili da on nas može da uveri sve dok jednog dana ne dodje i ne kaže da su Srbi i izumrli Egipćani vezani neraskidivim prijateljstvom. Ako se neko bude začudio ubio me bog. Dinkić će i dalje da krčmi ono što mu deda nije ostavio zbog čega će i dalje gladni štrajkovati glađu. Jes’ da nije normalno ali ovde jeste. Patrijarh će biti izabran žrebom a žrebanje će uskoro. Ministar unutrašnjih poslova kod koga nema protekcije a nikad nije ni bilo će i ove godine nekoga voditi u panoramsko razgledanje Beograda i objašnjavati da su ovde nekad živeli Turci što treba da nam bude olakšavajuća okolnost sve dok Turci ne pobesne i arlauknu – da nas više niste uzeli u usta, što je mnogo, mnogo je, iselili smo se pre više od pet stotina godina, nemojte više da nas brukate. Između će se boriti protiv kriminala i korupcije, pronaći će nove svedoke za ubistva stara po deceniju a iznad svega će pokušati da raskrinka sve mafije dok će capo dei tutti capi ostati neotkriven, ne isplati se.
Srbija je minule godine jednom resetovana, ono kad je dolazio Bajden. Isključio nas pa nas uključio i sve ostalo isto. Zabagovano i ni makac. Tokom te posete ulice Beograda su bile iste kao ono za vreme pomračenja Sunca kad je ceo svet posmatrao taj dogadjaj a mi silazili u podrume, što je sigurno sigurno je. Ubeležila je najznačajniju istorijsku posetu još od onda kad je dolazio Hajle Selasije. Medvedev doš’o i otiš’o a da nije video kako smo umili centar Beograda. Tadić se konspirativno sastao sa njim, šta su pričali nije bilo važno al’ šta su jeli jeste. Predsednica parlamenta je bila toliko ushićena da je izljubila predsednika u oba obraza, Medvedeva nije što joj mediji nisu oprostili iako je lepo objasnila da se ona ljubi samo sa sebi bliskima. Ono što jes’ – jes’ nije lepo da se žensko ljubi sa svakim.
Pošto u ovoj zemlji svako brine svoju brigu poslanici su razmišljali o uvodjenu rezervnih poslanika koji će ih zamenjivati kad budu sprečeni da rade svoj posao. Ministri su se već obezbedili sa mali milion sekretara, pomoćnika i savetnika. Malo im je što održavaju telefonske i SMS sednice, sad im palo na pamet da mogu da imaju rezerve koje će ih glumiti dok oni budu vodili svoje firme u inostranstvu, seckali crvene mašne, ljubili ruke popovima, i po kuloarima smišljali kako i nas dobro da unovče. Uopšte, dok budu radili sve ono što inače rade. Čuli da to negde, u nekim zemljama, postoji. Kod nas vam je kompletna vlast izgrađena na princpu – ’videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu’.

Spremni smo da gradimo jeftine stanove, mostove i pravimo nove automobile.

Ko god u svetu planira negde nešto da ulaže uložiće kod nas jer su pametni pa su pre nego mi ukapirali da imamo potencijal za ulaganje. Strani donatori će ulagati u fabrike, hotele, mostove i ovu vladu u zemlji u kojoj još uvek neka prigradska i gradska naselja nemaju kanalizaciju ali imaju gas. Njih naš problem govana d’izvinete ne tangira, znaju da smo naučili da plivamo.

Skupštinska zasedanja će se emitovati na posebnom kanalu tako da će poslanici end ministri biti glavne zvezde, neće ih više remetiti fudbalske utakmice i teniski mečevi. Na miru će moći, da ne biraju vreme, u live terminima da bljuju vatru, gutaju vatru, jedu cipele i skaču u čašu vode iz poslaničkih klupa.

Inače, Ceca se neće udati ove godine, da se ne sekirate, rekla Kleopatra.

Rekla je i da je predsednik duša od čoveka nego nije provalio da ga okružuju zli ljudi.

A kod vas, je l’ ima nešto novo?

O autoru

Mirjana Mimica

8 komentara

 • Aman, pa ja ne smem ni da pisnem o ovom tvom tekstu!
  Prezivam se Kračunović.
  Kračun.
  Božić.
  Ujbmt, a tako bih rado hraknuo u jedan srboslavni burger osveštan u McZaostrogu. I to dupli čiz, posoljen mlevenim badnjakom i sitno tucanim orajima sa Hilandara. Da rezni …

 • Ma nisam ni mislio da si se preorijentisala na proricanje budućnosti i dobro sam pročitao da je u pitanju izvesna „baba Vanga-Kleopatrović“, ali sam strašno razočaran što se Ceca neće udati i što mi se predšenik okružio zlicama!
  Baš me čudi kako sam ranije živeo bez ovih, životno važnih saznanja?
  Uhhhh, što me nešto zabole za njih.

 • „Rekla je i da je predsednik duša od čoveka nego nije provalio da ga okružuju zli ljudi.“
  Šio mi ga Djura! Pa ko li okupi te ljude oko njega!!! Koalicije, Zlicalicije, Guzolicije, Kurolicije, Cenzuslicije, Mafijolicije i šta ti sve još ima, meni je bre MUKA VIŠE!! Za belu šengen svaka čast, ali ostalo je bljak!!!

 • I Beli šengen je “došao“ zato što mu je bilo vreme, gos’n predsednik dobre duše se tu samo našao slučajno – naša kolateralna šteta. Da su njega slušali ne bismo došli nikad do ukidanja viza.

  Mislim ono – moramo u Evropu kako znamo i umemo, puzeći, četvoronoške, dubeći na glavi i nećemo u Evropu bez Kosova sile nema. Uslovno rečeno u Evropu, kao pojedinci i kao zemlja koja se dočepala Unije.

  Ipak je dozvolio da gradjani onog dela zemlje kojeg on neće da se odrekne ne budu na listi. Pa otišao da im se prikaže za Božić, kao uteha.

 • Svaka čast odlično jelo.Kosovo je naše koliko i Nigerija,Čad i ostale srpske zemlje.Pravo da vi zborim ide mi na kurac više priča o Kosovu,nek se jebu svi koji ga pominju,to je naša susedna usrana država i točka.A onaj maneken je bio tamo zbog prve žene koja je tamo zamonašena ,jebe se njemu za običaje i Kosovo.

Napiši komentar

/* ]]> */