Aktuelno Društvo Negotin Некатегоризовано

GooGlele

Možete naslov da pročitate kao Guglele. Negotinska verzija web browsera.
A može i kao GUG – Lele.
Ovo drugo bi bilo “Grupa Udruženih Građana – Lele”. Ako sa ovakvim nazivom izađete na lokalne izbore u Negotinu, onda vam ne može niko ništa.

U petak, 8. januara 2010. godine, 22:00h, Opštinska Izborna Komisija u Negotinu je, na zahtev svojih članova iz DS odlučila da odbaci izbornu listu “PULS NTK – Radmila Gerov” zbog naziva. Kažu, PULS NTK ne postoji nigde registrovan kao stranka, jer nisu sakupili i predali deset hiljada potpisa građana za osnivanje ili isto toliko za preregistraciju. Ako su grupa građana, onda to nisu naglasili u naslovu liste, zato im lista ne valja.
Eto obrazloženja, prostim rečnikom.
Šta o tome kaže aktuelni Zakon o lokalnim izborima:

2. Kandidovanje
Član 1.
Kandidate za odbornike mogu predlagati, posebno ili zajedno, političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi. Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.
Član 22.
Naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi listu, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste.
Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu, naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno.
Uz naziv izborne liste grupe građana podnosilac određuje bližu oznaku te liste, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste.

Pretpostavljam da se podnosilac prigovora pozvao na naglašeni deo teksta.
Sa druge strane, podnosilac pomenute liste “PULS NTK – Radmila Gerov” za večeras najavljuje žalbu nadležnom sudu (ko bi ga pa više znao kako se i sam sud zove, važno da su sudije imenovane) povodom ovakve odluke. Smatraju da u nazivu liste ne treba da stoji da su Grupa Građana; možda bi trebalo kada bi bili Udruženje Građana, koje treba takođe da bude registrovano po novom Zakonu za tu oblast. Postavljaju pitanje, a šta ako su neka ad hoc lista grupe građana kojima je eto “došlo” da izađu na izbore i malo se zajebavaju po terminima predviđenim za kampanju na medijima? Sa druge strane, a šta ih je koštalo da dodaju ta dva slova … Vrte se oko udruženja ili grupa, niko ne spominje građane.
Eto, ni na Voždovcu slične liste nisu imale takvu odrednicu … Mada, tamo se pa niko nije na to ni žalio. Okruglo pa na ćoše. U Pančevu je na izbore izašla i mandate osvojila Grupa Građana “Narandžasti Blok”. Ukoliko je informacija sa ovog linka zvanična, oni u svom imenu jesu imali “odrednicu GG”.

Ukoliko Sud da za pravo demokratama, bogami biće veselo u Negotinu. Prvo su se sami okliznuli oko naziva sopstvene liste, a sada su podmetnuli nogu i najvećem suparniku. Doduše, ni taj najveći suparnik se nije pretrgao od veličine, jer izgleda ponavlja grešku u koracima od pre tačno godinu dana kada je koalicija PNTK-SRS pojedine odbornike imenovala u Opštinsko veće i tako sebi oborila skupštinsku većinu, što je na kraju i dovelo do ovog današnjeg cirkusa. Po Rankićevoj formuli za pravljenje lokalne vlasti, proverenoj na laboratorijskim vežbama u Boru još 2007. godine.
Kako god bilo, sud će doneti presudu u zakonskom roku do ponedeljka.
U utorak, 5. januara, besomučno su se trkali DS i PNTK ko će prvi da preda svoju listu, ne bi li bio prvi na glasačkom listiću. Demokrate su “znate već šta”, a sada je došao red i na Bećare. Ja lepo napisah da je ovo čudo u centru, ispred opštine, pre klizište nego klizalište. Baš me interesuje ko je sledeći…

Inače, usred cirkusijade oko naziva, svoju listu su večeras predali i lokalni Napredni radikalci. Lista je potvrdjena. Dakle, sada su oni broj jedan u Negotinu. Već im je skočio apetit i pozivaju se na Voždovac.
Ni krivi ni dužni, umesto Žutih i Lokalnih, najedoše se oni crva.
Izgleda, počinje trka za mesto broj dva. Pa ako im i to obore, onda za tri, četiri … Pet ne da nikome SPS, ali ni u Zakonu o lokalnim izborima ne piše da spisak izbornih lista ne sme da se štampa sa obe strane papira, ako ne stane na jednu.
Ne piše, proverite.

O autoru

Lale

37 komentara

 • Nisu se oni registrovali kao Udruženje niti kao Grupa građana. Samo su sebe takvima proglasili, jer ne mogu da preregistruju PNTK.
  Zakon ne traži izričito registraciju GG ili UG radi učešća na izborima, ali eto onaj stav o „bližoj oznaci“ je zaista koncizan. A i ne postoji u varijanti stranaka.
  Milan Marković i njegova preciznost … namerna. Da bi mogli baš ovo da rade onima koji su im glavni oponenti.
  Jebeš stranku koja je spala da se bije sa GUG.

 • Izborna komisija propisala je da, ako se kandiduje grupa gradjana treba da dostavi sporazum o obrazovanju grupe gradjana. Mi smo taj sporazum overen kod Suda dostavili. Sporazumom je odredjeno da je naziv grupe gradjana Puls Negotinske i Timočke Krajine, a da će naziv izborne liste biti Puls NTK-Radmila Gerov.
  Na obrascima je trebalo upisati /Naziv podnosioca izborne liste: politička stranka, koalicija, druga politička organizacija , grupa građana/. Naš naziv je Puls Negotinske i Timočke Krajine, a ne grupa gradjana Puls Negotinske i Timočke Krajine.
  Izborna komisija nije izglasala odluku po prigovoru, jer je od ukupno 10 prisutnih članova komisije, 5 glasalo za, 3 protiv i 2 uzdržana. Da bi odluka bila doneta potrebo je bilo da glasa 6 članova komisije.
  Postavlja se pitanje kako je moguće, da ako je prigovor izbornoj komisiji dostavljen u sredu, a komisiji imala sednicu u četvrtak, komisija prvo donese rešenje o imenovanju našeg predstavnika u prošireni sastav komisiji, a onda u petak razmatra prigovor. Valjda je normalno da ako imate prigovor prvo utvrdite da li je lista važeća ili nije.
  Mi smo odavno dali „kovertiranu“ prognozu „slobodnih izbora“ u Negotinu

 • Da, ovo što Radmila kaže je posebno interesantno – mislim na redosled. Da li je i njihov član imao prava da glasa ili ne, da li je bio imenovan u komisiju ali je morao da sačeka da li će neko da podnese prigovor (ovo je tek sumanuto!), ma …
  Ili potreba da se podnese sporazum. Dobro da nisu tražili još i venčanicu i ugovor o nasleđu.
  Stvarno, Negotinu se ne piše dobro.
  Ne znam da li će biti baš kao u „kovertiranom“ scenariju, jer dokle god im Toma Nikolić diše za vrat oni će biti sve gori, ali ako njega i njegovih ne bude biće najgori. Oni sve to i rade ne bi li što više odugovlačili i nervirali Negotince. Zašto su toliko zapeli da izgube, ja ne znam.
  Osećam se kao da živim usred najlepših snova Mire Marković.
  Ili košmara svakog normalnog čoveka.
  Da – JUDSL.
  Jugoslovenska Udružena Demokratska i Socijalistička Ludnica.

  p.s.
  Ovde ću vam svima otvoreno reći:
  Noćas u 00:45 je pao jedan telefonski poziv mom prijatelju u kome je rečeno da ću biti tužen jer vređam budale, i da će moj otac biti kontaktiran ili obiđen zbog toga. Ovo je bila otvorena pretnja „iz druge ruke“. Tako izgleda danas demokratija u Srbiji. Ja nisam malo dete sa 43 godine, a moj otac nije budala. Danas mu je 44. godišnjica braka, i to će im biti najveća greška koju mogu da počine u svojim bednim životima.

 • Ja lepo kažem da grupe građana treba zabraniti. Ko hoće da se bavi politikom ima onoliko stranaka, pa neka izabere.

  Zoki, ti malo, malo pa bi da nešto zabraniš. Meni su baš simpatične te grupe i udruženja pogotovu ako u nazivu nemaju demoktratski ili nacionalni predznak. To što ima puno stranaka ne znači ništa posebno da bi čovek mogao da se opredeli. Po skupštinskim sednicama je jasno da postoje obično samo dve stranke, one na vlasti i one u opoziciji. Sve su kao demokratske, sve su kao nacionalne, ali grupa građana je grupa građana. Problem je tihe grupa što kao nisu ni za jednu političku opciju pre izbora, a onda se „prikače“ većinskoj stranci u skupštini pa postanu „mnogo isti“. Pretpostavljam da si to hteo da kažeš, bolje da se odmah pripoje nekoj stranci, a ne da „uzimaju glasove“ tokom izbora, pa da se pripajaju posle.

 • Dakle, ako je PULS NTK registrovan kod suda kao grupa građana, onda stvarno nema smisla što ih ovako zajebavaju.
  Počinjem da navijam za njih posle ovoga.
  @Fudo: Da li ti znaš za neku grupu građana koja se bavi politikom van predizborne kampanje?
  Meni je to odvratno. Tri meseca pred izbore se okupe e da bi probali da uzmu vlast i ako ne uspeju u tome, posle ih četiri godine boli dupe šta se u gradu dešava.
  @Lale: Braća DS-ovci?

 • Ne[to mi smrdi,iygleda da su u bliyini Naprednjaci ,polako i neprimetno koriste gužvu i bez ikakve kampanje uzimaju glasače.Crni Negotine šta te čeka,posle komaraca dolaze i Naprednjaci da piju krv,bežimo što pre odavde, kako gde pa u našu bratsku Rumuniju ili eventualno Bugarsku.

 • Stvarno, gde mi zivimo i da li sve ovo uopste ima smisla. Opet ponavljam, sve ovo mi lici na drskog klinca u skoli koji nikako svojim radom i ucenjem da postane zapazen, vec prijavljuje i cinkari dobrog djaka za svakojake sitnice.
  U Srbiji su vecito sposobnima podmetani klipovi u tockovima, nekada treba sportski priznati poraz, ali ovo je zaista paraexselans.
  Ukradose im vlast zbog nedolaska njihovih clanova komisije na sednicu OIKe, tj. opstrukcija, zatim nedolazak njihovih odbornika na sednice skupstine kako se ne bi verifikovali mandati novih odbornika, opet opstrukcija, zatim postavljanje clanova priv. opst. organa suprotno principu da se clanovi postavljaju u odnosu na prethodni skupstinski saziv, zatim neobjavljivanje objavljenih izbora, onda manipulisanje sa imenovanjem nove OIK, i na kraju ovo! Ljudi budite posteni i ne kradite, shvatite da su izbori neminovnost. Ovako ne da necete da ih dobijete nego ce sve manji i manji broj odbornika biti izabran u vasu korist. Ovo vredja dostojanstvo nas Negotinaca, uglavnom postenih i pristojnih ljudi. Ovo vredja imena Mokranjca i Djordja Stanojevica. Budite dzentlmeni i ne brukajte se vise!
  PS Politicki sam opredeljen kao demokrata i to vise od decenije, mlad sam i visokog obrazovanja, nadasve postena osoba! Nisam simpatizer nijedne trenutne politicke opcije u Negotinu. Sve sto zelim je posteno, a ostalo ce se procesuirati sudskim putem!

 • Lepo reče Pašić:Narode stoko jedna.
  Priča ide ovako.Držao govor u Šabcu Pašić i narod počeo da ga gađa jajima.Tada im reče čuvenu rečenicu Pašić na čuđenje njegovih pratioca ali im on ubrzo objasni.Ja imam para da kupim novo odelo ,a ova stoka neće imati para ni za jaja.Sad vi razmislite ko će u negotinu kupiti novo odelo,a ko će da pojede jaja.

 • @Zoran Stanković

  Nisu oni registrovani kod suda. Sud to ne radi. Jedino taj sporazum o osnivanju GG ne znam gde su overili.
  UG su se ranije registrovala kod Ministarstva za lokalnu samoupravu, eto kao i Građanski Krug u julu 2008, a po novom se preregistracija i nova registracija vrše preko APR.
  PNTK nije uspeo da sakupi potrebnih 10 hiljada potpisa za preregistraciju stranke, pa su se prijavili kao grupa građana jer drugačije ne bi mogli da izađu na izbore.
  Mislim, i sve stranke su grupe građana, zar ne?
  A ova novopečena GG se do juče bavila politikom, kilavo ili ne – ali jeste.
  Fazon je u tome što sve više ljudi u Negotinu i ne voli toliko Radmilu, to je činjenica, koliko počinje da mrzi DS zbog svega što je Miloš naveo, pa i mnogo drugih stvari koje i ne zna svako.
  Demokrate su se usrale ponovnog poraza od Radmile Gerov u Negotinu. K’o grlice.

  Da, sve rade usrana braća, a ovo noćas lično On.
  Već po drugi put.

 • Neverovatno, dakle „igranci“ nikad kraja. Ipak ne mogu da se otmem utisku da dve „naše najače“ političke partije (ili grupe) nisu sposobne da predaju ispravne liste. Oni su, ili bi bar trebalo da budu, političari. Pa ako za to nisu sposobni , zašta jesu?
  Strašna je i sramna pretnja koja je upućena Laletu, i mislim da preko toga ne treba tek tako da se pređe. Nisam siguran dali postoje zakonski okviri da se zaštiti od ovakvih stvari, ali se plašim da ako se sad ne reaguje, biće još gore. Evidentno je da neko ko razmišlja svojom glavom, i sme to javno da iznese, svima ovde smeta. Pozivam sve ljude koji prate ovaj blog da javno osude ovakve incidente neodgovornih pojedinaca, i zaštite jedno od retkoh istinitih glasila u ovom gradu.

 • ne mogu da se otmem utisku da dve “naše najače” političke partije (ili grupe) nisu sposobne da predaju ispravne liste

  Po ovome što je Radmila napisala njihova lista je sasvim regularno predata.
  Što se Laleta tiče, žao mi je njegovih roditelja koje ni krive ni dužne uznemiravaju.
  Ostalo je glupiranje bolesne i uplašene budale (mislim na tog Ljubišu). Bilo bi dobro kad bi neko uspeo da snimi jedan takav razgovor. Mada i bez toga, Građanski krug bi mogao da održi jednu konferenciju za novinare tim povodom.

 • Ja ne bih davao takve ocene, ni da je ispravna ni da nije, to je pravno pitanje i njima to treba prepustiti. Ali ako se već bave politikom, za očekivati je da pretpostavljaju kako će politički protivnici reagovati, o čemu pa drugome pričaju na tim svojim sastancima!!! Ako ni toliko ne mogu, pa kako će ovu opštinu izvući iz blata u kojem se davi. Ja aludiram na odnos tih ljudi prema poslu kojim se bave, nisu baš ljudi koji meni ulivaju poverenje, no to je samo moje mišljenje.

 • Žao mi je Zorane, ali konferencija za novinare je – nemoguća.
  Još krajem 2008. godine je vodećim ljudima RTV Krajina upućena nezvanična usmena zabrana da na svom programu ne smeju da puste nikoga iz Građanskog Kruga.
  U avgustu te godine smo uputili pisani dopis tadašnjem direktoru Dejanu Grujiću da nam omogući termin za predstavljanje naših stavova, programa, ciljeva.
  Ponudlili smo im čak i punu cenu za jedan sat programa (24 ili 25 hiljada dinara).
  Sve je odbijeno na apsolutno neformalan način – izbegavanjem odgovora.
  Kada su na red Okruglih stolova došle NVO i UG, pozvali su dva udruženja privatnika od kojih jedno vodi Organ a drugo sadašnji direktor RTV Krajina.
  Bitno je da odmah lepe etiketu „rade za Gerovku“. Koliki je to strah u tim ludim glavama …
  Kao razlog, naravno nezvaničan jer zvanično ništa i ne postoji, za nepozivanje, ignorisanje pa čak i bojkot Građanskog Kruga, rečeno je „nije ni bitno da li oni rade za Gerovku ili su protiv nje, nego što oni predstavljaju apsolutno drugačiji vid borbe i ideja protiv nje ili takvih“. Što, naravno, žutaći ni u snu nisu, niti mogu da budu ovakvi kakvi su. Krivo im je, usred sopstvene sumanutosti.
  Na jednom od sastanaka kvazidemokrata, čak je izrečena i rečenica „ako izgubmo na izbori, Če izgubimo zbog onog Laleta“. Provereno – rečeno. „Ako izgubimo“ …

  Da li bi se odazvali drugi mediji – ne znam. Koji?

  Za ovo što napisah, itekako postoje dokazi i svedoci.

 • Majko božija, odbijena je noćas i lista Naprednjaka jer su im obrasci za potpise bili različiti. Na jednima je pisalo ime Tome Nikolića a na drugima ne. Danas su u toku dana jurcali da to koriguju i ipak budu crvojedi.
  Verovatno i hoće.
  Kao da sam znao da će ovako da ispadne, kada sam sinoć u tekst umetnuo onog DS/SNS bumbara.
  Ja definitivno sumnjam da negotinski parapolitičari uopšte žele izbore.

  Ovo nije normalno.

  Evo i famoznog rešenja OIK Negotin:

  http://ds-negotin.blogspot.com/2010/01/oik-usvojio-primedbu-ds_09.html

 • Da, ovi naši naprednjaci su posebna priča, i mislim da im je najveći adut što ih ljudi nedovoljno poznaju. Jer da ih znaju, znali bi da je za većinu njih prostoproširena rečenica naučna fantastika. Tako da ako se ne eksponiraju previše, odnosno „ćute i smrde“, možda i pređu cenzus. Mislim da ovo sa imenom liste i uopšte ova melodrama sa listama deluje žalosno.

 • Ispraviću se oko Naprednjaka, čuo sam večeras tačnu informaciju:
  Na nekim listama su upisali Srpska Napredna Stranka – Tomislav Nikolić, a na nekima je pisalo SNS – Tomislav Nikolić.
  Dovoljno.
  U pitanju je stotinak obrazaca, pa su ih danas naknadno skupljali ne bi li jeli crve. Tako im je rekao neki bilmez koji je došao sa Voždovca da soli svima ovde pamet. Preti članovima OIK da će da ih sve pohapsi.

  Da se ja pitam, sve tri do sada sjebane liste bih zabranio a te stranke isključio iz izborne trke. U međuvremenu bi im se garant pridružio još neko, znamo ih sve.
  Pa da vidite kakvi bi onda izbori bili.

 • Zoran Stanković:

  Da li ti znaš za neku grupu građana koja se bavi politikom van predizborne kampanje?
  Meni je to odvratno. Tri meseca pred izbore se okupe e da bi probali da uzmu vlast i ako ne uspeju u tome, posle ih četiri godine boli dupe šta se u gradu dešava.

  Ih bre ćelavko, prava si drtina!!!

  Da li uopšte mora da bude registrovano UG, ili GG, da bi se neko bavio „politikom“ i nazivao grupom građana?

  Pa, sećaš se kako je bilo kod nas u Boru? Pera, Mika, Đoka, Zoran, Juga… u jednom momentu više nisu mogli da podnesu uništavanje grada, lopovluke, štetne ugovoge, „besplatne koncerte“ u Boru, i počeše da „laju“ na sva usta, što na ulici, a što na raznim blogovima. Dakle, postadoše „grupa nezadovoljnih građana“ (GNG) koja se bavi politikom kao najštetnijom „privrednom“ granom, odnosno, kritikovanjem onih koji su u Boru vodili politiku u svrhu ličnog bogaćenja, a ne u zajedničkom interesu grada i građana koji su ih birali.
  Pošto blogovi ne spadaju u medije (po zakonu o medijima), to je isto kao da sam pisao na svom zidu i izneo svoj stav o nečemu štetnom! Oni koje smo godinama kritikovali kažu: jeste, ali ovo na blogovima može svako da čita (tako i treba), a sa zida ne može! Vidi majku mu, pa svaka kuća ima i spoljni zid, pa i to može svako da čita!
  Dakle mi smo GG BLOGERI !!!
  Ovakve GG su poželjne, a da li će se neka pojaviti na izborima, videćemo?

 • @Lale:
  Pa bre Lale, kad mogu razni GG klonovi-klokani, što ne bi mogli i Blogeri?
  Mi bar govorimo i pišemo iskreno i srcem, za razliku od mnogih koji će se pojaviti na izborima i u Negotinu, ali i kod nas u Boru!!!

  ps: voleo bih da besplatno odradim antikampanju za BOŠKA NIČIĆA I SVE KOJI SA NJIMA BUDU HTELI U KOALICIJU!!!

 • Mene, Jugo, ne ubrajaj. Ja sam (ponosni) član LDP – a i skoro sve ove godine pisanja na blogovima sam to bio.
  Ne može politika da se vodi bez ideologije, nije prirodno.
  Ti znaš koliko grupa građana je bilo na poslednjim izborima. Svaka kafana je imala svoju. Jebeš ti to…
  Mi se nismo dve godine akali u LDP-u da napravimo odbor kakav imamo danas da bismo se sad zajebavali sa grupama i grupicama. I to je, po meni, jedino ispravno.
  Ne mislim ništa loše, jedino ne vidim razlog za formiranje hiljadu različitih grupa.

 • @Lale:
  Samo neka se jave oni koji hoće da rade protiv Ništića, da ga na osnovu dokumentacije dobro okpre.

  @Zoran Stanković:
  Ne sporim da je borski LDP napravio ogroman pomak u odnosu na raniji period i da imate i dobar odbor, stavove, ali i solidan rejting u Boru, ali ti na blogovima ne nastupaš u ime LDP-a, već kao bloger i običan mali Boranin.
  Prema tome, ovde si u GG Bloegri, a tamo negde menadžer LDP-a.

  ps: Ma voliš ti GG, nego se femkaš!!!

 • Znaš Zorane, ima tu jedan zajeb. Ideologija ne pomaže kada se formira grupa građana koja preko svojih odbornika hoće da izboksuje zdravu životnu sredinu u svom kraju ili u celoj opštini. Takvu ideologiju onda može samo da valja stranka Zelenih.
  Grupe građana treba da postoje jer su lokalni izbori lokalna stvar. Drugo je da li će se udruživati međusobno ili sa nekim partijama.
  Ko je činio koaliciju u Vrbasu: LDP+LSV+Liga za selo (ispravi me ako sam pogrešio naziv). Koji su ovi treći, stranka ili GUG? Ako su stranka, onda verovatno više neće da postoje. Ako su GUG, pa šta! Postoje ad hoc da bi izašli na izbore i pokušali da reše svoj problem jer su ih stranke izneverile. Pa neka i oni trguju posle.
  Ja se apsolutno slažem da je ideologija neophodan uslov. Primarni. Kod nas vam odmah uz taj pojam uvale boljševičku etiketu. I to ko – najbolji boljševički đaci.
  Stranaka nema bez ideologije. Tačka. Inače imate baš ovo što se radi u Srbiji danas. Današnja vlast nema ideologiju inače ne bi ni postojala u ovakvom koalicionom obliku.
  Lokalne politike nema bez grupa građana i rešavanja njihovih problema.
  Istina leži negde u sredini dve krajnosti u stavovima.
  A šta ako na izbore izađe Građanski Krug koji ima itekako profilisanu ideologiju građanskog društva, preuzetu od nekadašnjeg GSS? A GK je isto udruženje građana, NVO ili kako god. Reći ćeš mi odmah – pa i LDP ima, šta tu izvodite besne gliste. Ima, ali ti dobro znaš zašto nismo članovi LDP u Negotinu i zašto bih ja pre to bio u Boru ili Beogradu nego ovde.
  Ima tu još jedan zajeb:
  Ako su stranke nosioci politike, a politike nema bez ideologije, zašto onda vlast ne čine iste stranke na svim nivoima – okosnicu da ali u zbiru ne? A ne jedna „koaliciona vlast“ u Republici, druga u Beogradu, treća širom Srbije …
  Nisu imali većinu pa tražili pomoć onih koji im nisu potrebni na drugim nivoima?
  Ne možemo imati ideologiju u Beogradu a ne na nivou Republike. Da sam član Zoranove stranke, a i mogao bih da budem iz raznoraznih razloga ili povoda, debele polemike bi smo vodili o ovome. Naravno konceptualne a ne personalne, i podrazumeva se – bez svađe.

  p.s.
  Radmilin PNTK je bio stranka apsolutno bez ideologije. Kao, lokalpatriotski pokret koga interesuje samo Negotinska i Timočka Krajina. Bez trunke ideologije, tipa levica/desnica, demokrate, liberali, socijaldemokrate, narodnjaci, fašisti, nazadnjaci, zeleni i slično. Ukoliko su i ostale partije u pomenutom iskrene.
  Takve stranke su mnogo gore i mnogo više se uklapaju u Zoranov negativan stav nego obične grupe običnih građana koje imaju neku svoju muku. Ili bi da zajebavaju malo u toku izborne kampanje i razvlače glasove, utvrđuju pazar. Pominjani tip „stranaka“ je daleko opasniji jer ga ne možete uhvatiti ni za glavu ni za rep a može da pravi koalicine babarade kako, kada i sa kim im dune. Videlo se to u praksi.
  Na žalost, baš u Negotinu.
  Videlo se i šta Republika misli o svemu ovome, obzirom da se odredba zakona kako registrovane stranke ne moraju da sakupljaju potpise primenjuje samo za Republičke izbore, ali ne i lokalne.
  Toliko o nama, provincijalcima.
  Jebo ih taj Zakon.

 • Ja sam i na Radmilinom (valjda) blogu rekao da, ako su lokalni odbori stranaka loši, bolje je glasati za grupu građana.
  Ali generalno, lakše je rešavati i lokalne probleme uz pomoć stranaka.
  Što se saradnji stranaka na lokalnom nivou tiče, naravno da mora da postoji bez obzira na ideologiju. Mali smo mi gradovi, mali nam je izbor kvalitetnih ljudi i svakako ih ima po većini stranaka. Ali ne možeš ti njih da okupiš u jednu grupu i da to funkcioniše dobro na duže staze ukoiko imaju različite ideologije. Jer, različite ideologije znače i različiti sistem vrednosti.
  Građanski krug nije obična GG, formirana samo zbog izbora i ako nema dobrog lokalnog odbora stranke koja im je bliska, onda…
  Što se Bora tiče, na listi LDP-a će biti mesta za sve, uključujući blogere ako budu želeli.

 • Prošle godine je vršena preregistracija stranaka i pojma nemam koja stranka je uspela, a koja nija da sakupi 10.000 potpisa i odradi preregistraciju, ali verujem da će svi oni koji se nisu preregistrovali da učestvuju na lokalnim izborima kao GG, ili UG, ili kako već? Ne mogu da kažem da mi je drago što će svi učestvovati, naročito oni koji su učestvovali u vlasti i dokazano pokazali da su to što su radili, radili na štetu građana koji su ih birali. Očigledan primer za takvo delovanje je i Pokret Živim za Krajinu, koji se u svim gradovima pojavljivao pod sloganom živim za Bor, Zaječar, Negotin… Žive oni, ali za svoj džep!!!
  E, takve štetoćine bi trebalo ukloniti sa političke scene, a da bi se to i desilo, mora se ovom sluđenom narodu pokazati na koji način su sve svoje pljačkaške ideje sprovodili u delo. Najčudnija je jedna stvar? Zašto se pojedine stranke i partije žestoko interesuju za takve GG, ili UG? Umesto da ojačaju i omasove svoje članstvo novim, poštenim i stručnim ljudima, oni se ipak odlučuju za proverenu varijantu loših momaka, koji su kao slaba stranka, ili GG uspeli da pređu cenzus. Logičan odgovor bi bio da imaju strašno lošu strukturu u svojim gradovima, pa je neko odozgo naprasno dobio želju da preko onih koji su dokazano znali da odrade predizbornu kampanju i uz pomoć demagoških proseravanja i laži uspeli da pređu cenzus, a kasnije i uđu u vladajuće koalicije, ma koliko se pokazali kao loši domaćini i naneli štetu gradu u kome su bili na vlasti!!! Znači, definitivno je u zemlji Srbiji mnogo bitnije znati lagati, nego iskazati pošten i iskren stav.
  Vrlo često ovo kažem, a reći ću i sada: Šta sve majka rodi, zemlja drži, a Srbija izdržava

 • Zoran Stanković:

  Ja lepo kažem da grupe građana treba zabraniti. Ko hoće da se bavi politikom ima onoliko stranaka, pa neka izabere.

  Ovo sam nekako ispustio.
  Kako bre Zoki da izabereš kad svi znamo šta se dešava i kakve su nam stranke. LDP je jedna od retkih stranaka u Boru koja je svoje redove bukvalno pročistila, ali i dalje stoji otvoreno pitanje: Kako izabrati, ako je stranka dobra na lokalu, ne valja u vrhu, i obrnuto? Neosporna je činjenica da je uticaj Beograda (vrhova stranaka) ogroman na mnoga dešavanja, poput kampanje, finansija, ali i kasnije na stvaranje koalicija i sl. Oduvek su me nervirali ti „politički kompromisi“ do kojih navodno ponekad mora da dođe. Zašto?

 • Ma, smetalo mi je, kako nije, i upravo je to ono što bi me nerviralo nakon „isterivanja đavola“ unutar stranke!

  Jedini način da se spreči uticaj Beograda, odnosno vrha stranke, je da se napravi strašno jaka baza na lokalu, koja će biti raspektabilan partner ostalim opštinskim odborima i Srbiji, bez obzira da li je u pitanju Bg, ili neki drugi grad. Tek tada će uživati poštovanje stava svog opštinskog odbora, ali time i svakog člana ponaosob.
  Pa znaš li šta bi vrhu LDP-a u Beogradu značilo slobodno iznošenje stava OO Bor na svom sajtu, ili na blogovima, naročito kad je u pitanju neslaganje sa nekom nebuloznom odlukom koju je doneo vrh stranke?
  Misliš da bi im bilo sve jedno? Internet je čudo bre, ako je dobar tekst mnogo ljudi ga pročita, linkuje i komentariše!!!

 • Ja znam da nikada nikakve instrukcije nismo dobijali iz centrale. Uvek i isključivo pitanja tipa: „U čemu možemo da pomognemo“.
  Javno neslaganje sa politikom koju LDP vodi generalno je dozvoljeno Statutom LDP-a. Stvar je procene svakog člana posebno da li je potrebno i dobro u određenom trenutku na takav način „negodovati“.
  Kao što znaš, mi smo imali takav slučaj sa Suske i imali smo primedbe u tom smislu, ali smo dovoljno jaki da zbog toga niko nije snosio posledice. A ruku na srce ni te primedbe iz centrale nisu bile baš „stroge“. Više je zameren redosled poteza.
  Na kraju krajeva i na ovom sajtu je bilo kritika na račun LDP-a u, recimo, Laletovim tekstovima. Meni niko zbog toga nije zamerio, a veruj mi da redovno prate šta se ovde piše.
  U svakom slučaju, postoji sasvim jednostavna mogućnost da se pre javne kritike uputi interna, pa ako nema rezultata, nije problem kritikovati javno.
  Pogledaj malo vesti, blog tekstove i saopštenja na matičnom sajtu LDP-a. Videćeš u komentarima mnogo žešće kritike koje iznose članovi LDP-a nego što se objavljuju u negativno (prema LDP-u) nastrojenim medijima.
  I sve se objavljuje, nikakve cenzure nema. Nađi još jednu stranku u Srbiji koja bi tako nešto dozvolila.

Napiši komentar

/* ]]> */