Aktuelno Specijal Некатегоризовано

Ima li Srbija prvu damu

Ko o čemu ja o gos’n predsedniku. Šta ću, jadna, više ga vidjam nego rodjenog muža a, boga mi, i više sam počela da se sekiram gde je i odakle će da me zaskoči sa nekom genijalnom izjavom posle koje ću da se osećam sažvakano i ispljunuto.
Predsednik je ovih dana prisustvovao snimanju filma ’’Montevideo, bog te video’’ što znači da će pomenuti film postati hit pre nego što udje u bioskopske dvorane a da će na plakatima garant’ pisati – Boris je bio i ovde, kad se pojavi kadar čijem je snimanju prisustvovao u levom uglu će se pojaviti ’’idiot’’ koji će vam dati znak da zapljeskate.
Tokom druženja sa glumcima predsednik je izjavio da je najteže napraviti tim, vid’o onomad kad su pravili vladu, a da je najvažnije zabiti gol, to driblanje po terenu, trčanje tamo – ’vamo, ne vode nikuda. Da ne živiš u ovoj zemlji pa da mu i poveruješ al’ pošto živiš i vidiš da ministri sa sve premijerom i njim na čelu trčkaju k’o muve bez glave i da pojma nemaju više ni šta pričaju, ni šta im je cilj, ni šta su juče rekli, ne možeš da veruješ. Ja, iskreno da vam kažem, nikako da poverujem da niko od onih što mu daju instrukcije šta da kaže, na koje oko da namigne i koji rukav da zavrne, nije uspeo da mu kaže – Ček’ bre, Borise, juče si rek’o suprotno, preterasmo.
Sve u svemu, timski rad vam je pun pogodak ako umete da napravite tim. Ako ga sklepate ovako kako je sklepan ovaj državni možete samo da vičete – Uuaaa sudija!
Nego, sledeće mesto gde će se pojaviti predsednik je garant’ onaj serijal u kome vole da se poradjaju ispred kamera, ono ’’Vreme je za bebe’’, nema šanse da omaši, ja počela redovno da pratim da mi slučajno ne promakne kad predsednik bude prisustvovao nekom porodjaju i porodilji objašnjavao da je pravljenje dece timski posao, da je zdrava porodica osnov društva i da joj zahvali što je rodila još jedno Srpče bez budućnosti. Ova će valjda, iz zahvalnosti što joj je otvorio oči i ublažio porodjajne muke, sina da nazove Boris.
I dok mi je, ovako zloj, sve to padalo na pamet, pade mi i to da odavno nisam videla gospodju predsednikovicu, odnosno prvu damu pa se debelo zamislih ima li Srbija prvu damu.

Those were the days

Those were the days

Tamo po Amerikama se polomiše ko će da kreira za gospodju Obama, Francuska se ubi polemišući vara li Karla Sarkozija i ako ga vara šta da rade, mi našu predsednikovicu ne vidjamo kao da ne postoji.
Valjda vam je poznato da supruga predsednika ima protokolarne obaveze, ne samo ova naša, mislim, koja se uhvatila u kolo da bude supruga predsednika mora i da igra, na diplomatskim prijemima i ostalim mestima gde protokol predvidja i obavezuje da se državnici pojave u društvu svojih supruga. Pošto smo mi mimo sveta, bili i ostali, naš predsednik može da se pojavljuje bez supruge i da priča kako je porodica osnov zdravog društva. Ima da mu se veruje.
Pokušah malo da guglam, da vidim šta gospodja predsednikovica radi i ne nadjoh ništa sem da joj je karijera na stend baju dok ima ulogu prve dame. Zakon o predsedniku Srbije predvidja da supružnik predsednika (nemojte da vas buni ovo ’’supružnik’’ zakon predvidja i da muško bude supružnik a žensko predsednik, što neće da se desi) može svoju karijeru, jelte, da stavi na čekanje zbog ’’protokolarnih i drugih društvenih obaveza’’, ne može sve odjednom a da za izvršavanje tih protokolarnih i drugih društvenih obaveza ima pravo na nadoknadu u visini svoje plate, da radi. Dakle, predsednica ima radno pravni status, sve po zakonu, s tim što u ovoj zemlji sve može da ostane na statusu i da taj status ne podrazumeva nikakve obaveze. Tako je to kad za predsednika imate Borisa Veličanstvenog.
Tokom otvaranja poslednje letnje Olimpijade u Pekingu za koju je predsednik dobio pozivincu da prisustvuje zajedno sa suprugom, gos’n – Neću ja da dodjem sa kim vi hoćete nego sa kim ja hoću – je u loži sedeo sa Vukom Jeremićem. Glasine kažu da je sedeo u blizini Buša i njegove supruge i Putina sa suprugom. Možda njegova supruga ne ume da zviždi, ko zna a možda se uplašio da bi neko napisao da je prva dama Srbije svojom lepotom i elegancijom bacila u senku predsednika što Boris već ne bi mogao da preživi pa je poveo Vuka, lepši je od njega.
I sve to nekako i da shvatim ali nikako da shvatim da nije poveo suprugu onda kad je vodio decu da upoznaju san svih sprskih žena, glavom i bradom, Džonija Depa. Doduše, setih se da je Dep onda izjavio da je Tadić lepši od Klunija, znači nije imalo šanse da Boris povede suprugu i da ona, eventualno, dobije neki kompliment kad su svi namenjeni njemu.
Sve u svemu da ne poveruješ da ovako tabloidna Srbija nema ni jednu šansu da ogovara predsednikovicu, kako se obukla, kakva joj je frizura, ko joj je modni uzor, ništa. Kao da je nemamo.
Ako neko ima koga da pita šta je sa našom prvom damom, neka pita pa neka me obavesti.
Nešto se šuška o prevremenim izborima. I ako ih ne bude ono vreme do redovnih će očas proleteti. Gospodin aktuelni predsednik sa ambicijama – ’Oću i ja ko Tito, što je on mogao a ja da ne mogu – će ponovo morati da zavrće rukave i ostavlja utisak, da priča o pravim vrednostima, putu u Evropu, okretanju pedala, porodici, budućnosti, kol’ko košta da košta, a u sve to spada i utisak o njegovoj porodici.
U celom svetu supruge kandidata za predsednika ne smeju ni da trepnu dok se kampanja ne završi, a ni posle toga, samo Srbija može da ima prvu damu a kao da je nema i da prvu damu glumi neko od ministara. Nije normalno.
Ako prva dama ne radi svoj redovan posao zbog protokolarnih i drugih društvenih obaveza red je i da je vidjamo na protokolarnim dešavanjima.
A ne ovako, svi državnici sa suprugama samo Tadić sa nekim od ministara. Evenutalno sa Ružicom Djindjić.
Nije red a negde se smatra i uvredom.

O autoru

Mirjana Mimica

1 komentar

  • Ja sam još onomad, da ne kažem lane, guglala i bolj’ da ne ostavljam link šta sam našla…I koji ono manastir beše ?
    Jel to google ne radi isto u svim delovima Srbije :O ili samo nije red da se pojave takve priče ?
    Možda potajno želim da je ovo drugo, jer mi se iz tekstova Prva Dama zaista svidela.

    A reče mi Ceca, ona što radi u prodavnici mleka, tu, preko-puta, da ima i druga Prva Dama, i sad ništa ne razumem :I

Napiši komentar

/* ]]> */