Aktuelno Izdvojeno Некатегоризовано

Izbavi nas od lukavoga

Devedesetih godina sa pojavom stranaka svih vrsta pojavili su se i radikali. Doduše, oni su tvrdili da su vaskrsli, a zovu se radikali samo zato što nisu mogli da se registruju kao četnici. Sa pojavom radikala ušao je haos u skupštinu a konfrontacija nametnuta kao parlamentarni govor. Uvedena su i nova značenja nekih reči pa kad radikali kažu Srbin to znači ne može nam niko ništa, samo vi terajte svako po svom, a kad kažu srpstvo to znači da u ime srpstva možete da uradite šta god hoćete. Kad za nekoga kažu da je veliki Srbin pa još održe predavanje kako je on potomak nekog kosovskog junaka, odmah se zna da je taj neko na korak od zatvora.

Ako ste juče gledali skupštinsko zasedanje mogli ste videti da je to bio običan, jeftin vašar, isti kao i svi prethodni – vašarska atmosfera i vašarski rečnik. Gledaš i misliš kako samo nedostaje poneka pivska flaša da je u nastupu derta neko sebi razbije o glavu i da mi ostali imamo razlog da većini poslanika ono što izgovaraju odbijemo na pijanstvo. Gledaš i čekaš kad će radikalke imati svoj nastup, pa da se atmosfera od ustajale digne do atrakcijske.

Juče ste mogli videti šta sve spada u slobodu govora kad nedostanu reči. Skineš cipelu i zavrljačiš je prema onome kome ne možeš da doskočiš. Onda lepo objasniš da tako izražavaš svoj protest.

Ovaj protestni čin Gordane Pop Lazić i nije nešto pošto smo to već videli onda kad je ona cipela poletela prema Bušu, mogla je baš da bude i originalnija. Mogla je, na primer, da se ugleda na one manekenke koje gologrude šetaju ulicama i protestuju protiv ubijanja životinja. Šta fali, posle bismo njenim protestnim junačkim grudima, podigli spomenik, ako je mogla ona cipela da dobije spomenik e, mogle bi, vala, i njene grudi. Samo joj to fali. Već nas je za skupštinskom govornicom plačući obavestila kako nikad nije prevarila muža i kako svi znaju da joj to nije padalo na pamet a i neće. Eto, dok mi očekujemo da oni tamo po kuloarima rešavaju sprska pitanja oni raspredaju jeste li Pop Lazićka bila nevernica ili nije. To mu dodje jedno od srpskih pitanja.

Oče Vojo, iže jesi

Oče Vojo, iže jesi (montaža by ZS)

Već smo nekako navikli da radikalke, majke srpkinje, supruge sprkinje, moraju nešto da urade u duhu onoga što je radio njihov vodja dok nije dobrovoljno otišao u Hag da pobedi gde pobedjuje već nekoliko godina ali nikako da se vrati sa pobedničkim pojasom. Sa bedžom na grudima, na onom mestu gde im stoji srce a sa kog se smeši njihov idejni i duhovni vodja, radikalke pozivaju na parlamentarizam pri tom radeći sve i svašta tako da me uopšte ne bi čudilo da konačno raskopčaju svoje radikalske jeleke i pobacaju brushaltere na skupštinsku govornicu. Šta fali, kad cipela može da bude sredstvo izražavanja može i brushalter. Sve mi se čini da bi bio kudikamo rečitiji.

I dok je agencije juče obilazila vest da se Gordana Pop Lazić žrtvovala i odrekla cipele u korist srpskog pitanja meni se samo motalo po glavi kako će to sad preći u epidemiju. Narod nam takav. Od danas računajte da neko može da vas potegne cipelom u glavu kad god kažete nešto što mu se ne svidja.

Ili da vas prokune, po ugledu na radikalke. Negde do tristaosamnaestog kolena i još malo više.

Onomad kad nam se Kosovo ote ničim izazvano mogli ste iz usta radikalki da da čujete kako treba kleti seme i pleme, krv i porod, ’šenicu bjelicu, sunce na nebu i čarne oči da bi ne gledale takvu sramotu.

Mi se kao nešto pobunismo, kakve kletve u 21. veku, no nas drugarice radikalke obavestiše da smo neuka, neartikulisana masa i da nismo dobro pazili na časovima kad je tema bila – proklinjanje u cilju postizanje pravde, a da oni koji su pazili dobro znaju šta znači kletva, to kad baciš – bačeno je.

Priznajem propustih te časove iako sam bila redovan i dobar djak. Jedina kletva koje se sećam je kletva kneza Lazara al’ knezu se da opostiti, to je bila vanredna situacija, i on je, brate, to znao lepo, u desetercu. Da se on reinkarnirao u nekoj od njih e, u to ne mogu da poverujem.

Ali mogu da poverujem da bacanje cipele nije kraj. Skoro je pa verovatno da će radikali uskoro zatražiti da se u skupštini izvrši obred egzorcizma, da konačno iz svih onih koje su opseli djavoli ti djavoli budu i isterani. Ili da predlože da prinesu bogu neku žrtvu pošto izgleda da bog gore ne čuje koliko ih zove da i njih već jednom pogleda a sve za dobrobit zemlje Srbije. Samo da znate da radikali na to po Zakonu o dobrobiti životinja, imaju pravo jer u odeljku o klanju životinja u članu 30. piše da je dozvoljeno religiozno klanje koje se obavlja po propisima verske zajednice registrovane u Republici Srbiji. Koje nije važno, važno je da je vera i da nije mimo zakona.

And Now for Something Completely Different

And Now for Something Completely Different (montaža by ZS)

Poslanici će možda od danas u skupštinu ulaziti sa štitovima. A možda će početi da nose amajlije protiv uroka, što je sigurno sigurno je.

Sve što im je potrebno za pravljenje amajlije je zečija noga od zeca koga je u pola noći za vreme punog Meseca, na groblju, uhvatila razroka crnkinja. Eto, ko želi neka odmah pravi amajliju ako uspe da sazna po kom groblju noću trče zečevi i ako uspe da nabavi razroku crnkinju.

Ako vam se sve ovo čini glupo i zatucano – jeste tako.

Ako vam se čini da neko potcenjuje vašu pamet – jeste tako.

Ako ste pomislili da treba uvesti TV cenzuru – nije tako. U ovoj zemlji je teško poverovati i u ono što vidite a da ne govorim kako je teško verovati u ono što se ne vidi.

Ako vam padne na pamet da je bacanje kletvi za skupštinskom govornicom ili bilo gde, potpuno je nevažno gde se dešava – sloboda govora – e nije tako.

Ako ste na granici da počnete da verujete da cipele govore – nije tako.

Ako ipak poverujete da je to visokopatriotski i parlamentaran čin slobodno verujte da će uskoro krenuti lov na na veštice pa spaljivanje na lomačama, situacije koje je nemoguće zaustaviti.

Hoću reći, što je mnogo – mnogo je!

To što je mnogo vam ne daje pravo da se čudite.

Normalno se ponašati u Srbiji nije normalno stanje.

O autoru

Mirjana Mimica

42 komentara

 • Narodni poslaniče, kao predsedavajući ove Skupštine smatram da navedeni članovi nisu prekršeni.
  Ako i dalje smatrate da jesu, Skupština e-stava će se o tome izjasniti u danu za glasanje.
  Kao dan za glasanje određujem dan puštanja na slobodu najvećeg srpskog junaka (posle Miloša Obilića, jakako) iz Haškog kazamata.

 • Inače, gospođa Pop Lazić, zaštićena poslaničkim imunitetom, svakodnevno vređa čitav ovaj narod.
  Iz tog razloga me čisto zabole uvo da li će ona da se oseti uvređenom bilo čime što se o njoj kaže ili bilo kojom fotomontažom koju ja ili neko drugi napravi.
  To je, naravno, moj lični (e)stav o tom pitanju.

 • Ja obično znam šta sam napisala ali sad pročitah ponovo čisto da proverim i nige ne pronadjoh da sam bilo koga a naročito Pop Lazićku, slobodnog strelca u parlamentu, uvredila nacionalno, verski a nadasve seksualno.

  Molim da mi se navede u kojoj rečenici, kom pasusu, tako te stvari.

 • Mislio sam na fotografiju.

  Lako je imati pravila po kojima nije dozvoljeno vređati, ako ocena šta je uvredljivo ostaje vlasniku sajta na proizvoljnost.

  Mada, nije to toliko bitno. Navikao sam već na demokrate koji samo svoju demokratiju priznaju.

  Pop Lazićka nije obavezna da poštuje pravila ovog sajta, ali ako ste ih vi pisali, valjda je red da ih i poštujete.

 • It is I. 🙂
  Verovatno ne treba da se posebno predstavljam. Nadimak sam dobila u jednom od komentara na svoj tekst i moram da priznam da mi se neobično dopao.
  Zahvaljujem, i ubuduće ću koristiti svoje pravo – zagarantovano Pravilnikom ovog bloga da, pored svog pravog imena, koristim i JEDAN nick.
  Moj izbor pao je na ovaj. Uopšte se ne ljutim, naprotiv.
  Ushićena sam.

  Elem, da pređem na temu.

  Ni ja baš ne odobravam ovu fotomontažu. Nisam navikla, brate. Sa ove sličke smeši nam se (poznata) glava na telu već pomalo ocvale, ali još „držeće“ sredovečne žene. Čim otvoriš ovaj blog, a ono – „to“.
  Navikla sam na cyber devojke (silikoni obavezni), sa torzom kao da su došle sa Kopakabane.
  Dakle – ne odobravam.
  To je što se tiče „teme“ fotomontaže.

  Što se tiče onog što piše u tekstu – šta normalan čovek (žena) može da kaže, osim – greo’ta za one male, lagane, lepe, skupe cipelice.
  Greše svi oni koji misle da je G. P. L. „plagirala“ potez onog Iračanina. Naprotiv. Ovaj običaj postoji u našem narodu odvajkada – razmena obuće prilikom svađa prodavačica na pijaci, komšinica preko tarabe, supružničkih i raznih porodičnih svađa i sl. Pa i ne samo kod nas. To je internacionalni argument koji je umela da potegne i tetka Pola kad god nije mogla da sustigne svog nestašnog sestrića Toma Sojera.

  Ipak, nisam videla ključni detalj. Kako je Gordana P. L. napustila skupštinsku salu? Da li su je izneli, kao što su to činili i sa njenim duhovnim vođom, da bar žena ne prlja nogu – kako će posle da opet obuče onu svoju lepu lakovanu cipelicu – i ne ćopa pred svima, jer onda nema dostojanstvenog izlaska?
  I – što to, bre, rade pred kamerama, u sali Skupštine? Što se ne gađaju međusobno u skupštinskom bifeu, na primer? Ovako, dali su odličan primer ostalim radikalima u lokalnim skupštinama. Sećam se kad su naši radikali u Boru (dok su bili opozicija) opstruirali rad Skupštine tako što su, oponašajući republičke radikale, lupali o sto kad god se neko od odbornika, čija stranka čini koaliciju na vlasti, usudi da zine.
  Živa nisam šta će sada biti ovde kod nas, tj. kad počnu da lete projektili od prave ili veštačke kože, skaja (zavisi kako se ko od odbornika snašao u politici i životu uopšte) i sl. sa svih strana.
  Uvek se radujem sednici borske Skupštine. Ovog puta je očekujem sa posebnim nestrpljenjem.
  Nadam se da me neće razočarati.

 • „Pop-Lazićeva je izula obe cipele i zafrljačila ih prema mestu predsedavajuće. Prva cipela je otišla suviše levo od Čomićeve, a druga je bila, prema oceni radikala Zorana Krasića, čist podbačaj.“
  Pošto je imenjakinji izrekla meru udaljenja sa sednice, Gordana Čomić je zamolila obezbeđenje da joj vrati „predmet, a verujem da su to cipele“

 • @Vestice- svidja mi se nick, malo je poduzi, ali „size matters“ u ovoj sizofreniji od Srbije.
  Naslov „Djavolcica nosi Pradu“ bi definitivno odgovarao ovom spontanom srpskom dogadjaju u Skupstini. Sto se tice borske, liturgicne zajednice ne smeju da se frljaju gumenjacima jer se lakse odbijaju od zidova i glava odbornika, pa moze da nastrada i poneki svinjsije. Da ne kazem „rikose efekt“ pa da se Zocko iznervira…
  U lokalnim cirkusima samo izuvanje cini vecu uslugu, nego projektili u vidu opanaka (Numera 46).
  @Rain(svidja mi se i Silvester BTW); a lepo sam ti onomad preporucio onu slicicu sa The Bush-om, gde se nespretno zadovoljavaju snosajem…

 • He, he… sećam se šta si mi preporučio, zato sam ovako opušteno nalepio fotografiju zbog koje je gore pomenuta veštica htela u top da me stavi. 😉
  Jednom da ispadne da me ti braniš od nje umesto obrnuto (kao što obično biva). 🙂

 • @Silvestere; zaista se ne slazem sa izborom „umjetnice“-mogao si da nadjes nesto prikladnije (od 159kg) i opustenijim mamogramom.
  Sto se tice golotinje, ponavljam-sram te biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiillllllllllllllllloooooooooo!

  @Vestice; na E-Stavu postoji kodeks ponasanja! Pa nisi valjda mislila da cemo prilepiti tako gnusnu sliku? Ta man’ te ga…
  Silvester se malo nasalio od silnog stresa oko pohvala DS-Bor (inace mu je fetis zadnji trap na Warburgu).

  @Mahlat; oni me sputavajuuuuuu-totalno! Inace se prave Finci kad je rec o javnosti. Silvester se uvek zali na moje fotke (izgovor velicina „piksela“). Toliki je corca da moram da gledam u Darkovu facu sledecih petnaest dana (osim ako ne pocnemo da liferujemo ultra-brze tekstove, pa ga potisnemo sa „malog ekrana“).

 • Radikali jesu odraz kulture dijela stanovništva Srbije. Jednostavno, oni nude svoj politički proizvod, čiji kvalitet je otprilike na istom nivou umjetničke vrijednosti zvijezdi Granda..medjutim,Grand,Pink i radikali imaju konzumente svojih „vrijednosti“,i osnovni problem nije sama Pop-Lazić,Šešelj ili Seka Aleksić, već je to maglovita i nejasna perspektiva jedne šire kulturne i mentalne emancipacije ljudi u Srbiji..nasilje na sportskim terenima,narkomanija,netolerancija,netrpeljivost,kič i šund..sve je to dio istog problema..e sad, ni oni koji glasno „detektuju“ negativne pojave, kao što su npr. gospoda i gospodje okupljeni oko Peščanika,LDP-a..svega onoga što se (nejasno) naziva „Drugom Srbijom“ nisu dio rješenja,naprotiv..i oni,poput Pop-Lazićke,samo produbljuju krizu vrijednosti u Srbiji..biće potrebno mnogo energije i strpljenja da se prevaziđu negativne zaostavštine osmanskog feudalizma, komunizma i tranzicionog divljeg neoliberalizma..

 • Hey Milko,
  ti si kanda da nas neki prosečni izvuku iz ovog brloga? Neki koji su istovremeno i levičari i desničari, i velikosrbi i jugonostalgičari, koji bi da menjaju al` tako da se ništa ne promeni, neki koji bi da ozvaniče kraduckanje a da se istovremeno kao zalažu za pravnu državu? Neka velika koalicija možda (DS,SNS,DSS-NS)? Pa onda lagano, uz pomoć Severne Koreje, Iraka i Kube do moderne države. Svet se danas suviše brzo menja da bi sebi dozvolili takav luksuz.

  p.s. Ne kapiram tvoju paralelu izmedju radikala i LDP-a, pinka i peščanika. Trpaš u isti koš ljude koji prave probleme i one koji traže (nude) rešenje.

 • Hey Gaggy 😉

  u pravu si,ne kapiraš me. Nije to ništa čudno-u Srbiji se u čitavoj njenoj modernoj istoriji (od 1804.godine pa naovamo) proizvodi jedan čudan politički diskurs,koji,pojednostavljeno uzevši,znači da postoji crno i bijelo,Karađorđevići i Obrenovići,Partizan i Zvezda,četnici i partizani,prvi i drugi…i tako se sve individue,sve ideje i programi nužno klasifikuju u jedan od dva tabora. Dakle,ako ti ne prepoznaš neki moj stav kao nešto blisko tvojoj (političkoj) filozofiji i ideji,ja sam nužno sa one druge strane, i obrnuto.

  U prvom komentaru sam napisao da nisu (bitan,suštinski) problem u Srbiji ni radikali,a ni bilo koja druga politička stranka. Oni jednostavno prodaju svoj proizvod,nakon što su prethodno sondirali tržište. Pri tom,logično,nastoje da sa što manje uloženih sredstava (ideja,novca,projekata itd.) dobiju što veći broj glasova. Logično. Po meni,problem jeste tržište. Odnosno ljudi,građani,birači,kako želiš…Oni biraju,ili ne biraju. A ti ljudi su funkcionalno nepismeni. I ne samo funkcionalno. Nažalost.

  Posmatraš me kroz prizmu političkih stranaka. OK. Ne razumijem zašto,ali dobro. Iskreno,u Srbiji,odnosno u njenom parlamentu ne postoji stranka koju podržavam. Od pojedinaca mi je sasvim korektan Branko Dragaš.

  Paralela između radikala i LDP-a,Velike Srbije i Peščanika,meni lično,sasvim je na mjestu (suuuubjektivan sam do bola :))…riječ je o izdancima jedne te iste ideologije,koja je evoluirala u dva različita pravca. Naravno,riječ je o komunističkoj ideologiji. LDP ideolog jeste Latinka Perovic. Bivši gen-sek Saveza komunista Srbije. Say no more. Vojislav Šešelj bio je zapažen i darovit skojevac. I jedni i drugi su totalitaristi,što i ne čudi,jer nijedan komunista ne može da bude demokrata. Oni nisu otvoreni za drugo,drugačije. Radikali su komunističku ideologiju prefarbali u nacional-boljševizam,a ldp-ovci i njima slični u neoliberalni ekstremizam. I jedni i drugi su neosjetljivi na spoljne nadražaje,nespremni na samokritiku (koja je prvi uslov otvorenog,ako želiš i demokratskog uma)..

  Ostali, što bi se reklo, nit` smrde,nit` mirišu..ostaci komunističke birokratije, čija ljudska i politička uvjerenja variraju od situacije do situacije, a sve u korelaciji jedino sa materijalnim interesom.

  Dakle,možda ne bi bilo loše da umjesto mjenjanja svijeta,zemlje,ljudi,regija,pokrajina,sela i gradova..prvo počnemo da mjenjamo sebe,tj. da se poboljšavamo,postanemo bolji ljudi..da više učimo,da širimo vidike,postajemo trpeljiviji,širokogrudiji..vjerujem da bi tada lazićke i ilići i jovanovići jednostavno bili zaboravljeni. Pali bi kao gnjile kruške sa drveta.

  Srdačan pozdrav

 • LDP ideolog jeste Latinka Perovic

  Teško da bi ovo moglo da se nazove istinitom tvrdnjom. Ona jeste začetnik liberalizma u Srbiji i član političkog saveta LDP-a (ali ne i član stranke), ali je baš nazvati ideologom, malo je preterano.
  Ali recimo i da jeste, isuviše je nategnuto na osnovu toga izvlačiti zaključke koje ti izvlačiš, naročito ovo u vezi totalitarizma.
  Jel možeš ti nekim jačim argumentima, recimo na nekim primerima da potkrepiš svoje tvrdnje?
  Usput, pogledao sam malo tvoj blog i vidim da si član SDS-a čiji je predsednik bio Radovan Karadžić.
  Kako se to uklapa u ovo što si rekao u svom poslednjem pasosu? Mislim, Radovan se poprilično trudio da menja svet u kome živi, a naročito se istakao u promeni etničke strukture stanovništava koje taj svet čini.

 • Ajde prvo o Latinki…prije svega,ona nije začetnik liberalizma u Srbiji. Na primjer,prije nje tu je Slobodan Jovanović. Prije njega tu je njegov otac,Vladimir. Bilo je tu još ljudi,naravno. Ali,ključna je stvar da ne može biti liberal neko ko je komunista. Komunizam i liberalizam se isključuju.

  Još malo o njoj. Iako je malo političkih stavova oko kojih bi se eventualno mogao složiti sa gospodjom Perović, apsolutno ne sporim da je riječ o sjajnoj naučnici i izuzetno inteligentnoj osobi. U svakom slučaju za tri koplja najmanje je ispred najbliže konkurencije u LDP-u. Tako da za tu stranku može samo da bude čast što svoje ideje crpi iz njenog vrijednosnog sistema.

  Vezano za totalitarizam: znam da to zvuči grubo i radikalno,ali tako jeste. Izuzev pomenutih Jovanovića,jako je malo ljudi u modernoj istoriji Srbije koji nisu bili totalitaristi. Jednostavno,svaka nespremnost za samokritiku,a o čemu sam prethodno već pisao, jeste osnova totalitarizma i isključivosti. Zašto je tzv. „druga Srbija“ totalitarna? Već samo zato jer i pravi tu podjelu na tolike Srbije (btw čujem da je u fazi formiranja i „treća Srbija“,koju bi predstavljala dijaspora). Osnove „druge Srbije“ su stoga na totalitarističkim nogama, gluve za razumjevanje i uvažavanje svakoga ko nije u štabu te „druge Srbije“. Ali,dobro. Sasvim je moguće da griješim. Rezultati i činjenice će me demantovati, ili potvrditi moje stavove. A činjenica jeste,mislim da ćemo se svi složiti,da je Srbija danas jedno podjeljeno društvo,kriminalizovano,bolesno i nespremno za izazove modernog vremena. Ko god se bavi politikom ima svoj dio odgovornosti za takvo stanje,kao i oni koji se istom ne bave. Zato možda ne bi bilo loše da svako samo unapredjuje sebe.

  Da,jesam član SDS-a. Hvala na posjeti blogu. Zašto SDS? U stranku sam ušao nakon njenog izbornog debakla u 2006.godini. Iz dva razloga. Dobro,tri- prvi je svakako generalan,da se pokuša izraziti politički stav (a političke stranke bi trebale da budu mjesto izražavanja takvog stava,mada pretpostavljam da postoje i optimalnije mogućnosti,npr. NVO,različita udruženja građana,blog itd.). Drugi- upravo izborni debakl:poznavajući mentalitet Srba (ili bar misleći da ga poznajem) mislio sam da će tad ljudi masovno napustiti nekad vladajuću stranku, čime će se otvoriti prostor, što je izuzetno važno za mlade ljude. Dakle,da će popustiti ta birokratska stega koja karakteriše svaku stranku. Na taj način sam mislio,potpuno otvoren da budem,da ću lakše da kročim na političku scenu. I da učim praktično politiku,ne samo teoretski. Zašto ne neka druga opoziciona stranka? Zato jer Republika Srpska ima negdje oko 1,5 miliona stanovnika, i realno je da može istrpiti dvije ozbiljne političke stranke (ostalo je mizerija). Svjestan da ne mogu sam napraviti stranku koja bi bila rezultat mojih želja i ideala, odlučio sam se za SDS (SNSD ne dolazi u obzir,zbog svog komunističkog bekgraunda). I treće,a vezano i za dr Karadžića- ja se ne vežem za ličnosti, nego za principe i programe. Prvi program SDS-a iz 1990. godine u potpunosti korespondira sa mojim vrijednosnim principima. To je jedan otvoren,demokratski i razvojan program. Radovan? Dok mu se ne dokaže krivica,nevin je. Rat na ovim prostorima svakako je osmišljen negdje drugdje. Nesumnjivo, zločina je bilo na svim stranama. I svako treba da odgovara za svoj. Odgovornost je ključ priče. Ali,nemojte misliti da će istinu i odgovornost utvrditi sud koji Nasera Orića osudjuje na dvije godine zatvora. A sasvim je nesporno da svi zločinci treba da odgovaraju.

  Srdačan pozdrav

  P.S.

  u cugu sam napisao konemtar,pa se izvinjavam zbog nepreglednosti i vjerovatne konfuznosti. Čim budem imao malo više vremena, pokušaću da budem koncizniji.

 • Jednostavno,svaka nespremnost za samokritiku,a o čemu sam prethodno već pisao, jeste osnova totalitarizma i isključivosti.

  Pa daj brate primer, ne možeš nešto da tvrdiš tek tako i da ti verujemo na reč.
  Poprilično si kontradiktoran kada govoriš o Latinki Perović, rekao bih. Prvo je proglasiš za totalitaristu, a onda kažeš da LDP-u treba da bude čast da svoje stavove crpi iz njenog sistema vrednosti. Jel to onda treba da znači da je OK biti totalitarista? Ili nešto nisam baš shvatio.
  Za stranačko angažovanje sam te pitao zbog poslednjeg pasosa tvog pretposlednjeg komentara u kome zaključuješ da je bolje menjati sebe nego svet i onda mi nije jasno zašto to prvo sâm na sebi ne primeniš. Ili je SDS stranka koja ima neko povratno dejstvo koje ostale stranke nemaju, pa kad se u nju učlaniš ustvari menjaš sebe? Ili si samo hteo da kažeš šta bi trebalo da se radi iako si svestan da to ni ti ne radiš?
  A Karadžić… mislim, šta si sad rekao? Otprilike ovo: „Nevin je dok se ne dokaže da je kriv, ali i ako se dokaže nemojte verovati sudu“?

 • @Milko

  Hvala ti što si mi potvrdio da te ne kapiram i što si to aminovao. Ipak, zamolio bih te da to ubuduće ne radiš jer od toga nema nikakve koristi.
  Govoriš u negativnom kontekstu o crno-belom gledanju na stvari a istovremeno si dozvolio sebi da čitav tvoj post bude napisan u tom maniru.
  Zar misliš da je mlade, školovane i moderne ljude u LDP privukla komunistička ideologija? To što su po tvom mišljenju oni extremi koji bi sad da ukinu slobodu mišljenja i vrate Srbiju u totalitarizam, kakav je bio za vreme Broza i Miloševića, poprilično govori o širini tvojih vidika i spremnosti da razumeš drugačije (drugo) mišljenje. Ako već imaš potrebu da deliš savete i smernice (a lepo si ih klasifikovao na kraju svog posta) onda se makar potrudi da ih i sam slediš. Pozz.

 • Dakle,možda ne bi bilo loše da umjesto mjenjanja svijeta,zemlje,ljudi,regija,pokrajina,sela i gradova..prvo počnemo da mjenjamo sebe,tj. da se poboljšavamo,postanemo bolji ljudi..da više učimo,da širimo vidike,postajemo trpeljiviji,širokogrudiji..vjerujem da bi tada lazićke i ilići i jovanovići jednostavno bili zaboravljeni. Pali bi kao gnjile kruške sa drveta.

  Evo, ja neprekidno učim, vidici su mi prilično široki, trpim za medalju, prilično sam širokogruda, može Rain da potvrdi, i niko ne pada. Samo se množe.

  Može neki drugi recept?

 • Pokušaću u jednom postu da odgovorim na reakcije koje su uslijedile poslije mog zadnjeg komentara…dakle, @ Zoran, Gaggy i Mahlat (tim redoslijedom su išli komentari :))

  Primjer samokritike- ne mogu dati primjer,jer takve samokritike i nema 😉
  Za gospodju Perović sam samo konstatovao da je bila visoko rangirani kadar Saveza komunista. S obzirom da je bila dio totalitarne partije još od mladosti i u zrelim svojim godinama, ona jednostavno ne može da bude demokrata, jer je osnova KP antidemokratska. To je suština priče. A naravno da LDP može biti ponosan što je ona partijski ideolog, jer od moguće konvencionalne ponude u tzv. „drugoj Srbiji“ ona je svakako najkvalitetnija. Njoj se ne može sporiti enciklopedijsko znanje, oštrina intelekta, stručnost..neko može da bude i nacista a da pri tom bude fantastičan hirurg, zar ne 😉

  Stranački angažman: ajde da budemo iskreni- sve iole relevantnije političke stranke nastale uvodjenjem višestranačja u bivšoj Jugoslaviji jesu neoboljševičke. One svoj sistem organizovanja, unutarstranačke odnose, kadrovsku politiku..zasnivaju na komunističkim obrascima. Gdje je sad pozicija mladih ljudi u svemu tome? Mislim da ćemo se složiti da nema vajde od pravljenja nove stranke. A ljudi imaju želju da se politički angažuju. Moje je mišljenje,a naglašavam da je ono možda potpuno pogrešno, da mladi ljudi trebaju da pokušaju da mjenjaju sistem iznutra. Dakle, apsolutno nemam ništa protiv da bilo koji mladi čovjek bude član LDP-a,SPO,DSS,SDA,DS,HDZ,SDS,G17 itd. Ono što smatram bitnim jeste da postoji jedno sinergijsko djelovanje mladih ljudi u svim strankama. Jer ti ljudi imaju život da prožive jedni sa drugima i jedni uz druge. Dijele budućnost. A ja bih volio da ta budućnost bude bolja od prošlosti. Sem toga, ako neko misli da stari drugovi iz KP-a, kojih ima u svim strankama,ne saradjuju iza kulisa zajedno kako bi okrenuli još koju vilu, onda…Dakle, vjerujući da otprilike ako ništa drugo imamo slične probleme, onda ne znam zašto bi bilo sporno da zajedno mjenjamo stvari. Nisu naravno mladi ljudi a priori totalitaristi, kojoj god partiji da pristupe. Čak velika većina nije. Samo je pitanje da li će svoju pamet,energiju,znanje,vrijeme..upotrijebiti u poboljšanje zajednice ili u infiltriranje u partijske birokratije, što je nažalost nerijedak slučaj.

  Lično, pokušavam da se mjenjam, odnosno da se unapredjujem kao ličnost. Postoji velika vjerovatnoća da u tome ne uspijevam, ali se i dalje trudim. Došao sam i ovdje na ovaj blog s namjerom da diskutujem sa ljudima koji imaju drugačije poglede od mojih. Ako je koncept bloga takav da se ovdje okupljaju samo ljudi sličnih političkih opredjeljenja, onda ok, neću vam više smetati. A naravno da nisam imao namjeru da dijelim savjete i prosipam pamet (samo sam htio malkice da poboljšavam sposobnosti raspravljanja, sebično priznajem :)), pa se zato izvinjavam što je ispalo tako.

  Hag: ne,kao čovjek i kao pravnik apsolutno nemam povjerenje u Haški tribunal, posebno nakon skandalozne presude osvjedočenom masovnim ubicama Oriću i Haradinaju. Znam ja da sila Boga ne moli, i da je pravo uvijek ispod nje, ali jednostavno to ne mogu da opravdam I da se pomirim sa tim. To i jeste jedan od razloga što sam se politički angažovao. Slijedstveno, smatram da svaki zločinac mora odgovarati za svoje zločine, maker bio i moj rodjeni brat. Toliko o tome.

  “Evo, ja neprekidno učim, vidici su mi prilično široki, trpim za medalju, prilično sam širokogruda, može Rain da potvrdi, i niko ne pada. Samo se množe.
  Može neki drugi recept?”- može da pobijemo odjednom svu bagru po kratkom postupku :)))

  srdačan pozdrav

 • Primjer samokritike- ne mogu dati primjer,jer takve samokritike i nema

  Ili ti ne pratiš baš sve da bi mogao da tvrdiš tako nešto? LDP je jedina stranka u Srbiji koja svojim Statutom (Član 16.) dozvoljava da članovi koji se ne slažu sa odlukama većine imaju pravo da svoje stavove zastupaju kako u okviru stranke tako i JAVNO (naglašavam „javno“ jer je u toj maloj reči velika razlika između LDP-a i ostalih stranaka). A primera je mnogo, od Biljane Srbljanović do Nikole Samardžića koji neprestano javno kritikuju rad LDP-a ali su i dalje članovi stranke. Zašto bi stranka koju ti procenjuješ kao totalitarističku stavljala u Statut takve stvari?

  sve iole relevantnije političke stranke nastale uvodjenjem višestranačja u bivšoj Jugoslaviji jesu neoboljševičke. One svoj sistem organizovanja, unutarstranačke odnose, kadrovsku politiku..zasnivaju na komunističkim obrascima.

  Apsolutno netačno kad je LDP u pitanju (gornji primer koji sam naveo govori direktno suprotno). Mislim, ukoliko ti to nije posao (ili baš velika strast) teško mogu da poverujem da si se baš duboko bavio analizom svih srpskih stranaka. Dakle, ili govoriš paušalno, na osnovu intuicije i površne analize ili jednostavno – grešiš.

 • Hag: ne,kao čovjek i kao pravnik apsolutno nemam povjerenje u Haški tribunal, posebno nakon skandalozne presude osvjedočenom masovnim ubicama Oriću i Haradinaju.

  A šta bi sa onime: nevin je dok ga ne osude? Mislim, ova dvojica su za tebe osvjedočeni, a Karadžić nije? Sorry prijatelju, ali nešto ovde nije u redu sa tvojom objektivnošću.

 • Hebiga, ne spava mi se pa malo diskutujem sam sa sobom 🙂

  naravno da LDP može biti ponosan što je ona partijski ideolog, jer od moguće konvencionalne ponude u tzv. „drugoj Srbiji“ ona je svakako najkvalitetnija. Njoj se ne može sporiti enciklopedijsko znanje, oštrina intelekta, stručnost..neko može da bude i nacista a da pri tom bude fantastičan hirurg, zar ne

  Opet si kontradiktoran. Rekao si doslovce: „za tu stranku može samo da bude čast što svoje ideje crpi iz njenog vrijednosnog sistema“ (pročitaj svoje komentare ponovo). Znači, ne govorimo o istoričaru ili hirurgu već o osobi koja ima određen sistem vrednosti. I pri tome kažeš da je totalitarna. Ajde se ti, blago meni, opredeli. Jel bi totalitarizam trebalo da služi nekome na čast ili Latinka nije totalitarista?

 • Prije svega,nemam ja neki problem sa LDP-om, koji je izvan političkog neslaganja sa programom i ideologijom te stranke, pa se sad izvinjavam posjetiocima ovog bloga što ovoliko prostora zloupotrebljavam na pisanje o toj stranci.

  Dakle, članovi LDP statutom partije imaju definisano pravo da iznose svoje stavove kako u partijskim organima, tako i javno. Odlično. Evo baš prije nekih desetak dana i sam sam iznio javno svoje stavove vezano za stanje u SDS-u javno, preko štampanih i elektronskih medija. I nisam zbog toga pretrpio bilo kakve reperkusije. Znači, iako statut SDS eksplicitno ne pominje takvo pravo, evo ja sam empirijski potvrdio da se može osporiti neka odluka stranke, i ostati živ, politički naravno :).

  Ali,to nije dovoljno. Zašto? Zato što je jedno forma, a sasvim je drugo suština. A suština jeste da se LDP totalitarističkim metodama razračunava sa svima onima koji su, po maniheističkom principu, „sa druge strane“. Sama činjenica da LDP, direktno ili indireknto, smatra da samo manjina, i to poprilična, kapira vrijednosti i ideje za koje se ta partija zalaže neodoljivo podsjeća na Lenjinove misli kako samo svjesna i odlučna manjina može da izvrši i sačuva revoluciju. Dokaz? Pa eto vam „prve“ i „druge“ Srbije. Ja nisam taj koji je izmislio ovu podjelu.

  Ali, s obzirom da je moguće da ja potpuno griješim oko ovoga, evo vidjećemo šta vrijeme nosi. Možda LDP pobjedi uvjerljivo na slijedećim izborima, a potom na vlasti učini mnogo dobrih stvari. Vidjećemo.

  Hag: pa jesu osvjedočeni. Postoje jasni dokazi,svjedočenja i snimci gdje te osobe lično ubijaju veliki broj lica. A presude HT ih tretiraju kao saobraćajne prestupnike. Uostalom, i Vladan Batić je ovako reagovao, da ne bude da samo konzervativci i mračnjaci imaju problem sa Hagom 🙂

  Nespavanje 🙂 – Latinka jeste totalitarista, LDP u osnovi jeste totalitarna stranka. Ako su već totalitarni, onda neka uče od najboljih totalitarista, zar ne ;)..A naravno da ja smatram totalitarizam pogubnim po svako društvo. A i ovo gore sve jeste samo moj lični stav, a subjektivni stavovi, logično, ne mogu da budu objektivni.

  Srdačan pozdrav

 • @Milko

  „. Sama činjenica da LDP, direktno ili indireknto, smatra da samo manjina, i to poprilična, kapira vrijednosti i ideje za koje se ta partija zalaže neodoljivo podsjeća na Lenjinove misli kako samo svjesna i odlučna manjina može da izvrši i sačuva revoluciju. “

  Svašta, nešto je Lenjin je Lenjin smišljao. Zar misliš da je baš u svemu bio u krivu?

 • Ovo nije tačno, ali dobro… Milko tako misli.
  U stvari LDP smatra (kao uostalom i svaka stranka koja nema većinsku podršku) da vrednosti i ideje za koje se zalaže, s jedne strane, nisu dovoljno dobro objašnjene. Ne zato što neko ne zna da ih objasni, već zato što se prilično razlikuju od ideja koje su bile main stream na ovim prostorima više od pola veka (kad je LDP u pitanju).

Napiši komentar

/* ]]> */