Aktuelno Bor Društvo Ekonomija Некатегоризовано

Kako sam statirala u kukuruzu

Bilo je to pre dva dana, na sastanku „proširenog“ Predsedništva Veća SSSO Bor, na kojem su, osim sindikalaca koji su učestvovali na protestu u ponedeljak 9. novembra, prisustvovali i sindikalci koji nisu učestvovali, koji su se telefonom javili iz obližnjeg kafančeta, pa čak i oni sa malo više muda (žena je u pitanju, naravno), koji nisu učestvovali na protestu i nisu bili u kafančetu, ali su bar pošteno rekli da se sa protestom ne slažu – i nisu došli (a sa njima ni njihovo članstvo).
Neću sada da se ’vatam za Statut Saveza i za član koji kaže da je „odluka višeg organa sindikata obavezujuća za sve“, to znaju i sindikalci, i članovi sindikata koji su ih birali, a i čitaoci E-stava.
Sastanak Predsedništva u „proširenom“ sastavu bio je i sazvan upravo da bi se sumirali utisci i rezultati proteklog protesta, da bi se videlo šta dalje sa onima koji su „dali dinar da uđu u kolo, a sad bi dali i dva da iz kola izađu“.
Kao i svuda, i u sindikatu se neguje jedna posebna i veoma popularna disciplina – disciplina međusobnog nezameranja. I, kao što radnici Opštinske uprave i njihovi sindikalci nisu hteli da se zameraju onima sa kojima rade na istoj adresi, tako ni sindikalci nisu hteli da se zameraju jedni drugima i postavljaju neka neugodna pitanja. Ali, svi mi odrasli, dobro znamo obično iz sopstvenih iskustava, da se prljavština ne može doveka gurati pod tepih. To mu čak dođe i kao neki višeboj – zar ne?

Ana među klipovima

Ana među klipovima

Dan pre toga, predstavnici opštinskog sindikata pozvani su u opštinu da se konačno (posle više godina molbi, pretnji, instistiranja) oformi Socijalno-ekonomski savet. Uspeh – nema šta. Pokušali su opštinari da jeftino prođu – da omoguće sindikatu nešto zbog čega već godinama krše zakon i ne pitaju kad je dosta. Ponudili Socijalno-ekonomski savet (što su po zakonu obavezni da imaju) za mir u zgradi opštine i oko nje. S obzirom na to koliko su se jogunili da oforme taj savet, neki zlonamernik bi mogao da pomisli da im je, što reče jedan komentator na E-stavu, narod zatražio da svi kolektivno izvrše ritualni harakiri (e, to bi bio prizor!), a ne da podnesu ostavke. E, ali ja mislim da u ovom slučaju harakiri manje boli. Možda može samo Socijalno-ekonomski savet, možda i savet i harakiri, ako se drugačije baš ne može, ali ostavke – nikako. Ne dolazi u obzir.
I – moja omiljena floskula iz Telešopa – „i to nije sve“ – da dođu na sastanak Predsedništva sindikata, najavili su se zamenik predsednika opštine Predrag Balašević (Vlaška demokratska stranka Srbije) i predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Marković (Demokratska stranka Srbije). I – došli su. Mirno i dostojanstveno. Sve nekako demokratski.
Sva sam se pretvorila u uvo. Sada ću čuti priznanja najskrivenija u dnu srca, sada ću videti posipanja pepelom (katran i perje će valjda tek uslediti), sada ću čuti najiskrenija obećanja…

Izostali su jedino katran i perje.

Gosti Balašević–Marković su izjavili da se u potpunosti slažu sa protestom građana i ne smatraju da je protest ispolitizovan. Jasno im je da se teško živi, da su građani u pravu što su nezadovoljni i da za nastalu situaciju nisu krivi građani, nije kriv sindikat – već političari (ovde su već svi prisutni prestali da trepću). Jedino ne znaju šta će biti sa opštinom, gradom, građanima (i sindikatom) ako oni podnesu ostavke (a to bi rado učinili – to se čulo između redova – samo da mogu sve to da ostave u nečijim sigurnim rukama).
Ja ni do dana današnjeg nisam saznala u kom su svojstvu oni bili tamo i to sve govorili: kao obični građani, kao pripadnici svojih stranaka, kao predstavnici koalicije na vlasti. Ako je ovo prvo – onda ih i razumem – ni oni nemaju grejanje, i oni se pribojavaju restrikcija vode, gašenja javne rasvete. Ako je ovo drugo u pitanju – onda bih njihov nastup mogla da shvatim tako kao da su oni došli da eventualno postignu neki „dil“ (što bi ova omladina rekla) sa sindikatom, i eventualno svoje istupanje iz koalicije na vlasti iskoriste za sebe (ko ne bi?). Ako je ovo treće, s obzirom na to da su rekli da neće da podnesu ostavke – onda stvarno ništa ne kapiram.
Rekli su oni još i to da se prestalo sa „arčenjem“ budžetskog novca za koncerte (pa i kako bi ga „arčili“, kada su ugasili ključne ustanove, specijalizovane za „arčenje“ budžetskih para), da se maksimalno štedi (niko ne pomenu „zimska ljetovanja“ u Dobroti kod Kotora), ali zato su rekli da najavljena sistematizacija novog Sportskog centra od 74 ljudi „nikada neće proći“ i priznali su da ne znaju da je Milutin Simić već koliko juče u Toplani zaposlio još sedmoro radnika, iako njegov mentor i duhovni vođa, predsednik opštine, ne propušta priliku da naglasi da u Toplani (ne)radi (pre)veliki broj (ne)radnika koji primaju velike i redovne zarade.

U isto vreme, preti se zaposlenima u Opštinskoj upravi (a ovi lančano prete ustanovama kulture) da će zbog novog Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji – svi morati da smanje broj radnika za trećinu! Direktori su dužni da naprave nove sistematizacije do kraja ove godine, a ako se neko drzne da to ne uradi – možemo se oprostiti od republičkog transfera (stvarno da ti se zatresu gaće od straha, ozbiljna sam). I, dok se u Opštinskoj upravi primao na posao i Kurta i Murta, izmišljala se radna mesta, sistematizacijama javnih preduzeća i ustanova oblagali kuhinjski elementi u „kancelariji“ kafe-kuvarice da čašice, „flašice“, čaše i šolje ne stoje na golim daskama, Narodna biblioteka Bor i Muzej rudarstva i metalurgije po ovome treba da budu taoci jedne nakaradne kadrovske politike u kojoj se nemilosrdno i apsolutno bez ikakvog straha kršio zakon, pa sada ispada isto to što u Opštinskoj upravi ima oko 200 radnika (sa zaposlenima na određeno vreme), a u biblioteci 26 (matična biblioteka za ceo okrug sa 5 svojih ogranaka), a u muzeju 24. Dakle, jedni će, ni krivi ni dužni ostati bez posla (jer su, iako nisu višak, gle apsurda, svrstani u „lokalnu administraciju“), a drugi će samo pokazati partijsku knjižicu i otići u preduzeće gde su najveće i najredovnije plate.

Međutim, kako se na sastanku čulo, i to je postalo krajnje relativizovano. Toplana nije na vreme primila poslednju zaradu, jer je naplata od građana u Javnom preduzeću za stambene usluge drastično opala (baš me čudi), blokirani su računi svih javnih preduzeća, osim tog istog Javnog stambenog, a što se kaže, i ono „šeta po krovu“. Milutin Simić je vizionarski i lucidno procenio da ako se ne radi, ako grejanje nije zadovoljavajuće, ako nema dobre naplate – onda nema ni zarada. Eto, sad mi je i to što je izjavio nešto zasmetalo, kao da mi tu nekako ima nekih malecnih elemenata demagogije. Narodu se stvarno ne može ugoditi.

Balašević–Marković su porekli optužbe da se radnicima 9. novembra zabranjivalo da izađu na protest, već je samo postojala „preporuka“ da se ne izlazi sa posla pre kraja radnog vremena, tj. pre 15 sati. Samo tog dana. Ostali dani, šetnje po buvljaku, odlasci „malo ranije“ da se spremi deci i mužu ručak, da se“skokne“ do frizera – se ne računaju.
U međuvremenu sam se raspitala i to – kako će Opštinska uprava obezbediti otpremnine za tehnološki višak zaposlenih, s obzirom na to da se budžet puni brzinom kojom se puni bure od 100 litara u koje kaplje kišnica iz oluka (glupa metafora, ali mi ništa drugo ne pada na pamet). Na pomolu je sjajna strategija – tako što oni koji ostanu da rade neće primiti jednu ili dve zarade, dakle od transfera (to su valjda namenska sredstva i nisam znala da se od toga može krpiti svaka rupa u bušnom budžetu).

Ovo je, valjda, najgori tekst koji sam napisala bilo za OpstinaBor.com, bilo za E-stav. Ne možeš da pišeš o onome o čemu nemaš pojma. Ja u stvari i ne znam šta da napišem, jer ništa nisam razumela.
Uopšte ne razumem ove političare. Potogovo kad su ljubazni, puni razumevanja i – što je protivprirodno i protiv svih običaja – priznaju da su krivi. Navikla sam na ono bahato ponašanje na sednicama Skupštine, na one svađe i istresanje prljavih gaća, tako da me je ovo stvano načisto zbunilo, pa čak i onespokojilo. Nešto mi tu, brate, ne štima. Imala sam utisak da pripremaju neku odstupnicu, ili su ovaj sastanak sa sindikatom – predstavnikom nezadovoljnih građana – smatrali nekom vrstom „moralnog čina“. Ko bi ga znao?
Zbunjena sam jer ne vidim nikakve konkretne rezultate i zaključke sa ovog sastanka. Možda ja i ne treba da ih vidim (da ne bih trtljala na internetu).
Osim jednog sindikalca iz RTB-a koji im je rekao da nisu nikakvi političari i da pojma ni o čemu nemaju (ovo je moja, veoma skraćena verzija onoga što je on govorio – ovde su svi opet počeli da trepću) i ja sam se usudila da malo prekinem idilu i zamolim ih da prokomentarišu najavljene viškove radnika i istovremeno zapošljavanje novih, kao i da g. Balašević objasni kako je moguće da on čini „sve što je u njegovoj moći s obzirom na to koliko njegova politička opcija ima pristalica“ (tj. odbornika, prim. autora), a evidentno je da je to više nego nezadovoljavajuće, dok njegov koalicioni partner, sa ništa većom „podrškom“, žari i pali ovim gradom.
Ostala sam bez odgovora.
Ujela sam se i za jezik, jer sam možda zagrebla i po politici, a to je zabranjeno.

Eto, tako sam vam, kao neki osnovac u svom pisanom zadatku, ispričala kako sam ja „statirala u kukuruzu“, dok su se drugi zabavljali i uživali u tome koliko su pametni i načitani i koliko sve razumeju i koliko samo fali njihov jedan mig (odnosi se na obe strane), pa da čitavo ovo zamešateljstvo nestane kao da ga nikada nije ni bilo. Nije da sam ja sada bezobrazna i nezahvalna i da ne cenim pomiriteljski pokušaj.
Međutim, ja čarobni štapić nisam videla. Vilinske zvončiće i praporce nisam čula.
Pa, kako će onda?
Nema druge, ja predlažem da ostatak statista iz kukuruza izađe 17. novembra (ovog puta posle radnog vremena) u 15 sati na ulicu i ispred zgrade Opštine Bor pokažu da ne veruju u pričice za laku noć i neka to i potpišu.
Kad malo bolje razmislim, ni deca u te pričice više ne veruju. Oni sad gledaju Big Brother-a, Trenutak istine i Survivor. Ah, da – i nindža ratnike. Znaju oni bolje od nas da život nije zajebancija, već težak kuluk, i da statisti obično nikada ne dočekaju svoj dan slave.
Neki i dočekaju.
Ali, to je za neku drugu priču.

O autoru

Ana Janković

34 komentara

 • Grupna terapija na AA susretima uvek ima dva (moguca) efekta;
  neki ovisnici dobiju podrsku da istraju do sledeceg mitinga bez upotrebe maligana, a neki svrate u obliznju kafanu „na po jednu“.
  Vodja AA mitinga sa ovisnicima saslusa pokajanja i probleme, servira neku utehu u fazonu, kako je davno prestao da loce ili „ja sam se te napasti daaaaaaavno oslobodio…“, pa svi zapevaju po neki slager-i ohrabreni napuste ispovedaonicu.

  Crkva radi slicne stvari, ali za malo vece pare. Ima grupnu terapiju (nedeljni koncert) a i prostor za individualno pokajanje (ispovedaonica). Sve sto zauzvrat daje, je vera u „deda Mraza“ i obavezno-„Oce nas…“.
  E sad, ako se dirate previse po pogresnim rupama, sto rece Juga, onda terapija prelazi u mantru o svevisnjem x 10, a ako dirate necije tudje rupice – onda morate na prevaspitanje – ili u pakao.

  Sve se, na zalost, svodi na individualnu svest ili borbu protiv licnih slabosti, a institucije manipulacije su tu da „prihvate“ onemocale. Oni koji su dovoljno jaki ne trebaju pomoc ovih mrsomuda.

  Ova dva dilbera iz Opstine, predstavnika REZIMA, mogu da budu humanitarci, propovednici, moralisti, pokajnici i sve sto pozele-ne drzi vodu! Da im je titula eksplozivna mina, drzali bi se i dalje za nju!
  Pateticni su koliko su i glupi. Muda su davno izgubili u mengelama rezimske i sistematizacije moralno podobnih idiota.

  PS Sindikalisti nisu nista manje odgovorni (osim par izuzetaka) za ovu rezimsku sistematizaciju. Njihov „doprinos“ je vredan pomena; deluju ko pokret za podrsku svemu onome sto sindikat NE treba da predstavlja.

 • Neću sada da se ’vatam za Statut Saveza i za član koji kaže da je „odluka višeg organa sindikata obavezujuća za sve“

  A što se ne bi `vatala za Statut?
  Čemu uopšte brojnost sindikata osim za sakupljanje članarine? Snaga sindikata se ne meri brojem članova na papiru već brojem članova koji su spremni da se suprotstave poslodavcu kad su im prava ugrožena. I njihovim kolegama, naravno. Reč „solidarnost“ je vrlo značajna reč u sindikalnom organizovanju.
  Taj sindikat je trebalo da bude isključen iz Veća (ili kako to već ide kod vas), pa sledeći put, kad dođe vreme otpuštanja iz Opštinske uprave, neka izlaze sami na ulicu, a ne da idu kod Pafa da kukaju.
  Sram ih bilo.

 • Zoran@
  U potpunosti se slažem sa onim što si napisao, pa zato nema potrebe da citiram čitav tvoj komentar.
  A neću da se „‘vatam za Statut“, zato što je to isuviše dobro poznata stvar svima njima tamo, sve su to sindikalci su dugim stažom, pa pretpostavljam da bi trebalo da znaju šta sledi. Ako će uopšte išta da usledi.
  Samo nisam htela da zamaram čitaoce svog teksta.
  Na kraju, štetu od takvih sindikalaca neću imati ja ili ti ili DrBog, već upravo zaposleni u Opštinskoj upravi. Oni su ih birali, oni treba i da ih smene. Čak čujem ovih dana da su mnogi iz Opštinske uprave za protest čuli tek u ponedeljak (jer ih njihov sindikat nije obavestio ni o čemu), a ne u toku nedelje koja je prethodila, tako da ih je „preporuka“ da ne izađu pre kraja radnog vremena zatekla između istalog i nespremnim da barem malo razmisle o tome šta treba da rade i da se posavetuju sa sopstvenom savešću, ako ništa drugo.
  Tako su sami rekli.

  I ja smatram da je reč SOLIDARNOST – broj 1. Sve ostalo dolazi posle toga.

 • Rec „solidarnost“ ovde odavno vise ne stanuje…kako god da se sindikat zove…zid brodogradilista se nece srusiti, a Ika Cvorovica mislim da je sve vise…ne verujem…nego ajde da vidimo ko ce koga, ako ne svoj svojega

 • „… šetnje po buvljaku, odlasci „malo ranije“ da se spremi deci i mužu ručak, da se“skokne“ do frizera – se ne računaju.“
  A sex u radno vreme se racuna, naravno.

  „Ja u stvari i ne znam šta da napišem..“
  Napisi, recimo, kako je sad u sindikatu izborna godina i pokusaj da izvrsis procenu (sa greskom od +-10 years) kad ce to da se desi kod tvojih kolega u RTB?
  Politicari na vlasti, direktori, clanovi UO… se izmenjase od 5.oktobra po 10 puta, al sindikalci ich. Oni su nezamenjivi.
  Znam da su tvoje kolege iz RTB na to osetljive, o svemu oce da pricaju, al samo izbori da im se ne spominju.
  To ne vole bas.
  Nikako.

 • Neša@
  „Seks u radno vreme“ nisam spomenula pošto nemam relevantnih saznanja o tome. Ako ti nekom držiš sveću – ti napiši tekst o tome (podrazumeva se da se potpišeš).

  Što se tiče „mojih kolega“ sindikalaca u RTBu i izborne godine, mislim da oni nikako nisu moj problem, već vaš – zaposlenih u RTBu, pa zašto bih ja o tome pisala? Nisam ih birala, pa ne mogu ni da utičem na to da više ne budu predsednici brojnih sindikata u RTBu.
  Ako su uopšte problem.
  Ako su problem i ti to možeš da potkrepiš, bilo bi super da i o tome imamo tekst na E-stavu.

 • Da li je tačno da se i radnici Medicinskog centra organizuju i spremaju za štrajk protiv direktora Stojadinovića koji je u zadnjih par meseci primio žene Ivice Golubovića i Dragana Strilića iz DS-a kao i da se otvoreno šalju rumunski đaci na specijalizaciju pre srpskih a sve pod palicom Gorana Golubovića koji uništava borsku ginekologiju privatnom praksom koju protivzakonski drži u NGC-u?
  Hoće li iko da zaustavi ove divljake iz DS?

 • Trenutak, jedno pitanje za sve?
  Šta znači deo iz prethodnog komentara Ane? I jesu li ona i AnaJ iste osobe?
  Taman sam počeo da uveravam sebe i još po nekog okolo, da je vlahofobija i sav bedni šovinistički talog iz prošlosti, od strane nje, Dušice i raznih kreatura(sa diskusija na Bor o3o), već „davni“ deo istorije i sramotnog duha dela ljudi ovog grada, kad evo novov Feniksa.
  U izrečenoj opasci : „kao i da se otvoreno šalju rumunski đaci na specijalizaciju pre srpskih a sve pod palicom…“, – korektnom analizom, može mnogo toga da se rastumači.
  Izvolite člankopisci, mudraci i demoktate ukazala Vam se šansa. Iskoristite je ili adio u prošlost i zaborav.

 • Hm, a šta ako je to istina? Da li bi zvučalo šovinistički da je situacija obrnuta (da neko daje prednost lekarima koji su studirali u Srbiji) i da je to Ana samo konstatovala (ili upitala, svejedno)?
  Drugim rečima, Anino pitanje samo po sebi nije šovinističko, ali to što se dešava u medicinskom centru (ukoliko je istina) jeste.

 • Šta se dešava u medicinskom? Pa to je svima jasno! Stojadinović je samo paravan i talac rumunskih priučenih doktora koji sada otvoreno divljaju i prete po zdravstvu. Neki od njih preko reda primaju pacijente koji im se obrate na vlaškom, a glavni pobornik takvog pristupa je Miroslav Karabašević, Strilićev zet i Goran Golubović, Strilićev štićenik za dve zatvorske kazne.
  Stravično je što ovakvim ucenama Goran Golubović preko svih zakona i normi drži privatnu ordinaciju u NGC-u sa braćom Mejlanović a sve pod okriljem DS-a koji će sada finansiran od Rumunije da preuzme njihov partner, Žika Golubović.

 • Da je tamo haos to je tačno. Moja žene već mesec i po dana pokušava da obavi osnovne preglede kako bi utvrdila zašto je bole pluća. Juče je definitivno odustala jer bi, da je još jedan put tamo otišla, morala da počne i psihijatre da obilazi.
  Medicinski centar koji redovno dobija novac za plate od republičkog budžeta ima problema da te plate isplati jer ima nekoliko izgubljenih sudskih procesa protiv nezakonito otpuštenih radnika.
  Dok više od deset medicinskih sestara čami na Zavodu za zapošljavanje, direktor zapošljava taj kadar sa zaječarskog Zavoda.
  Ima mnogo sranja, ali za ova nacionalistička prvi put čujem.
  Jeste da, kad se umešaju ovi koji su spomenuti, čovek može svašta da očekuje, ali ovo mi zvuči preterano.
  I takođe, šta znači: „rumunski priučeni doktor“? Ja već negde rekoh da mi je dete lečio Balašević (dok se bavio svojim poslom) i bio sam zadovoljan.
  Dakle, na osnovu čega je rumunski medicinski fakultet škola iz koje izlaze priučeni?

 • Komentatori AnaJ i Ana nisu ista osoba. Ja ovaj nick koristim i na drugim blogovima i koristila sam ga i na Opstinabor.com. I iskljucivo se tako potpisujem. Za sve one koje to zanima.
  Dozvoljavam da se jos neko zove isto kao i ja, pretpostavljam da je dozvoljeno i da neko koristi nick „Ana“, ali ako se neko ikada bude potpisao kao AnaJ (a da to nisam ja) i izneo svoje misljenje kao moje, administrator ce reagovati.

 • Uzgred, o desavanjima u Medicinskom centru – iskreno – pojma nemam, tamo odem samo kad sam prinudjena, uglavnom se iznerviram i cim napustim tu ustanovu, prestanem da o njoj uopste i razmisljam.
  Ne znam ni u kom su sindikatu, samo znam da nemaju svog predstavnika u Vecu SSSO Bor. Tako da nemam ni informacija o tome sta se tamo radi, dobro ili lose.

 • Malo upozorenje administratoru da osoba koja se potpisuje kao Raleg, spekuliše identitetima komentatora (a pritom krije svoj).

  Osim toga, Raleg je, pod nickom, napisao:

  „Taman sam počeo da uveravam sebe i još po nekog okolo, da je vlahofobija i sav bedni šovinistički talog iz prošlosti, od strane nje, Dušice i raznih kreatura(sa diskusija na Bor o3o), već “davni” deo istorije i sramotnog duha dela ljudi ovog grada, kad evo novov Feniksa.“

  Ovakve kvalifikacije ne bi trebalo da budu dozvoljene, jer su ovde pomenuti i neki koji ne mogu da se odbrane, niti bi ovde trebalo da iko ukazuje na bilo kakve diskusije sa bloga koji više ne postoji i na koje se više niko ne bi mogao pozvati.
  Tako da ja ovde ovaj citat shvatam kao najobičnije vređanje.

  I moje dete lečio je dr Balašević i opet će (zlu ne trebalo) – kada se bude ponovo bavio svojim poslom – a pojedinim paranoicima nacionalističke provinijencije preporučujem da pod pravim imenom napišu uvodni tekst koji bi se bavio „vlaškim problemom“, jer koliko mi je poznato, takav poziv sa ovog sajta postoji od samog početka, ali tekstova (osim jednog) – nema. Pitam se zašto.

 • Ovakve kvalifikacije ne bi trebalo da budu dozvoljene, jer su ovde pomenuti i neki koji ne mogu da se odbrane, niti bi ovde trebalo da iko ukazuje na bilo kakve diskusije sa bloga koji više ne postoji i na koje se više niko ne bi mogao pozvati.

  Lično se ne bih složio sa tobom, ali postoji uredništvo, pa ako zaključimo da nije u redu, onda ću da brišem. Međutim, mislim da u mnogim komentarima, ako primenjujemo takav kriterijum, možemo da pronađemo nešto što baš nije sasvim u skladu sa netetikecijom.
  Zašto te osobe ne mogu da se brane? Na isti način ni osobe pomenute u Aninom komentaru ne mogu da se brane. Ako ćemo tako, onda je Anin komentar pre za brisanje nego Ralegov.

  koliko mi je poznato, takav poziv sa ovog sajta postoji od samog početka, ali tekstova (osim jednog) – nema. Pitam se zašto.

  Osoba koja je napisala tekst koji spominješ je prilično teško bolesna, a imao je pripremljeno par tekstova. To naravno, ne znači da ne bismo voleli da i drugi pišu na temu vlaškog pitanja.
  I da dodam na kraju, Ralega znam sa f(l)oruma Vlaha i on zaista nije osoba kojoj može da se pripiše nacionalistička paranoja.

 • Vraćam te, Zorane, na tvoje pitanje:

  „Hm, a šta ako je to istina? Da li bi zvučalo šovinistički da je situacija obrnuta (da neko daje prednost lekarima koji su studirali u Srbiji) i da je to Ana samo konstatovala (ili upitala, svejedno)?
  Drugim rečima, Anino pitanje samo po sebi nije šovinističko, ali to što se dešava u medicinskom centru (ukoliko je istina) jeste.“

  Zašto je iko onda Anino pitanje protumačio kao „vlahofobično“, kao „bedni šovinistički talog iz prošlosti“ i sl. i pritom još stavio moje i Dušičino ime u isti kontekst? Zašto se pita da li su Ana i AnaJ iste osobe? Zbog čega je to bitno?

  Ja sam prisutna na ovom blogu i uvek mogu da se odbranim ili da barem pokušam, nekad jesam u pravu i nekada nisam, imam pravo na svoje mišljenje, kao i svi ostali, ali sam protiv toga da se pominju imena osoba koje ne čitaju šta se ovde piše, a pritom nisu političari.
  Da objasnim: znamo da većina političara čita šta se ovde piše i šta se pisalo na Opstinabor.com. To si i sam nekoliko puta konstatovao. Osim toga, ako se bave politikom, javne su ličnosti, ljudi glasaju za njih da bi ih ovi zastupali i štitili njihove interese, onda svako ima puno pravo da o njima piše i napiše i kaže kad se dogodi (a, bogami, često se dešava) da od tog principa odstupe i počunu da rešavaju sopstvene interese.
  Ana je pomenula ljude koji se bave politikom i za koje ZNAMO šta rade i šta su radili. A još NE ZNAMO šta tek mogu da urade.

  Forum Vlaha nisam čitala. Nema nikakvog konkretnog razloga za to, naprosto – nisam, pa ne znam ko je ko i koje stavove zastupa, pa o tome ne mogu ni da govorim.
  Ono što sam napisala o „paranoicima“ je generalno, pogotovo ako se odnosi na „nacionalističke paranoike“, jer njih smatram najozbiljnijim slučajevima. Svako ko smatra da je dijagnostikovao bilo kakav društveni ili neki drugi problem u ovom i u ostalim gradovima Timočke krajine, ima puno pravo da ga ovde iznese – ako ume i sme da ga sroči. Ne vidim tu nikakav problem, osim što je mnogima problem da tom prilikom razotkriju i svoj pravi identitet.

  Žao mi je što čujem da je autor onog jedinog teksta bolestan. Međutim, da li on jedini ima interes da nešto napiše o vlaškom pitanju?

 • Gospodo,
  Kada se izrekne, kazaće neko konstatacija, da se otvoreno šalju rumunski đaci na specijalizaciju PRE srpskih, ima najmanje 2 problema. Najpre, takvom konstatacijom se sugerira da je to PRE potpuno neprihvatljivo ali da bi POSLE bilo sasvim normalno.
  Drugi problem (u istoj rečenici) je u prethodnoj reči OTVORENO. To može da poruči IT populaciji naprimer, kako su već postali drski, ne prezaju više ni od čega, i da bi bilo razumljivo da imaju (kao i mi) u tome malo diskrecije.
  Za izricanje konstatacija takve vrste, i pride želeleti da se bude mediska ličnost i kreira javno mišljenje, treba imati mnogo hrabrosti a iznad svega odgovornosti.
  Za javne konstatacije na ovim relacijama nije dovoljno imati stav. Mora se biti kompetentan ili nadležan.
  Nije mi namera da nešto negiram ili potvrdim, ali onakvim stilom se ne gradi poverenje. Komentar pod brojem 11 je dosta čudan i prilično je u sukobu sa onim pod 13.
  Ne znam šta je ovde istina, šovinizam je svakako ukoliko egzistiraju obe moučnosti.
  Anino pitanje je težak šovinizam

 • Komentar pod brojem 11 je dosta čudan i prilično je u sukobu sa onim pod 13.

  Na koji način? Priznajem da Anin (ne treba je, dakle, mešati sa AnomJ) komentar nisam pročitao na isti način kao ti, ali svakako je neprihvatljivo i prikriveno i otvoreno forsiranje po bilo kom osnovu osim onog stručnog. I takođe, teško mogu da prihvatim ocenu da su rumunske škole lošije od srpskih. Možda, ako bi takva ocena došla od neke stručne, međunarodne organizacije.

 • Zašto u sukobu?
  Prosto, jer sam se nadao da njihov autor, pošto je u političkoj opciji za koju sam mislio da se ne bavi nagadjanjima, ipak dao diskutabilan koment (11)
  Opet da ne budem prestrog, malo ga ublažio zadnjom zagradom.

 • E, Ana J
  Više sam voleo da ti ovo kaže neko od tvojih kolega blogera, ali pošto se to nije desilo (doduše gospodin Stanković je kao političar uložio popriličan napor da se ovdašnja pogubna mentalna porcepcija upristoji), dozvoliću sebi da ti ovo spočitam bez namere da udjem u beskrajnu polemiku.
  Izabrala si da se baviš ovom vrstom literature, čime svesno ili ne utičeš na stvaranje javnog mnjenja. Konkretno, članak o kukuruzima i kučini je ok. Reagovanje Ane je težak šovinistički ispad (na koji sam ja, inače ovde prvi put, nešto izrekao), gde po standardima današnje civilizacije, svako ko se ovim bavi, morao bi da ga registruje i u odnosu na njega zauzme, jeli te E- STAV. Naravno nedoučeni na tom terenu, nemaju tu obavezu, mogu da pišu i za druge blogove, a ako su većina i dogovore se, mogu i da promene naziv magazinu i ne obmanjuju misleću populaciju.
  Jer umesto da pratiš reakcije na svoju lektiru i kanališeš ih ka nekakvom postavljenom cilju, za koji valjda očekuješ i povoljan rezultat, odlučila si da mene nazoveš PARANOIKOM ŠOVINISTIČKE PROVENIJENCIJE. Opa, ni manje ni više. Uobičajeno kažu da se to zove zamena teza
  E zbog toga se ovakvima odavno ne obraćam sa Vi.
  Zapažanje koje sam izneo u prvom javljanju je upravo takvo. U mnogima pa i u tebi čuči još neko, što je najbolje pokazala šovinistička parada i udar na jednou nacionalnu zajednici na Blogu Bor030. Kažeš da je to izgubljeno i da kao to više ne postoji. Pa zatim imena koja ne mogu da se brane. – A što da nisu možda u hibernaciji?
  Verujem da si načitana osoba, i sigurno si čula za Bulgakova i njegovo jedinstveno delo Majstor i Margarita. Neki kritičari govore da je to jedan od najboljih romana u 20. veku. U njemu se celo vreme provlači jedna misao. -„Rukopisi ne mogu da gore“.
  Toliko o onome što više ne postoji(na netu, ali ima u glavi).
  Znam da ću ovm mnogima da pokvarim idilu, ali naprava koja je to omogučila funkcioniše globalno. Oni kojima to ne godi neka je napuste. U privatnim kružocima imaju neograničenu mogučnost da do mile volje orgijaju i pljuju po svima koji im nisu po ukusu. U Jevanđelju se isto nešto kaže kao -„visoki um u službi nepoštenja je osobina nečastivog“.
  AnaJ i bezJ, mi se ne poznajemo i uopšte nije bitno koliko vas je. Nazalost na ovom terenu i sa takvim mentalnim sastavom, previše vas je. To ne znači da ih nema i na drugoj(mojoj) strani. Samo moji se nisu odvažili da se bave medijima,spisateljstvom ili uredjuju diskusione sesije. Svoje viruse ispoljavaju najdalje u kafani i to poluglasno. Stoga preporučujem vam da se manete neta i nađete drugi hobi za zabavu i dokolicu.
  A i hoćeš da da svoj identitet metnem na oglasnu tablu?
  Dobro učiniću to ako garantuješ da pritajeni jurišnici (sa kojima sam se u prošlosti mnogo puta susretao) neće da nasrnu, i ugroze me na bilo koji način.

 • Hvala za ovu pridiku.
  Primila sam je k znanju.
  Nisam ja odabrala da se bavim ovom vrstom literature, bavim se nečim drugim.
  Drugi me povremeno navedu da napišem ponešto, kažem – to je moje mišljenje i ne mora da bude uvaženo.
  Ne odgovaram za komentare drugih i nisam administrator.
  Nisam dužna da odgovaram svojim komentarom na komentar, makar se radilo i o komentaru na moj tekst.
  Anin komentar, u principu, nema nikakve veze sa mojim tekstom.
  „Paranoici šovinističke provinijencije“ – odnosi se generalno na sve koji pate od ovog ozbiljnog zdravstvenog i higijenskog problema. Ne samo na TEBE. A do sada nisi komentarisao nijedan drugi tekst, nijedan drugi problem ti u ovom gradu nije zasmetao, ali si odmah skočio da ukažeš na „šovinizam“ u jednom jedinom komentaru.
  TI slobodno možeš da zauzmeš E-STAV i napišeš tekst na temu šovinizam u našem malom gradu i našoj skučenoj svesti, ali sam kažeš da nemaš petlju („Dobro učiniću to ako garantuješ da pritajeni jurišnici (sa kojima sam se u prošlosti mnogo puta susretao) neće da nasrnu, i ugroze me na bilo koji način.“).

  Ja ni sebi što se tota tiče ne mogu ništa da garantujem, pa kako bih TEBI?
  A i zašto bih?
  Ali, na blogovima tako to ide. Trebalo je neko do sada da TE o tome pouči. Nije fora u tome da se samo ostavljaju anonimni komentari u kojima možeš da napišeš sve što TI padne na pamet.

  P. S.
  Iskreno, ne znam da li u meni „čuči još neko (ili nešto?)“. Nadam se da ne. Ali, TI nisi ni stručan da to procenjuješ. Valjda nisi umislio da si Frojd ili tako neko.

  „AnaJ i bezJ, mi se ne poznajemo i uopšte nije bitno koliko vas je. Nazalost na ovom terenu i sa takvim mentalnim sastavom, previše vas je. “

  Da li ovo treba da shvatim kao uvredu? Sam si rekao da me ne poznaješ. Odakle, bre, tebi pravo da ocenjuješ moj mentalni sastav, a pritom nemaš petlju ni da bar kažeš sa kim „imam čast“?

  Kraj ove lepe diskusije.

 • Eto sta slovo „J’ moze da napravi od coveka-od silnih steroida poce’ da zbraja Ane…
  Ne smem da spomenem ni JAnu-pomislice da ste „crna trojka“ koja se sunja po Gornjanu & Bucju i prozdire Rumunske diplome & disertacije.

  Ovaj otmeni komentator mi je nesto poznat-uvek bude pristojan prilikom akademskog vredjanja naseg ljupkog ne-administratora.

  PS @Relej; mede’cina nam je uskracena od „gubitka“ Skoplja, a boga mi i Pristinskog sveucilista (svi ostali doktorati), tako da je Bukurest postao Konzervatorij za stancovanje strucnjaka. E sad, kojim jezikom pricaju-nije bitno, vazno da je usluga u Zdravstvenom Centru vrhunske kvalitete.

 • Ne, uvreda ne. To bi onako, kako ti kažeš, mogla da bude procena jednog Frojda, koji(smiri se) ja nisam.
  Evo odakle BRE, pravo da ocenjujem psihološki kod onih koji uzimaju kao normalno da se favorizuju pripadnici jedne etničke skupine, ali i da je jeres ukoliko to čine drugi.
  Nereagovanjem na takve sugestije to se odobrava. To pravo daju nebrojene medjunarodne konvencije i deklaracije. U skladu sa njim je izgradjeno i celokupno domaće zakonodavstvo. Ukoliko se jednima progledaju privilegije, drugima se nužno preporučuje diskriminacija. Većina to ne želi da shvati, odnosno kao oparen skače, kada se moguća diskriminacija usmeri prema njemu(ili njegovoj skupini).
  Odatle crpim to pravo. To je i tvoje, i svačije pravo. To što nisam reagovao i na teže slučajeve, ne znači i da sam se sa njima mirio. Možda nisam imao tehničkih mogučnosti ili je halabuka bila tolika da to nije imalo nikakvog smisla. To je uostalom potpuno nebitno. Tvoj članak je izazvao komentar na koji sam(u trenutku) osetio potrebu da reagujem. Naš mediski prostor je bio prepun dvosmislenosti koje su često povredjivale. Jesi li ti ikada reagovala? Kako onda zamišljaš da budeš deo nekog zajedničkog procesa i normalnog suživota na ovom prostoru, koji se oslanja na opšte civilizaciske vrednosti. Jedino, ukoliko uopšte to i ne zamišljaš. Ili prihvataš samo ono šta ti paše. Ali, onda pazi, moraš da imaš oprez. A to je moguće samo ukoliko se ne povedeš za navodjenja svojih prijatelja.
  Kao što nije potrebna posebna stručnost da bi se razumele i razlikovale boje, isto tako i psihološke ili još tačnije patološke karakteristike.
  Ponovo kažem, protiv tebe kao uostalom, i protiv mnogih drugih nemam ništa lično. Ali postoje Estavovi koji to nisu. Protiv njih jesam.
  Čemu je to neko trebao da me pouči. Možda normalnom ljudskom rasudjivanju. Dobro, javi mi kada oni tvoji histerični vlahomrsci organizuju kurs.
  Problema u ovom gradu ima na pretek, Ukoliko bih neke nabrojao, time ne bih nšita novo rekao, a spasioce i rešenja, medju onima koji ih nude, ne vidim.
  Hvala,sasvim dovoljno si me uverila o garanciji bezbednosti.
  Ne vidim potrebu da uspostavimo kontakt, i nemam ni petlje ni takve časti, dok ambijent ne postane časniji..

 • Mnogo je tuzno videti kako se oko necega raspravljaju dvoje ljudi koji, ako nista drugo, mogu da sklope suvislu i dobro razlozenu recenicu, a zivot nam kroje kreteni koji ne znaju da pricaju, nekmoli pisu o necemu. Mislim da ce nam svima biti bolje ako svi imaju 300 % vise od onoga sto su ikada imali, a mogli su da to imaju, odavno. Bor je grad cudo, i ovde su se ljudi oduvek voleli iz najelementarnijeg razloga, koji je, naravno i najvazniji. Zaro sto postojis, ma kako razlicit bio. I zato sto si tu.

 • Mnogo je tuzno videti kako se oko necega raspravljaju dvoje ljudi koji, ako nista drugo, mogu da sklope suvislu i dobro razlozenu recenicu, a zivot nam kroje kreteni koji ne znaju da pricaju, nekmoli pisu o necemu

  Gorane, majstore…
  Na pravom mestu pravi komentar. I to kažem sa snažnim ubeđenjem da je ovo baš pravi primer.
  Ralega znam virtuelno, sa floruma Vlaha, AnuJ neuporedivo bolje, naravno. I ne samo da znam da bi se odlično složili i da bi iz njihove diskusije moglo toliko dobroga da proiziđe, nego mi dođe da vrištim od muke što ne uspevaju da se razumeju i što jedno drugome love nijanse u rečenicama.
  @DrBog: Nije ti Raleg poznat, veruj mi. Pomešao si ga sa jednom drugom osobom.

 • Raleg@

  Smatram da je ova rasprava završena. Ja uopšte ne znam šta ti hoćeš od mene i zašto si baš mene našao. Ti si mene PRVI pomenuo, staviviši me u kontekst nečega sa čime nemam nikakve veze.

  A ovo što si napisao:

  „oni tvoji histerični vlahomrsci“

  sramno je i nečasno, pogotovo što se kriješ iza nadimka. Navodiš ljude da misle da sam ja „vlahomrzac“ i da još pride imam i pristalice.
  Velika je to svinjarija sa tvoje strane.
  Koji su to MOJI „vlahomrsci“, JA ih NEMAM.
  Niti sam sama to što ti tvrdiš da jesam. Na kraju, tvoje me mišljenje o sebi apsolutno ne zanima, ali ne dozvoljavam da me ovde vređaš, kukavički se krijući iza nicka.

 • Ma ne ponašam se pomiriteljski, nego sam rekao ono što zaista mislim.
  Ja naravno znam da si ti daleko od „vlahomrzaca“, kao što znam i da je Raleg daleko od paranoika, ali aj sad, šta da radim? Jedino da vas negde nađem oboje i išamaram onako drugarski. 🙂

 • A sve je počelo od ovog pitanja:

  „Šta znači deo iz prethodnog komentara Ane? I jesu li ona i AnaJ iste osobe?“

  Stavljena sam u isti kontekst sa nečim sa čime nemam apsolutno nikakve veze i lepo sam to objasnila.
  Ili je možda trebalo da „Anu“ pljesnem po prstima što je ostavila onakav komentar uz moj tekst?

  Šta to Raleg zna o Ani ili o AniJ?
  Ali, da naprečac izvuče zaključak, krijući se iza nicka, to – ume.

  Da li postoji ikakva šansa da je ono što je „Ana“ napisala – istina? Ako jeste, šta ćemo onda?
  Njen komentar je iz cuga okarakterisan kao „šovinistički“, ali se niko nije dotakao suštine onoga što je ona izrekla.

  A i što se tiče nje, ako ovo čita, bilo bi dobro da iznese i dokaze za to što je napisala.

 • „Jedino da vas negde nađem oboje i išamaram onako drugarski.“

  Mene ćeš lako da nađeš, jer me poznaješ, a njega ne znam kako ćeš.
  Ipak, smatram da je veća uvreda da ti neko kaže da si „vlahomrzac“, nego „paranoik“.
  Ali, to je samo jedno moje razmišljanje. A s obzirom na to da je dr Frojd još napisao i da sam podvojena ličnost, ko zna koja osoba u meni tako razmišlja. Verovatno ona koja „čuči“.

 • Pa šta se tu može gospodine, dr.Bože, sve je u Vašim rukama.
  Medicina ima mnoge oblasti i čudesne puteve Vaše.
  Pre neki dan je iz CIA procurila informacija, da je tajni Vlaški naučni instititut, lociran negde u bespučima Karpata, gde je medicina i genetika kao nihove najvažnije oblasti, uspela na jednom super tajnom projektu i do te mere prodrle u stvaranje nezamislivog. Iz političkih razloga, ali nagadja se, verovatno i zbog nacionalnih interese, izumili su oživljavanje Vlada Cepeša Drakule. Odmah nakon toga planetom se kao munja prenela vest da su i u brdima oko Bora, naročito oko Gornjana i Bučija primečene nepoznate osobe u belim mantilima. Upozoravaju se stanovnici u večim mestima da ne stupe sa njima u bilo kakve kontakte i razgovore(manja su ionako izgubljena), jer postoji mogučnost da su oni zapravo Cepešovi klonovi. Isto tako podseća se, a inače je davno poznato, da oni ne biraju krvnu grupu.
  Beli medicinski mantili sa Bukureštanskog sveučilišta, diplomirani gospodine dr Bože, mogu nam promeniti istoriju ali najviše strahujemo za geografiju. Iskoristite Vaše božanske moči. Učinite nešto za nas ali ako može, protiv njih.

  (ovako po mojim shvatanima izgleda PARANOJA JEDNOG ŠOVINISTE)

Napiši komentar

/* ]]> */