Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Ko to krade borske studente

Na tehničkom fakultetu u Boru je početkom februara na Savetu doneta tačka koja glasi: Školarina za studente sa predviđenim apsolventskim stažom – 4000 dinara mesečno. Na taj predlog niko nije mnogo obratio pažnju, jer je cenovnik, sitnim slovima ispisan i postavljen visoko u vrhu vitrine studentske službe. Ali je prava pometnja nastala posle sednice Nastavno-naučnog veća koja je održana 23.09.2010 na kojoj je ta ista odluka preformulisana i u kojoj su dodate odredbe «Školarina za studente kojima je istekao apsolventski staž i školarina za studente sa apsolventskim stažom – 4000 din/mesečno». Ovo je odluka koja se odnosila na budžetske studente.

Tehnički fakultet u Boru

Tehnički fakultet u Boru

Takva taksa ne postoji ni na jednom fakultetu Beogradskog univerziteta, a takođe ni na bilo kom drugom u Srbiji. Studenti su odlučno ustali protiv jedne ovakve interne odluke fakulteta jer su se dobro informisali o stanju na drugim fakultetima i sa njihovim cenovnicima. Takođe, ustanovljeno je da ova odluka nije ni po zakonu, jer je studentima koji su upisali fakultet po starom programu omogućeno da isti završe najkasnije do školske 2013/14 godine. Prema tome, ni po kom osnovu ne može studentima koji su na budžetu da se naplati bilo kakva školarina. Da bi tako nešto bilo moguće treba apsolventima na silu nametnuti da slušaju predavanja, a to zakonom nije dozvoljeno. Ipak fakultet traži da se plati nekakva taksa za koju apsolventi ne dobijaju ništa za uzvrat.  U isto vreme, do borskih studenata pristižu informacije od njihovih kolega sa isturenih odeljenja Tehničkog fakulteta u Jagodini i Leskovcu da se kod njih već par godina unazad naplaćuju mesečne školarine studentima koji su na budžetu. Studentski parlament je odlučno stao u odbranu prava svih studenata. Predsednik parlamenta Nenad Pandurović je čak bio i u Beogradu kod rektora Beogradskog univerziteta koji je saslušao sve probleme i čije je mišljenje da se studenti sa razlogom bune. Posavetovao je predsednika Studentskog parlamenta da sazove sednicu na kojoj će se verifikovati svi ovi problemi i zvaničan dopis koji treba uputiti Ministarstvu prosvete. Ali od 1. oktobra fakultet više ne priznaje odluke Studentskog parlamenta jer je članovima tog datuma istekao mandat. Tako je studentima onemogućeno legitimno pravo da se zvaničnim pisanim putem obrate Ministarstvu prosvete i kažu istinu o dešavanjima i kriminalnim radnjama na fakultetu. U međuvremenu uprava fakulteta na svaki mogući način pokušava da nametne plaćanje školarine, iako su se održala već tri studentska protesta na fakultetu, na kojima je došao veliki broj studenata, a na jednom od protesta je i dekan Milan Antonijević sasluša sve zahteve studenata i dobio pisani zahtev Studentskog parlamenta u kome se traži ukidanje ovakve odluke. Ali je ipak ostao pri stavu da ovakva odluka mora da stupi na snagu, a jedan od argumenata mu je bio i taj da fakultet mora da plati račune za grejanje!? Čak ni činjenice da u Boru studiraju najsiromašniji studenti u Srbiji iz najpasivnijih krajeva zemlje ne mogu promeniti čvrst stav rukovodstva fakulteta da povuku jednu ovakvu odluku. Inače, ove godine se na fakultetu upisalo nešto više od 100 novih brucoša. Ranijih godina je to bilo mnogo više. Na primer, 2003 i 2004. oko 500. Kakvu strategiju sprovodi rukovodstvo tehničkog fakulteta u Boru na čelu sa dekanom Milanom Antonijevićem i predsednikom Saveta, Živanom Živkovićem? Po svemu sudeći ide se ka tome da fakultet ima sve manje studenata a sve više para, pa se mi studenti ovog fakulteta sa pravom pitamo: Zašto neko namerno uništava tehnički fakultet u Boru?

Grupa studenata Tehničkog fakulteta u Boru

 


Sastanak dekana Milana Antonijevica i studenata Tehnickog fakulteta u Boru 29.09.2010 i dekanovi smesni odgovori na konkretna pitanja. Pitanje se konkretno odnosi na nelegalne aktivnosti koje fakultet sprovodi u isturenim odeljenjima u Leskovcu i Jagodini, a tice se nelegalnog naplacivanja skolarine.

O autoru

Redakcija

31 komentara

 • Gase jedan po jedan smer, studenata svake godine sve manje. Na kraju ce Tehnicki fakultet biti fakultet za menadzment, i to sa dosta malo studenata. Zatim ce doci neki tajkun koji ce kupiti sve to jer ce se fakultet privatizovati. To je genijalna zamisao dr. Zivana Zivkovica – Ujedinjenje sa Megatrendom! 🙁

 • Studenti u Jagodini placaju 70000 dinara skolarinu, s’ tim sto nemamo prava na budzet! Osim toga, studenti koji obnove godinu, takodje placaju punu cenu! Pa drage kolege, ako ovo neko procita, recite nam kome da se zalimo?!

 • najveca sramota sta se radi sa studentima. kao najugrozenijoj „vrsti“ jos nam i udarise porez. rukovodstvo se vodi starim turskim zakonima gde nastoje da studentima dusu uzmu ako mogu. sa druge strane sve je manje studenata tako da ne znam kako ne vide da im je politika nesto preracunata.

  ko to krade? pa dodjite u bor i vidite.

 • Oni koji kradu trebaju da idu u zatvor. Zato dekan ne zeli da prizna studentski parlament i njihovu odluku da posalju zvanicni dopis ministarstvu prosvete. Ali taj dopis ce stici ubrzo, ako nista drugo sigurno preko b92, TV Avala, Prve, TV Pinka, RTS i ostalih… Ako je cist cega se onda plasi? Ako je sve u redu cemu ovaj debilni odgovor ala Kostunica?

 • Prema zakonu o visokom obrazovanju student koji se nalazi na budžetu Republike Srbije, zakonom je zasticen i oslobodjen obaveza plaćanja školovanja i svih ostalih dažbina. Želeo bi da podsetim sve kolege Tehničkog fakulteta da se to odnosi i na same prijave ispita. Svi koji smo na budžetu smo oslobođeni plaćanja isith. Tom i samo tom odredbom fakultet već krši osnovni zakon druge stvari koje rade ispod žita teško je sve nabrojati. Želeo bi da sve kolege koje studiraju u Srbiji i imaju slične probleme iznesu iste. Da se barem zna ko šta radi i ko gde krade. ONI KOJI SE BESPLATNO ŠKOLOVALI SADA NAS POKUŠAVAJU DA ODERU EKONOMSKI. TO SU NAŠI PROFESORI PO GODINAMA NSŠI OČEVI OSTAVILI U AMANET.

 • Sramota!Bruka! Kriminal! Da se ovo desava u Beogradu ili nekom vecem gradu, odaaaaavno bi bili pohapseni odgovorni za ovakva zlodela! Godinama nas potkradaju i naplacuju nam SVE sto god mogu! Godinama cutimo i placamo, samo zato sto nismo imali novac da studiramo npr. u Bg-u, N.Sadu,Nisu… ono sto smo zeleli! Kome i za sta vise??? Dokle???!!!!!!!!!!Gde je ta inspekcija??? Policija???? Ministarstvo???? TV????

 • U Leskovcu se obnova apsolventskog staza placala 13000 hiljada prosle godine, i po novom cenovniku koji je istaknut kod nas cena je 5000 dinnara mesecno.
  Tacno je to da nam u indeksima pise da se skolujemo iz budzeta ali svi smo placali sklolarinu svake godine (to mozemo i da dokazemo). E da profesor Zivan nam je obecao da ce smanjiti cenu na 2500 dinara mesecno, i isto je rekao da nismo mi placali skolarinu nego troskove dolaska profesora u Leskovcu,

 • Ne mogu da verujem sa kakvom hladnokrvnoscu su doneli ovakvu odluku!!Kakvi su nam to profesori predavali kad su pristali na ovako nesto,gde im je ljudskost,razocala sam se u ceo kolektiv fakulteta!Namamili su studente koji su u najgoroj finansijskoj situaciji,dosta njih ne bi ni studiralo da se nisu upecali na udicu zvanu besplatno studiranje.Treba da nam zahvale i da nas nagrade sto smo dosli da studiramo u Boru,a studentima iz Bora sto su ostali u Boru,gradu dima,gde smo se cesto gusili od dima,jer na fakultetu stalno pada dim.Profesori,nasi nekadsnji uzori NEKA VAS JE SRAMOTA!!!

 • Sit gladnom ne veuje!Profesori sa platama od sto i vise hiljada dinara ne mogu da shvate sta znaci izdvojiti cetiri hiljade za neku,inace neopravdanu taksu,kad vam tata prima 12000 dinara mesecno,a majka ni ne prima platu u nekoj propaloj firmi.Ljudi nemaju sredstva ni za normalan zivot,a ne za takse koje ce dragim profesorima omogucavati da besplatno putuju i provode se po svetu.

 • TO NA STA ONI TROSE I KAKO TROSE I KOLIKO PRIMAJU PLATE MENE NE ZANIMA. ZANIMA ME DA NAVEDU ZAKON PO KOME ONI MOGU DA NAPLAĆUJU SVE TO STO NAPLAĆUJU OD NAS. ZAKON PO KOME JEDAN PROFESOR MOZE DA VREDJA STUDENTE I DA IH PONIZAVA ZATO STO NISU NA SMERU MENADZMENTA NEGO SE NALAZE NA SMERU INFORMATIKE. TO JE REGULISANO ZAKONOM O DISKRIMINACIJI. I PO TOM ZAKONU DISKRIMINATOR TJ. ONAJ KO VRSI DISKRIMINACIJU JE U IME OBEŠTEĆENJA DUŽAN DA OSOBI KOJA JE DISKRIMINISANA PLATI OD 10000 DO 100000 NA IME UVREDE LICNOG DOSTOJANSTVA I CASTI. NARAVNO KO OD NAS BUDE KRENUO TIM PUTEM MOŽE SE OPROSTITI OD DALJEG ŠKOLOVANJA JER TREBA TUŽITI ŽIVANA. A KOLEKTIVNA TUŽBA NIJE PREDVIĐENA ISTIM ZAKONOM. ZATO NEKA DOĐE MALO INSPEKCIJA PA NEKA VIDI ŠTA SE RADI. SVAKA CAST KOLEGAMA SA MENADŽMENTA, ALI PROFESOR KOJI VODI NJIHOVU KATEDRU, GOSPODIN ZIVAN JE MALI MILION PUTA PREBACIVAO KAKO SMO MI SA INFORMATIKE STUDENTI DRUGOG REDA NA BORSKOM FAKULTETU. ALI IZGLEDA DA MU JE NAS NOVAC PRVOG REDA. TO JE OSOBA KOJA JE ODGOVORNA ZA GAŠENJE NAŠEG SMERA I SMERA ELEKTROMAŠINSTVA. TO SU UJEDNO I SMEROVI KOJI SU PRIVUKLI SVE NAS KOJI IMAMO ILI SMO ŽELELI FAKULTET TEHNIČKE PRIRODE. KRIVO MI JE ŠTO SE TADA NISMO OKUPILI I POBUNILI KADA SU UKIDALI TE SMEROVE.

 • Ali ni sada nije kasno. samo da Ministarstvo prosvete blagovremeno reaguje. A to ce biti samo ako mediji dobro odrade svoj posao, jer ako cute svi a narocito studenti i dalje ce biti sve po starom, samo nove cene! Studenti menadzmenta, informatike, masinstva, rudarstva, reciklaze… moraju biti jedinstveni kao nikada do sada. Ovo je najgori period u istoriji borskog fakulteta! 🙁

 • Ja sam vec resila da u Jagodini angazujem predsednika opstine, Palmu, i njegovu televiziju. 🙂 A poslacu i mail Blic-u i Press-u, valjda ce i od toga biti nekih rezultata. Samo dok se svi pobunimo, jer pojedinac nista ne moze da uradi. Ovo je sramota sta nam rade, da sam imala ovoliko da placam studirala bih ono sto volim u Beogradu, Kragujevcu, Nisu…ne bih ostala ovde. Odrase nas! 🙁

 • Iako sam vec diplomirao, u potpunosti sam uz studente…Idite do kraja, cim se plase vaseg pisma ministarstvu znaci da mozete da dobijete sve sto trazite…blokirajte rad fakulteta, dekanat, sve sto je potrebno…Nijedna velika promena se nije desila bez velike buke i velike smene na celu tiranskog rezima (kakav je trenutno Zivanov rezim na fakultetu) i njegovih marioneta…

 • Odavno nisam napisala komentar ne samo na ovom blogu, i mislila sam da više i neću, nemam kome da pišem.
  I sada isto to mislim. Ali ipak…

  U moje vreme drugačije se studiralo. Neću sada da obrazlažem, svima je to jasno. Ne radi se samo o finansijskoj strani studiranja.
  Studenti nisu deca, to su odrasli ljudi, koji znaju šta hoće i razumeju šta se sa njima radi. Na fakultetu su dobrovoljno i imaju jasan cilj.

  Borski studenti pokušavaju da se izbore sami.
  Gde su ovde roditelji?
  Pljačka naših đaka (pa i studenata) počinje još od osnovne škole, od raznih „obaveznih“ časopisa, „neophodnih“ zbirki (koje više niko nikada i ne otvori), do „učeničkog dinara“ koji se, mimo zakona, godinama plaća u borskim srednjim školama. Roditelji to trpe, plaćaju i ćute (i ja spadam u iste) da ne prave probleme deci, da se ne džapaju sa profesorima (i razrednim starešinama kojima direktori naređuju da prikupe novac od đaka) jer se zna ko na kraju izvuče deblji kraj – onaj kog treba da štitimo i učimo, onaj zbog kog smo svi tu na istom zadatku – dete, đak, srednjoškolac, a sada i student.
  Mi smo, ljudi, navikli da plaćamo, da dopuštamo da ne vade ruke iz naših džepova, ti nezasiti, pokvareni i očigledno dobro zaštićeni hohštapleri.
  Koje inspekcije, koja policijija, koji sud?
  Pa, svi to sve znaju.

  Evo, juče sam gledala reprizu emisije „Objektivno“ o borskoj Toplani. Novinar, moj drug, onoliko koliko mu je verovatno urednik dozvolio (znam kako idu te stvari) ukratko nam je prepričao obiman izveštaj budžetskog inspektora o neviđenim mahinacijama i krađama u ovom našem javnom preduzeću, o čemu već, i bez ove emisije, znaju i vrapci na grani, a kamoli inspekcija, policija i sud. I lepo je na kraju postavio pitanje: „Objektivno, ko je kriv za ovo?“

  Dragi studenti, vredni i dobri mladići i devojke – i ja pitam: objektivno, ko je kriv za ovo što se vama dešava?
  Kako čitam, u drugim gradovima se uveliko plaćaju „takse“ i svakakve gluposti. Organizujte se svi. Uključite i svoje roditelje. Oni su ti koji plaćaju. Pametni ste. Nađite način da onemogućite te ljude, koji hoće i ustajali fakultetski vazduh da vam naplate, da primaju platu, pa ćete videti kako će drugačiju pesmu pevati. Budite složni.

  Ovde, u ovoj državi, u ovom gradu, kao da je sve izgubilo smisao. Obrazovanje je odavno na najnižim mogućim granama. Svaka iole ozbiljna država bi se debelo nad tim zabrinula.
  Ovde je sve naopako.
  Počev od prvog razreda osnovne škole, pa do završne godine studija. Maher je onaj koji sve to podnese, izdrži i izgura do kraja.

  Samo hrabro i budite složni.
  Pozdrav i srećno.

 • Skolarinu sam placala svake godine….Prijava ispita je bila 750…pa su i to digli na 1000….Ako ne kupis „profesorovu“ knjigu,ne mozes da polozis ispit?!?!?!Iako imas svaku godinu u roku zavrsenu (cak i juna cistu godinu)profesor te namerno obara poslednji ispit 5 puta,jer zna da nemas kud,i moras da placas 6000 mesecno +prijava ispita 1000…..BRUKA!!!!!

  Trebamo svi da se skupimo i pokazemo da smo u pravu…..

 • Imam ideju! Hajde da mi njima naplatimo sto studiramo na fakultetu koji je napravljen tik uz dimnjake i rudnik! Sto smo ostavili zdravlje i pluca iduci na fakultet koji cemo po svemu sudeci morati da napustimo jer nemamo da placamo letovanja i zimovanja profesorima! koliko kosta nase zdravlje?? Da ne pricamo o covecnosti i dostojanstvu ,posle svega ovoga? Jel moguce da nas smatraju TOLIKO retardiranima da pomisle da cemo placati 4000??? EJ!??????

 • Koliko ima „studenata“ pa X 4000 din = dobra kinta! Udri po sirotinju tu je lova. Oduvek je tako bilo!!!! Jebeš zakon, moral, čast i čovecnost. Od „zapada“ smo jedino to i uspeli da iskopiramo! Bespoštednu borbu za novcem!!!!! A ima toliko normalnih i veoma pametnijih stvari za „kopiranje“ da nismo ni svesni!!!! Tolike mafije imamo samo nam još i „fakultetska mafija“ nedostaje!! Postali smo takvo društvo da nam ništa nije sveto u borbi za novcem i vlašću!!! Sjebimo i obrazovanje (mada pored tolikih sumnjivih privatnih fakulteta možda već jeste sjebano) i „ladno“ možemo da vratimo kalendar u srednji vek. Možda nam je tamo i mesto.

 • 4000 din mesecno + 1000 din prijava ispita je ogromna para, narocito za prosecni borski dzep. Postoje roditelji koji imaju i po dvoje studenata pa vi vidite… Da li Antonijevic, Zivan i ostali tvorci ove genijalne pljacke stoleca misle da su studenti bas tolike ovce? Kod Zivana vec 3 zadnja roka niko nije polozio Upravljanje kvalitetom! Znaci studeti su toliko glupi da bas niko ne moze da nauci za 6 ili je zelja za novcem i uterivanje straha studentima njemu nesto najnormalnije. Pod hitno treba da dodje prosvetna inspekcija, ali i odeljenje za organzovani kriminal. Ako su ovi na fakultetu cisti cega se onda boje? Zbog cega ne priznaju studentski parlament i ne dozvoljavaju da njegov dopis stigne do Ministarstva prosvete? Sticice on drugim putem, preko B92, TV Avale, Pinka, Prve i ostalih medija, i to vrlo brzo!

 • Ako za nesto zelimo da se izborimo, na kraju cemo verovatno morati sami cime god, jer od ove zemlje sta ocekivati, eventualno da nam se dodaju jos nekih 1000din. preko da ljudi odu na vecericu jednu kad se ovo zavrsi!!!!

 • И на крају ништа. Мислим било је по нешто, цењкали се са нама и на крају кад су видели да не попуштамо рекли су, Добро не морате да плаћате.
  Али су нам увалили неке глупе молбе, да молимо да нам се дозволи да останемо студенти!?!?!?!?
  Па невероватно!
  Ја колико знам ова држава и њен закон мени а и савако кколико год година имао дозвољава да учим!!!
  ИМАМ ПРАВО НА ОБРАЗОВАЊЕ то ми и закон каже! Тако да не постоји никакав основ да мени и било окме било ко тражи да га молим да ми дозволи образовање!!!!!!!

  А тек ћемо видети шта нам се спрема….

 • Alo bre looseri, zar ne misliteda je doslo vreme za ukidanje vaseg looserskog sajta? Rekao sam vam da ni 3/4 ovog naroda ne zna ni racunar da ukljuci. Vreme je da se drugacije organizujete ,da izadjete iz virtuelnog sveta…al za to treba imati veliko ‘udo.

 • Sto neko mora da se potpise da bi ono sto ima da kaze imalo tezinu?
  Po ko zna koji put vidim da ljude najvise istina povredi.
  I koga je toliko briga ko je taj sto pise, ko je taj sto poznaje sve ljude?
  A ovaj, pretpostavljam, lazni pavlovic, po stavu prema ljudima bi pre mogao biti potpisan kao pavelic.

 • Sto neko mora da se potpise da bi ono sto ima da kaze imalo tezinu?

  Mora, ako svojim komentarom nekoga vređa, inače ne.
  Prosto, čovek mora da stoji iza svojih reči kad se nekome/nečemu suprotstavlja na uvredljiv način inače i nije neki čovek, a onda ni njegove reči nemaju težinu.
  Kapiraš?
  A Pavlović se zaista tako zove.

 • Da li ste se ikada pitali koliko studenata se godisnje zaposli sa ovom diplomom? Vrlo malo, i to malo preko veze. Evo, zamislite da sada imate diplomu,i? Visicete na birou gooodinama, zato sto je ova diploma kod nas jos uvek nepriznata i nigde se nesto ne ceni tako da je u tome po meni najveci problem. Na Borskom fakultetu se pozaposljavali sa njihovim diplomama preko veze i familijarno, osvrnite se samo i bice vam sve jasno. A kada biste se vi zaposlili kao Darko Mihajlovic sa prosecnom ocenom 6 kome je tata drmator i neko mudo u Boru a koji snima reklame kao da ima govornu manu jer mu je malo para pa Slovenkina cerka koja je skroz nestrucna kao predavac a i mnogi drugi koji su tu samo figure sa zvanjem profesora kako bi popunili broj. Ilija Mladenovic koji mrmlja sebi u bradu pa Radmilo pa silne kvazi profesorke sa fasciklama u ruci koje nemaju pojma preneti znanje na adekvatan nacin jer ga verovatno i nemaju u meri kojoj bi ga trebalo imati.. Borski fakultet je jedna cista improvizacija na staklenim nogama i nista vise koji se odrzava zahvaljujuci debelim vezama u Beogradu i Zivanovim odlascima u siromasne delove ove drzave poput Vranja, Vlad.Hana , Aleksinca.. gde ode i obmanjuje srednjoskolce pred kraj cetvrte srednje kako je u Boru sve besplatno i lako a kada dodju uvere se svi oni u pravu istinu kao sto je slucaj i samnom! Bruka!

Napiši komentar

/* ]]> */