Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Koji optimizam, pobogu?!

Ovo je naprosto jedan vapaj koji sam izustila prateći gostovanje sindikalaca javnih komunalnih preduzeća „Toplana“ i „Vodovod“ u jučerašnjoj emisiji „Fokus“ na TV Bor, kada su izneli niz poraznih činjenica o poslovanju svojih preduzeća, nakon čega me je uhvatila drhtavica na samu pomisao da je zima na pragu, a apsoutna neizvesnost grejne sezone potpuno izvesna. Da je situacija „ipak optimistična“, zaključila je voditeljka emisije i to potkrepila „nažalost veoma kratkom“ sekvencom iz najnovije emisije Opre Vinfri.
toplana1Sad, vi se sigurno pitate kakve veze Opra Vinfri ima sa našom situacijom ovde i da li je bilo neophodno prekinuti sindikalca u pola rečenice da bi videli najnovije dostignuće američke TV industrije.
Ne znam ni ja kakve to ima veze jedno sa drugim, kao što mi nije uopšte jasno zašto sindikalci isuviše često (za moj stomak) u sličnim emisijama odgovaraju na pitanja koja bi trebalo postaviti njihovim direktorima. Ko je koga zapošljavao i zašto, kolika su dugovanja preduzeća i zašto, zašto je slaba naplata, ko kome sve duguje, ko je šta radio – to su pitanja koja treba postaviti direktorima javnih preduzeća, upravnim odborima, ali i onima koji su ih na te funkcije i postavili i koji su se verovatno i mnogo više pitali kada je sudbina preduzeća u pitanju nego sami direktori.
Prvo, za sindikat nijedan radnik nije višak. Ukoliko se ipak dogodi da preduzeće dođe u ovako bezizlaznu situaciju, sindikat valjda treba da se bori za svakog radnika i za sva prava radnika koja proističu iz radnog odnosa, a da ukazuje na propuste direktora, pa i da možda pokrene i neku krivičnu odgovornost. Sindikatu će u ovom sučaju biti jedino velikodušno dopušteno da sa direktorima „zajednički“ prave novu sistematizaciju, eventualno imaju uvid u to ko će i pod kojim uslovima biti proglašen viškom radne snage, ali čisto sumnjam da će biti u poziciji da ravnopravno donose odluke o tome ko treba da dobije otkaz, jer sindikat niko nije ni pitao, niti sada pita kada jedni ostaju bez posla jer su višak u svojim preduzećima i ustanovama, a već sutra neko drugi dobija posao u nekim drugim javnim preduzećima.
U poslednje vreme svedoci smo kako sindikat obavlja izvesne poslove koji spadaju u opis radnog mesta direktora pojedinih preduzeća. Na primer: prošle godine, radnici JKP „3. oktobar“ su nekoliko puta ostali bez zarada, a Opštinska uprava ovom preduzeću nije redovno plaćala za obavljene usluge. Svako bi očekivao da direktor reši ovaj problem, ali direktor se sklanjao iza svojih radnika koji su sami morali da idu u opštinu i da tamo „insistiraju“ da se preduzeću plati usluga, da bi oni (a i direktor) mogli da prime platu. Bilo je tamo veoma neprijatnih scena, ružnih i teških reči, pogotovo kada se pročulo da se iz gradskog budžeta masno plaćaju koncerti ispred Doma kulture, a da nema novca za gradske komunalce.
Ispostavilo se da su radnici ovog preduzeća na svakih 15 dana morali da štrajkuju i protestuju ne bi li primili ono što njihove kolege u drugim javnim preduzećima, sa pravom nazivaju – plata (i to, kako se pomenuti sindikalci sami pohvališe, uvećana za 30 do 50% u toku prošle godine. Odakle, pitam se, ako poslovanja naših javnih preduzeća ne pokrivaju troškove tolikog broja radnika i njihovih zarada, a da ne govorimo o ostalim dugovanjima – za struju pogotovo). Porazna je činjenica da se sa radnicima „3. oktobra“ tada nije, osim deklarativno, solidarisalo nijedno drugo javno preduzeće, bez obzira na nedvosmislene odluke Opštinskog veća Samostalnog sindikata i usrdne molbe za zajedništvo i solidarnost predsednika i nekih od članova Veća (javne ustanove). U svim ostalim javnim preduzećima plate su i tada, kao i sada bile ne samo solidne, već i redovne. Na protestima (kao i na konferencijama za štampu) su se redovno pojavljivali sindikalni lideri ovih preduzeća, ali ne i radnici, članovi istog sindikata, kojima to mnogo zameram, ako ne zbog elementarne radničke ili sindikalne solidarnosti sa kolegama, a ono zbog sve češćih upozorenja da će se radnici svih borskih javnih preduzeća kad-tad naći u istoj ili sličnoj situaciji.
Prva vest u sinoćnjem Dnevniku TV Sezam bio je sastanak direktora i sindikata javnih preduzeća sa predsednikom opštine Bor Branislavom Rankićem. U istom prilogu čujem da će nas ove zime najverovatnije snaći ono što smo svih ovih godina na jedvite jade izbegavali – smrzavanje u svojim stanovima ili kućama, na radnim mestima, u obdaništima i školama – i to za sopstvene pare. Kao korisnika usluga JKP „Toplana“ – baš me briga i za njihove plate i za njihov višak zaposlenih i za direktora i za dotrajale kotlove i za jezersku bakteriju koja se, kao da nije dovoljno nevolja, poput nemani ostrvila na cevi (da li slučajno?) prošlogodišnje proizvodnje. Ja znam samo to da za grejanje stana od 60 kvadrata REDOVNO svakog meseca plaćam 3.341,52 dinara, a znam i to da najmanje jedna trećina mog stana (špajz i poveći hodnik, kupatilo) nemaju nijedno grejno telo, ali su i ove prostorije bez problema uračunate u kvadraturu za koju mi se „usluga“ naplaćuje. Ispada da još treba da budem zahvalna što mi je površina terase izostavljena iz obračuna za grejanje. Sa druge strane, znam da je „Toplanin“ račun skoro čitave prošle godine bio blokiran, ali zarade zaposlenih u ovom preduzeću nikada nisu bile dovedene u pitanje, kao što je to, recimo, bilo sa zaradama zaposlenih u Centru za kulturu (kad ih je ono nekoliko puta blokirao „Beoton“ ili neka „Iskra“ – čije li je ovo poslednje, baš se pitam). Pitam se i to šta će biti ukoliko „Toplana“ ne bude mogla da isplaćuje poslednji kredit od 200 miliona dinara za koji je garantovala Opština Bor. Šta će biti sa budžetom, kako će funkcionisati korisnici budžeta, šta će biti sa zaradama radnika koje se isplaćuju iz gradskog budžeta, sa obdaništem, školama… Da li će se zarade u „Toplani“ i dalje redovno isplaćivati od onoga što uplaćuju savesni građani koji plaćaju neizvršenu uslugu (ja verovatno tada više neću biti u situaciji da budem „savesna građanka“, jer u tom slučaju ni ja neću primati platu)?

Dakle, veoma zabrinuta zbog same pomisli na to da će u toku zime nekom mom snalažljivom komšiji (a takvih uvek ima) pasti na pamet da založi peć, i pritom pokuša da zloupotrebi nekoliko dimnjaka u zgradi koji nikada nisu korišćeni (a zgrada je moja vršnjakinja), a koliko mi je poznato – neki su čak i zazidani da bi se dobilo na prostoru, reših da nakon „Fokusa“ i Dnevnika TV Sezam – „utvrdim gradivo“ i u Dnevniku TV Bor. Strpljivo sam čekala. Prilozi su se ređali jedan za drugim. Sve jedan za život grada i opstanak građana bitniji od drugog. Subvencionisani stambeni krediti, pojeftinjenje goriva (’ajde, to i progutah nekako, uklapa se), sastanak zamenika zaštitnika građana sa predstavnicima lokalne samouprave, na kojem se razgovaralo o pravima i problemima nacionalnih manjina u borskoj opštini. Na obostrano zadovoljstvo (i gosta i domaćina) zaključeno je da vlaška nacionalna manjina u borskoj opštini nema nikakvih problema (ima li u Boru pripadnika još neke nacionalne manjine, možda oni imaju probleme?), ali sam ja sada potpuno ubeđena da ako ih nema sada, imaće ih počev od oktobra, jer će se i oni, bez obizra na nacionalnu pripadnost, gadno smrzavati. Usledili su epohalni prilozi o Danu Opštine Boljevac, aktivnostima predstavnika Ekološkog saveza najugroženijih mesnih zajednica u borskoj opštini, o naplati parkiranja u Negotinu (a odmah potom i o festivalu „Mokranjčevi dani“ i 170. godišnjici negotinske Gimnazije), i tako dalje, sve do vremenske prognoze.
O sastanku direktora, sindikalaca i predsednika opštine ni reči. Baš sam se iznenadila. Pomislih – možda nisu imali slobodnog snimatelja, možda nisu imali dovoljno kamera da i ovo snime, a možda nijedan novinar nije hteo da izveštava sa ovog sastanka. Možda im je mučno da prate batrganje i možda poslednje trzaje ovih preduzeća, a možda su se setili i sabrali koliko je sindikalaca i zaposlenih u ovim preduzećima podržalo štrajk zaposlenih u ŠRIFu u avgustu prošle godine kada su se borili ne samo za zarade, već i protiv svog rukovodstva, kao i za svoje pravo na rad i profesionalno i ljudsko dostojanstvo.

O autoru

Ana Janković

11 komentara

 • Ovo štu ću sada napisati malo ima veze, a malo i nema.
  Malopre mi se javio Tuta Bugarin, i evo šta mi je saopštio:
  SrkyBoy juče bio u Beogradu i dogovorio:
  – početkom oktobra uvode se privremene mere u SO Bor (ja ih molio godinu dana i ništa)
  – malo pre toga, 3.10., SrkyBoy treba da pusti niz vodu Strilića, sa sve Ivicom (bez Marice), Karambašem i ostalima
  – za uzvrat SrkyBoy će i posle vanredne skupštine DSa biti član opštinskog odbora.
  E sad kave to ima veze sa Toplanom, pa priskoćiće Đilas & co., tako da ćemo se ogrejati.
  Što se vode tiče, ionako nije srpski kupati se, a za žeđ postoje razni destilati …
  Ispade, da je ŠRIF bio pre mene obavešten o ovome, pa zato nije arčio svoje vreme.

 • Jel ćemo to i mi kao Negotinci da čekamo od četvrtka do četvrtka?
  Daj bože, ali nekako više ne verujem u te stvari.
  S druge strane, to bi bio možda jedini pravi odgovor na moje pitanje iz prethodnog teksta: „A šta sad?“

 • Biće „Teško nama“ zimus sa ovakvim političkim genijalcima u njihovom međusobnom političkom nadmetanju jer to je upravo idealna klima za mangupe iz Toplane (direktor izjavio da je inspekcija zabranila upotrebu njihovih kotlova a za remont nemaju pare). To znači da će nam ti mangupi i ove zime za dobre pare organizovati „daljinsko zimovanje“ što podrazumeva da umesto za grejanje stanova preko svog daljinskog sistema kradu toplotu građanima koji će stanove morati da greju na alternativni način, jer radijatori u našim stanovima, u uslovima kada je sobna temperatura iznad temperature radijatora, postaju „daljinski lopovi“ Termoelektrane jer rade u obrnutom smeru tako da ove zime postoji teoretska mogućnost da Termoelektrani platimo da izvozi toplotu iz naših stanova umesto da je donosi u stanove. Jedina alternativa u ovakvoj situaciji ako ne bude grejanja biće da Termoelektrana ne uključuje svoje pumpe i izmenjivače u svom daljinskom sistemu u zamenu za redovnu naplatu takvih svojih usluga po cenovniku za kvalitetno grejanje.

 • Radnici svih JP u Boru su toliko oguglali ili postali ravnodušni na sva ova sranja što se dešavaju sa njima da je to neverovatno!!! JKP 3. Oktobar cele prošle godine je morao da štrajkuje za „crkvicu“ a solidarnost ostalih JP je totalno izostala da mi je to bilo toliko jadno i bedno da ne mogu opisati.Naravno, JKP 3.Oktobar je vratio istom merom sa ovim dešavanjima sa Šrifom, SC i Centrom za kulturu.Rade, ćute i čekaju da vrag dođe po svoje. Za to vreme ova veoma „obdarena“ koalicija, blago rečeno divlja!!! A bre ljudi, zajebavaju vas sa vašim gradom. vašim parama i vašim preduzećima (dok ih još nisu otkupili). Mislim da je vreme da se probudite!! Sindikat vam ne može pomoći ako to same ne želite!!!

 • Danas sam saznao,kao i vecina u Srifu-nakon par dana,da je vd preds.sind.Slavica Tomic izvukla iz delovodne knjige brojeve ugovora koji su stetni za firmu i brojeve pod kojima su zavedeni ugovori koji uopste nisu u nasoj pravnoj sluzbi.Ugovore je uglavnom potpisivao Djuricic i to uglavnom sa Beotonom,Beotonom R,Dida carolija,Ugovor sa nekim advokatom Karlicicem iz BGD-a,i tako dalje(pozlice vam ako nastavim).

  Uz obrazlozenje ko je ugovore potpisao i kad,Slavica i „vredni“Antic su to odneli Rankicu pre 2 dana.Reakcija na to-NISTA.

  Budzetska inspektorka Ruzica je posle jednomesecnog cesljanja Srifa,napisala izvestaj na 18 strana.Verovatno je to do sada vec predala nekoj sluzbi ili predsedniku.Reakcija-NISTA.

  Zna se ko je i sta potpisao.
  Zna se ko je uzeo pare.
  Zna se ko je prao pare preko Srifa.
  Zna se ko je koliko goriva potrosio.
  Zna se ciji smestaj u Srpskoj kruni smo mi placali.
  Ljudi,sve se zna i svi su sa svime upoznati.Reakcija-NISTA.

  U stvari gresim.Nije NISTA-gase nas.Najbolje resenje da se sve sakrije,a za sav kriminal preko Srifa imaju pisama obavestenja unazad godinu dana o svemu,je da nas zatvore.Kako se sta desavalo tako smo obavestavali sve,racunajuci i sva ministarstva u drzavi nam Srbiji.
  Ponovo smo to radili sada,i?

  Da li je moguce da znaju da znamo (mi smo im rekli)a oni nam uskracuju pravo na normalan zivot?

  Jasno mi je ko je lud,a ko zbunjen.A drago mi je sto cemo verovatno uskoro imati prilike da se uverimo ko je od koga ludji.

 • Najvise dugujemo Beotonima&co i posto opstina nema pare ni za toalet papir,a kamoli za plate,zaostala primanja,grejanje,ciscenje puteva i trotoara i.t.d.-ode Srif Mirkovicu!
  Tako to ide.Kad je tesko-Mirkovic!!!!(da nas malo izvadi iz govana uz svesrdnu precutnu Rankicevu podrsku.)

 • Pa dobro ljudi, jel imate fotokopije? Jebo vas Rankić, što ne poslaste prvo (li makar istovremeno) svim mogućim medijima i političkim strankama?
  Godinu dana pričamo o tome na „Opštini“.
  Od kad smo najavili da će ŠRIF otići budzašto Mirkoviću? Jel smo pričali i o tome da je priča sa Mirkovićem počela od Rankića?
  I vi sad, mrtvi `ladni, dokaze koje ste imali dajte Mirkoviću i Rankiću?
  I čekate reakcije?
  Ne znam da li da se smejem ili da plačem.

 • Ne moras da se smejes,a ni da places nego pazljivo procitaj sta sam napisao.Kakve fotokopije?Cega,delovodne knjige?Pa jer se to tako fotokopira?Koje dokaze kada nema ugovora?Oni sve to vec imaju odavno.Do delovodne knjige nije moglo da se dodje ni u ludili,sve dok Aurika nije htela da nesto preduzme u vezi firme.Da li mislis da se niko toga nije setio do sad?Jeste-zato je litnuo Dobrica,zbog delovodne knjige,a setili su se clanovi UO iz redova zaposlenih.

  Da li ti Zorane mislis da smo mi totalno ogranicene budale koje nemaju pojma,niti znaju da pitaju sta bi mogli da urade?

  Iz tvog komenara ja samo to mogu da zakljucim i koliko god da te gotivim,mislim da tebi kao clanu uredjivackog tima ne prilici da se ovako izrazavas.

  A po cemu je Srif mocniji od LDP-a?Sta uradiste sa 5ooo potpisa gradjana?Zasto to vise niko ne spominje?

  I onda iz predhodnih pitanja i tvog komentara,sledi-

  Jebali vas Rankic i Mirkovic!Godinu dana pisem na opstini a vi sa tolikim potpisima ne napraviste nista.

  Lepo,je l da?Mozemo i tako da komuniciramo,nije problem.

 • U pravu si, zaista sam pogrešno pročitao jedan deo tvog komentara.
  Izvinjavam se.
  Ali ostajem pri tome da niste iskoristili ni 10% mogućnosti koje ste imali da izvršite pritisak na opštinske vlasti.
  Mislim da je ovo što si napisao u gornjem komentaru (i mnogim drugim svojim komentarima) moralo mnogo više da se pominje na TV Bor. I ne samo na TV Bor. Šta je sa tim vašim jebenim UNS-om?
  Imali ste temu i za RTS i B-92 i koga god hoćete. Pa i za ovaj sajt. Zašto nikada ni jedan tekst od nekoga iz ŠRIF-a nije objavljen na ovom sajtu ili na „Opštini“? Pa nisam ni jedan dobio, naravno. Jednom ste nešto ispričali u nekoj informativnoj emisiji i gotovo. Tačka. Zašto se to nije pojavilo i ovde pa da može i da se komentariše, da se postavljaju pitanja i na kraju krajeva – da stalno bude pred očima javnosti.
  Naravno da je ŠRIF moćniji od LDP-a u Boru.
  Jednom je Arthur Clarke rekao:
  „I have a fantasy where Ted Turner is elected President but refuses because he doesn’t want to give up power.“
  Ja nisam mogao da dovedem Balaševića pred kamere i pitam ga zašto ne poštuje volju 5000 građana Bora, ali vi jeste.

 • Posle bitke, svi su generali. Ovde, naravno, ubrajam i sebe. 🙂
  Iako ne bi trebalo, ja ljude delim u dve velike skupine:
  1. „malibogovipolitičariidirektorijavnihpreduzeća“, tj. nedodirljivi
  2. „sirotimalihrčki“, tj. obični smrtnici, obični ljudi, svi mi ostali koji ne spadamo u ovu prvu grupu.
  E, nama iz ove druge grupe je prosto neshvatljivo kako je moguće da ovi iz prve grupe za sve što urade protivzakonito, a što rezultira velikom materijalnom štetom – prolaze nekažnjeno.
  O moralnoj šteti neću ni da govorim.
  E, zato i dolazi do ovakvih nesporazuma. U drugoj grupi se međusobno raspravljaju, jedni misle da su uradili sve što su mogli, a drugi misle da nisu dovoljno. Ništa to ne vredi.
  Ne znam samo u koju grupu spadaju oni koji treba da sprovode zakone ove države.
  Možda bi trebalo da izdvojim i treću grupu.

 • Polako ljudi. Nikakav ugovor koji se da na nadležnost bilo kome političaru, bilo kakvim sredstvima javnog informisanja ili bilo kojoj pravnoj instituciji ništa neće izmeniti u našoj političkoj praksi zbog sprege politike, kriminala i pravosuđa. Ovo vam argumentovano tvrdim na osnovu ličnog iskustva.

  Naime, svojevremeno smo u sindikatu u Institutu za bakar došli do frapantnih saznanja o raznim kriminalnim radnjama (utaje poreza i doprinosa, isplate plata privilegovanima za nepostojeća radna mesta u nepostojećoj firmi radi lagodnog života u Beograsdu, pljačke sa ugovorima o autorskim delima, zakidanja na zaradama, pljačka zlatnika, maltretiranja-nezakonita otpuštanja sindikalnih predstavnika, mobing, šikana itd.itd.). Sve smo to prijavljivali policiji, poreskoj upravi, tužilaštvu, inspekciji rada, vođeni su sudski sporovi, obaveštavana nadležna ministarstva i sredstva informisanja, održavani protesti i štrajkovi) i sve je bilo uzalud sve zataškavano jer se država opredelila da podrži prekršioce zakona a kazni poštene zato što se u sve državne i društvene strukture, stranke, sindikalne centrale, pravosuđe, policiju, državnu bezbednost itd. infiltrirali poverljivi i specijalno obučeni komunistički kadrovi iz SPS-a sa zadatkom da preuzmu kontrolu nad svim tim organizacijama kako bi posredno, po uzoru na Tita, preko postizbornih koalicija doživotno držali vlast bez obzira kako narod glasa na izborima, a sve u skladu sa uputstvom br. 02-234 od 04.03.1997. godine (više o svemu tome zainteresovani mogu pročitati u na mom blogu: http://www.bokisingl.wordpress.com – kategorije: DRŽAVNA BEZBEDNOST,EKOLOGIJA,FINANSIJSKA MAFIJA, FINANSIJSKE PREVARE, IZ SINDIKALNE ARHIVE, NAŠI MANIRI, NEŽELJENA POŠTA, O BORU, O RTB-u, PLJAČKE, POLITIČKA MAFIJA, PRAVNA MAFIJA, Uncategorized, ĆUTANJE ADMINISTRACIJE)

  Posledica svega navedenog bilo je administrativno gašenje sindikata nakon što je direktor Trujić Vlastimir otpustio ili prognao sindikalno rukovodstvo a on je za većinu prijavljenih nezakonitih radnji amnestiran od utvrđivanja odgovornosti, Institutu za bakar je promenjen naziv u Institut za rudarstvo i metalurgiju uz promenu vlasničke strukture i zatiranja tragova navedenim nezakonitim radnjama.

  Prema tome, uzalud se vode prepirke šta je i kako trebalo da se radi. Šta god da je rađeno u okviru legalnog delovanja u ovakvoj državi efekat bi bio isti. Videli smo da ni prikupljanje oko 5.000 potpisa ništa nije promenilo.

  Ono što još niko u Boru nije probao da uradi jeste pokretanje vanparlamentarnih ali još uvek legalnih načina borbe. To je izražavanje građanske neposlušnosti organizovanjem mirnih protesta uz osnivanje GRAĐANSKOG PARLAMENTA koji će funkcionisati negde na otvorenom prostoru uz iznošenje svojih saopštenja i ostalih aktivnosti preko Interneta kako bi diskreditovao legalne a nepoštene državne institucije koje ne postupaju po ustavu i zakonu.

Napiši komentar

/* ]]> */