Aktuelno Društvo Negotin Некатегоризовано

Negotinske wannabe Obame

Prva prava predizborna kampanja na blogovima u Srbiji (bar koliko ja znam) je započela u, ko bi rek`o, Negotinu.
Negotin, koji koliko do juče jedva da je znao za internet se preselio na blogove.
Na šest blogova različitih političkih opcija moguće je iz sata u sat pratiti nove informacije, ali i (što je mnogo važnije, i u stvari i svrha blogova), komentarisati dešavanja i komunicirati direktno sa nosiocima lista ili ljudima koji se informacijama bave, kao što su novinari.
Sve je to na prilično primitivnom nivou (valjda neće niko da se naljuti zbog ovoga „primitivno“, jer to je skoro pa kompliment, budući da ostali gradovi nisu ni do tog nivoa došli kad su predizborne kampanje u pitanju).
Osim Laleta (Građanski krug) i delimično G-17, ostali blage veze nemaju šta je to blog i uglavnom ih koriste kao oglasnu tablu, ali to ne smeta nikome. Ni oni koji te blogove prate ne znaju mnogo više o tome. Važno je da može da se diskutuje.
Nedavno sam o tome pričao sa Gagom Đermanović, svi oni pate od iste boljke.
Hteli bi da dobiju nešto ni za šta.
Pootvarali su blogove na besplatnom sistemu (blogger.com), svi liče kao jaje na jaje i pri tome su beskrajno ružni (da li uopšte postoje pristojne teme na blogger.com?) i računaju da su završili posao.
Niko od njih se nije setio da angažuje ako ne stručnjaka, ono bar osobu koja je na internetu duže vreme i ima određen šmek za ovu rabotu.
Ne možeš tek tako da padneš s neba i počneš nešto da propagiraš na internetu.
Ispravno je obrnuto i za uspešan PR vam je potreban neko ko je već dugo na internetu, ko zna osnovne obrasce ponašanja i kako ta „stvar“ funkcioniše. I pri tome da taj neko ima vremena (ili da mu je vreme plaćeno) i da je potpuno posvećen tom delu kampanje.
Kažu da je skoro 30% građana ove zemlje svakodnevno na internetu, a recimo da je taj procenat otprilike isti u Negotinu. Malo li je? Naročito kada se ima u vidu nepostojanje ostalih klasičnih medija kao što je štampa i zatvorenost elektronskih (TV Krajina i televizije sa regionalnom i nacionalnom frekvencijom).
Praktično, da nema komentatora (bez obzira o kakvim komentatorima se radi: vulgarnim, visprenim, informisanim, neinformisanim, objektivnim, subjektivnim…) bilo bi dosadno i besmisleno pratiti te blogove. Opet, sa izuzetkom Laleta, ali on se (za sada) nije ni kandidovao.
Ni jedna od stranaka nije zahvaljujući pisanju na svojim blogovima osvojila ni pet novih glasača, ja sam ubeđen u to. Ako i jesu, to nije bilo zahvaljujući onome što su sâmi napisali već zahvaljujući onome što piše njihova konkurencija.
Praktično se sve svodi na pitanje ko će gôre da piše umesto na pitanje ko će da piše bolje.
Prvi među njima ko se bude ozbiljnije posvetio ovom poslu dobiće mnogo.
Jer, Negotinci su definitivno navučeni na internet, nije više potrebno dovlačiti ih ovamo.
Sada bi im samo trebalo ponuditi nešto novo, malo drugačije od ostalih i pokupiti ono glasova što ima da se pokupi. A koji god to broj glasova bio, veliki je kad se radi o malom biračkom telu kao što je negotinsko.
Ne bih sada da se upuštam u analizu pojedinih blogova, ali očigledno je, posle letimično bačenog pogleda, da su ljudi iz Demokratske stranke napravili sebi medveđu uslugu što su se uopšte pojavili na internetu, da G-17 vode pristojni i školovani likovi, da je Pokret „Živim za Krajinu“, izgubljen u svemiru, a da poene prikuplja uglavnom Radmila Gerov i njen PNTK.
Inače, Radmila je prisutna i na Facebooku ali i kao komentator na drugim sajtovima, pa i na ovom.
Negotinski Obama nije crnac i žensko je.
Kao neko ko se bavi internetom, da živim u Negotinu, uopšte ne bih imao dilemu za koga da glasam.
Mada i ona te poene prikuplja više zahvaljujući neozbiljnosti (pa i gluposti) ostalih nego zato što ona sâma radi kvalitetnu kampanju.
Kako bilo da bilo, osnova postoji i Negotinci su, da li zato što drugog izbora nisu imali ili zato što su po mentalitetu moderni (a da toga nisu ni svesni), prvi u Srbiji počeli da vode lokalnu kampanju preko interneta i zbog toga svi moramo da im budemo zahvalni. Naročito Borani koje već za par meseci očekuje isto ono što se ovih dana dešava u Negotinu.
Imamo sjajnu priliku da učimo na tuđim greškama.

Serbia - Negotin

Serbia – Negotin

Evo, na kraju, adresâ blogova zbog kojih je ovaj tekst nastao:

Građanski krug
PNTK
G – 17
Živim za Negotin
Demokratska stranka
E – novinar
Srbija van Beograda

O autoru

Zoran Stanković

18 komentara

 • Ne bih se slozio sa tobom, niti bi bilo kada priznao nesto slicno … Jer dok budem imao pamcenje, za mene ce Opstinabor.com i Bor030.com biti mesta koja su prva krenula u PRopagandu odredjenih politickih opcija, pa samim tim Bor spada u grad gde se zapocelo sa ovim sto pripisujes Negotinu.
  Naravno da sada postoje direktni linkovi i da ih ne moramo prozivti kroz topice ili odredjene namenjene postove, ali je i dalje daleko ispod bilo kojeg pristojnijeg nivo.
  Pa samo dok stignu na Laletov nivo bice potrebno vreme, osim naravno ako u medjuvremenu ne „uzmu/plate“ odredjenu osobu sa iskustvom i znanjem da im vodi PRisustvo na netu, a dotle, bice smao na pokusaju za koji nisu ni svesni znacaja i mogucnosti…
  U svakom slucaju, mozda svesni, mozda ne, ali je ovo veliki iskorak, a kako ce biti u Boru za par meseci, videcemo.
  Iskustvo kaze da je dvadeset automobila, dzipova i odredjena lova sa odredjenim likovima bitnija od bilo kojeg neta i bloga, a svest onih koji prate sva desavanja na netu je kudi kamo veca , mada su u manjini. Jer , ako znamo da je 30% min, a u spicu ta brojka na lokalu premasuje 65-75% potencijalnih glasaca, svi ozbiljniji kanditdati morace da budu PRisutni na netu u bilo kojem obliku.
  O kvalitetu i kvantitetu necu da pricam, zilisno je samom cinjenicom da bi bilo koji ozbiljniji akter odavno vrbovao Laleta, ili nekog iz njegovog okruzenja. A negotinski blogeri su za kratko vreme napravili bum. Zalosno je samo sto neki ne bloguju i dalje , a neki ozbiljnije. Mada, i to nije tema za ovaj post, ali neka se zapitaju oni koji budu citali ovo , zasto neki tamo Deka sve ovo spominje.
  Nadam se samo da ce otvoriti link ka Dragani Dzermanovic i ukapirati iz prve o cemu si ti Zoki zeleo da kazes u najkracem, verujem da ce sve ovo prostudirati i krenuti na bolje posle ovoga, a kritika koju si ti naveo je zaista preblaga…
  Nek ima je sa srecom, bas kao i nama !!! 😛

 • Ne, nije u Boru bilo na ovom nivou 2008-e. Nisu se stranke na ovaj način propagirale, to je krenulo tek posle izbora i osim LDP-a niko se ozbiljno i ne bavi time.
  U predizbornoj kampanji u Boru je bilo dosta slobodnih strelaca, ali organizovanog prisustva stranaka na netu nije bilo osim u tragovima.

  Iskustvo kaze da je dvadeset automobila, dzipova i odredjena lova sa odredjenim likovima bitnija od bilo kojeg neta i bloga

  Iskustvo… nekada je iskustvo govorilo da su konji najbrže prevozno sredstvo.
  Vremena se strahovito brzo menjaju. Zašto spominjem Obamu? Zato što sve analize govore da bez prisustva na internetu (na način na koji je to radio) jednostavno ne bi imao šanse da pobedi.
  Nije Amerika toliko daleko. Koliko je vremena bilo potrebno od pojave prvih mobilnih telefona do dana kad niko (čak ni u Srbiji) ne može da zamisli svoj život bez njega? Ne više od par godina.

 • Konji su i dalje najbrzi, mada neke svinje voze dzipove i misle da su brze i inteligentnije – zbog statistickih podataka.

  Jebes novog Lamborginija kad ne mogu da ga opicim do Gornjana da me vide cobani. Dzaba me twituju po Staroj planini; ne mogu da im pomognem (mobilne pune na privatnim hidroelektranama koje su na svakom zaledjenom potoku). Sa ostalim cobanima ostajem konektovan preko Lap-topa; imaju bezicni internet pa ga ture u torbice sa sve cetvrt leba, slaninom i slanim vlaskim sirom. Dok ovce djonjaju na pojati, imamo vremena da pretresemo globalnu situaciju i Obamin uspeh.
  U medjuvremenu kenjamo o skupoci na Negotinskoj pijaci (najskuplja vec 30 god.), prozdrljivim bakterijama u Borskoj toplani i snalazimo se za vakcinu. Ponekad razmenimo turbo muziku i po neku smizlu u kupacem kostimu…

  Bes’ ga, bar nam ne treba psihijatar; izjadamo se, popsujemo sta se ima popsovati, sazalimo se na situaciju, iznalazimo resenja za uspeh, razmenimo cestitke i zelje- i svako na svome.
  On na pojati na ponjavi, zagrejan uz ognjiste a ja u trosobnom na embolijama sa hladnim radijatorima. On mezi pogacu, sir i slaninu – ja otvaram supersonocni frizider i gledam sta ima manje kalorija i radioaktivnih elemenata.
  Kod njega mir za dremku a ja pokusavam da zadremam uz komsijsko tabanje zene…
  Bem’ li ga, dodje mu na isto, ili minus za mene, kad je rec o internetu ili telefonu.

  Kaze, bajata novina mu je vrednija od interneta; zavije slaninu, potpali vatricu, obrise bulju a i procita po nesto pre sranja.
  Ja za sve imam poseban papir, a ako nemam para – nemam nista od toga. Naucio me je bar, da cuvam stare novine (nikad se ne zna) pa kad utrcim u krizu zacas se vratim „starim obicajima“ a mog cobana zelim za predsednika.

  PS Odlomak iz kamiondzije…

 • Da, da. Konji za sada jesu najbrži. Brze su i svinje u džipovima ali ih polako sustižu magarci,ovnovi, slonovi…, ko sa čim može i kako zna. Normalno, nijedni ne zele mnogo da zaostaju, jer znaju da (potencijalno) ima dovoljno sebi sličnih, bar kolko da se predje celzjus. Zato, trka ovde skoro da može da počne. U Negotinu je vidim na pola puta. A put, krivina do krivine. I niko od trkača ne zna šta je iza sledeće? Dr Bože, za tim, da niko od čobana neće da vidi (po okolnim brdima) Vas u novoj mašini, nemate potrebe da tugujete. Okolo više i nema čobana. Ja sam zapravo bio poslednji. Desilo se, da sam podstaknut čarima urbanog života koji ste sebi zacrtali, u svojoj drskosti, poželeo sebi gotovo isti. Vozite ponosno svoj ,bordžini, ima ko da Vas vidi.

 • Ehej čoveče, koračaš brzinom svetlosti kroz zemlju koja je prestala da hoda 1918. godine.
  Nije lak taj tvoj korak, ali u njega veruješ, zato je brz.

  Politika je kurva. Ali i kurve moraju da se zaperu, doteraju, našminkaju, kupe neko sveže novo rublje…
  Političari na svetskom nivou predstavljaju inovatore i trend setere u oblasti upotrebe interneta u cilju vođenja i kontrolisanja kampanja.
  Kod nas se mora desiti baš ovo što si napisao: da neki Jedan shvati šta znači 1,45 miliona svakodnevnih AKTIVNIH korisnika neta, 1,3 miliona FB naloga, 50.000 blogova i to da će ove godine najbrojnija generacija na globalnom nivou biti Y generacija a njih 95% VEĆ koristi najmanje jednu društvenu mrežu! Oni koji razmišljaju i donose odluke o mnogo čemu, pa i o političkim foteljama, razumeju net! A perfektno razumeju fake i nasilničko zloupotrebljavanje neta u jeftine političke svrhe.

  Neki Jedan će PRofitirati. Ostali će se pitati kako sve nisu ranije razumeli.

 • Zoran Stanković:

  Ne, nije u Boru bilo na ovom nivou 2008-e. Nisu se stranke na ovaj način propagirale, to je krenulo tek posle izbora

  Ako se sećaš, a sećaš se, Pokret je uz pomoć bor030 imao svoju stranicu na kojoj su izneli svoj program i razna obećanja koja sam i ja objavio ( http://www.borskainicijativa.com/?p=650 ). Tačno je da moderator nije odobravao komentare koji su protiv ove opcije, ali su na neki način vodili internet kampanju.

  Ovo u Negotinu je na svim blogovima strašno nebulozno iz razloga što niko nema muda da se pojavi pod imenom, ili makar pod nickom, da bi mogao nekako i da diskutuješ! Ovako se diskusija svodi na: Anoniman komentariše komentar Anonimnog u 1h i 10min? Sranje neopevano. Pitaj Boga koliko se uopšte komentatora stvarno javlja po direktivi, a koliko ima svoj nezavisan stav?

 • Taj sajt PŽK-a je ukupno imao možda stotinak poseta, daleko je sve to bilo od ovoga što sada rade Negotinci.
  I LDP je imao svoj sajt na kome su objavljivana saopštenja, izveštaji i slično. Ali to je sasvim nešto drugo u odnosu na kampanju na blogovima. Objavljivanje saopštenja, programa, izveštaja… može da se radi i na oglasnoj tabli ili preko letaka, ali komunikacija ne može da se ostvari bez blogova.
  Blogovi služe da izazovu simpatiju prema onome ko stoji iza kampanje.
  Negotinci, za razliku od nas 2008-e sprovode stranački organizovanu kampanju po blogovima. I ti anonimni u kojima se prepoznaju aktivisti stranaka su deo toga.
  Ja sam i rekao da je sve to vrlo primitivno i da im više šteti nego što im koristi jer ne znaju kako se to radi, ali kao početak nečega novog zavređuje pažnju.

 • Zoran Stanković:

  Ja sam i rekao da je sve to vrlo primitivno i da im više šteti nego što im koristi jer ne znaju kako se to radi, ali kao početak nečega novog zavređuje pažnju.

  Naravno da zavređuje pažnju, ali ako pogledaš sve te „blogove“, svi su ko jaje jajetu, što si već naglasio, jer niko nije znao da izdvoji par desetina evra i odradi blog, makar u wordpress-u, što bi imalo znatno jaći vizuelni efekat, a o drugim stvarima da i ne govorimo.
  Drugo su Anonimni, koji stvaraju zabunu i otežavaju diskusiju! Tu se više stvarno ne zna ko koga… Anonimne treba definitivno zabraniti! Neka se pojavljuju pod nickovima, ako ih je strah, ni tada velika većina neće znati ko stoji iza komentara, ali se lakše diskutuje.

  Blogovi služe da izazovu simpatiju prema onome ko stoji iza kampanje.
  Negotinci, za razliku od nas 2008-e sprovode stranački organizovanu kampanju po blogovima. I ti anonimni u kojima se prepoznaju aktivisti stranaka su deo toga.

  Što se tiče izazivanja simpatija kod birača, tu se slažemo, ali kažeš da se vodi „stranački organizovana kampanja po blogovima“!!! Ej bre, ako tako organizovano misle i grad da vode sutra, bolje i da ne učestvuju na izborima!!!

 • To je taj širi dijapazon problema građana koji zaista veruju da mogu nešto ostvariti putem blogova..
  Moje lično mišljenje je da je to u Negotinu nemoguće.
  Anoniman komentariše anonimnog u 01:10..
  Baš je to neka vrsta spontanosti nezabranjenih anonimnih komentatora koji na najinteresantniji način dočaravaju Negotinsku sramotnu stvarnost.
  Bacanje prostakluka, insinuacija, psovki, uvreda, padeža.. Samo još i cipelu kad bi mogli preko bloga da bacaju, po ugledu na naše drage okupatore drugog programa koji je izgubio svu čar kada su se prestale emitovati fine dokumentarne emisije usled manjka vremena – skupštinešće i sportešće.
  Pored toga evo budi se i nova grana – kvazi-anonimne pretnje putem telefona, i to ni manje ni više nego preko drugih, jerbo se anonimnost uvek pribojavala callerID-a..
  To su ti novi demoni koji opstaju samo putem žice, mada može i wireless, samo da je bez kontrole..
  Dakle, vređanje inteligecije na Negotinskim blogovima se nastavlja, i to kakvom žestinom!
  Uostalom, svi ti nesposobni političari nam jasno stavljaju do znanja da će se nastaviti pravo na ugrožavanje drugih, pogotovu komšije, živeće se i dalje od spekulacija, i neće skorije biti nekog racionalnijeg ponašanja.
  A, Obama jeste crn, nego prati M.J. modu izbeljivanja, nego da se ne ponovi incident sa nosem..

 • Da je neko od političara bio na blogspheri 2009 koju ste održali u Negotinu shvatio bi značaj bloga i kako i u kom pravcu treba delovati, ovako samo oslikavaju pravo stanje stvari.+ Negoinske političke scene.

  Čuli i oni da može za džabe da se bloguje pa ajde brže bolje, ali ne shvataju one stare već izanđane Srpske izreke „ni kod babe nema za džabe“ ili „oni bi da se je*u a da im ne uđe“… zato ako hoće naše glasove moraće da se ugledaju na Laleta i da se malo potrude.

 • Dr Bog
  Kaze se LamborGini; ili Gibson, svejedno…

  O da da, kaže se tako ali samo na Vlaškom (Latinus=Romanus= Valhos).
  Za ovu priliku hteo sam da budem uvidjajni kosmopolita, i mislio da je to prevedeni oblik (kraća verzija od Lambordžini), Jer računah, više bi prijao uhu našnjih sveznajućih patrijota. Priznajem zenuo sam se.
  Inače me kao malog često takvi propitivali (na prim.)kako se na vlaškom kaže frižider. Tada u svojoj čobanskoj neukosti, nisam ni slutio da je i takva reč deo moje maternje jezičke kulture. Ali avaj, dok ja to ne spoznah oni se sladjaše svojom civilizaciskom superiornošču.
  Ali ako Vi kažete da se na jeziku koji ovde koristimo, ne kaže Lambordžini, evo ja Vam verujem.
  Na kraju, ukoliko prema ovome neko i ostane nepoverljiv, prilika je da im lekciju o tome održite uz slani vlaški sir, mamaljigu i evntualno neko čokanče.

 • Dobro de, gosn’ Raleg vidim da navrces na patriotizam & renesansu-sta god da pomenem kao usputnu reakciju na pravopis…
  Lamborginija su napravili Italijani i nadenuli mu ime, tako da ne znam sta ti smeta to sto su superiorniji u pravljenju lepote.
  Vidim da ti smeta i to da su cobani superiorniji u doba krize, a ja samo spomenuo kako je bolje biti coban (nemam nista protiv njih, narocito cobanica) i ostati negde daleko na planini. Znaci u superiornom prevodu – zavidim im na blagodetima.
  Konjima takodje…
  Sto se tice kosmopolitizma; on bude praktican i na selu samo ako ga ima u normalnim kolicinama.
  Dakle, dodje mu ko „MoJo“ – ili ga imas ili ne.

  PS Freljizider je uvek bio simpatican prevod, mada smo se cesto zezali sa Dobrijem da kaze „aluminijum“ ili „merdevine“. On se, siroma mucio, pa posle nekoliko pokusaja zavrsavao na „alumanijum“ i „stubu“.
  Obicno zezanje koje u danasnja vremena budi nacionalizam kod nekih (obe strane). Takva su vremena, svi su osetljivi na vokabular & spreceno obrazovanje od strane osvajaca. Meni i dalje „zvuci“ kao zezanje ili slabo obnavljanje gradiva…

 • Hehe, interesantno je ko se sve ogrće plaštom patriotizma, a ideologija prepakovana i prilagođena situaciji..
  Hmm, nacionalizam, taj fenomen nacionalne svesti beše znači solidarnost između pripadnika iste nacije, vrstu narodnog egoizma, (aha, kako da ne), nešto više liči na šovinizam, mržnju, netrpeljivost prema drugima bez obzira na razlike (ili da kažem sličnosti?!), poenta više nije poenta, ispada da je sada pojenta..(more ja bih rekla da je palenta)
  Ova agresivna retorika kojom se ljudi danas služe, kao i apsolutno subjektivno veličanje autentičnih srpskih/čobanskih/intragaćnih/pravopisnih/ikakogodga’oćeš veličina sigurno predstavlja “mojo“..
  Zezanje ili nacionalizam?!
  Možda je samo atmosferski pritisak?

 • OK Dr Bog. Naravno da je zezanje uvek bolje(kažu čak i zdravije) nego upadati u klopku nacionalnih ostrašćenosti. Naravno postoji granica do koje se i u tome može ići.Nekada je ona lako uočljiva, nekada nije. Istina, ne postoji kantar kojim se to lako može odrediti, ali (to je lako uočljivo) po pravilu ovde nije postojao nikakav balans i simetrije. Previše je bilo jednostrano, tako da pripadnici većinske strane (svih žvotnih dobi, socijalnih grupa pa i intelektualnih nivoa) su preteranu jednostranost prepoznavali kao svekoliku i opštu nadmoć. Postoji li nekakva osnova za to? Naravno da ne, i zato takav duh vredja i najpristojniji ljudski um i njegov intelekt. Ovo je zapravo i najveći razlog zbog kojeg su prpadnici moje nac. zajednice u prošlosti prikrivali svoju pripadnost. Zaista je bilo teško u Borskoj opštini, dolaskom hiljada socijalnih migranata(izvinjavam se mnogi će se ovde prepoznati, ali i to jednom trba reči ), otvoreno se izjasniti da si Vlah, pa još i da ti je poreklo sa lica mesta i da vuče stotine ako ne i hiljade godina unazad. Otvarala bi se tada tolika nova i nova pitanja, a odgovore(institucije su ih prečutale) njih samih, bilo je opasno dati. Samo iz takvog iskustva, možda sam preterano osetljiv na zezanja tipa ala sin Dragan, pogotovu kada se to prenese u sferu nacionalnog i to prepozna kao fenomen dobrica Dobri. No siguran sam to je prošlost, koju treba što pre zaboraviti( ali ne i sakriti) i krenuti sa punim poverenjem u izgradnji zajedničke kuće koja će svakome biti i udobna i prijatna. Mislim pre svega na pozitivan trend, artikulisanja prihvatljivih različitih političkih stavova potrebnih da bi se profilisale ideje koje bi većina gradjana prepoznali kao svoj interes i na prestojećim izborima ih i podržali.

  Dobro da se ne misli da ne znam za šalu, evo i sa moje strane u tom smisu jedan zez: -Pošto smo vas hrisijanizirali, predomislili smo se u vezi kalendara(nešto nam se ne uklapa u astronomiju i matematiku). Ipak hvala što ga i dalje slavite, makar i kao svoj sopstveni. Srećna svima SRPSKA NOVA GODINA.

 • @Zoran

  Matori, ti si zaboravio izgleda lokalne izbore 2006. godine? I sajt DS-a i zivimzabor.com i dragoslavnikolic.com? Mislim da su to bili prvi sajtovi u izbornim kampanjama na lokalu.
  Inače, prigovorih na jednom od ovih negotinskih blogova (mislim Laletovom) tamošnjem lokalnom odboru DS-a da ne koristi mogućnost upotrebe poddomena na zvaničnom sajtu DS-a što bi im, verujem, dalo mnogo više na ozbiljnosti od onog šugavog blogspot template-a. Užas.

  Još da te podsetim na onu čuvenu anketu za podršku Veličkoviću koju ste kliktali k’o nezdravi dok nije ograničena na jedan glas po IP adresi pa se pola „demokratskog“ potencijala grada istresalo nad tehničkim sekretarom DS-a zbog „nepravde“ 🙂

  Dobro je da su se političke stranke u Negotinu okrenule prema Internetu.

Napiši komentar

/* ]]> */