Aktuelno Bor Društvo Mediji Некатегоризовано

Ni na nebu ni na zemlji

Skupština Opštine Bor je, sećamo se dobro tog idotluka, ukinula JP ŠRIF.
Veći broj zaposlenih je ostao bez posla i bez prava na otpremninu. Neki su se malo bunili, neki drugi držali konferencije za novinare, neki treći pisali po raznim sajtovima, ali sve u svemu, prošlo je kako je prošlo.
Dolazio je neki ministar ovde na poziv sindikata, sve to lepo aminovao (čiko, čiko, nemoj više da nas braniš) i gotovo.
Do ovde je sve jasno.
Šta se desilo zatim, na poslednjoj sednici SO Bor koja je održana?
Formirano je novo preduzeće koje će se baviti isključivo izradom i emitovanjem TV programa (doduše bez frekvencije, ali šta sad, pravimo se blesavi dok možemo), dakle nešto što je u svojoj suštini javno glasilo.
Pri tome, nikoga ne zanima što Član.14 Zakona o javnom informisanju kaže da Opština ne može ni posredno ni neposredno da bude osnivač javnog glasila.
Drugim rečima, Opština je formirala – ništa. Virtuelno preduzeće koje Agencija za privredne registre neće da registruje, jer nema zakonskih osnova da to uradi.

Odgovor mailom iz APR-a

Odgovor mailom iz APR-a

Znači, nema žiro računa, nema plata, nema doprinosa za tridesetak novinara i tehničkih lica koja su, kobojagi, primljena u novo preduzeće.
Javni tužilac mora da reaguje i da jednostavno zabrani rad te nove televizije i to (prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju koji je donet pre mesec dana) u roku od 12 sati od prijema zahteva za preispitivanje zakonitosti odluke o osnivanju Radio televizije Bor.
A takav zahtev je pripremljen i biće u petak prosleđen Javnom tužiocu.
Ako je sve ovo tačno, postavlja se pitanje zašto je neko napravio ovakvu katastrofalnu grešku. Slučajno? Ja u takvu slučajnost ne verujem jer zaista imam poverenje u znanje Slobodana Badže koji je garantovano upozorio predsednika Opštine šta će se desiti kad se ukine ŠRIF.
Dakle, ovo što je urađeno, urađeno je ne sa namerom da se borska televizija reorganizuje i da počne da radi sa manjim brojem zaposlenih, već da se potpuno ugasi i jednostavno – nestane.
Kome je to u interesu? Naravno, onome kome je ŠRIF dužan i ko sada može bud zašto da dobije kompletnu opremu. Da li će da otvori novu televiziju ne znam. Verovatno će to biti stvar procene da li se isplati ulaganje kad već postoji Boškovizija u Zaječaru koja sasvim lepo pokriva i teritoriju Bora.
Ja ipak mislim da hoće, što da se baci kad je već jeftino dobijeno.
A šta će se emitovati i kakva će biti uređivačka politika jasno je svakome.
Nije daleko od pameti pretpostavka da ćemo opet gledati mog druga, fuckin` Bobana Jovanovića, samo ovoga puta kao direktora privatne televizije Bor.

O autoru

Zoran Stanković

22 komentara

 • Posao Javnog tužioca bi više trebalo da bude preispitivanje osnovanosti duga koji ŠRIF ima prema pomenutom pretendentu na opremu, jer je priča o tome kako će se Mirković besplatno dočepati opreme već poznata, samo su bili nepoznati „putevi Gospodnji“ kojima će se tačno to sprovesti. Ako pak Javni tužilac ne reaguje, onda znamo gde smo, a ja ne sumnjam u to da će i tužilaštvo i sudstvo, kao i mnogo puta pre toga ostati nemo, gluho i slepo (baš kao i ona tri slatka majmunčeta na omotu Balaševićevog albuma).

 • Прича је јасна, што се тиче Закона о јавном информисању…но, с друге стране Закон о локалној самоуправи и Закон о главном граду предвиђају да општина / град могу да буду оснивачи Јавног информативног предузећа…све је прилично замршено, свакако, јер су и даље неки медији приватизовани (читај „упропашћени“), а неки не…ово је луда земља…

 • Закон о локалној самоуправи и Закон о главном граду предвиђају да општина / град могу да буду оснивачи Јавног информативног предузећа

  Ne, to ne piše eksplicitno u Zakonu o lokalnoj samoupravi, već:
  (Član.18. Stav. 30.):
  Obezbeđuje javno informisanje od lokalnog značaja
  A to radi i recimo, Zaječar. Finansijski pomaže privatnu TV Zaječar da bi obezbedio informisanje. I gomila drugih opština i gradova to radi.
  Tamo gde još uvek postoje televizije čiji je osnovač Opština, te kuće su osnovane PRE donošenja Zakona o javnom informisanju (2003-e).
  Zakon o javnom informisanju je jedan u nizu zakona koji su u to vreme donešeni i svi su pisani tako da se ukine javno vlasništvo. Mislim, čemu sprovođenje privatizacije ako istovremeno formiraš i javna preduzeća pa posle opet moraš da ih privatizuješ?
  U Članu.14. Zakona o javnom informisanju jasno i eksplicitno piše ko sve ne može da bude osnivač javnog glasila. Ni posredno ni neposredno.

 • A, ako Opština prema navedenom zakonu ne može da bude osnivač javnih glasila, kako je onda mogla da smisli likvidaciju vec postojećeg?!Zar to nije trebao da uradi Trgovinski sud po proceduri i Zakonu o stečaju? Ima li u ovom gradu pismenih diplomiranih pravnika, aman ljudi? U SRIFU, u Opštini, u Sudu, toliko advokata u gradu, pa toliko novinara koji sebe nazivaju vrsnim,mogli su, morali su da okrenu i neke brojeve po Beogradu i drugim mestima gde je bilo sličnih slučajeva. Ne mogu da verujem da su se tako hladno pomirili sa serviranim pričama o novim preduzećima koja će“ bolje da rade“, a da se ne zapitaju sta je s lovom. “ Di su naši novci?“Ma znam da znaju di su, al šta posle?Ne, ne.. nije mi ih žao definitivno. Ovce su za šišanje A Debelog zaslužuju sigurno!

 • ako Opština prema navedenom zakonu ne može da bude osnivač javnih glasila, kako je onda mogla da smisli likvidaciju vec postojećeg?!

  Pa dobro, to je ipak moglo, jer je Opština osnovala ŠRIF pre nego što je usvojen Zakon o informisanju 2003-e. Po prethodonom je verovatno mogla da bude osnivač.
  Ali su svakako morali da znaju da po sadašnjem Zakonu neće moći posle likvidacije da formiraju novo.
  I to, prema Zakonu o izmenama Zakona o informisanju ne samo zato što Opština ne može da bude osnivač već i zato što nije dozvoljeno, posle gašenja, formiranje novog glasila sa sličnim ili istim imenom.

 • Kako si sve lepo napisao, ali si izostavio nesto najvaznije.A to je na ciju inicijativu se krenulo sa prikupljanjem potpisa na zahtevu koji pominjes u tekstu.Da nije na inicijativu vlasnika tv Sezam Zarka, inace i presednika NOVE SRBIJE u Boru, koji je na konferenciji za stampu posle gasenja javnih preduzeca, podrzao tu skupstinsku odluku.Zasto tada gospodin Zarko nije rekao da je to protivzakonito.Ne,nije ni spomenuo tako nesto, vec je dao podrsku skupstinskoj odluci da se ugase tri javna preduzeca, verovatno brinuci samo za svoje licne interese, znajuci da opstina po zakonu nema prava da bude osnivac javnog glasila.Od njega se tako nesto i moglo ocekivati.
  Sta sa radnicima SRIF-a?

 • O cemu se ovde radi?I ja sam prozvan kao „ovca“,pa se zato javljam.Sve mi se cini da su ipk ovce oni koji nisu ni malo u toku a daju sebi za pravo da tako nazivaju druge.

  Da li vi mislite da niko nije, na sve moguce nacine reagovao?

  Da pocnem redom:

  1.Likvidirani smo mimo zakona iz najmanje 2 razloga-U proces likvidacije laze solventna preduzeca,a Srif to nije,i to se radipo resenju Apr-A(AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE),a Srif je resenje dobilo naknadno.

  2.Donesena je odluka da se fornmira novo preduzece.Kad ce to da bude-ne zna se.(ja mislim nikad).Znaci nova firma jos ne postoji.Ljudi koji su sada tamo rade na crno jer su njihova dokumenta takodje na zavodu,a osnivac nije do skoro hteo da definise njihov status sa objasnjenjem da nece nista da im fali ako „malo“rade za dzabe i da trebaju da budu srecni sto uopste rade.Tako je rekao veliki strucnjak Badza,koji je ,uzgred budi receno i aminovao sva ova nezakonita dokumenta i sranja.Pravnicu Srifa za malo nije izbio na sastanku u opstini kad je insistirala na tome da sve ovo nije po zakonu i da zbog kolega nece tako da radi.Do sada njihov tatus nije definisan i verovato nece jer Antic nije nista uradio po tom pitanju,i ako su radnici insistirali,a Raku to ne zanima,on je zaduzen za druge stvari a ne za program.

  3.Resenja koja su radnici dobili su ista kao i za sportski centar i Centar za kulturu,i ako su oni ustanove a Srif preduzece.Na insistiranje nase pravnice i Klikovca uradjena su resenja u skladu sa nasim statutom medjutim Badza i ostali nisu hteli ni da cuju za takvo resenje jer je u njemu definisana obaveza osnivaca prema radnicima vezano za zaostale zarade.Imam model tog ne usvojenog resenja.Inace,osnivac je preuzeona sebe sve obaveze sto se tice Srifa onog momenta kada smo konkurisali za frekvencu.

  Cela opstinska uprava,svi clanovi veca,pomocnici predsednika zaduzeni za javna preduzeca OVO ZNAJU!!!!!

  Ovo je uradjeno da se ne bi lopovi i njiovi pajtosi pozvali na odgovornost.Lakse je ugasiti firmu nego juriti direktore i zamenike pocev od Djuricica i uradjeno je da sada iz likvidacije udjemo u stecaj,iz stecaja se prodamo najvecem poveriocu-Beotonu.Posto je opstina na sebe preuzela kompletan dug (33 miliona),ona za to nece imati para i onda ce poverioc da nas uzme za dzabe.Tu mi njemu dodjemo.

  To je to.Sve znam i zao mi je sto cu nekoga da razocaram,ali se zaista ne smatram ovcom.

 • @Maxa: A zašto je to najvažnije? Meni je mnogo važnije ko je ŠRIF likvidirao i zašto. Naravno da Žare Sezam ima i lični interes jer se mačuje sa totalno nelojalnom konkurencijom koja može da radi i van zakona i da ne plaća frekvenciju samo zato što je Opština osnivač. Ali to je posebno pitanje.

  Sta sa radnicima SRIF-a?

  Koga pitaš, majke ti? Mene? Idi pitaj Rankića i društvo koje je ŠRIF likvidiralo i umesto njega osnovalo virtuelno preduzeće koje APR ne može da registruje jer nema zakonskih osnova.
  Kakav je to bezobrazluk da se sada prebacuje krivica na one koji traže da Javni tužilac reaguje zbog nepoštovanja zakona?

 • @mitar/neda: hvala ti na pojašnjenjima, kao i uvek prave informacije dolaze od tebe.
  Zanima me šta je bilo prilikom poste Rasima i onog sindikalca? Da li su se uopšte sastali sa zaposlenima? Zašto oni nisu reagovali kad je već sve urađeno nezakonito? Stekao se utisak da su mal`ne čestitali Rankiću na uspešno obavljenom poslu.

 • Zaboravio sam-spisak radnika koji idu na zavod je osvanuo onog dana kada su podeljena resenja,bez podpisa,bez pecata.Antic kaze da on to nije odredjivao,mada mislim da to nije tacno.

  Onima koji ostaju nije receno da ce i oni na zavod nego da im je to velika sansa da budu primljeni novu firmu i da trebaju SAD da daju sve od sebe.

  Sve sto je receno i uradjeno srifovcima je velika laz i prevara zbog odrzavanja socijalnog mira.

 • Dobar ti je utisak.Nista nije bilo.Boli njega za tamo neki Srif.Nije ulazio u detalje,naravno,a objasnjenje za sve je kriza i sta sad.Ne moze sa njima da se razgovara konkretno zato sto oni nisu upoznati sa situacijom.Ovo treba ispitati,a ne pricati o tome.Probali su da nas malo utese i to je to.Mislim da se nije sastao sa radnicima,nisam siguran.

 • Ko je njima rekao da je to nezakonito i zasto bi oni u to poverovali?Da bi se utvrdilo da je nezakonito potrebna je prvo dobra volja.Toga u Srbiji nema i nema zakona i tu je kraj.

  Pokusavajuci da pomognem Srifu doktorirao sam na stetnim ugovorima,kradjama,visku radnika,manjoj plati i svemu o cemu sam vas obavestavao.Zaista smo pokusali sve i nista nije pomoglo.Opstinari se prave udi i sada od Srifa traze dokumentaciju ponovo o nekakvim ugovorima,a znaju da to nije proslo nasu pravnu sluzbu.O svemu tome ih je obavestila Aurika cim je izvrsena primopredaja jer je tamo nadjeno sve i svasta.Racuni iz Medalje su preko 3oo ooo,oo,a za jedan dan je napravljen racun od 39 ooo,oo.Zna se ko je to podpisao i zna se ko njih poziva na odgovornost.Ne mogu ja to da radim.

  Jedino sto me tesi je sto ce svi zajedno da odu niz vodu povlaceci jedni druge,ali to tako i treba.Ja cu prvi dati sve od sebe da im malo ubrzam propast.

  Hvala Zorane.

 • Ne prebacuje se krivica, daleko od toga.Samo mislim da je Zarko Sezam trebao onda da istupi kao vlasnik televizije Sezam, a ne ispred svoje stranke, pri tom dajuci podrsku gasenju sva ti javna preduzeca, i osnivanju novih.Po meni izmedju njega i Rankica nema nikakvih razlika po tom pitanju.
  Nije mi jasno da li u tom zahtevu koji ste potpisali, trazite odgovornost za one koji su doveli ta predzeca u situaciji u kojoj su ili samo trazite da se ugasi tv Bor jer opstina nema prava da bude osnivac javnih glasila.

 • Zahtev počinje rečima:
  „Poštovana,
  Smatarmo da je Odlukom o ukidnju ŠRIF-a i kasnijom Odlukom o osnivanju televizije Bor naneta ogromna šteta i ugrožena egzistencija zaposenih…“. itd

  Traži se preispitivanje zakonitosti tih odluka, jer odgovornost može da bude samo politička u ovom slučaju a to nije pitanje za Javnog tužioca.
  Ako je Žarko istupao tako kako ti kažeš (stvarno nisam gledao tu konferenciju, a kad je nema na internetu, kao da je nije ni bilo jer teško može da se nađe i pogleda ponovo) to je zaista samo njegov problem, a ne moj i problem LDP-a.
  Mi smo potpisali ono što smatramo ispravnim bez obzira što je inicijator Nova Srbija kao što bismo potpisali bilo čiju inicijativu koju tako procenimo.

 • Maxo, nije lepo kad covek govori neistinu. Na doticnoj konferenciji sam sasvim jasno istakao nezkonitost gore navedenih odluka, snimak postoji i mozes i da se uveris (i jos nekoliko puta u slcinim prilikama). Ali nebitno, do sada sam popio 2 prijave u RRA od SRIFA – bezrazlozno po zahtevu Bobana Jovanovica ili koga vec, ali sada necu dozvoliti da moja TV koja je u podredjenom polozaju u odnosu na TV Bor, u svakom pogledu, radi u neravnopravnim uslovima. I samo gledujaci koliko placamo frekvenciju RRA , NIJE POSTENO !
  SRIF mi nije smetao, kao TV , cak smo i super saradjivali u informativi kad god je moglo, a o kolegama zaista imam najbolje misljenje. Ali ovo nije fer ni prema nama , a ni prema njima jer su obmanuti

  A sto se tice NOVE SRBIJE mislim da smo jedna od malobrojnih lok. stranaka koja je sacuvala ljude,obraz i koja nikad nije prodala ni Bor, a ni srpstvo zarad interesa.
  Kao i svi Vi i Ja imam pravo na svoj politicki stav, i viziju, za mene je to vec 10 god. NOVA SRBIJA. Mozda nas mnogi ne vole ,ali mi smo u Boru zaista jedna stabilna ekipa koja ima ciste ruke i obraz , a verovali ilii ne i namere.

  Toliko od mene a Zokiju i njegovoj ekipi pozdrav, iako smo politicki raznorodni mislim da imamo slicne lokalne ciljeve, i svo moje uvazavanje.

 • Konferenciju za stampu sam gledao na tvojoj televiziji Zare, i dobro znam sta sam cuo i video.Ne mislim da je odluka o gasenju i osnivanju novih preduzeca doneta u skladu sa zakonom , i tu nema nikavog spora.Samo milsim da si mogao da odrzis konferenciju za stampu kao Zarko-vlasnik tv Sezama a ne kao Zarko-NOVA SRBIJA.

 • Ako sam dobro razumela radnici koji su ostali u televiziji Bor ne primaju zaradu i rade u nepostojećoj firmi i znaju da lokalna samouprava nema pravo da formira tu firmu . Ko je odgovoran za korišćenje tuđe frekfencije. Ko je odgovoran ako se u toj nepostojećoj firmi izgovori da je neko lopov.

 • Maxo, moralno gledano problem koji ja imam kao privatna firma koja je pogodjena ovim odlukama ne treba da provlacim kroz javnost (iz tih razloga nije objavljeno moje pitanje) i zamaram ljude jer svi imaju neke probleme, ali kao stranka moramo da reagujemo jer je dovoden u opasnost budzet, a i radnici u zabludu.
  Zbog specificnosti situacije vrlo mi je tesko da reagujem a da se ne shvati poogresno, ali i moja firma i radnici su ugrozeni, nelojalnom konkurencijom.
  Sigurno cemo kao firma preduzeti sve da se zastitimo. Toliko, na ovu temu vise necu.

 • Zare Sezam:

  Sigurno cemo kao firma preduzeti sve da se zastitimo. Toliko, na ovu temu vise necu.

  Da li zaštita znači i štititi goste koje dovedete u emisiju? Kao onda kad je Peđa dozvolio „Simi istini“ da obmane javnost i kaže da nije bio direktor Sportskog centra u vreme održavanja i plaćanja koncerta Marije Šerifović?

  Znam da svi morate da gledate svoj interes, ali gledajte malo i interes Borana koji vas prate i veruju vam!

 • И у Књажевцу је. МРАК, МРАК, ПАО МИ НА ОЧИ…

  РТВ „Књажевац“, тачније ЈИП „Књажевац“ је брзоплето приватизован 27.12.2007.г. од стране Горана Весића, преваранта који је недавно ухапшен због проневере пара у ФК „Раднички“ Ниш. У питању је класична злоупотреба места председника УО овог фудбалског клуба.
  На исти начин је ојадио и затворио многе фирме у Србији, а жена му је хапшена као члан стечајне мафије!!! Укуцајте у претражиавачу његово име и иницијале ВГ-4 и све ће вам бити јасно.
  Радио сам некад у тој фирми и срце ме боли…понекад се питам да ли живимо у правој или ипак виртуелној држави…осећам се као заморче…а ви, драги моји!?

 • После гашења РТВ „ВГ-4“ Књажевац, куће у којој сам радио до марта ове године, као и многих медија по Тимочкој Крајини и Србији, чини ми се да је све ово диригована акција државе, не би ли се медијско небо свело на најмањи број емитера, те не би ли се тако угушила слобода говора и шароликост информација, пре свега критичких. Поучени снагом малих медија из периода деведесетих, данашњи властодршци желе да предупреде њихове активности, као прво приватизацијом, а сада и Ом(л)ађијаним Законом о јавном информисању…
  ДОКЛЕ, БРЕ, ВИШЕ?!

Napiši komentar

/* ]]> */