Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Pismo

Jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice Skupštine opštine Bor je i građanska inicijativa za raspisivanje prevremenih lokalnih izbora koju je u ime 4700 potpisnika podneo Opštinski odbor Librelano demokratske partije iz Bora.

Odbornicima s ljubavlju, građani Bora

Odbornicima s ljubavlju, građani Bora

S obzirom da se predsednik Skupštine nije setio da je osnovni red da pozove podnosioce inicijative da istu obrazlože, Opštinski odbor je pripremio jedno pismo koje će ujutro dobiti svi odbornici, kao i predsednik i potpredsednik Opštine.
Nemamo, naravno, iluzije da će ovo pismo da utiče na odluku odbornika. Ali ipak, pokušaćemo još jednom da utičemo na njihovu savest, ako je od nje nešto ostalo.
Možda makar neko od odbornika pročita ovo za govornicom.
Evo i pisma:

Dame i gospodo odbornici,

Pred vama je inicijativa za raspisivanje preveremenih lokalnih izbora koju je potpisalo 4700 vaših sugrađana sa biračkim pravom.
Podnosilac inicijative je Opštinski odbor Liberalno demokratske partije u Boru, ali mi kao Odbor nismo sami čak ni inicijatori. Naši aktivistii su zajedno sa velikim brojem građana koji nisu naši članovi, koji su ili članovi drugih stranaka ili nisu članovi niti jedne stranke, sakupljali ove potpise tokom dva i po meseca.
Obaveza svakog odbornika je da, u meri u kojoj je to moguće, zastupa stavove građana koji su ih birali; da te građane predstavlja i u njihovo ime vodi opštinu u kojoj svi zajedno živimo.
Zato smo vas birali.
Stanovnici opštine Bor već duže vreme smatraju da to ne radite dobro.
Toga ste potpuno svesni i vi, kao i potpisnici inicijative.
U jednoj emisiji televizije Sezam, pre mesec dana emitovanoj, potpredsednik Opštine, gospodin Predarag Balašević je izjavio da su odbornici spremni za izbore ako građani smatraju da je za izbore vreme.
E pa, građani zaista misle da je vreme, odnosno da je vreme isteklo još 11. marta kada je inicijativa predata.
Mi smo svesni da Zakon o lokalnoj samoupravi pruža mogućnost da inicijativu odbijete jer nije u vašoj nadležnosti.
Ali smo, takođe, svesni i da ne postoji zakon koji će vas sprečiti da uradite ono što od vas zahtevaju birači.
Ne želimo ovom prilikom da vam navodimo razloge koji su građane motivisali da potpišu ovu inicijativu jer ih vi znate možda i bolje od njih. Na svakoj sednici ih bezbroj puta ponavljate optužujući jedni druge, a ponekad i prihvatajući deo odgovornosti.
Razlika je samo u tome što građani više ne veruju da ste vi, odbornici koji su za to birani, u stanju da rešite probleme koji se svakim danom umnožavaju, a postojeći komplikuju.
Deset posto građana sa biračkim pravom koji su se izjasnili da žele izbore je veliki broj nezadovoljnih građana. A nezadovoljni su vama i vašim dosadašnjim radom. Da se radi o pitanju koje je direktno u nadležnosti Skupštine Opštine, vi ne biste čak imali ni pravo na raspravu, već biste bili u obavezi da, po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Bor odmah raspišete referendum.
Molimo vas i od vas zahtevamo, kako god vam više prija, da poslušate glas svoje savesti i građane Bora i povučete se sa funkcija na kojima se nalazite za koje realno, dato poverenje niste opravdali.
Možete da raspišete referendum, nijedan zakon ne može da vam zabrani da proverite raspoloženje građana. Ali i ne morate. Još je bolje da se povučete i ne čekate rezultate referenduma jer bi oni bili za vas poražavajući.
Vašim ostavkama direktno bi se prinudilo Ministarstvo za lokalnu samoupravu da uvede privremene mere i nakon toga raspiše prevremene lokalne izbore.
Građane ne zanima da li su stranke spremne za nove izbore, građani samo vide da ovaj grad nepovratno propada i kao rešenje vide nove izbore i nove ljude.
Zato, učinite konačno nešto dobro za svoj grad: sprovedite volju onih koji su vas birali i donesite odluku o raspisivanju referenduma, ili naprosto – podnesite ostavke!

Bor, 23. X 2009. Opštinski odbor Liberalno demokratske partije u Boru

O autoru

Zoran Stanković

24 komentara

 • Jutros dobih informaciju iz prve ruke. Ova inicijativa je trebalo da bude razmatrana još u martu, Balašević je stavio na dnevni red, ali je Srđan lično izbacio. I rekao mu: vraćaj im to nazad.
  Balašević nije hteo da vrati bez odluke Skupštine i tako se to vuklo… i vuklo…

 • `Bem ti sunce, samo za našu tačku glasali svi odbornici da bude uvrštena u dnevni red.
  Kad bi tako bili jedinstveni i za usvajanje inicijative… 🙂
  Ali pre bih rekao da će biti jedinstveni i glasati protiv.

 • Šta čovek da kaže… oni koji su inicijativu potpisali (radikali) glasali su protiv a oni koji je nisu potpisali (odbornici DS-a i SPS-a) su glasali za.
  Naravno, opet su sve izvrnuli, ali tu se ništa ne može.
  Sve vreme su diskutovali kao da neko od njih traži da raspišu izbore.
  Ideja je bila da se proveri da li su građani za raspisivanje izbora, a zna se ko ih posle raspisuje.
  Toliko su licimerni da to, pored bahatosti, postaje polako glavna karakteristika odbornika u našoj Skupštini.
  Važno da su Simu Istinu postavili da upravlja Toplanom sad kad je nabavljen ugalj i rešeni tehnički problemi.
  Žao mi je samo što Dragan nije sâm podneo ostavku nego je dozvolio da ga smenjuju gori od njega i postavljaju čoveka koji mu nije ni do kolena. Valjda je sada jasno i kakva je šansa propuštena da se otvore arhive Toplane dok je on bio direktor.
  Gde je ovome kraj, jebem li ga.
  Ali se ipak uzdam u onaj prvi četvrtak u decembru.

 • Ma ne treba nam više Referendum kad su se zeznuli i u JKP Vodovod instalirali menadžment sa stručnjakom za čišćenje političke kanalizacije od političkih buba švaba, miševa i pacova. Ali šta da rade, nije lak i bezbedan život pronalazača. Videli smo na primeru smenjivanja pronalazača bakterija u Toplani. Smeniše ga sada kad je njegov pronalazak pojeo ceo kredit ovih prethodnih. Tako će i njih njihov pronalazak da upropasti. Vrlo uskoro.

 • Javna preduzeća u blokadi, jedva dobismo ugalj, pitanje je da li ćemo imati vodu ali zabave mora da ima. Čujem da se uveliko vesele u restoranu u novoj tržnici. I od takvih ljudi treba da očekujemo da znaju šta je moral. Kakvi bre spiskovi. Šta je to 4700 potpisa za njih.

 • Sima Istina je danas izjavio da: „ne bi on u Toplanu, ali su ga iz ministarstava zamolili da malo sredi stvari“!!!
  Majko mila…
  Bože, ako te ima, pusti bolje na nas požar ili poplavu, ovakvu kaznu ni mi nismo zaslužili.

 • Što bi rek’o Bora Čorba „obavezno povuci vodu“, to može da stoji iza većine izjava naših čelnika.
  Nešto ne baratam sa brojkama, ali tih 4700 potpisa, to je oko 10% biračkog tela, pa ako se uzme u obzir da na glasenje izlazi oko 50%-60%, a nijedna partija ne dobije ni trećinu od tih izašlih, onda je ovo približno broju glasova koji je dobila neka od većih stranaka u Skupštini opštine, DS ili SRS recimo, ladno mogu potpisani da osnuju stranku (grupu građana) i da preuzmu vlast u Skupštini. Ipak bi morali s Mirkovićem, pih, baš šteta. Inače, imam primedbu na postupak oko skupljanja potpisa i to u sledećem: ako već nije postojao način da se tekuća vlast primora na raspisivanje refernduma ili još bolje izbora sakupljanjem potpisa, onda je cela akcija više neki vid ankete nego nečeg što stvarno može da ima uticaj na vlast. Kao što se vidi vlast je ljigava i te ankete dođu kao nešto za popunu dnevnog reda uz glavne tačke oko smene direktora. Ima li mogućnosti da se potpisima građana ili na neki drugi nenasilni način izvrši pritisak na vlast, takav da oni ne budu umogućnosti da to ignorišu?

 • Postoji…

  Moze zahtev za proglasenje 1. Novembra kao zvanicnog datuma za borbu protiv politickog kriminala (bilo kojeg ili cijeg) na nivou Srbije. Ima se materijala koliko nam dusa zeli…

  Evo moze da krene od naseg grada i gradjana i E-stava. Znaci 4700 neispostovanih dusa, cija se zelja zakonski mora ispostovati+sindikalci koji nisu prodati djavlu, zene, deca, studenti, penzioneri i svi otpusteni radnici.

  Skupice se nesto glasova, a bice motiva i za druge gradove…

  PS Zajebite govnjive motke, previse se kurcite sa „silom“, a i nikome nije donelo dobra.

 • Ovo je tekst predloga sa mog bloga

  BORSKI GRAĐANSKI PARLAMENT

  Tema: Predlog za formiranje i registraciju BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA

  Razlozi za pokretanje teme: Odbijanje Skupštine Opštine Bor (17. tačka dnevnog reda na sednici održanoj 23.10.2009.) inicijative 4700 građana Bora za raspisivanje Referenduma za vanredne opštinske izbore.

  Povodom odbijanja Skupštine Opštine Bor (17. tačka dnevnog reda na sednici održanoj 23.10.2009.) inicijative 4700 građana Bora za raspisivanje Referenduma za vanredne opštinske izbore, u svojstvu potpisnika navedene inicijative, svim zainteresovanim punoletnim građanima borske opštine

  PREDLAŽEM

  1. Formiranje Inicijativnog odbora radi registracije BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA.
  2. BORSKI GRAĐANSKI PARLAMENT bi bilo udruženje punoletnih građana borske opštine koje se zalaže za bolji kvalitet i bolje uslove življenja. Radi toga ovo udruženje građana bi na sledećim lokalnim i republičkim izborima kandidovalo svoje predstavnike za odbornike u SO Bor (za pun sastav Skupštine prema važećim zakonskim propisima) i za poslanike u Skupštini Srbije (pun broj predstavnika prema važećim zakonskim propisima).
  3. Kandidate za odbornike i poslanike predložiće članovi Skupštine BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA.
  4. Član Skupštine BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA može postati svaki punoletni građanin sa mestom boravka na teritoriji borske opštine.
  5. Kandidat BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA može postati svaki punoletni član Skupštine BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA koji ispunjava sledeće uslove:

  – da prihvata kandidaturu, koja podrazumeva isticanje njegove biografije na uvid javnosti,

  – da nije krivično osuđivan,

  – da se protiv njega ne vodi krivična istraga,

  – da je psihički zdrav,

  – da ima završenu najmanje srednju stručnu spremu,

  – da u poslednjih 10 godina nije bio član Opštinskog odbora neke stranke,

  – da nikada nije bio odbornik ili poslanik.

  6. Za registraciju BORSKOG GRAĐANSKOG PARLAMENTA potreban je potpis najmanje 10 punoletnih građana sa mestom boravka na teritoriji borske opštine (poželjno je što veći broj).

  7. Za članove Inicijativnog odbora predlažu se: (imena treba da predlože zainteresovani građani uz prethodno pribavljenu saglasnost predloženog kandidata).

 • @Kirbi

  Pa iskreno ne znam gde su sve sakupljani potpisi i da li su se potpisivali samo građani koji žive u Boru ili i okolnim selima i da li je potpisan i neko ko je u biračkom spisku van opštine Bor, a za biračko telo podrazumevam punoletne u opštini Bor, znači grad i okolna sela.

 • Anketa sa sajta Borskog problema:

  Da su sutra lokalni izbori u Boru, za koju političku opciju biste glasali?
  LDP
  27 33.3%
  DS
  10 12.3%
  Ne bih glasao
  9 11.1%
  SRS
  8 9.9%
  Neko drugi
  8 9.9%
  SNS
  6 7.4%
  SPO
  5 6.2%
  VDSS
  2 2.5%
  DSS
  2 2.5%
  Pokret „Živim za Krajinu“
  2 2.5%
  G17+
  1 1.2%
  SPS
  1 1.2%

  Broj glasača : 81
  Prvo glasanje : četvrtak, 22 oktobar 2009 15:55
  Poslednje glasanje : subota, 31 oktobar 2009 15:40

  Sad se ja pitam: da l’ to Borski problem čitaju samo LDP-ovci, ili Zoran Stanković glasa svakog dana, za vreme, pre i posle jela – ili je nešto drugo u pitanju? 😉 🙂

 • @Fudo:

  „Interesantna inicijativa. Ne razumem samo ono oko 10 potpisa, jel toliko potrebno da bi se registrovalo udruženje?“

  Da, toliko treba potpisa za registraciju po starom zakonu za neprofitna građanska udruženja a po novom samo tri, ali iz iskustva znam da je sigurnije da ima više zainteresovanih, jer skoro uvek nađu da nekome neki podatak nije u redu.

 • Znači LDP na sledećim izborima pobeđuje !! Pozdravljam jer jedino oni nisu bili u skupštini grada nam Bora, pa da vidimo kako će oni raditi. Da bi bili bolji od predhodnih ne treba biti mnogo pametan i sposoban.Šala. Neznam sve ljude iz LDP-a , ali čitajući textove Zorana Stankovića jedno verujem. ato je da neće biti lopovčine, što je veoma bitno za buduću vlast. Ovi nas rasturiše bre!!! Pod OVI smatram skoro sve garniture u zadnjih dvadeset godina!!!

 • Pa eto, date su dve ideje kako i ko bi mogao građanima da pomogne, ali u tome treba i građani da se više anganžuju i opredele, bilo učlanjivanjem u stranku LDP, bilo kao inicijatori za registraciju neprofitnog građanskog udruženja BORSKI GRAĐANSKI PARLAMENT (za sada se prijavio samo građanin pod pseudonimom Fudo – prijava za registraciju podrazumeva puno ime i prezime kandidata lično ili kandidata koga predlažete uz pismenu saglasnost predloženog kandidata – više o uslovima videti u kategoriji BORSKI GRAĐANSKI PARLAMENT na blogu: http://www.bokisingl.wordpress.com).

 • a to je da neće biti lopovčine

  Lopovčine će biti, da se ne zavaravamo, to je u ljudskoj prirodi, važno je samo da li će imati ko da kontroliše i suzbija lopovčinu. To što ja Zokija cenim i smatram da on lično ne bi bio kao prethodnici u opštinskoj vlasti, ne znači da on neće imati saradnike koji će pre ili kasnije poželeti da se „omrse“. Bitno je samo to da li će biti dobra organizacija kontrole i sankcionisanja eventualnih pokušaja lopovluka.

  Evo jednog interesantnog primera. Radio sam u jednoj društvenoj firmi u kojoj je, kao i u mnogim drugima, direktor stalno bio na tapeti da je oštetio firmu, za šleper robe, za magacin, za sto hiljada pa do par miliona dolara. Naravno, kao u velikom broju slučajeva to niti je pokrenuto da se dokaže, niti je dokazano. U razgovoru sa jednim radnikom, koji je komentarisao na temu lopovluka direktorovog, pitao sam ga da li je on ikada uzeo neki papir, olovku, da li kopirao dokumentaciju za privatne potrebe, da li HTZ opremu koristi za rad na njivi. On reče: „pa nije bre to isto, ovaj direktor je maznuo milione“. Ustvari je isto, samo što direktor ima takvu poziciju i ovlašćenja da se njegov lopovluk provlači sa milionskim ciframa, a lopovluk običnih radnika je par lista hartije ili nekoliko šrafova. Tolka su im ovlašćenja. Nagon da se uzme nešto što po pravilu ne pripada čoveku je uvek prisutan. Ako nema pravnih sankcija ili ako se propis ne sprovodi i čovek vidi da neće trpeti sankcije onda se lakše odluči da posegne za lopovlukom. Koliko mi je poznato, propisi nam i nisu toliko loši, glavni je problem što nema ko da ih sprovodi, odnosno ima ko da sprečava sprovođenje. Pa zar nije trebao opštinski javni tužilac ili ko je već nadležan da pokrene istragu o zloupotrebama u slučaju Mirkovića samo na osnovu pisanja na nekom blogu, kao što je ovaj, a siguran sam da ima dovoljno podataka da mu nije ni potreban pristup Internetu, ali niti on, niti njegovi nadređeni ne preduzimaju ništa, a sigurno da imaju zakonski osnov za to.

 • @Fudo:

  „Pa zar nije trebao opštinski javni tužilac ili ko je već nadležan da pokrene istragu o zloupotrebama u slučaju Mirkovića samo na osnovu pisanja na nekom blogu, kao što je ovaj, a siguran sam da ima dovoljno podataka da mu nije ni potreban pristup Internetu, ali niti on, niti njegovi nadređeni ne preduzimaju ništa, a sigurno da imaju zakonski osnov za to.“

  Da, tako bi trebalo kad ne bi funkcionisala sprega politike, kriminala i pravosuđa. Sve što važi za zaposlene i direktore važi i za zaposlene u pravosuđu i što je viši rang prekršioca zakona veća je i opasnost po tužioca (i on/ona je samo čovek), jer ako bi tužilac udario na nekoga od direktora ili političara sa jakom političkom podrškom i do kraja sprovodio zakon, rizikovao bi da bude otpušten i više nikad ne dobije bilo kakav posao a kamo li da bude tužilac.

  Kako to funkcioniše u našoj pravosudnoj praksi opisao sam na svom blogu uz navođenje konkretnih činjenica i uz davanje na uvid konkretnih dokaznih isprava (vidi OĆE KAKI-NEĆE KAKI-treći deo na blogu http://www.bokisingl.wordpress.com)

Napiši komentar

/* ]]> */