Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Početak kraja ili kraj početka?

Znalo se to još pre četiri meseca, kad se formirala nova koalicija: Neće ni ovi dugo, samo manevrišu da bi zauzeli bolju startnu poziciju za izbore.
I evo, već nekoliko dana naveliko se govori da PŽK izlazi iz koalicije i time definitivno Rankić ostaje bez većine u Skupštini. A druga strana bi možda i mogla da sakupi 18 komada odbornika ako bi onaj usamljeni DSS-ovac pristao na to.
Ja lično sumnjam u tu mogućnost i ovog puta sam zaista ubeđen da će biti i privremenih mera i izbora.
Kad se već dešavaju izbori u Negotinu, logično je da se o istom trošku to uradi i u Boru jer, ruku na srce, ovakvo stanje nema šanse da se održi još dugo. A pretpostavljam da se ni ovima koji su sada na kakvoj – takvoj vlasti ne mili da tu budu kad krenu nemiri (koji su neminovni s obzirom na stanje u opštinskom budžetu).
Naravno, nemiri su neizbežni i posle izbora, ali će ih izbori pre svega, odložiti, a zatim i ko god došao na vlast moći će da se vadi u fazonu: „Čekajte bre, tek smo došli, evo sa`će da vidimo šta se može, nešto ćemo da sredimo. Daće Rusi, daće Tadić, daće Evropa (već u zavisnosti ko pobedi)“.
PŽK je zauzeo pozicije u medijima. Još samo da preuzmu u potpunosti TV Bor ili da ova prestane sa radom, prosto se ne vidi kako će im ostali parirati. A tu je i TV Pink, naravno.
DS-u ostaje B-92 i „Večernje novosti“ što nije tako malo, ali realno, nije ni mnogo.
Usput, ako se ostvari saradnja PŽK i Tominih Naprednjaka, biće zaista jebeno. A i DSS još uvek nije mrtav, nije nemoguće da se priključi ovoj ekipi.
Rankić i radikali ostaju na cedilu, osim ako onako čoporativno ne pređu u naprednjake, ali pitanje je koliko je to uopšte moguće. Rankić se onomad opredelio kako se opredelio i teško da će Toma i Vučić tako lako to da mu zaborave.
DS se izblamirao kao nikada u svojoj istoriji i sa sadašnjom ekipom postaju autsajderi, naročito u situaciji kada nema republičkih izbora pa ne mogu da se šlepuju na Tadićevoj kampanji kao prethodni put.
Oni su toga svesni i pretpostavljam da će da učine sve da do izbora ne dođe još neko vreme, ali ne verujem da išta mogu ovog puta da urade. Jedina im je šansa da promene ekipu, preuzmu privremeno veće i sačuvaju TV Bor bar dok ne prođu izbori. Možda je to i razlog što su odbili da potpišu inicijativu za preispitivanje zakonitosti odluka o ukidanju ŠRIF-a i osnivanju nove televizije.
U tom slučaju, dakle da DS napravi taj rez, i da na jednu stranu stanu i DS i LDP (možda ne u koaliciji, ali svakako da naprave zajednički front), možda i može da se parira onima sa početka teksta.
VDSS ima svoje biračko telo koje je toliko koliko jeste, ne verujem da tu može nešto da se promeni u skoroj budućnosti, ali računam da su oni ipak bliži strani na kojoj je DS bez obzira na sve dosadašnje sukobe.
Ostaje još pitanje šta će i gde će SPS. Pretpostavljam da će vrhovi SPS-a i DS-a insistirati na zajedničkom nastupu, ali onda će morati da se odreknu LDP-a.
Komplikovano pa nema `de više.
U svakom slučaju, ovo je prilika da se neki učvrste na vlasti do mere da ih još dugo niko neće moći da pomeri ali je i prilika da se stvari iz korena promene. Na bolje.
Šta vi mislite?

O autoru

Zoran Stanković

23 komentara

 • ….Mislim – ne’mislim (sto bi rekli Beogradjani).

  Znam samo jedno; ko god da se prikljuci ovoj propasti od opstinske vlasti, imace veoma tezak vazelinski zadatak. Koalicija je to nepobitno dokazala do sada, a sada se trenutno bore sa zakonom gravitacije. Nece dugo, ne brini…

  Regionalna stranka farmera ima vise otetih para, a i uzima (privatizuje) preduzeca koja joj odgovaraju za „poslovanje“. Boli ih ko trenutno vrslja po Boru.

  Strpljivi su kako i dolikuje majstorima. Izasli su na vreme i polako idu ka sigurnoj buducnosti. Imaju i pouzdane signale sa vrha, samo cekaju na ovaj cirkus da se zavrsi, pa da Svinjsije i Knez pocnu intenzivno da uclanjuju razocarane clanove „biblioteke“.

 • Odakle ti samo ideja da može doći do saradnje izmedju Naprednjaka i PŽK. Da li iz razloga sve većeg rejtinga Srpske napredne stranke u Boru,a sve nižeg rejtinga PŽK, pa hajde da probam da spojim ono što je nespojivo, i time ovim prvim bar malo oborim rejting.
  Što se tiče toga da DS i LDP saradjuju, ne verujem da će DS prihvatiti tako nešto, jer vi sami teško da će te preći cenzus, a i oni će se naći možda koji procenat iznad cenzusa ako pod hitno ne promene ljude u vrhu DS u Boru.

 • A zašto bi bilo čudno da PŽK i SNS sarađuju? Sve ovo vreme SNS je strogo vodio računa da se sa njihove strane ne čuje ni jedna primedba na račun Saše Mirkovića i njegovih. Ni jedna jedina reč, neka ostane zapamćeno. Ako im slučajno padne na pamet da kritikuju u kampanji dosadašnju vlast.
  Osim toga, poznata je veza Saše Mirkovića sa Vučićem. A i para vrti gde burgija neće.
  SNS je nekako najfunjarskija opcija koja postoji u Boru.
  Potpuno je neverovatno kako se sve ovo vreme nisu oglašavali, a kad krene kampanja biće im puna usta kritike svega i svačega.

 • Ako se pogleda logički, SRS bi trebao da dobije manje mandata, kao i DS i PŽK, međutim narod je čudo, setite se samo Slobe, stalno padanje standarda, a rejting raste (na stranu priča o pokradenim glasovima). Naravno i to ima granica. Smatram da se neće mnogo šta promeniti u odnosu snaga. DS, SRS i SNS bi trebali da budu podjednako „brojniji“ od „malobrojnijih“ SPS, VDSS, LDP, PŽK, GG. Nije nemoguće da se čak SPS priključi prvoj grupi. Najgora varijanta bi bila, da niko ne bude u mogućnosti da formira koaliciju bez PŽK, jer su oni u obe prethodne vlasti najflangrantije opustošili budžet. Kombinacija SNS i PŽK sa još nekim bila bi gadna, jer treba poći od toga kako je SNS nastao (razbijanjem najjače opozicione stranke u Srbiji, nisam radikal niti simpatizer da napomenem, a da pritom nisu oformili stranku približno iste snage ili jaču). DS i LDP bi makar programski trebali da se slože oko koalicije, ali mislim da LDP nije dovoljno prisutan na političkoj sceni i da nije privukao dovoljan broj birača da bi mogao da vrši veći uticaj na formiranje vlasti. VDSS bi makar po nacionalnoj osnovi mogao da povuče veći broj birača. PŽK će verovatno računati na sve brojniju populaciju koju je pozapošljavao po Boru, mada tu ima dosta Zaječaraca koji valjda neće moći da glasaju kod nas. Kombinaciju DS, SPS, LDP ne bi trebalo otpisivati makar samo iz razloga da se PŽK makne iz vlasti. U skidanju Slobe su se udružile i stranke sa dijametralno suprotnim stavovima i posle se razišle, ali važno da je otiš’o Sloba.

 • SNS ce uskoro krenuti da se oglasava, a do sada nije zato sto se radilo na formiranju stranke.SNS u Boru je jos u fazi formiranja, i treba prvo da se izaberu organi stranke od strane clanova, da bi moglo da se krene sa konferencijama za stampu.
  Dejane za vreme sednice skupstine opstine, kada je doneta odluka o gasenju tri javna preduzeca, ni jedan odbornik „opozicije“ nije pomenuo Sasu Mirkovica.Da je SNS drzao konferencije za stampu, i da je na tim konferencijama pruzio podrsku opstinskoj vecini onda bi tvoja kritika bila na mestu.A neki jesu to uradili, pa posle toga podnose prijave javnom tuziocu.Sa kim je S.Mirkovic u dobrim odnosima, ja to stvarno ne znam, a voleo bih da das argumente za to sto si napisao.
  Zoki politika je cudo, jer nista nije nemoguce (znas to bolje od mene,imas vise iskustva i zivotnog i politickog), ali koliko ja znam raspolozenje u SNS u Boru je takvo da je saradnja sa PZK nemoguca.Zasto bi SNS isao u koaliciju sa nekim ko je unistio svako preduzece u Boru gde su imali svoje upravne odbore i direktore?Pa nece niko u SNS da izvrsi politicko samoubistvo.

 • Ovo je objavljeno kod mene na Inicijativi, ali ne znam da li je tačno?
  Ako neko neka potvrdi, ili demantuje.

  Zaječar oblepljen plakatama sa farme. Plakati, uvredljive sadržine po farmera oblepili pripadnici SNSa, na šta je farmer odlepio. SNS iz Bora nije se nikako uključivao u ništa.

 • Fudo:

  LDP nije dovoljno prisutan na političkoj sceni

  Ne znam u kom smislu nije prisutan. Nismo u Skupštini pa svakako ne možemo da budemo prisutni kao oni koji tamo jesu, ali mislim da se u gradu sasvim dovoljno znaju naši stavovi.
  U svakom slučaju smo sve ovo vreme bili prisutniji od svih koji nemaju odbornike u Skupštini.
  Ono što se ne zna je sa kojim ljudima raspolažemo, a to će se saznati kad dođe vreme. 🙂
  Maxa:

  koliko ja znam raspolozenje u SNS u Boru je takvo da je saradnja sa PZK nemoguca.Zasto bi SNS isao u koaliciju sa nekim ko je unistio svako preduzece u Boru gde su imali svoje upravne odbore i direktore?Pa nece niko u SNS da izvrsi politicko samoubistvo.

  Daj bože da je tako. Ja znam tvoje raspoloženje, ali ne znam raspoloženje ostalih u SNS-u. Osim toga, ovo što je Dejan rekao ima smisla. Nije nemoguće da budete pritisnuti iz vrha stranke. U SNS-u (ako su moje informacije tačne) ima mnogo poznatih preletača iz drugih stranaka (čak i iz LDP-a) i ako neki od njih imaju bilo kakav uticaj u stranci, sve je moguće. To su ljudi koji nisu gadljivi ni na koga ako procene da će imati koristi.

 • @Zoran Stanković

  Iskreno ne pratim politička dešavanja i rasprave u nekoj ozbiljnijoj meri. Uglavnom sam uspeo da čujem neke od stavova onih koji su u skupštini, a od ostalih poznati su mi samo neki tvoji stavovi koje pretpostavljam podržava LDP u Boru, a ovi ostali recimo SPO, NS, G17+, … baš ništa što ti reče. Verovatno nije ni moguće da budete prisutniji u medijima, ali to je problem koji verovatno morate rešavati na drugi način. Imao sam prilike da me jedna prijateljica kontaktira povodom izbora za članove saveta MZ, obrazložila mi za šta planira da se zalaže, ko su kolege sa kojima će raditi i ne mogu da kažem da me je pridobila, ali je bila jedina koja je ponudila kakvu takvu informaciju. Pretpostavljam da ćeš u eventualnoj kapmanji stavove i namere LDP-a iznositi putem Interneta, ali je auditorijum manji od nastupa „na terenu“ (pošto su ostali mediji izgleda zatvoreni za prezentaciju programa). Inače jedva čekam neke izbore, evo još malo prođe godina, a izborne komisije besposlene. Ako način sprovođenja izbora nije promenjen (mislim ono žigosanje „nevidljivim sprejem“ kao da smo bufala sa Divljeg zapada) onda ću i ovaj put izborni postupak propratiti kao posmatrač tako da se izvinjavam svima koji računaju na moj glas, jer sam, zbog tog sramnog čina, koji je država uvela iz razloga nesposobnosti da upravlja biračkim spiskovima, onemogućen da ostvarim svoje pravo kao birač.

 • Očigledno te je zaobišlo onih dvadesetak hiljada letaka. 🙂
  Naravno da ne mislimo da kampanju vodimo samo preko interneta. Ali treba znati da je Bor grad sa najviše korisnika interneta po glavi stanovnika u Srbiji i da će ovog puta internet imati veću ulogu nego ikada do sada.
  P.S. Ja bih rekao da ti ustvari ne vidiš razlog da glasaš (što je sasvim regularno – imaš pravo na to). Da vidiš razlog ne bi ti smetao sprej. Ti razmišljaš u fazonu da činiš uslugu državi kad glasaš pa onda kao, „ja vam glasam, a vi me još i prskate“.

 • Ja bih rekao da ti ustvari ne vidiš razlog da glasaš

  Tu ustvari nisi u pravu. Tačno je da na našoj političkoj sceni nema nijedne stranke koja bi me svojim radom privukla da glasam za njih, ja sam pristalica većinskog izbornog sistema, gde se glasa za pojedinca, a ne za stranku, međutim uskraćeno mi je pravo da budem u velikoj većini koja se nije opredelila. Imamo varijantu da od izašlih na izbore se bira većina, a na izbore jedva izađe 50% birača, pa ta izabrana većina predstavlja 25% biračkog tela. Ja naprtiv želim da izađem i da moj birački listić bude nevažeći i to treba da urade svi koji nemaju političku opciju za koju bi glasali pa bi rezultat izbora bio mnogo jasniji kako građanima tako i partijama koje nude rešenja kakva nude. Kako bi onda neko dobio većinu kada od 100% birača ima 50% nevažećih. U Grčkoj naprimer je obaveza građana da izađu na izbore pa je odziv uvek preko 90% (bar je tako bilo ranije), a uzgred demokratija vodi poreklo od njih, ako ništa drugo bar reč. Međutim ovo je isključivo principijelan stav protiv žigosanja. Kada se pomene takvo obeležavanje građana odmah mi padaju na pamet jevreji koji su nosili žute trake pa su svi videli da su oni baš ti. Ovo je kao civilizovano, moram da koristim dopunske naprave da bih video ko je žigosan. Jeste da je to samo jedan dan, možda ni toliko, ali neću da me žigošu. Za utvrđivanje identiteta imam ličnu kartu i to je dovoljno. To što je država nesposobna da ima jedinstveni birački spisak pa da spreči bezveznjake koji žele da glasaju na više biračkih mesta nije nikakvo opravdanje da se uvede tako sraman čin kao što je žigosanje birača koji su glasali. Kažu da je to princip u EU, pa moramo i mi. Ako jeste, jebo ti onda takvu EU.

 • OK, da se ispravim: nije ti baš stalo da izađeš na izbore.
  Za sve na ovom svetu može da se nađe poređenje ili metafora koji će da posluže kao izgovor da ne uradiš nešto.
  I čekanje u redu ispred šaltera u pošti je ponižavajuće (pa ti se još šalteruša izdere ako je nervozna iako si došao da im daš pare), i možeš da kažeš da su i Jevreji tako čekali ispred gasnih komora, ali ipak čekaš.

 • Pa sada da krenem u to da te ubeđujem bilo bi kao u vicu o onome što muze kravu pa mu padnu pantalone, međutim poređenje sa šalterom u pošti nije adekvatno, naime, osim ako nisi štediša poštanske štedionice, nisi obavezan da čekaš baš na tom šalteru, naročito ne u vreme isplate penzija (ko ti kriv što si danas išao u poštu), možeš mnogo toga da obaviš na drugim šalterima. Posle pada Miloševića, moram da priznam da imam mnogo bolje iskustvo sa šalterskim radnicima. Imaš i izbor na koji šalter ćeš otići i kada (osim kod lekara, ali i tu ako imaš para možeš da biraš). Na izbore ne možeš da ideš ako ne želiš da te žigošu . Ustvari sam čin žigosanja nije tu presudan, mnogo me je više pogodilo što nesposobna država pribegava ovakvoj gluposti da reši banalan problem. Sličan primer iz naše sredine: kada je pokojni Đinđić trebao da poseti Bor, izvesna gospoda su se sastala da većaju gde će da prođe, da li je tu sve OK i zaključili da ispred Studentskog doma ne rade svetiljke, a nema ni lampiona. Jao naopako, brzo da skinu lampione iz neke ulice kroz koju neće da prođe premijer, kad ono nema ni struje do tih bandera. Neki momci iz elektrodistribucije iskeli kabl kad su nešto kopali i niko ne zna gde je prekid. Šta da se radi? „Solomonsko rešenje“ isecite te bandere da ih nema. Rešenje glupo k’o noć. Pokojni premijer nije ni prošao ovom ulicom koliko se ja sećam, a eksperti nisu stigli da iseku bandere, za koje ne znam da li su proradile. Takvo je i ovo rešenje sa žigosanjem, da se reši jedan banalan problem pribegava se neopevanoj gluposti, vraćamo se u vreme kada se glasalo ubacivanjem gumenih loptica u kutije.

 • Saradnja SNS i PŽK je vec počela. Jel znate ko je postavljen za teh. direktora u Vodovodu? Bivši DSS-ovac, sadašnji SNS-ovac Saša D., inače bivši direktor Vodovoda. I da budu novi izbori šta se može promeniti!?!? Ništa! Ko može neka „beži“ iz Bora ovdo u skorije vreme ne može biti bolje sa ovakvim političkim, privrednim i idejnim voždovima!

 • Sasa Damnjanovic nije vise clan SNS, presao je u PZK, i sto se mene tice i bolje sto je tako uradio.Zasto je to uradio je pitanje za njega, ali svako ima pravo na svoj izbor, svidelo se to nekome ili ne.On inace u stranci nije imao nikakvu funkciju,i ne znam odakle ti to da SNS saradjuje sa PZK.
  SNS u Zajecaru je krenuo u kampanju protiv B.Nicica i njegovog PZK, pa ne vidim razloga da drugacije bude u Boru.I nema nikakvih pritisaka i z vrha, da se ne napada PZK.Da ih ima zar bi SNS u Zajecaru radio to sto radi.O ovoj temi necu vise da pisem, pocece uskoro konferencije za stampu pa cete cuti stav SNS u Boru po svim pitanjima vaznim za grad.

 • Nešto nisam u toku ovih dana – je l’ to znači da više ne postoji skupštinska većina?
  Sada kad smo pred kolapsom Toplane i kada nam na TV Bor preporučuju TA peći, svi će da operu ruke, vidim.
  Još samo nisam čula da je neko od odgovornih održao konferenciju za štampu, stisnuo petlju (da ne kažem nešto gore) i rekao da grejanja neće biti, ali će građani biti oslobođeni plaćanja usluge koju neće imati. Ne mogu više da slušam kako „će grejanja biti, ali slabije nego prošle godine“. Bezobrazluk.
  Što se mene tiče, ja ću samu sebe rasteretiti plaćanja preko 3000 dinara za „grejanje“, a Toplana neka me tuži.
  Hajdučija, najobičnija, nemam reči.

 • Grad ili sredina koja zavisi od ljudi kao što su Mirković,Rankić,Spaskovski…..ovde dodajte još i ona imena koja smatrate da tu treba da budu,ja se slažem sa vama……ne treba da postoji,treba da bude kolonija..kasaba,selendra i sve još niže…što može..Ovde eje živela struktura gradjana koja je imala najveći broj sa visokom školom,imala je naučnike,doktore,imala je pametne ljude koji su zaćutali jer sa ovakvim ba… kao što su gore imenovani i još one koje vi imenujete,ne žeele da saradjuju. A ovaj grad je obećavao da bude zlatan grad!!!!

Napiši komentar

/* ]]> */