Aktuelno Društvo Ekonomija Некатегоризовано

Priznanje

Jel su vam dosadili tekstovi o Sosi? Jesu? I meni su, majke mi, ali šta ću kad toliko toga o njemu ima.
A osim toga, počela je kampanja, po čitav dan idem ulicom i vrbujem ljude, nema se vremena za pisanje. 🙂
Zato sam rešio da pustim još jednu mini seriju tekstova koji će da nerviraju Malog velikog diktatora. A možda, uskoro, posluže i u neke pametnije svrhe.
Nerviraće ga, jer govore istinito o onome o čemu on laže.
Jer kvare sliku koju pokušava da stvori o sebi.
Jer o tome svi ćute osim e-stava (odnosno, onih koji ovde pišu).
A najviše će ga nervirati što zna ko sve ovde piše, a ne može im ništa.

KOMENTAR PRIZNANJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE ZA PROIZVODNE I RAZVOJNE REZULTATE RTB BOR U 2009. GOD.

Dana 23. decembra 2009. god. Privredna komora srbije uručila je Blagoju Spaskovskom VD direktoru RTB Bor priznanje “za proizvodne i razvojne rezultate u 2009. god.” Kao podloga za priznanje Privrednoj komori su podneti sledeći podaci:

Prijavljeni parametri proizvodnje:

– Povećanje fizičkog obima proizvodnje za 30 %
– Povećanje proizvodnje katodnog bakra za 22 %
– Smanjenje troškova za 32 %

Prijavljeni razvojni proogrami:

– Izrada nove topionice bakra po fresh smelting OTOTECH tehnologiji kreditom u iznosu od 135 miliona € ili 180 miliona USD, koji će uz garancije Republike Srbije otplačivati RTB Bor.
– Odluka da se sredstvima iz Fonda za razvoj Republike Srbije kupi oprema za rudarstvo u vrednosti od 27 miliona € ili 37 miliona USD.
– Dostizanje kapaciteta proizvodnje od 50.000 t bakra godišnje iz sopstvenog koncentrata u periodu do završetka izrade nove topionice, odnosno u naredne tri godine (do kraja prve polovine 2013. god.).
– Dostizanje kapaciteta proizvodnje od 80.000 t bakra godišnje iz sopstvenog koncentrata u periodu posle završetka izrade nove topionice razvojem rudnika Cerovo i Borska reka.

Umesto napred navedenih, u RTB Bor u 2009. god. su ostvareni sledeći parametri proizvodnje:

– Smanjenje proizvodnje katodnog bakra sa nivoa od 17.725 t u 2008. god. na nivo od oko 17.137 t u 2009. god, odnosno za oko 3,5 %.
– Ostvareni troškovi proizvodnje od 8.403 USD/t katodnog bakra, što iznosi 3.443 USD/t, odnosno 69 % više od prosečno ostvarene cene na tržištu od 4.960 USD/t i za 4.403 USD/t ili 110 % više od planirane cene koštanja za 2009. god od 4.000 USD/t.
– Priznati gubitak u poslovanju RTB Bor u 2009. god. od 45.000.000 USD. Realni gubitak se procenjuje na oko 59.000.000 USD, najveći u istoriji RTB Bor.
– Permanentna tekuća nelikvidnost poslovanja.
– Veliki dugovi za vitalne stavke normativa (EPS), PIO Srbije, poreze, dažbine, doprinose i sl.
– Dug prema Opštini Bor u iznosu od nekoliko stotina miliona dinara, koji je izazvao kolaps i blokadu rada opštinske uprave i Javnih preduzeća u gradu Boru.

Prijavljeni razvojni programi zbog svoje neutemeljenosti zaslužuju stručan komentar:

– CK proizvodnje borskih koncentrata će dugoročno biti daleko iznad tržišnih cena. Njihovom topioničkom pretadom će se permanentno praviti gubici prosečnog reda veličine od najmanje 50 miliona USD/god. Zbog toga novu topionicu u Boru ne treba graditi namenski za preradu borskih koncentrata, već po tržišnim kriterijumima. U Evropi se godišnje iz sopstvenih koncentrata proizvede oko 900.000 t katodnog bakra, a u topionicama, čiji je ukupni kapacitet oko 3.500.000 t/god., se godišnje istopi oko 3.300.000 t katodnog bakra, skoro četiri puta više. U takvim uslovima je teško napraviti topionicu koja može biti konkutentna na tržištu Evrope, jer tu već ima viška kapaciteta i oštre konkurencije.
– Odluka o kupovini rudarske opreme na odobren kredit nije ekonomski opravdana u uslovima kada RTB Bor permanentno pravi gubitke u poslovnju na nivou od oko 50-tak miliona USD/god. Sredstva za kupovinu opreme nisu obezbeđena od komercijalnog kredita, već iz Fonda za razvoj RS, odnosno od budžetnih obveznika.
– I pored kupovine rudarske opreme za nivo od 27 miliona € nije moguće dići nivo proizvodnje katodnog bakra u RTB Bor na nivo od 50.000 t/god. u roku od tri godine, do završetka izrade nove topionice. Realno, i cifra od 30.000 do 35.000 t/god. deluje vrlo optimistički. Umesto profita, u tom periodu RTB Bor će permanentno proizvoditi gubitke od nekoliko desetina miliona USD godišnje, neće moći da otplati sredstva uložena u kupovinu opreme i izgradnju topionice, postaće „crna rupa“ za budžet Srbije. Država će osim gubitaka iz tekućeg poslovanja od 50-tak miliona USD/god morati da otplaćuje dugove za kupljenu opremu i za izradu nove topionice, koji će iznositi oko 250 miliona USD u narednih desetak godina.
– Da bi RTB Bor proizveo 80.000 t katodnog bakra iz spostvenih koncentrata, potrebno je investirati u jednom srednjeročnom periodu od šest do osam godina, osim do sada utvrđenih 217 miliona USD u kupovinu opreme (37 miliona USD) i izradu nove topionice (180 miliona USD) dodatnih 600 miliona USD , i to paralelno u rudarstvo i metalurgiju, pa onda u ekologiju i ostale programe. Obezbeđenje tih sredstva, kao i realizaciju takvih programa, u ovom momentu apsolutno nije realno očekivati.
– U svom prethodnom destogodišnjem mandatu kao Direktor RBB Bor u periodu od 1990. do 2000. god. Blagoje Spaskovski je ubedio tadašnji menadžment RTB Bor i Vladu Srbije da investira oko 150 miliona USD, mahom u propale i neproduktivne investicije, koje se nisu isplatile i koje su RTB Bor, dotadašnji gigant, bacile na kolena. Posledice takve, pogubne strategije su prisutne i dan-danas. Sada Blagoje Spaskovski to isto ponavlja – uvlačeći Vladu RS i državu Srbiju u isto tako jalove i ekonomski neutemeljene projekte. Zbog toga treba sprečiti njegovu neosnovanu sklonost ka prekomernom i nerazumnom investiranju, jer će to dovesti do definitivne propasti RTB Bor, a država Srbija će neracionalno potrošiti nekoliko stotina miliona USD podržavajući, subvencionišući i dajući garancije za tako neutemeljene investicije.

Zaključak: Ili je Privredna komora Srbije obmanuta i dovedena u zabludu prilikom
određivanja kriterijuma za dodelu priznanja u 2009. god., ili je svesno
postala saučesnik u jednoj teškoj obmani, kojom je od uništitelja napravila
spasioca i time diskreditovala svoje ime i funkciju, a posledice takvog
potupka će dalekosežno osećati cela Srbija.

O autoru

Zoran Stanković

14 komentara

 • Prema tekstu članka vidim da se način i razlozi za dodeljivanje nagrada i odlikovanja iz vremena osamdesetih godina do danas nije promenio.

  Naime, tada je od strane predsedništva SFRJ dodeljeno odlikovanje Institutu za baklar i direktoru dr Čedomiru Kneževiću (mislim da se to zvalo Orden rada sa crvenom zastavom) iako su se taj Institut i njegov tadašnji direktor, zbog primene kvazi nauke „proslavili“ velikim brojem tehnološko investicionih promašaja na štetu RTB-a i drugih preduzeća u SFRJ. Uzalud smo se tada obraćali kod svih nadležnih i ukazivali koliku su štetu dr Čedomir Knežević i njegovi politički pajtosi napravili RTB-u sa primenom kvazi nauke. Epilog je da mu je umesto odlaska u zatvor omogućen lagodan život u Beogradu, tako što mu je dozvoljeno da bude imenovan za direktora fiktivnog predstavništva Instituta za bakar u Beogradu i po tom osnovu mu je kupljen tamo luksuzan stan, zbog čega je radi prikrivanja te mahinacije to predstavništvo bilo privremeno registrovano, a kada je otkupio stan predstavništvo je ukinuto, ali mu je firma nakon toga do penzije isplaćivala apanažu po osnovu fiktivnog ugovora o radu za nepostojeće poslove u nepostojećoj firmi – vidi prateću dokumentaciju na adresama: http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/15/arhivska-gradja-do-5-10-2000-4-firme-1-institut-za-bakar-bor-3-zloupotrebe-polozaja-pljacke/
  http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/13/arhivska-gradja-do-5-10-2000-1-izvrsna-vlast-2-predsednik-republike-srbije/

 • Komentar na 2

  Sredinom i krajem 1980-tih imao sam priliku da radim neke poslove sa Gosp.Knezevicem.Zahvaljujuci njemu Institut,koliko mi je poznato,i dan danas radi katalizatore za hemijsku industriju a to je njegov projekat.Toliko o propalim projektima i kvazi nauke. Za stan ne znam ali znam da je preko firme u kojoj sam tada radio kupljeno,bog zna koliko stanova za ljude iz Bora.Fiktivno je te stanove kupovala firma u kojoj sam radio ali borskim parama.Spomenucu samo neke..Bozin Jovanovic,Zika Gligorijevic, Milan Zikic….. broj im se ne zna. Iza Gosp.Knezevica je ostalo nesto sto i danas radi i sto svi gubari u Boru oko Bora nisu uspeli da uniste.Mislim da ste uzeli los primer i da vam komentar nije na mestu.

 • Tek sam juče ukapirao što se Zoran toliko interesuje za RTB Bor. Pa on ima neka obećanja ili trud nekih ljudi da postane okružni predsednik Industrijskog sindikata. I šta ako to bude u sred izbornr kampanje. Ko će nama izbore da vodi pošto bi te dve funkcije bile u sukobu?

 • Copper: „Iza Gosp.Knezevica je ostalo nesto sto i danas radi i sto svi gubari u Boru oko Bora nisu uspeli da uniste.Mislim da ste uzeli los primer i da vam komentar nije na mestu.“

  Koliko je meni poznato izrada platinskih katalizatora nije bila inovacija gospodina Kneževića, ali je tačno da je proizvodnja započeta u vreme dok je on rukovodio Institutom, pa po osnovu komandne odgovornosti možda i ima zasluge za tu proizvodnju. Ali po istom osnovu onda ima i odgovornost za promašene investicije čiji su projekti urađeni u Institutu: Feni u Makedoniji, projekti za RTB Bor: Flotacija molibdena, Separacija magnetita, Kiper B-40, Fabrika nikalsulfata, Projekat galvanizacije za Megaplast, Pržionica pirita, više jalovih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, savetodavno-odbranaška uloga za uvoz i preradu „penalisanih“ prljavih koncentrata sa visokim sadržajem teških metala i nukleidima prirodnog i veštačkog porekla, itd.

  Što se tiče mahinacija u vezi nabavke stanova za ostalu „borsku elitu“ i apanaža za njihov lagodan život u Beogradu ili u inostranstvu, kao predstavnike RTB-a, o tome lično nemam dokumentaciju ali takva dokumentacija o mahinacijama za potrebe dr Čedomira Kneževića pokazuje kako se to tada radilo i zataškavalo na račun radnika Instituta i RTB-a uz pomoć političke podrške – vidi naslov „Diverzanti u Boru“ i „Zahtev za raspuštanje partijskih organizacija“ na adresi: http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/15/institut-za-bakar-2-zloupotreba-politike/

  Takođe, predlažem zainteresovanima da pogledaju i naslove „Prepisali projekat“, „Porez na budale“, „Akademci Instituta“ i „Trovanje na rate“ na adresi: http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/15/institut-za-bakar-1-zloupotreba-nauke/

  Iz svega navedenog vidi se štetočinska uloga gospodina Kneževića po Institut i RTB, a ako neko ima dokumentaciju o njegovim dobrim delima i pozitivnim zaslugama, molim da navede izvore gde se u to može izvršiti uvid, jer paušalne odbrane imena i dela gospodina Kneževića jednostavno „ne drže vodu“, a njegov primer sam naveo kao dokumentovanu i argumentovanu činjenicu da se tada dodela priznanja i odlikovanja vršila uglavnom iz političkih razloga ili po osnovu usluge što je još neko iz „borske elite“ bio zbrinut negde van Bora sa dodelom stana i solidne apanaže na račun Instituta i/ili RTB-a, a ne po osnovu stvarnih zasluga za neke pozitivne rezultate rada (neka inovacija ili primenjeni patent), koji su tim firmama doneli ugled i profit.

 • Ko prizna pola mu se prasta.
  To je u svetlu slavne pravoslavne tradicile.
  Spaskovski je pravoslavac.
  Spaskovski ce ti oprosti (pola).
  Ali Spaskovski je i shtakor, pa bi me ona druga polovina brinula.
  Spaskovski je shtakor koji zadnje mrvice lucidnosti koristi u jebanju svojih saradnika i inzenjera. I kriminalu.
  Da ponovim, za jebanje svojih inzenjera/saradnika niko mu ne treba zameriti. U strahu, oni ladno ubijaju 60 radnih sati nedeljno. A radnici mu apladiraju.
  Niko u zemlji Srbiji ne odgovara za neuracunljivost i diletantsko vodjenje firme. Pogotovu Mika Mish firme kao sto je RTB.
  Ali kriminal je druga stvar cak i u Srbiji.
  I kriminal mu se mora dokazati.
  Dve su kriminalne aktivnosti u ovim tekstovima koje se mozda mogu dokazati.
  – RBB placa avans (koliko? 25%) za opremu koju nikada ne dobija a taj avans se ne potrazuje nazad. Koliko sam razumeo, to je vec bilo pred sudom i uz svu rashomonijadu oko toga ‘ko kome duguje i sta’, moze da bude problem.
  – Druga stvar je Farkom i Lece. Parexelance slucaj kriminala. Ako se to ne moze dokazati Spaskovskom, otpustiti ljude koji su pisali shihte ili radili tamo a primali plate od firme u kojoj nisu radili – RTB-a. Nek se klupko ‘otklupkava’.

 • @tega

  Druga stvar je Farkom i Lece. Parexelance slucaj kriminala. Ako se to ne moze dokazati Spaskovskom, otpustiti ljude koji su pisali shihte ili radili tamo a primali plate od firme u kojoj nisu radili – RTB-a. Nek se klupko ‘otklupkava’.

  ne moze se dokazati jer su radili na crno a u u RTB=u su bili na godisnjem odmoru ili su koristili „zaradjene „

 • Hebi ga, to je problem sa dokazivanjima. Mada je spomenuto da je pisano, mislim, 170 sati RTB-ovskih shihti. Isto tako, za rad na crno se dobija otkaz. Za ‘dopunsku delatnost’ je potrebno neko odobrenje firme. Valjda pogotovu sada kada su sve plate iz budjeta Srbije. Medjutim to su sitna crevca. Ne moze se dokazati. Ide se dalje.

 • Njegova demagogija mislimSosina ide do perfekcije,borski rudari koliko je meni poznato nikad u zivotu nisu nosili plave šlemove do sada,povodom dolaska ministra poilicije jesu stavili na glavu plave šlemove,šta će biti ako dodju i neki drugi ministari.Možda će „AIR BRUCH HELMET“ postati novi biznis u Boru sto bi bilo vrlo lepo.Čudi me da svojim radnicima nije i rotacije ugradio.pa da svetle ko Las Vegas….. šta je ovaj Bor bogu zgrešio?

Napiši komentar

/* ]]> */