Specijal Некатегоризовано

Proždrljive bakterije, praslon, piramida i katakombe

Poslednja revolucionarna otkrića koja su „otkopana“ u vinjak-kancelarijima svesrpskog nadrealizma, polako dobijaju smisao. Od delirijumskih informacija postaju jasna indicija da nešto definitivno nije u redu sa proizvodnjom vinjaka, kojeg nemilosrdno ispijaju dokoličari Javnih Preduzeća, na Istoku naše napaćene državice.

Sve bi to ličlo na još jednu doskočcicu pripitih osvajača direktorskih mesta, ili na bezbrižno tračarenje po kancelarijama (u pauzi odlaska do pijace i ispijanja dvanaeste kafice) da im jednopartijski režim (tzv. koalicija) nije servirao šlus terapiju u vezi slanja para za minuli rad ili političko delovanje. U narodu poznatom kao – isplata na konto opštinskog budžeta-koji se da opljačkati i usmeriti u ‘humanitarne’ svrhe.
Ovog puta revolucionarno “NE”, koje je tokom vladavine komunizma smrzavalo govno poslušnicima, a u doba osvajača Slobodana Velikog, bilo “simbolično” (u vidu rezigniranog bacanja neke velike fascikle o sto), se čulo i u vezi podele plena sa lokalnim patriotama. Sprema se generalno čišćenje, vlada puca po šavovima, a ekonomska kriza pritisla pa ne popušta. Ajde što nas “štite” od krize korupcijskim čarolijama, nego su poceli i svoje podanike da zajebavaju, tako da je stezanje kaiša postala surova realnost i za režimske pešadince.
Dok centrala čeka filer od Evropskog efendije i panično blene u džep sa sitninom, naši lokalni ziceri-amateri pokušavaju da iščačkaju po neku paricu od profi-grebatora iz Beograda. Otud i vanserijski projekti, hitnost postupka i opšta drama u regionu. Svaka opština prema mogućnostima i kreativnim sposobnostima, nalazi načina da se ožica po neku svoticu…

BOR – KRVOLOČNE BAKTERIJE I TOPLANA

Pakleni plan lokalnih gedžovana doživlja kulminaciju u opštini Bor i to baš u Toplani koja godinama služi kao osnovni izvor prihoda delegiranim funkcionerima – jednostavno jer se bez nje nemere.
Tu se slepuju i ostali sitni biznismeni, lokal patriote i brižnici za dobrobit borskog življa, jer dobro znaju šta znači grejanje a boga mi i hladni radijatori u toku zime. Elem, pošto se totalno utanjilo sa opštinskim budžetom i rebalansima, osetila se tiha tuga i bolni jecaj svih onih koji su napokon shvatili da više nema kinte, a još manje nade da se stanje popravi, te počeše priču o propadanju Toplane i čudesnim bakterijama koje proždiru gvozdje. Iznenadno se pojavile i grizu gvožđe, sve od Borskog jezera (putem cevovoda) do super izanđale Toplane. Ne može im se stati na put, a još manje izbeći totalni kolaps sistema za toplifikaciju.
Rešenje – ogroman kapital ili brza investicija u cevovod, remont kotlova i adaptiranje par direktorskih kancelarija.
Hitnost? Odma bre! Inače izginusmo od hladnoće, a da ne pominjem širenje fero-pandemije na sve što sadrži gvožđe! Da su nastavili sa dramom, možda bi uplašili i samog Popaja i ljubitelje spanaća.
Jebi ga, rđa nije nikada postojala, pa se odjednom povampirila i potražila pomoć stručnjaka, kako bi je oslobodili od bakterijske napasti. Bakterije – ko bakterije, baš ih briga za ostale industrije/gradove – vole Bor i Toplanu, pa to ti je…

ZAJEČAR – PITOMI PRASLON MEZI MUŠKATLE

U tradicionalnom Zaječaru lokalni Knez je oprobao žicanje preko građevinskih radova (tačnije stopiranjem projekata za koje su se pare već potrošile), primesom arheologije l zaštitom kulturne & svetske baštine. O da, i stidljivim turizmom (to je ono kada niste još utvrdili kako impresionirati strance smeštajem u selu, ali znate unapred koliko je lepo i koliko će se para namlatiti). Da ne beše Kastruma, možda nikada ne bi ni saznali koliko je taj posao unosan…
Naprasno otkriće pra-slona, (koji je tu tumarao oko Timoka pre million godina), dovelo je u sumnju dalje građevinske radove i alarmiralo arheološke znanstvenike i medije. Obavestili su i Tadketa što pre – hitna lova ili sve prestaje sa funkcionisanjem!
Em treba zaustaviti radove, em slona treba pažljivo izlopatati. Da ne pominjemo ostali transport i masovnu prezervaciju istog. Sve to zahteva vreme, novac i strpljenje.
Zabrinuo se Ničić za pra-slona i očuvanje svetskog blaga, da ne pominjem endemičnu vrstu bander-muškatli, koje samo u Zaječaru uspevaju.
Jebeš rudarstvo daj da se osilimo na iskopine, i poneki filer iz državnog zbrinjavanja Rimske kulture, Svetske baštine, Unicefa, Uneskoa, Fonda za nezbrinute slonove ili neka privatna donacija društva za očuvanje Vinas pločica. Valja probati.
Ja lično mislim da je to samo jedan (običan) slon kojeg je u doba Rimljana, na poklon dobio gazda Kastruma, te je vrisnuo zajedno sa ostalim mozaicima i đinđuvama. Ostalo je legenda…

BOLJEVAC – PIRAMIDA POD ČAJNIM POLJIMA

Boljevac (još jedan bankrotirani gradić na Istoku Srbije) se oprobao u senzacionalističko-halapljivom pohodu na građevinske radove i mistični turizam (sa potencijalnim zbrinjavanjem nezaposlenih kopača).
Ovog puta se radi o krupnoj građevini, koja se uz pretpostavke (sličnih stručnjaka iz kraja) naziva hitnim projektom-za otkopavanje. Uz iskustvo Bora sa rudarenjem, Zaječarkim kombinovanjem arheologije i turizma, došlo se do piramide koja godinama čami i čeka budžet. Konkretnije – na Rtnju. Čuvena planina, lekoviti čaj i piramida starija i od one Keopsove. Možda i najstarija na Svetu – ako ne računamo Srpsku gibanicu.
Šta će ljudi, moraju negde piramidu da smeste, nije to slon ili bakterija, pa da zauzme hektar ili par mikrona.
Rudnik im je davno zatarabljen (radioaktivni elementi prave zurku); nemaju slonove i aždaje (pretekli ih Zaječarci) a ima čaja, gibanicu i kiselo mleko. Ako uspeju sa budžet terapijom, biće posla za otkopavanje višemilionskih naslaga tektonskih poremećaja zemlje, a možda i dovedu više miliona turista na Rtanj.
Rtanj ce biti skraćen za par stotina metara, te će turisti ići samo nizbrdo. U međuvremenu se nehajno bere čuveni čaj, gleda u otkrivke (konture) piramide, dok kineski buvljaci valjaju domaću radinost. Najvažnije da je piramida od Nacionalne važnosti tu, kao i konačna istina, da je od Srba nastao čitav Svet.

KNJAŽEVAC – OSMANLIJSKE KATAKOMBE ili TURSKI UNDERGROUND

Čuveni Gurgusovac (u doba vladavine turaka), i proizvođač cipela, alkoholnih pića, motokultivatora i džema za palačinke (u doba vladavine komunizma), doživeo je izvesni kolaps na svoj volšeban način.
Banda koja hara po regionu, uspeva da smlati sve ono što nije postigla po ostalim gradićima Istočne Krajine. Njihova najezda je totalno uništila siromasni budžet i eventualnu kintu u kaši lokalnog stanovništva. Koaliciona bratija u kojoj prednjače gosn Menadžer (od bakterije) i Knez (od pra-slona) ekspeditivno formiraše stranku Istocnjacke filosofije, organizovaše par turbo manifestacija i završiše posao stečaja u najkraćem roku.
Nisu se proslavili novim otkrićima i senzacionalnim kamčenjem love na konto hitnih investicija, jer je Gugusovac već bio pod kolapsom. Veoma mali izbor senzacionalistickih mogućnosti ih je doveo do toga da posegnu za oprobanim metodama o važnosti i očuvanju grada, kao i o potencijalnom projektu samoodbrane. Pošto je NATO ili Ruska odbrana aktuelna, poseglo se sa stimulisanjem vojnih pogodnosti i priključenja budžetu naše vojske.
Otkriše ljudi katakombe, ili tačnije – podsetiše nas na mogućnost generalnog čišćenja i održavanja grandioznih tunela koje su svojevremno, Turci napravili.
Posto su kasnili sa idejom, pohrlilo se ka već postojećem osmanlijskom design-u. Tuneli! Ima posla i za čistače, investiraće se u modernu tehniku samoodbrane tekovina propasti, a u međuvremenu će turisti nagrnuti, da vide to novo svetsko čudo. Vaskrnuše i katakombe, iako su tu jedno 700-800 godina.  Ako nista drugo, moći će bar da ožicaju neki filer od Turske asocijacije arhitekata ili Baklava udruženja.
Daj-šta- daš…

O autoru

DrBog

3 komentara

Napiši komentar

/* ]]> */