Specijal

Prvih mesec dana blogovanja …

… i afirmacije savremenih ekonomskih vrednosti i građanskog aktivizma

Poštovani sugrađani, komšije, prijatelji i partneri, bloga borefor – BorskiEkonomskiForum, naše lokalne zajednice i Borskog okruženja, prošlo je prvih mesec dana postojanja bloga i naše zajedničke znatiželje, istraživanja i sagledavanja afirmacije savremenih globalnih mogućnosti i integracije lokalnih ekonomskih aktivnosti i građanskih inicijativa naše zajednice u neposrednom okruženju (pri čemu je evidentirano više od 2.600 poseta i komunikacija preko bloga i društvenih mreža, neposredno u neformalnim kontaktima i razgovorima sa građanima).

Analizom poseta, komentara i sugestija, primetno je veće interesovanje i potreba građana zajednice za neophodnom javnom podrškom, pojedinih razvojnih – ekonomskih aktivnosti (privatno biznis poslovanje) i ruralnih delatnosti (agrobiznis i kooperativa) u našoj lokalnoj zajednici. Ovakve alternativne mogućnosti jačanja naše lokalne monostrukturne ekonomije, stvaranjem dodatnih ekonomskih vrednosti u zajednici – specijalizacijom, organizacijom i udruživanjem privatnih inicijativa i aktivnosti građana i privrede uz javnu podršku lokalne vlasti, ukazuju na mogućnost razvoja profitabilnije i konkurentnije lokalne ekonomije, koja bi promovisala javno-privatno partnerstvo i otvorila savremenu mogućnost integracije naše zajednice sa regionima države i evroregionima.

BorskiEkonomskiForum, poziva da svi zajedno u javnom dijalogu bloga, jačamo neposrednu javnu afirmaciju i globalnu ekonomsku aktivnost naše lokalne zajednice – javne zajedničke i privatne lične inicijative, i pritom razvijamo sopstvene strateške i razvojne vrednosti i kapacitete, prema resursima i potrebama, na putu tranzicije (restrukturiranja, revitalizacije i razvoja) i integracije naše lokalne ekonomije. U javnom strateškom procesu, razvojnih ekonomskih inicijativa i aktivizma u našoj zajednici, možemo javno zahtevati neophodnost i potrebu postizanja, razvojnog političkog konsenzusa u parlamentu naše lokalne zajednice. Javna razvojna deklaracija lokalnog parlamenta, sprovođenje javnog procesa dijaloga – građana, privrede i vlasti, izrada, usvajanje i implementacija javnog strateškog razvojnog dokumenta lokalne zajednice, promovisaće našu profitabilniju ekonomiju, partnerstvo i integraciju, u kojoj će RTB Bor imati privilegovan status, lokalnog partnera zajednice i države.

Usvajanje (od strane zakonodavne lokalne vlasti) i implementacija (od strane izvršne lokalne vlasti) strateškog dokumenta sa definisanim logičkim okvirom (vizijom, dinamikom, vremenskim periodima i budžetom aktivnosti) ekonomskog razvoja i integracije u javnom procesu zajednice, biće garant razvojnog kontinuiteta naše lokalne ekonomije. Javnu efikasnost i transparentnost rada lokalne vlasti, vrednovaće institucije procesa – monitoringa, evaluacije, supevizije i revizije definisanih strateških procedura. Tako ćemo, razvijati lokalne kapacitete, koji će nam pomoći da savremeno globalno putujemo i gradimo partnerske institucije (IPA koridorima) – ,,bez obzira, ko će biti pilot našeg malog zajedničkog aviona,,.

BorskiEkonomskiForum

O autoru

Zoran Stanković

3 komentara

  • Za 2 dana ovako „veliki broj komentara“ je zbog izostanka magične reči Sosa.
    Šta mislite da li je adekvatan komentar: Svi nikom ponikoše i u zelenu travu pogledaše.
    Pa neka mi neko kaže da se ovaj blog ne bavi ozbiljnim problemom razvoja
    @.Pokret. Nostalgija za Titom je prisutna jer sam doživeo najveći procvat životnog standarda, da bi se sada suočio sa beznađem sunovrata „rezultata“ demokratskih promena.

  • Naravno da je bilo lepo „pod Titom“! Ekonomski procvat, nesvrstani, štafeta itd. Na žalost sve je to bila iluzija zbog koje su se i desile „devedesete“ i sva ostala sranja što nam se i dan danas dešavaju! Titovi pioniri sa svojom nakaradnom politikom i ekonomijom i dalje vode ovu državu! Dok se ne „penzionišu“ nema normalnog života u Srbiji!!!

Napiši komentar

/* ]]> */