Aktuelno Bor Društvo

Radikalne odluke

U toku istog dana održane su sednice Opštinskog veća i Skupštine Opštine Bor, kada je koaliciona većina u sastavu SRS, VDSS, DSS i Pokret „Živim za Krajinu“, odlučila da ugasi dve ustanove i likvidira jedno preduzeće, tj – donela presudu zaposlenima u Centru za kulturu, Javnoj ustanovi Sportski centar i Javnom preduzeću „Štampa radio i film“.

Jedan od razloga za ovakve odluke, prema rečima predsednika opštine Branislava Rankića (SRS), je taj što pojedini zaposleni u svoje radno vreme provode u kafićima i uredno primaju platu. Zadatak predsednika opštine nije da prati kretanje zapoelnih u radno vreme, već je to dužnost direktora/v.d. direktora koje je imenovala koaliciona većina. Postoje zakonske odredbe za sankcionisanje zaposlenog i pokretanje disciplinskog postupka od strane direktora/v.d. direktora ukoliko se utvrdi povreda discipline. U ovom trenutku najlakše je navesti razlog da su zaposleni ti koji su odgovrni za donošenje odluka za likvidaciju, a ne imenovani direktori/v.d. direktora koji takođe primaju uredno platu i koji su jedino odgovrni za sprovođenje odluka. Međutim, činjenica je da će neki od tih direktora/v.d. direktora nastaviti uredno da primaju platu jer su isti imenovani za likvidacione upravnike u toku sprovođena postupka likvidacije, a neki su čak premešteni na nova radna mesta u drugim preduzećima. Nažalost, zakon je omogućio da se ovakve stvari dešavaju, a da pritom, oni koji su doveli ustanove i preduzeće u ovako neodrživo stanje ne snose nikakve sankcije po pitanju odgovornosti, već izgleda bivaju čak i nagrađeni za to što su radili.

Dobro je poznato da osnivač daje saglasnost na Statut i Pravilnik o organizaciji sistematizacije radnih mesta zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama. To znači da je osnivaču dobro poznato sa kojim ciljem su osnovane ustanove i preduzeće, kao i na koji se način i po kojim kriterijumima primaju ljudi u radni odnos. Zaposlene u „likvidiranim“ ustanovam i preduzećima niko nije pitao da li se slažu sa tim da se broj zaposlenih uveća (iako svi dobro znaju da svako povećanje broja zaposlenih dovodi do smanjenja zarada svih ostalih, jer masa za zarade ostaje ista) ili da li je potrebno zaključivati ugovore na enormne iznose sa estradnim „umetnicima“, već su to činili direktori/v.d. direktora. Niko do sada nije postavio pitanje odgovornosti direktore/v.d. direktora za ovakvo stanje.

Poseban kuriozitet vezan je za osnivanje JU Sportski centar, koja je pre oko dve godine osnovana kao javno preduzeće, a zatim je, zbog enormnog izdvajanja iz budžeta, preimenovana u javnu ustanovu kao indirektni korisnik opštinskog budžeta, jer je trebalo ostvariti nadzor nad sredstvima. Dopunskim budžetom sredstva su izdvajana za novoosnovanu ustanovu, a da pritom niko u Opštinskoj upravi nije sproveo kontrolu nad zakonitošću rada ove ustanove i proverio kako se troše poverena sredstava iz budžeta. Odbornici su ti koji su odgovrni pred građanima, odnosno poreskim obaveznicima za podizanje ruke kada se radi o donošenju Odluke o budžetu, dopunskom budžetu, osnivanju i gašenju ustanova i preduzeća i imenovanju direktora/v.d. direktora. Iz ovog najsvežijeg primera u opštini Bor se može zaključiti da se na svakoj sednici Skupštini mogu donositi odluke o ukidanju i osnivanju novih preduzeća, kad god se nekom prohte ili kad god ne znaju šta da rade sa njima ili kad god smatraju da je to jedini način da se prikrije nezakonito poslovanje. Niko se od odbornika koalicionih partnera nije izgleda zapitao: ko je uzrokovao ove probleme? Pa, ipak neće biti da su to zaposleni koji su radno vreme provodili u gradskim kafićima. I kako je neko uopšte mogao da ih vidi da su u kafiću kada bi trebalo da su na poslu, ako i taj neko nije bio tamo?!

O autoru

Miss Beznika

3 komentara

 • Danas sam slušala reprizu emisije u kojoj je gostovao Branislav Rankić.
  Osim što me je prilično iznenadio njegov nonšalantni odgovor da je postavljanje Dušana Janjića za likvidacionog upravnika – deo koalicionog sporazuma, smatram da je veoma zanimljiv i podatak o visini dugovanja ugašenih ustanova i preduzeća.
  JP ŠRIF duguje 4 miliona dinara, JU Centar za kulturu – ništa (!), a JU Sportski centar 25 miliona!!!
  Za koji vremenski period je napravljen ovaj dug? Zašto?
  Meni se vrti u glavi od ove cifre, jer toliko iznosi UKUPAN GODIŠNJI budžet Narodne biblioteke Bor. Ako me sada sećanje ne vara, na početku godine odobrno nam je oko 24 miliona za čitavu godinu (i plate i sve ostalo), a sada je i ta cifra, nakon poslednjeg rebalansa, umanjena.
  A neko je tek tako spiskao 25 miliona i nikom ništa i još su ga ostavili da radi (za razliku od radnika koji idu na Biro za zapošljavanje) i, valjda – završi ono što je započeo. Ako je situacija u budžetu stvarno toliko teška, kako će se namiriti ova dugovanja? Da li je predsednik opštine spreman da Opštinsku upravu (dakle i sebe) i sve indirektne korisnike (koji su poslovali po zakonu) ostavi bez zarade i bez svega ostalog da bi isplatio Ducine dugove?
  Da li će ovde ikada iko odgovarati za načinjenu štetu i počinjeni kriminal?

 • Scenario gašenja borskih javnih ustanova neodoljivo podseća na način i razloge za gašenje Borske banke AD Bor. Naime, kao i u javnim borskim ustanovama prethodno je poslovodstvo Borske banke organizovalo pljačkanje banke odlivanjem sredstava preko svojih direktora, zatim preko Dafine Milanović, preduzeća JU GOLD i najviše preko RTB-a (detaljnije videti na blogu: http://www.bokisingl.wordpress.com u kategoriji: FINANSIJSKA MAFIJA, pod naslovom: O NERASKIDIVOJ SPREGI POLITIKE, KRIMINALA I PRAVOSUĐA).

  Po istom scenariju je u Borskoj banci AD Bor za stečajnog upravnika imenovana direktorka koja je banku uvela u stečaj. Po tom scenariju su radnicima umesto zaostalih neisplaćenih zarada i pored pravosnažnih rešenja Trgovinskog suda iz Zaječara o priznatim potraživanjima uvećanim za iznose zakonske zatezne

  kamate ispla

 • -nastavak prethodnog komentara-

  isplaćene su neke mizerne naknade navodno u visini minimalnih zarada, koje pre uvođenja stečaja nisu postojale, a ostatak je radnicima Borske banke AD Bor otet uz pomoć sprege politike, kriminala i pravosuđa u organizaciji nekih sudija Opštinskog suda iz Bora.

  Takav scenario bi usledio bez obzira koja je koalicija na vlasti jer se sve postizborne koalicije u Srbiji formiraju pod kontrolom SPS-a u skladu sa njihovim političkim uputstvom br.02-234 od 04.03.1997. godine (detaljnije videti na blogu: http://www.bokisingl.wordpress.com u kategoriji: POLITIČKA MAFIJA pod nazivom:IZBORNE FARSE POLITIČKE MAFIJE U SRBIJI).

Napiši komentar

/* ]]> */