Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Radikalni Kalimero

Ko je sinoć imao živaca da prati razgovor u studiju TV Bor koji su vodili Branislav Rankić i novinar Bojan Obradović bio je u prilici da konačno sazna prave razloge zašto se čitav grad smrzava ovih dana.
Ali, pre nego što ih prepričam, hoću da postavim par pitanja.
Dakle, zašto razgovor sa predsednikom Opštine vodi sportski novinar? Ne bih da se ovo shvati lično, nemam ništa protiv Bojana, ali čekaj bre… valjda postoje neka pravila i neki red? Moglo bi to da prođe u nekoj opuštenoj varijanti, recimo da ga pita zašto pije šampanjac u Sport kafeu za vreme izbora za snagatora godine ili tako nešto, ali oni su razgovarali o grejanju bre. I još po nečemu.
Pre svega, Bojan ne zna šta bi trebalo da ga pita, pa je tako nekoliko puta uspeo da preskoči vrlo bitna pitanja u trenucima kada su se prosto nametala.
Recimo, zašto nije pitao gde je u svemu ovome odgovornost Upravnog odbora Toplane? Zatim, u jednom trenutku je spomenuo besplatne koncerte i ostala razbacivanja novcem u bliskoj prošlosti (pri tome preskočivši gomilu žešćih sranja tipa besplatnog letovanja za ceo grad), ali je to uradio više onako neobavezno, skoro uzgred, tako da Rankić prosto to i nije shvatio kao pitanje.
Osim toga, majku mu, nije ni red da jednom predsedniku Opštine (kakav god on bio) suprotstaviš sportskog novinara. Na Rankićevom mestu ja na takav razgovor ne bih ni pristao. Zna se valjda ko je za šta zadužen, mislim da čak i u sistematizaciji radnih mesta u ŠRIF-u piše nešto u tom smislu.
Ali, da pređemo na suštinu, dakle, zašto nema grejanja? I zašto nema novca za plate (i o tome se govorilo sinoć). Šta je nama naš predsednik sinoć saopštio?

Nepravda pa to ti je

Nepravda pa to ti je

Grejanja nema i plate kasne zbog zavere koju su protiv ponosnog srpskog radikala organizovali Vlada Srbije, DS, sindikat i Dragoslav Nikolić himself.
Znači, Dragoslav je opstruirao tender za nabavku uglja, Vlada Srbije (pod uticajem DS-a) neće da pomogne da se ugalj nabavi, neće da pomogne da Opština naplati potraživanja, a sindikat, zamislite, protestuje zato što plate kasne i nema grejanja.
Zaboravio je i Savez potrošača da spomene, čujem da i oni danas podnose neku prijavu ili tako nešto.
I sad, umesto da Bojan pita: „Čekaj malo predsedniče, a šta je posao Upravnog odbora Toplane? Jel tender raspisuje Dragoslav ili Upravni odbor koji ste ti i tvoji imenovali i koji samo vaši stranački drugari i čine?“, novinar propušta loptu koja mu je sela na volej i ostavlja gledaoce da slušaju tiradu.
Rankića, eto, niko ne voli samo zato što je, jel`te, srpski radikal (kako izgovaraju te dve reči jebote, zvuče kao da kažu „Miloš Obilić“ ili „Sveta Crkva“).
On sve radi kako Bog zapoveda, kao pravi srpski domaćin (druga floskula koju radikali obožavaju) i samo kad bi ga pustili na miru, do Nove godine Opština bi se rešila svih dugova, plate ne bi kasnile, novi grip bi nas zaobišao, a gasovod bi prošao kroz Šarbanovac.
Na žalost, davno smo već provalili njegove demagoške fore i manje više su u pravu oni koji su mi jutros rekli – ma nisam ga ni slušao, šta on novo može da kaže, gledao sam film na Fox-u.
I kad smo kod demagogije, prosto su me uši zabolele kad sam ga po osamnaesti put u životu čuo kako će „da se povuče ako je on jedina smetnja“. Pa nisi bre Rankiću jedina smetnja, ali najveća jesi kako god okreneš. Svako sranje u ovom gradu na ovaj ili onaj način sa tobom je povezano.
Od jutros inače, stižu sveže informacije koje se Rankiću neće baš dopasti, a boga mi ni ostalima iz Opštinske vlasti.
Imali su, izgleda, tu nesreću, da na poslednjoj sednici smene čoveka koji će im za neki dan biti predsednik privremenog veća.
Čini se da ipak neće biti čekanja izborne skupštine u borskom DS-u.
Sad, koliko je to pametno, ne znam (već smo malo o tome diskutovali u komentarima na jedan od prethodnih tekstova), ali meni uopšte ne zvuči loše.
U svakom slučaju, bolju varijantu u ovom trenutku ne vidim.
Ako se to zaista desi, znam šta će građani da očekuju od Dragoslava Nikolića, koje poslove bi trebalo da obavi do izbora.
Osim nabavke uglja i redovnih plata, njegov posao bi morao da bude i raskrinkavanje svih sranja koja smo doživljavali u proteklih par godina, koliko da narod zna za koga nikako ne sme da glasa.
Ali, to će, boga mi, biti problem.
Jer, ako ga na mesto predsednika privremenog veća postavlja DS, kako da to uradi kad će pola te stranke da završi u zatvoru?
S druge strane, to je ona polovina koja će, ako Bog da, ionako biti politički mrtva posle izbora u stranci 29-og novembra.
Eto, videćemo šta će biti narednih dana, ali ono što nikako ne sme da se desi je da se buka utiša ako se malo podgreju stanovi danas.
To bi značilo da smo definitvno najveće ovce na svetu.

O autoru

Zoran Stanković

17 komentara

 • Mi smo vec nebrojeno puta dokazali da smo ovce i magarci i debili i sta god hoces. Niko nije zadovoljan, al’ svi bi da im se ne pominje ime, da neko drugi resi sve probleme i da se oni nigde ne vide. Zbog nedajboze sutra…

 • Nego, ja razumem Rankića. On je zbog pogrešne procene u trenutku raspada SRS-a izabrao gubitničku stranu i više nikada i nigde neće biti deo vlasti. Ovo su mu poslednji trzaji i naravno da pokušava da što duže ostane u igri.
  Razumem i PŽK. Ako ništa drugo, sada je Mirkovićev ujka iznenanda postao glavni dobavljač uglja pa moraju da se prave blesavi.
  Ali ne razumem Balaševića i VDSS.
  Dozvoliće sebi da ih narod oduva i poltički će biti mrtvi ako se to desi.

 • Pozdrav uredniku. Pratim preko rss-a pisanija na ovom sajtu. Evo da ostavim i jedan komentar, mada nisam mnogo kompetentan za politiku u Boru, niti želim da budem.

  Bojan nije klasičan sportski novinar. Poznato je da on sport radi paralelno sa ostalim stvarima u redakciji, i to vec godinama. Slazem se da su mu falila ta kljucna pitanja, ali Zoranov tekst ce sigurno uticati da se obrati paznja prvom narednom prilikom.

  Možda ću malo otići van teme, ali obzirom da retko ovde ostavljam komentare, daćete mi to za pravo.

  Kao neko ko je na privremenom radu u Beogradu, a rođeni je Boranin pratim sve što se piše o našem gradu. Jako boli kada čuješ da cela Srbija ima grejanje osim Bora. Koliko sam razumeo, problemi nisu ekonomske prirode već političke. Vidim da se Bor diže na noge i ovo je samo alarm koliko su političari, upravni odbori, direktori.. u Boru nesposobni, i na vlasti i u opoziciji. To je opšta žabokrečina!

  Ipak, svi ti ljudi, i vlast, i opozicija, direktori, upravni odbori.. bi mogli mnogo mnogo više, ali imam utisak da ne žele. Ne znam šta treba da se desi da svi dobiju na energiji i da Bor krene pravim putem. Sve odavde liči na neki začarani krug, iz koga izlaz postoji, ali kao da niko nema snage da ka izlazu krene.

  Dok se borski političari svađaju ko će danas da bude predsednik, ko će da sedi u fotelji, ko će da ručka a ko će da drži portiklicu… čika Palma nudi besplatno zemljište Rusima, muva se i gura da ode sa delegacijom Srbije u Rusiju… uređuje socijalnu politiku palanke zvane Jagodina, i super mu ide. Kod njega nema žabokrečine, njemu je primarni cilj da sredi svoj grad, pa tek onda svoj džep. Kod nas su malo pobrkani prioriteti i dok tako bude, Bor će biti žabokrečina, sve zajedno sa Rankićem, Balaševićem… pozicijom i opozicijom.

  Nemoguća misija ne postoji, sami smo sebi kočnica.

 • Ovi iz toplane stvarno nisu normalni. Doneli odluku da se umanje računi za 40% za oktobar. Pa mi još uvek nemamo grejanje kao što nismo ni imali. Možda dva dana ukupno a oni bi da smanje za 40%. Kako bre čovek da ne pukne. Pobiće ih bre neko.

 • Iteresantno je i to da kada se hoce postaviti pitanje Rankicu na Borskoj TV, mora se proci prvo „cenzura“ pa i ako se i prodje ta cenzura, novinar opet bira koja ce pitanja da postavi a ne sva pitanja, ma vidi se da je sve to necija „rezija“. Radikali a sa njima i Rankic ce sigurno posle nekih izbora (ma kada bili) otici u zaborav, ali mi je cudno kako su ovi iz VDSS prihvatili tu strategiju za marvicu vlasti sada, izgubice sve na narednim izborima. Ja nisam politicar i star sam covek ali hocu da govorim o opstanku u ovom gradu a politika me ne interesuje. Tacno je to da sve probleme pocinje od toga Rankica. Kako cinicno kaze „ja mnogo ucim kako da ostanem na vlast“ i svi su drugi krivi ali on nije ni za sta kriv, pa dobro, da kazemo da i nije kriv, ali kada se vidi da toliko problema se stvara i da on nije u stanju da ih resi da li zog ovoga ili onoga onda bi posteno bilo da kaze ljudi ja to ne mogu da resim i hocu da se povlacim a ne da nam drzi demagogiju i prodaje maglu. Treba da se mi svi a posebno ovi mladi , kazemo SVIM politicarima da je dosta njihovo igranje sa opstinom Bor i to za sve stranke i da se okrene drugi list i drukcije njihovo ponasanje. Ovi iz toplane da ne poverujes, hoce na kasicicu i to za neke od ulica da kao smanje racun za grejanje. Sto se mene tice jasam bio redovan platisa kao i svaki penzioner, prvo komunalije pa meni sta ostane, e sada necu da platim racune dokle god mogu da odlazem samo mije zao za Vodovod i Cistocu jer je racun spojen. Neka me tuze sudu a trebamo mi svi da njih tuzimo pa da vidimo.

 • @Kirbi:

  „Ovi iz toplane stvarno nisu normalni. Doneli odluku da se umanje računi za 40% za oktobar. Pa mi još uvek nemamo grejanje kao što nismo ni imali. Možda dva dana ukupno a oni bi da smanje za 40%. Kako bre čovek da ne pukne. “

  Oni samo rade po svojim monopolskim pravilima koja predviđaju totalno oslobađanje potrošača od plaćanja reketa na ime „grejanja“ ako mu njihova komisija u stanu izmeri temperaturu od minus 10 stepeni, a pošto ni spoljna temperatura nije tolika znači da nam i nju naplaćuju jer za oslobađanje od 40 % treba da nam u stanovima bude temperatura od 10 stepeni a toliko je i bila spoljna temperatura u periodu za koji nam daju popust.

  Kako Toplana meri temperaturu u stanovima zainteresovani mogu videti ako pročitaju tekst „I od lošeg ima gore“ u kategoriji „BORSKI GRAĐANSKI PARLAMENT“ na mom blogu bokisingl.wordpress.com

 • A, bre Zoki, pa nisi gledao (ili nisi stigao da napišeš osvrt na) izglaganje novoimenovanog direktora Sime. Pa čovek je za sedam dana nabavio ugalj, pa do nedelje nema da brinemo, grejanja koliko oćeš. Malo zeza visina temperature jer ovaj kolubarski ugalj je niskokaloričan (recept: dodati euro-krem i neku milka čokoladu za povećanje kalorija), ali ovaj ugalj o kome sada pregovaraju ima samo da cepa (gle opet smrznut radijator, ma zgodno kad se čoveku povari frižider). Ovi iz republičke vlasti blokiraju sve, ali su nađeni zaobilazni putevi, tako da čim se namakne prvih 1000 tona, onda nema brige do kraja sezone. Kad pročitaš tekst sa onog sajta Medijacentra i pogledaš Siminu konferenciju, odmah ti nekako „topilje“.

 • @ Miloš Petrović

  Ipak si malo u zabludi što se tiče čika Palme

  primarni cilj da sredi svoj grad, pa tek onda svoj džep

  Svakom političaru kod nas je primarni cilj da sredi svoj džep. Jer da su sposobni da se bave nekom proizvodnjom ili drugom privrednom delatnošću i tamo namaknu pare, ne bi pokušavali da se obogate kroz politiku. To što Palma uređuje Jagodinu (novcem svojih poreskih obveznika) je samo malo pametnija politika koja će ga duže održati u igri da bi imao više vremena da prikupi još sredstava za svoj džep. Moguće da je on i uspešan privrednik, ali do sada nijedan uspešan privrednik nije to postao dok se nije na ovaj ili onaj način povezao sa političarima ili se sam nije bavio politikom. Onog trenutka kada Jagodina bude imala dugove kao što ih imaju Bor i Zaječar, a bogami i Negotin (uticaj Pokreta „za“ krajnu), Palma će morati da pokupi imovinu pa kod Karića. Dokle god uspeva da „balansira“ niko ga neće skinuti sa položaja.

 • U mom stanu NEMA grejanja. Ponavljam: NEKO LAŽE KAO PAS. Možda lažem ja kad kažem da mi je hladno, da su radijatori ledeni, da su moji ukućani, mimo svih navika, već dva sata u krevetu i spavaju (što i nije tako loše 🙂 ), a možda laže novi direktor Toplane.
  On malopre reče da smo „mirni“ do nedelje. E, baš mi je laknulo tog istog trenutka. A posle nedelje, „ko živ, a ko mrtav“.
  Raspitivala sam se kako da izbegnem plaćanje nečega što ne dobijam, i rečeno mi je da popunim zahtev da dođu i izmere temperaturu u mom stanu. Neka dođu, slobodno, a ja ću da napujdam psa na njih. ‘Oću, majke mi.
  Kakav bezobrazluk! Zašto i šta da mere, kad znaju da nigde, ni u jednoj cevki u gradu ne struji topla voda. Kad znaju da od aprila nijednom nisu zaboli pijuk u zemlju. Plate su redovno svi primali.
  I šta sad?
  Ja prosto ne mogu da verujem da u našem malom gradu stvarno vlada toliko bezakonje i da niko zbog ovoga neće završiti u zatvoru.
  Treba krenuti od nekoga. Neka to bude direktor koji je zamenio Filipovskog, kada Toplana nije imala dugove. Neka se vidi ko je i šta radio. Na šta je trošen novac građana i od brojnih kredita. Nije sve ovo zasrao poslednji direktor.
  Njemu zameram to što nije obelodanio šta su njegovi prethodnici radili. „Nagrađen“ je tako što su ga smenili sto puta gori od njega. Smenili su njega nesposobnog, a doveli sposobnog, umešnog, vrednog, dovitljivog, visprenog i poštenog. Koji neće da laže građane i da im otima iz džepa.
  Ali, ne znam u čemu je sada problem? Zašto je i dalje hladno? Pa, još nije nedelja.

 • Trebalo bi svi da tužimo toplanu zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača:
  član 38.
  Javna preduzeća, odnosno privredna društva i preduzetnici koji u
  skladu sa zakonom obavljaju delatnosti od opšteg interesa, dužna su da svoje
  proizvode i usluge pružaju kontinuirano na način kojim se obezbeđuje propisani
  kvalitet i da redovno obaveštavaju potrošače o svim uslovima isporuke i korišćenja
  proizvoda i usluga.
  Pravna lica i preduzetnici iz stava 1. ovog člana dužni su da proizvod,
  odnosno uslugu, obračunaju potrošaču na osnovu stvarno izvršene isporuke
  proizvoda ili izvršene usluge i da upoznaju potrošača sa metodologijom obrazovanja
  cena.

  U međuvremenu bi mogli da pokrenemo inicijativu da se računi za grejanje ( i ostale komunalije dok ih ne odvoje od grejanja) ne plaćaju sve dok se ne završi zima i tek ako cele zime temperatura u stanovima i kućama bude veća od 18 stepeni platimo grejanje.

  A radnici toplane nek zimus nose kući Simin niskokalorični ugalj umesto plate.

 • Ja prosto ne mogu da verujem da u našem malom gradu stvarno vlada toliko bezakonje i da niko zbog ovoga neće završiti u zatvoru

  Zar je bilo porebno da sačekate probleme sa grejanjem pa da budete začiđeni što niko ne odgovara. Pa poslednjih 20 godina, a možda i ranije, niko iz javnih preduzeća u Boru ili iz opštinske uprave nije završio u zatvoru zbog nenamenskog korišćenja para i zbog javašluka u radu. Ajde u Boru, ali ja nisam čuo ni za slučaj u drugim opštinama. Neke što su nahvatali za krađu na naplatnim rampama na auto-putu su u domenu republičke administracije, možda ima još nekih sporadičnih primera na republičkom nivou, ali u lokalu je očajno stanje. Kako su političari iz DOS-a imali običaj da koriste ono „u poslednjih 10 godina“, mogu da tvrdim da u poslednjih 10 pa i 20 godina ne postoji ni jedan direktor javnog preduzeća ili ustanove, ni jedan odbornik niti predsednik opštine za koga ne može da se nađe odgovornost za propuste u radu i loš rad.

 • Zorane.
  Ne znam zasto uporno branis neke ljude koji svoj posao rade lose, a na odgovornim su mestima.
  Pocev od sindikalaca do direktora.
  A za upravne odbore si skroz out.
  Najpre, upravni odbor ne moze da odgovara po zakonu.
  Krivicno pogotovo.
  Potom, upravni odbor nije duzan da se stara o zakonitosti rada preduzeca.
  To je duznost direktora.
  Direktor sa svojim strucnim sluzbama sastavlja dnevni red i predlaze ga upravnom odboru (moze to i sam odbor da radi).
  Ako nesto o cemu odbor odlucuje ne bude stavljeno na odlucivanje, odgovarace direktor.
  Da je nesposobni Svrca stavio tender na dnevni red, odbor bi ga verovatno usvojio.
  I da ga ne usvoji (sto bi bilo van pameti), Svrca bi imao obavezu da ga raspise, jer ga na to obavezuje Zakon o javnim nabavkama.

 • previse gledas televiziju…
  Zoki je u pravu sto se tice UO jer od skora i oni imaju poodjednaku odgovornost kao i direktor i podlezu krivicnom i ostalim pravnim stvarima…

  Kako su bile providne neke stvari na zadnjoj skupstini a jos i vise poslednja pojavljivanja odredjenih osoba u javnosti…
  No , dobro, svi smo u istim govnima, samo sto neki jos ne shvataju da su ovoga puta zavrsili svoju politicku i inu angazovanost u Boru..

  Mnogi i ne znaju kako su se neke stvari resavale , pa su pomislili da i mali Perica moze da pravi tolumbe… Malo su se zajebali…

 • Ajde da prećutim ….

  A svašta bih rekla, nego ovi doušnici se šunjaju ovuda pa da ne dođem u situaciju da me posle optuže za pretnje.

  Nećemo da pretimo.

  Taman posla.

  Mi smo civilizovan narod koji samo neće dozvoliti bagri da im zavlači ruku u džep.

  Ko ima hrabrosti – neka proba.

  Za oktobar će za grejanje dobiti 0 dinara. Toliko sam se ogrejala.

  A dogodine ….

 • Ajde da kazemo da UO moze da odgovara krivicno (ne znam samo gde si to procitao).
  Postavljam pitanje da li je nesposobni direktor Toplane (nemam nista licno protiv njega, i ovi drugi su nesposobni), razgovarao sa predsednikom UO i trazio da se odrzi sednica na kojoj bi se donela odluka da se raspise tender za nabavku uglja.
  Ako jeste, onda je OK.

Napiši komentar

/* ]]> */