Aktuelno Bor Izdvojeno Некатегоризовано

Riba se od glave čisti

Dolazak misije MMF u Srbiju, od strane Vlade Republike Srbije je  dočekan sa zebnjom jer nisu ispunjene potpisane obaveze iz prethodno dogovrenog aranžmana (tu ne mislim na ministarku finansija Dijanu Dragutinović, koja se jedina zalaže za potpuno poštovanje potpisanog), svesni da samo tražiti finansijsku pomoć nije jedino što podrazumeva saradnja sa MMF.
Predhodni aranžman je podrazumevao da ukoliko prvi rebalans budžeta ne bude dao očekivane rezultate (glavna stavka je bila smanjenje državnog aparata), neophodno je smanjiti plate i penzije ili podići stopu PDV-a. Naravno da Vlada nije bila spremna da preuzme odgovornosti da smanji državni aparat, a pre svega da krene od sebe i da smanji broj ministarstava, agencija itd. Sporost, lutanje, neodgovornost i truli kompromisi Vlade Srbije, doveli su samu državu na ivicu bankrota. Ovogodišnji rebalans budžeta se pokazao kao nedovoljan da pokrije sve rupe koje su nastale, ne samo zbog svetske ekonomske krize, već zbog nepostojanja odgovorne i na reformu spremne Vlade.
Naravno, kao rezultat toga posledice će snositi gradjani Srbije i to kako najugroženiji tako i srednji sloj. Sav teret krize će Vlada svaliti na gradjane i svi budući potezi Vlade, koja najavljuje otpuštanje 14000 zaposlenih, će biti zakasneli i samo će produbiti socijalne tenzije.
Podvlačim da nije krivac MMF, jer je zaista neophodno smanjiti državni aparat a to znači rashode same države, ali prilika za to je bila proleće i tada usvojeni rebalans.
Sada, kada je deficit u budžetu takav da bez povećanja PDV-a izgleda nemoguće popuniti rupe, najavljeni potez otpuštanja 14000 državnih činovnika, pitanje je da li će dati rezultat. LDP je za saradnju sa MMF, za ispunjenje preuzetih obaveza i za teške ali neophodne rezove. Ali na vreme i narodksi rečeno: ribu treba početi čistiti od glave.

Čišćenje početi od glave

Čišćenje početi od glave

Ukidanja javnih preduzeća u Boru radi smanjenja broja zaposlenih su samo naizgled potez koji se uklapa u sporazum Vlade i MMF-a.
A ustvari predstavlja samo običan izgovor za prikrivanje grešaka i neodgovornog rukovođenja javnim sektorom i nepotrebno “trčanje pred rudu”.
Takođe, Vlada priprema program po kome će se smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru i bilo je neophodno sačekati da se taj program završi (mada, kao što rekoh na početku, sa time se opasno kasni) jer on podrazumeva pre svega, pravila po kojima će biti smanjen višak zaposlenih u javnom sektoru, a zatim i socijalni program za ljude koji će ostati bez posla.
Postavlja se i pitanje zašto, ako je već doneta odluka o racionalizaciji, prvo nije smanjen višak zaposlenih u opštinskoj upravi već se odmah krenulo sa javnim preduzećima i ustanovama?
Naravno, rukovodstvo borske opštine pravi grešku analognu onoj koju pravi Vlada Srbije i kresanje počinje od svih drugih, dok svoju administraciju ostavlja za kraj, nadajući se pri tome da će se problem rešiti ranije i da možda neće ni biti potrebe da mere štednje i racionalizacije primeni na sebe.
Rankić očigledno želi da se prikaže kao “veći Dinkić od Dinkića”.
Da li je to politički ispravno pokazaće naredni izbori, ali ekonomski opravdano ne može biti jer Dinkić je osoba za koju važi: “da su od realizacije njegovih ideja ekonomskih reformi jedino pogubnije ideje koje nije uspeo da realizuje“.
“Borski problem” svakako ne može biti rešen pre nego što bude rešen problem u samom vrhu države.
A to znači da su potezi borskih vlasti preuranjeni i ishitreni.
Razumem i to da jednostavno više nije ostalo novca u gradskoj kasi. Ali gospodo, ispraznili ste je sami, neracionalnim trošenjem i zapošljavanjem preko mere po političkim linijama.
Otpustite prvo sami sebe, to je najbolji način da se počne sa rešavanjem problema kojem očigledno niste dorasli.
Sve ovo, naravno, ne znači mnogo ljudima koji ovih dana ostaju bez posla, ali LDP zaista nema načina da utiče na dešavanja u ovom slučaju, osim da pruži podršku snagama (u ovom trenutku je to izgleda, jedino sindikat) koje se protive ovakvom ponašanju rukovodstva Opštine.

(autor je poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik LDP-a)

O autoru

Slobodan Maraš

1 komentar

  • Ma nema šanse! Pa evo, koliko pre dva dana gospodin Krkobabić najstariji, onaj što je vikao “Dole MMF, živeli penzioneri“ izjavio je da nije bitno koliko imamo ministara (što se može primeniti na sve službenike sistema) već koliko oni efikasno rade svoj posao. Da je po efikasnosti svi bi odmah “leteli“. Sad im ostaje da se muče ko od efikasnih mora da ode.

    Druga izjava je da su “predstavnici MMF-a konačno shvatili da je prošlogodišnje povećanje penzija mudar i pametan potez ove države“. Nije da mislim da su penzije visoke nego izjava je da pobesniš. Pa ovu izjavu možemo da kombinujemo od Dinkića na dalje.

    Treća – “oformili smo tri radne grupe koje imaju tri zadatka da tehnički, kadrovski i organizaciono reformišu Fond PIO“.

    Tri grupe! Šta vredi smanjivanje administracije kad se neprekidno radjaju nove grupe sa po jednim sepcijalnim zadatkom. Tako svuda, u svakoj opštini, u svakom ministarstvu, samo se zamaskiraju.

Napiši komentar

/* ]]> */