Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Rudarsko topionički dr. Džekil i mister Hajd

Mimo običaja, tekst je preuzet sa B-92 bloga.

Nekada, Bor je bio grad.

Mogao je do 2000.godine postati i prestonica Istočne Srbije. Nije.

Gramziva politika, njeni eksponenti – političari i direktori nisu doneli vidniji napredak.

Ni nakon 2000.godine, Bor se nije oslobodio lopovluka i korupcije.

Umesto moćnog oslonca, država je dobila još jedno breme.

Bor je danas „grad u nestajanju“.

Ponižen narod.

Gladan grad.

Izgubljena nada.

Grad, koji su političari koristili kao poligon za vežbanje svojih naratorskih sposobnosti pričanja bajki. Kad se vežba završi, ostajali su Borani, kao nemi slušaoci, svesni po ko zna koji put da bajke ne postoje.

Ipak, na sceni je danas pravi „bućkuriš“. Novo, do sada neviđeno.

Danas Borom upravlja interesni mix! – onih, koji su do 2000.godine, promašenim investicijama uništavali ovaj grad i RTB, i onih koji su od 2000.godine bili u vlasti, ali bez pozitivnih rezultata po ovaj grad.

Kada se udružuju interesi, onda je „istorijsko pomirenje“ sasvim normalna stvar?

Normalno je da, onaj ko je do 2000.godine bio na čelnim pozicijama RTB Bora, i u konkurenciji za Ginisa, zbog pada proizvodnje, danas bude na čelu ovog preduzeća.

I tada, i danas rezultate osećaju Borani.

Deset godina su socijalisti finansirali ratove i svoj opstanak na vlasti, upravo pljačkajući ovaj grad. O tome bi, bar kroz pripovedanje mogao da govori današnji generalni direktor RTB Bora.

Upravo je on do 1990.godine bio tehnički, a od 1990.g do 2000.godine direktor Rudarskog basena Bor.

Ovaj istorijsko ekonomski mix ima zajednički brojilac.

Dok su oni do 2000te, pod firmom državnog interesa u sankcijama, promovisali bakar kao sredstvo plaćanja umesto dolara/marke, dotle su drugi (oni od 2000) svesno ostavili RTB Bor bez prave državne podrške i jasne strategije.

Kada nema plana, caruje korupcija, i u mnogo razvijenijim zemljama nego što je naša.

Sa druge strane, nešto se i razvijalo u poslednjih deset godina. To je Borsko groblje.

Istina o kojoj se ćuti, a koja je zajednički imenilac i jednih i drugih. Prosečan životni vek u ovom gradu je 47 godina. Ovde je počinjen zločin prema prirodi i ljudima.

Svačega se ovaj grad naslušao i nagledao – prodaje, rasprodaje, investitora u pokušaju, ministara i njihovih obećanja.. Deviza je bila da bakra nema, a kad je tako, onda nema ni posla.

Kad nema posla, onda treba početi sa razvojem drugih delatnosti.

Upravo oni koji su se slagali sa takvom politikom, danas imaju svog predstavnika – čelnog čoveka RTB Bora. Isti, pričaju sasvim suprotnu priču, najavljujući podršku RTB Bor.

„..Shvatili smo da ukoliko nemamo vrhunskog strateškog partnera, nema smisla prodavati drugoligašima naše resurse..“ (ministar i potpredsednik Vlade, Mlađan Dinkić).

Podrška se, međutim ne ogleda u investiciji u infrastrukturni objekat čiji kapaciteti teško da će biti uposleni. Topionica koja će se graditi u naredne 3 godine neće imati šta da topi.

Podrška treba da se ogleda prvo u jasnom planu, šta se sa RTB Borom želi.

Ovako ne može da se ne postaviti pitanje da li se, opet diže spomenik pogrešnoj politici ili bolesnim ambicijama?

RTB Bor je važan poslovni sistem, ne samo za Bor, već i za region.

U javnosti je godinama pravljena medijska slika da ovu kompaniju treba zatvoriti. Pogrešnim bojama slikana, slika je urađena na lošem papiru, a od trećerazrednog slikara.

U Boru ima bakra, kao i drugih plemenitih metala.

Žalosno je da još uvek niko, do danas (ne računajući veliku studiju Svetske banke) nije pripremio realnu sliku o Boru, odnosno njegovim potencijalima i ležištima. Da jeste, onda bi se svih ovih godina „podrška“ ogledala u ulaganju u rudarstvo. Jer, bez toga..džaba topionice..

Istina, rađene su studije za Bor, ali nisu dale rezultate.

Neke su rađene „reda radi“.

Neke su bile nerealne, poput one koju su kreirali Vlada i Poslovodstvo RTB Bora (2002), prema kojoj bi Vlada dodatno morala da obezbedi 120 mil $ za pokrivanje gubitaka..,

Neke su namerno „ćušnute“ u zaborav, kao što je bio slučaj sa studijom Svetske Banke (2004). Tih godina RTB Bor je godišnje gubio 45 mil $.

Upravo je ova studija potvrdila da u Boru ima bakra, pre svega unutar velikog nalazišta Borska reka.

Novo nalazište Borska reka može osigurati budućnost i eksploataciju u narednih 100 godina. Bogatstvo se procenjuje na 1.05mlrd tona rude, odnosno 4.5 mil tona katodnog bakra, 78t čistog zlata, 1300t srebra i oko38 hilj t skupocenog molibdena. Profitabilno se može iskorišćavati I pri ceni bakra koja je ispod 2300$/t (treba podsetiti da je u toku prethodnih godina bila i preko 7000$..)

Samo iz ovog nalazišta moglo bi se zaraditi oko 30 mlrd $, uz najavljenu prosečnu cenu za 2010.godinu, između 5500 i 6000 $/t.

Kad radi RTB Bor – grad živi. Kad ne radi RTB Bor – grad nestaje.

Ako je ovo poznato, kako nazvati ponašanje istih koji su bili u toku prethodnih deset godina, i onih koji su danas? Ne pokrenuti priču oko Borske reke! Opet je prevagnula politika „Dr Džekila“.

Ne treba licitirati sa razlozima.

Na koji god se pomisli tačan je, ma koliko nemoralan bio.

Deset godina Bor, i Srbija slučaju priče o mogućim i nemogućim strateškim partnerima – od zainteresovanosti srpskih biznismena, Dajmlera za preradu šljake, kupovine od strane rumunskog Kupruma, pa Ateka.. Niko od ministara koji su se time bavili, od ministra energetike, privrede i privatizacije, ekonomije, finansija..nisu položili račune, ili bar objsnili „epohalne“ izjave, odnosno razloge neuspeha.

Danas je aktuelna izgradnja nove topionice.

Nije najmodernija tehnologija, kako se upinju da kažu. Daleko od toga da je loša i ova, druge generacije. Moći će da prerađuje 400 hiljada tona koncentrata!

Kapacitet nije mali, a ako ne bude razvoja rudarstva, onda će se delom u topionici topiti tuđi koncentrat, a delom će kapaciteti ostati neuposleni. Rezultat su sigurni gubici.

Samo uravnotežen razvoj rudarstva i metalurgije daje pozitivan rezultat!!

Da li je potrebno još deset godina pa da se shvati i ova jednostavna rečenica?

Da ne govorimo o nepromišljenim izjavama da će se otpisati dug koji RTB Bor ima za utrošenu energiju!!!

Lucidnost „dr Džekilske politike“.

Da bi se nerealni i megalomanski ciljevi postojećeg rukovodstva RTB Bora ispunili, u vidu dostizanjaproizvodnje od 80.000 t katodnog bakra iz spostvenih koncentrata, potrebno je u narednih 6-8 godina investirati dodatnih 600 mil $.

Kako god da se krene, stigne se do starog – novog, današnjeg generalnog direktora RTB Bora.

On se upisao u istoriju RTB Bor kao direktor koji je proizveo najveće gubitke u poslovanju. Pravi greške za koje više nema manevarskog prostora, a Vlade Srbije mu daje podršku.

To igranje sa brojkama je postala praksa u Srbiji.

Nešto slično je radio i prethodni generalni direktor NISa, slaveći dobitak, pa onda jedan iznos gubitka pa drugi..a sve u par meseci…

„Copy Paste“ uradio je i gen direktor RTB.

U roku od nekoliko meseci (dec 2009 do maja 2010) najavio je gubitak od 37, pa 47 mil $.

Već mnogo.

A potom se videlo da je ukupan gubitak za 2009.godinu, u stvari 86.5 mil dolara!!!

To je 2.33 puta više od onog koji je objavio dec 2009.godine.

„..tačno je da je RTB prošle godine zabeležio gubitak od 86.5 miliona $. Ali od te sume čak 35 mil $ otpada na finansijsko poslovanje. Konkretno reč je o gubitku na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani DO 2000.godine. I na taj gubitak ovaj menadžment nije mogao da utiče!!!“ (RTB Bor, pom generalnog direktora Mira Antić)

Dobro, a ko je bio direktor i u vrhu menadžemnta do 2000.godine?

Današnji generalni director RTB Bora.

Danas RTB Bor upravo ima visok gubitak jer plaća kamate na promašene investicije i loše kredite, koje je današnji čelni čovek kompanije, davno zaključio..

Bio je od 1990-2000.godine direktor Rudarskog basena Bor.

Nekada Šainovićev, danas Dinkićev kadar.

Za šta se tada otimao Šainović, a danas Dinkić?

„..Protiv Spaskovskog je tokom 2002. i 2003. godine policija podnela više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je zloupotrebom službenog položaja, nesavesnim radom i falsifikovanjem, u više navrata oštetio RTB za više stotina hiljada tadašnjih maraka.

Tužilaštvo u Boru je 7. avgusta 2003. godine podiglo optužnicu protiv Spaskovskog zbog sumnje da je pribavio imovinsku korist od 200.000 dinara na štetu rudnika.

Protiv Spaskovskog je bio vođen jedan sudski postupak, ali je on oslobođen optužbe.

Nakon političkih promena 2000. godine Spaskovski je pristupio Socijaldemokratiji, a sada je, prema nezvaničnim informacijama, član G17.

izvor“ Beta

Za period od 10 godina direktovanja 1990-2000.godine uspeo je da smanji proizvodnju bakra za 67% (1990.godine bila oko 105 hilj t/g, a 2000.g, ispod 35 hilj t).

Čuven je njegov investicioni poduhvat, u iznosu od 120 mil $, gde je sve čega se dotakao bio promašaj. Od otvaranja rudnika Cerovo, koji nije bio rentabilan,.. do izgradnje sistema za transport jalovine koji je bio napravljen za transport 420 mil t jalovine!

Za 10 godina je prevezao oko 2.5% jalovine.

Ipak, to je impresivna građevina od čak 3600 tona čelika – taman koliko i neki spomenici.

Ako je tačno da je (Prvim socijalnim programom iz 2002.godine) uzeo otpremninu (8600€) i time se obavezao da do 2012.godine neće biti u RTB Boru (a tada bi bio i u penziji), njegov dolazak na čelo RTB Bora već 2008.godine, je nemoralno i nedopustivo sa stanovišta onih koji su ga postavili.

Selektivno – dopustivo, ili Selektivno – nedopustivo?

U gradu u kojem je nezaposlenost preko 30%, uposlio je kao pomoćnika, invalidskog penzionera!

„Investicija u ovaj rudnik je investicija u budućnost, jer će ovde biti posla za nove, mlade inženjere, nove radnike i verujem da će ovo podići čitav region Istočne Srbije“ (potpredsednik Vlade I minister Mlađan Dinkić).

Ako je tačno, da je pomenuti „penzioner“ u suvlasničkom odnosu u kompaniji, koja slovi za najoštrijeg konkurenta RTB Boru, onda su moguća samo dva razloga.

Ili je došlo do gubitka pamćenja, ili je upravo to i bio cilj?

Ipak, promene koje je uveo direktor RTB Bora nisu nevidljive. On ih je doduše i obećao, još 2008., kada je postavljen.

Odnose se npr., na postojanje posredničke firme, kod recimo prodaje plavog kamena jednom od vodova u Srbiji. Kako je posrednička firma vezana za nekada jakog SPS čelnika, možda je direktor samo spojio lepo sa korisnim – rad sa prijateljima.

Ekonomska opravdanost ovakvih poslova za RTB Bor, ostaje nepoznata veličina.

Takođe, modernizovani su i usavršeni putevi odlaska zlata iz zemlje.

Ranija zaostala, primitivna praksa je bila oličena u izbegavanju obaveza prema Narodnoj banci Srbije. Nije se predavala sva količina zlata, već se prouzvodio zlatni cijanid, a potom izvozio. Neki sa na tim krilima izgradili imperije u Srbiji..

Danas čujemo da je došlo do smanjenja proizvodnje zlata za 64% i srebra za52% u 2009.godini u odnosu na prethodnu. Ništa neobično, rekli bi svi. Godinama nas ubeđuju da je Bor siromašan… Da li je baš tako?

Na jednom od rudnih mesta postoje dva kvaliteta rude. Onaj boljeg kvaliteta se pretapa u borskoj topionici. Onaj drugi, prljav i lošeg kvaliteta ali sa bitnim procentom plemenitih metala se topi u topionici kompanije Glencore u Kazahstanu.

Za taj posao, ovoj švajcarskoj kompaniji RTB plaća 1. uslužno pretapanje, i 2. penale za asren, živu i kadijum.

Glencore dobija proizvod u vidu zlata, srebra, bakra olova i cinka.

RTB Bor na 3 godine treba da dobije 17 mil $.

Preglednost, javni pozivi..i slične stvari…ne postoje.

Moderno, nema šta. Dr Džekil bi bio ponosan.

Možda se u doba kolonijalizma tako i poslovalo. Ovo je 2010.godina.

Na kraju, kakvi su rezultati rada novog poslovodstva RTB Bora?

Smanjenje proizvodnje katodnog bakra za oko 3.5%, viši troškovi proizvodnje od prosečno ostvarene cene na tržištu za blizu 70%, istorijski visok gubitak, stalna nelikvidnost…

Današnji „davaoci podrške“ vide rešenje u izgradnji nove topionice, uz garancije Vlade Srbije.

Nije sporno da je potrebna.

Ipak, prevelikog kapaciteta, ona će biti nerentabilna. Zaboravlja se da u Evropi već postoji višak kapaciteta topionica, te je teško napraviti topionicu koja bi bila konkurentna.

Uz opremu koja se kupuje sredstvima Fonda za razvoj Srbije, podrška je blizu 160 mil €.

Da li je Odluka o kupovini rudarske opreme na odobren kredit ekonomski opravdana u uslovima kada RTB Bor permanentno pravi gubitke u poslovanju na nivou od oko 50 mil $/god? Sredstva za kupovinu opreme su obezbeđena od budžetskih korisnika, a ne iz komercijalnog kredita.

Čak i sa kupovinom rudarske opreme za nivo od 27 mil €, nije moguće dići nivo proizvodnje katodnog bakra u RTB Bor na nivo od 50 hilj t/godišnje, u roku od 3 godine, odnosno do završetka izrade nove topionice.

Gubici koje će u tom periodu beležiti RTB Bor meriće se desetinama miliona dolara..

Država će otplaćivati gubitke iz tekućeg poslovanja, kao i dugove za kupljenu opremu i za izgradnju nove topionice.

A, manje od polovine onog što se daje kroz „podršku“ bilo je dovoljna da se završe istražne radnje vezano za ležište Borska reka, i krene u rad i eksploataciju, na primer. Sećate se….

To je politika Mr Hajda.

Hoće li u narednim godinama najprometnija ulica u Boru biti u magli, smogu, mračna i bez ljudi već u 21h, nije poznato.

Ali je jasno da svakoj politici jednom dođe kraj, pa i politici „dr Džekila“.

Zorana Z. Mihajlović Milanović

O autoru

Zoran Stanković

59 komentara

 • Sjedim i razmisljam, Zorane, Zorane lepo si ovo napisao
  Treba topionica
  Treba cist vazduh boranima
  Treba pomoc drzave najzad su shvatili
  Treba investirati u Borsku reku
  Treba uraditi nove kapacitete za preradu, mislim od flotacija do topionice nova oprema ne dozvoljava nikakva stimovanja sadrzaja …
  Treba dovesti novi menadzment makar ga uvezli iz Kine. Ovo sto radi generalni direktor RTB Bor je nedopustivo, ni u Bocuani ni u jednoj normalnoj ili cak nenormalnoj zemlji generalni direktor giganta najveceg u Evropi sa 2,5 % svetskih rezervi bakra ne bi sebi dozvolio da bude na celu liste na kojoj su istroseni likovi borske politicke scene ne bih o imenima, lista je katastrofalna.Zamislite generalnog direktora FIATA kako u nekom gradicu od 40000 ljudi sedi i ubedjuje ljude da glasaju za njega ili jos bolje
  Bill Gates glasajte za broj 7.
  Cemu to ako si najbolji ,prvi u tako ozbiljnoj firmi samo neki ozbiljan poremecaj u glavi moze da te dovede do takve blamaze.Kad malo razmislim da ima m… radio bi svoj posao, taj cirkus mu ne bi bio potreban.
  Znaci
  Treba smeniti generalnog direktora i dovesti nekog ko ce se 100 % bavi strukom a ne cirkusom.
  Treba sve kalkulacije koje je ova ekipa do sada objavila umanjiti za cca 20%.Nema provizija.
  Od jednog vola dosta je za sada

 • Маестрално написан текст! Сличан текст требало би написати и о гомили кандидата за одборнике са разних страначких листа који су већ учествовали у локалној власти у виду председника општине, заменика председника општине, помоћника председника општине, члана општинског већа, координатора пројекта финансираног из општинског буџета, директора јавног предузећа, члана управног одбора или на сличној функцији где им је осим плате/накнаде за рад, понека парица (а понекад и огромна пара за наше прилике у виду провизија, намештених тендера, руковођења пројектима; кадровски стан-иако нису никакви стручњаци, гледајући резултате рада;) улетела у приватни џеп. Свака листа има такве кандидате, а предлажем да се за почетак објаве резултати рада по 2 представника са сваке листе (истовремено и износ средстава који су примили у виду плата/накнада/дневница/плаћених телефонских рачуна; као и износи које су потрошили током свог „рада“ потписивањем уговора о: 1.одржавању јавних концерата,
  2. ватромета,
  3.ауто-трка,
  4. зимовања радника јавних предузећа у страној држави, 5.рекламирања јавних предузећа у градовима у којима наведена јавна предузећа уопште не послују,
  6.набавкама угља,
  7.кићења града),

 • Dragi prijatelji, borani i svi ostali, najava izgradnje nove topionice je sjajan markentiški trik za ovaj napaćeni narod. Samo hvali nešto osnovno, gde oni to grade novu topionicu, da nije možda negde u srednjoj Aziji. U Boru najverovatnije NE.

 • Imam vrlo pouzdane informacije da je Sosa „puko“ kod Farmakoma MB i da je Miroslav Bogičević raskinuo saradnju sa njim, jer je ovaj mnogo zasrao stvari u rudniku Lece (zamislite šta je sve zasrao po RTB Bor, gde ga niko ne kontroliše). Čujem da su odande takođe isterani svi Sosini ljudi iz Bora. Time se Sosa jako zamerio Demokratskoj stranci, koja drži Farmakom. Sada mu je jedino ostala podrška G17+. Ako izgubi na izborima u Boru i ako ga Dinkić otkači, gotov je! Neće ga spasti ni Milinko, koga je uz velike pare ubacio u SNS! Zbog toga, glasači, pamet u glavu, glasajte za koga hoćete, ali nemojte za Sosu! Tako ćemo ga se najlakše osloboditi, nadam se jednom za navek.

 • Opet je lupao na televiziji, njegova čuvena rečenica: „Da li vidite osmeh na mom licu, ja se uglavnom trudim da budem namršten ali osmeh izbija protiv moje volje“neznam samo zbog čega mu je osmeh na licu.

 • Kako bre Sveto ne znaš zašto mu je osmeh na licu? Pa znaš li ti koliko je od onih 86,5 miliona USD gubitka u RTB Bor završilo u njegovom džepu? On je za ovih godinu ipo dana, otkad je na čelu RTB, pokrao toliko da je obezbedio i čukununuke, pa sad može da se iživljava nad nama i da zadovoljava svoje bolesne, a neostvarene ambicije. Vi uopšte niste svesni koliko je to bolestan i zao čovek. Za njega je Saša Mirković malo dete.

 • Kako vidim, izgleda da su lične impresije i animoziteti prevladali nad istorijskim trenutkom potpisivanja ugovora o izgradnji nove (ekloške) topionice i ulaganja u rudarsku opremu. Ovde se ne radi o ljubavi ili mržnji prema nekome(u ovom slučaju Sose) već o našoj naravi i zlobi koju nosimo u sebi. Do sada sam se periodično pojavljivao na ovom bloku jer sam zauzet poslom ali me je iritiralo pisanje pojedinih sugradjana koji očigledno ne razlikuju dve nejvažnije reči u životnom veku jednom razumnog bića-čoveka a to su reči:LJUBAV I MRŽNJA.
  Koliko samo mržnje se ispoljava na jednom mestiu da prosto ne mogu da verujem.
  Da li Vi gosopdo koji pozivate na linč, znate ili možete da razumezte da je ovo ISTORIJSKI trenuak za Bor, za našu decu i za nas koji smo ostali da živimo u ovom gradu? Da li shvatate da je ovo bio poslednji trenutak da ovaj grad ostane na mapi Srbije i da je ovo poslednji tenutak koji nam daje nadu?
  Očigledno ne!
  Očigledno da najnovija tehnilogija koja će konačno očistiti vazduh nad gradom koji se nalazi na 400m NV je manje bitna od toga ko je to uspeo da izdejstvuje u vreme kada svi vidimo kako se živi. To što će to biti jedna od najvećih investicija u ovom delu Evrope, to što će to zaposliti nekoliko hiljada radnika raznih struktura, to što će nas vratiti iz letargije i beznadja u kome smo se našli, ma to uopšte nije važno. Važna je mržnja i beskonačni bes koji se ispoljava prema svemu i svačemu pa i prema onome što će ovom gradu vratiti dušu.
  Ja sam pristalica upravo takvog razmišljanja, razmišljanja koje uvažava jedino autoritativnost struke, esnafa i sveobuhvatnog znanja, svih onih koji imaju dobru nameru da pomognu u opstanku ovog grada. Priznajem i one političke stranke, partije ili kako god, koje ne mogu da smislim ali koje će mi pomoći da pristojno živim od svog rada.
  Mnogo je lako kritikovati, zakerati, zamerati, mudrovati, pametovati. . . ali je mnogo teško prionuti se na posao i pokazati sta znaš!!!
  Zapitajte se gosopdo draga, sta Vi pojedini umete da radite osim da tako lepo kritikujete? Nemojte da mislite da ovo nije važno. Veome je važno jer se zivi od rada a ne od pametovanja.
  Mi smo zemlja sveznelica. Sve znamo da radimo, ama baš sve, i lako se hvatamo za tudji posao a ne za svoj.
  Latimo se svoje struke(ko je ima) i manimo se da ocenjujemo druge jer je to gubljenje vremena. Topionica će se izgraditi i ovaj grad će živeti koliko to nekome odgovaralo ili ne, budite sugurni u to!

 • Dušan@:
  dokle je stigla gradnja nove topionice? Da li se pomerila dalje od mikrofona?
  Ajde ti stručni, objasni nama nestručnima, kako i ko će vratiti tih 200+ miliona €? Zašto topionica na daljini od 200 km nije u funkciji, a novije je proizvodnje? Kako to da je baš sa vladavinom Sose u RTBu (1990-2010) svaka proizvodnja pala, a najviše zlata i drugih plemenitih metala? Jedino što raste to je aerozagađenost. Doktori preporučuju pacijentima obolelim od svinjskog gripa udisanje borskog vazduha. Kažu, sve je tu, i živa, i arsen.
  A tek u ekonomiju što se razumete. Pravi wounderkind, tj. kao dete od 3 godine. Vama je isto: gubitak od 40 miliona@ i 85 miliona €.

 • Dušan očigledno nije ni pročitao tekst.
  Sosin politički profil je najmanje važan u celoj priči ( i tako ima nekoliko profila, samo što ni na jednom nema obraz).
  Žalosna je činjenica to što će taj skup lopova i ludaka ipak preći cenzus. Naravno, na regularan način ne bi imali šanse, ali pretnje, ucene i sa druge strane obećana zapošljavanja i povlastice će učiniti svoje.

 • MilanM@

  Pa GospodineMilaneM. Sa vama je teško komunicirati jer ne posedujete ni trunku tolerancije vezane za osnovne postulate kulturnog komuniciranja na netu. G.Zoran Stanković će verovatno reagovati a i sam jos jednom podsetiti da je ovo kutak za NORMALNU komunikaciju, kutak za suprotstavljanje mišljenja. Ja nisam policijski inspektor, nisam ni istražni sudija, nisam ni wounderkind ali sam dovoljno kulturan da ne uputim ni jednu reč uvrede na bilo čiji račun(ja se Gospodinu MilanuM zbog toga izvinjavam) ali se brinem u kakvom ćemo okruženju sutra živeti.
  Topionica se gradi tri godine a ugovor je potpisan pre dva dana a cilj je da se aerozagadjenost potpuno ukloni NAJNOVIJOM svetskom tehnologijom.
  Najlakše je nekoga proglasiti lopovom i ludakom, samo što je to bumerang koji nema kraja.
  Suština je daleko bitnija a to je život a ne rekla-kazala.
  Gospodo draga, pa sada je demokratija uzela stvar u svoje ruke. Zivimo daleko bolje zar ne?
  Vidim da se suze liju zbog gubitaka RTB-a. Ni meni se zbog toga ne mili ali da Vas podsetim da je za ovih 107 godina rudarenja u Boru, isti taj RTB Bor sagradio pola predratne Kraljevine i pola posleratne Jugoslavije. Pa valjda je red da i mi dodjemo na red da nešto i za svoj grad dobijemo. Ranije je neko rekao:nogare i kikiriki….neka hvala.

 • Au bre Dušane, ode ti u aut. Niko tebi ne brani da veruješ Sosi i Dinkiću, pa čak i da glasaš za njih. To je tvoje pravo. Ali nemaš prava da onima koji su ih pročitali i koji im ne veruju lepiš epitete da su zlonamerni, devijantni i maltene neprijatelji države. Veruj mi, Dušane, da ja više od njih obojice želim da se u Boru izgradi nova topionica, i ne samo ona, već kompletan kombinat. I to valjda iskreno žele svi dobronamerni borani, tu nema dileme. Ali ja ne želim da to urade Sosa i Dinkić. Iz dva razloga; prvo, oni to ne znaju, drugo: oni su dokazani lopovi.

 • Xe xe, Šta reći? Opet, po ko zna koji put, proglašavamo nekoga za dokazanog lopova kao što je to bilo i 2000 godine! I tada su vikali pod prozor „lopove“ ljudima koji to nisu zaslužili i koji su i dan-danas pošteni vredni i čestiti ljudi a nikada im se zbog toga nisu izvinili.
  Jedina mana im je bila što su pripadali drugoj političkoj opciji a u šivotu nisu ni mrava zgarzili.
  Uopšte nemam nameru da bilo koga branim jer nikoga i ne napadam a duboko sam zahvalan „dobronamernim“ savetima jer sam očigledno duboko zastranio. Ja sam potpuno van svake političke opcije i Vi ne znate koliko sam srećan zbog toga jer sam potpuno rasterećen rezultatima izbora ali sam veoma zabrinut za budućnost mog grada.
  I dalje smatram da je ovo istorijski trenutak za Bor bez obzira iz koje političke opcije dolazilo.
  Samo da podsetim, podršku ovom projektu je dala Vlada Republike srbije i Predsednik Republike Srbije(malo li je) pa umesto da se tome radujemo, jer znamo šta to znači, mi i dalje hoćemo da dostojanstveno propadnemo i da ne prihvatimo to čto nam se nudi, a nudi nam se zaista mnogo.
  Pored toga, vidim da se selektivno komentarišu moji komentari br. 8 i 12 što je odličan pokazatelj da na neka pitanja odgovori uopšte i nisu potrebni.

 • @Dusan

  Gospodine, zar vi stvarno verujete da je SNC potpisao bilo kakav ugovor sa RTB-om, a da prethodno nije dobio bilo kakve garancije plaćanja? A kako Dinkić reče na borskoj TV, EDC banka još nije odobrila kredit od 135 miliona EUR, i Dinkić se nada da će kredit biti odobren do kraja septembra! Da li bi ste se vi obavezali da nešto tako skupo napravite za nekog a da se prethodno ne uverite da taj neko ima dovoljno para da vam plati?
  Očigledno je Sosa potpisao neki bezvredan papir o budućoj tehničkoj saradnji sa SNC. Verujem da SNC nije toliko neozbiljan pa da pristane na ugovor na kome nema potpisa Ministra Dinkića.

  A to što „nova“ topionica u narednih 13-14 godina neće moći ni kredit da isplati, nego će morati još kredita da uzima da bi isplaćivala troškove plata radnika i normativa, to je tek posebna priča.

 • Imam predlog:Sosa da izgradi topionicu za 3 godine i onda da ga izaberemo za dozivotnog predsednika Opstine…ali sada da ne pravi prolaz listi „bivsih“ sve i svasta,sakupljenoj s’ brda s’ dola,na silu,pod pretnjama i ucenama…Vidi se da se covek ne oseca dobro u tom drusrvu…

 • Pa Dinkić i hoće da istera Sosu iz RTB-a,da ga pošalje u opštinu,a na njegovo mesto da dovede svog čoveka,a posle da Sosu isteraju i iz opštine..,jel će da mu pronadju sve te lopovluke i nema kud,mora da sam pobegne,upamtite šta vam Pera reče. Kud god se okreene Sosa je došo do ćoške ćuze,samo treba da udje na prava vrata..i otamo nema da izadje nikada…Sve će da pare vrati samo da izadje na ta ista vrata,ajd upamtite to što vi Pera reče,sada…

 • Inače, interesantno je da je autorka teksta članica SNS-a koji sve ovo vreme nije podigao glas protiv Sose i njegove ekipe.
  Šta više, jedan od najbližih saradnika Blagoja Spaskovskog je takođe član SNS-a i u samom je vrhu odborničke liste.
  Drugim rečima, SNS tačno zna šta se u RTB-u radi i o tome piše po blogovima koje u Boru malo ko prati, ali iz nekih razloga o tome ćuti baš tamo gde bi trebalo da se bude najglasniji – u Boru.
  Kakvi su to interesi u pitanju?
  Ili sam ja prevideo neko saopštenje u tom smislu?

 • Autor: Zorana Z. Mihajlović Milanović, je član predsedništva Srpske napredne stranke, a stručni tekst koji imate pred sobom namenjen je Izbornom štabu SNS u Boru koji jasno i nedvosmisleno pokazuje da ne postoji nikakva sprega izmedju SNS i G17 plus.

 • Tekst nije namenjen izbornom štabu već čitaocima B-92 bloga. Ili vi uvek interne stvari objavljujete na B-92?
  Ja od SNS u Boru nisam čuo jednu jedinu reč kritike na račun Blagoja Spaskovskog.
  Godinu dana u Boru postoji vaš odbor i nikada, ali nikada se niste oglasili tim povodom (a i inače, se niste oglasili više od dva puta, ako ćemo pravo).

 • Лепо је то што ће искоришћеност сумпора у новој топионици допринети чистијем ваздуху, али је питање шта урадити са нових неколико десетина или стотина хиљада тона сумпорне киселине која ће бити направљена од тог сумпора, јер ни за садашњу производњу сумпорне киселине нема купаца.

 • Povraća mi se više od svih ovih Šojića koji mlate po lokalnim televizijama i obećavaju milione i milione evrova. Pogotovu kad znam da se ništa neće promeniti posle 20. juna, i da će ista govna sedeti u opštini i na direktorskim foteljama, i samo računati kolike procente da maknu od raznoraznih besplatnih koncerata i bezvrednih projekata, bez kojih narod Bora ne može da živi.

  Jedva čekam 20. jun da im na glasačkom listiću svima napišem da jedu govna.

 • Gospodin vizionar, kako je sam sebe nazvao Spaskovski, veliki stručnjak koji je jedva fakultet završio, ovih dana u pogonima RTB-a šalje spiskove i na perfidan način, u stilu devedesetih, ubeđuje radnike da se učlane u G17. Jedino je gospodin vizionar zaboravio da je vreme Slobodana Miloševića i njegovih mafijaških metoda odavno prošlo. A ujedno je zaboravio da su takve stvari zakonom zabranjene.

  Kako rade „novi“ suvi i mokri filteri, koje je skarabudžio Mirko Grčić, i da li stvarno više nema pikova možete videti na ovom linku:
  http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=101&id=1013&akcija=showExternal

 • http://twitpic.com/photos/SNS_Bor

  Srpska napredna stranka planira, organizuje na vreme, prihvata kritike i ideje, veruje u sebe a to znači i svim svojim članovima pa i simpatizerima. Nema izgubljene bitke a insistiranje na upornosti i motivaciji su prioriteti u radu sa aktivistima. Srpska Napredna stranka pobeđuje a Bor je je samo jedna od pobeda u nizu do konačne pobede.

  Promene za Bor – Tomislav Nikolić.

 • Srpska napredna stranka planira, organizuje na vreme, prihvata kritike i ideje, veruje u sebe

  Srpska napredna stranka takođe i spamuje. Srpska napredna stranka jednostavno zatrpava plakatama, flayerima, linkovima, praznom pričom… sve oko sebe, jer Srpska napredna stranka ima puno para, ali joj nedostaju ideje kako da ih potroši (ako izuzmemo formiranje satelitske stranke boje engleske trave, što takođe i nije nešto nova ideja).
  Srpska napredna stranka je demagogiju i populizam podigla na nivo nauke.
  Srpska napredna stranka je etalon bezidejnosti. Srpska napredna stranka je poslednja šansa večitog gubitnika koji se iznenada prepodobio.
  I ne bih ja ni spominjao Srpsku naprednu stranku da im nije palo na pamet da dođu ovde da postavljaju reklamne linkove.

 • SNS i njihovi sateliti pucaju sa chorcima i mlate praznu slamu! Ništa oni ne mogu da naprave dobro za Bor već samo i samo štetu! Pa oni jednostavno nemaju ljude za to! Nemaju podršku u vladi ili bilo gde da mogu da „delaju“ nešto konkretno. Mogu samo da pričaju, pričaju i pričaju u prazno! Doduše još neki su takvi ali imaju podršku u „vrhu“ ali ta podrška je klimava i na kratke staze. Kako god okreneš samo jedna opcija može da pomogne Boru i svi znamo koja je ta opcija!! (neću da napišem koja je jer bi ispalo kao reklama ali nije G-17, SPS, SNS, VDSS, LDP, PUPS, JS,Zeleni X2).

 • Kako neko negde reče Mikijev sin je istrčao glavom bez obzira iz LDP-a nije stigo ni da kaže šta će tu,a tata je kao prvo bio kod DS pa su ga i odatle najurili,pokušao je i u PŽK ali debeli beše neprikosnoven pa ga negovi nisu pustili ni do vrata da im priđeProsto boje se ljudi kuge a gde se ona pojavi sve mora da se pretvori u pepeo i prah.Takoda je za očekivati da istu sudbinu u nedelju dobije i SNS Bor.Vučić je inače juče kako kažu članovi SNS-a bio mnogo besan ali niko nezna zašto.prdpostavljam da su SOSINI ljudi direktno nešto tražili od njega a on to nije prihvatio.
  Najiskrenije da vam svima kažem ne očekujemo loše rezultate u nedelju samo zahvaljujući Vučiću jer je on uspeo da okupi sve snage SNS-a Bor oko sebe bezobzira na stalne svađe u SNS-u pa čak i fizičkog napada na jednog od istaknutih članova SNS Bor po kazivanju članova SNS Bor napad na tog člana je organizovala dr.ZLATANA pa je čak otišla i malo dalje organizujući da se taj građanin ne opservira na hitnoj pomoći nego da se ousti ako treba i da propadne.Obzirom da se sve završilo dobro po povređenog a ne tragično kako je Dr.Zlatana zahtevala od njenih kolega sa hitne službe.ISti je upućen na trijažu gde su nad nji cele noći bdeo medicinski tim i uspeo da povređenog povrati u normalan tok života.
  Šta dalje da vam kažem kadste u predhodnim kometarima sve rekli neka birači odlu če koji će broj da zaokruže u nedelju-neće valjda dozvoliti da im ovakva osoba vodi opštinu kada ona sada kaže dotuciga nedajmu da mrda-pitam se samo to kakav je lekar Zlatan dali se ovako ponaša prema svim pacijentima koj se za pomoć njoj obračćaju.

 • Građanin

  Kao prvo već smo vam rekli da citiranu gospodu ni ne poznajemo,ali pošto vidimo da ih vi vrlo dobro znate pa ih pitajte ko koga vređa,a ako imaete nešto lično sa pomenutim kolko mi znamo oni su vam prisutni u izbornom štabu SNS-a svakog dana pa se njima obratite ako dr.Zlatana nije sposobna da vam ukaže prvu pomoć za jednog gospodina od pomenutih smo čuli da bi mogao i da te izleči ali alternativno.A zato što ste u našem gradu doveli bivše robijaše,silovatelje i razno razne kriminalce kao i nekoliko gejeva nadajući se da će vam i oni neznam kako pomoći-taj ceh će te zajedno sa Zlatanom platiti u nedelju 20.juna.A ZLATANI isto tako poručite ako nije obrijala noge može to i neko drugi da joj uradi on zna dobro da depilira,isto tako joj recite da su joj vrata kod SOSE od nedelje zatvorena ako ne obavi ono za šta je plaćena a mi smo ubeđeni da će teško ostvariti svoju zamisao pored Vučića,jer imamo informacije da mu baš ta pomenuta gospoda pomažu u svemu kako bi rasturio zaveru koju su napravili Zlatana,Milinko,Sosa sa njihovim šefovima iz vrha SNS i G-17+.
  Za vašu bližu informaciju gospodine građanine ostvarili smo kontakt putem telefona sa gospodinom Žarkom Petrovićem koga stalno pominjete i isti nam je rekao da će već u ponedeljak 21.06.2010 sazvati konferenciju za štampu i o svim dešavanjima obavestiti građane Bora počev od dolaska Zlatane tu gde jeste pa do dovođenje u SNS od strane iste osobe određene grupe kriminalaca,te do organizovanja batinaških grupa od strane iste osobe sa zadatkom da zaplaše birače kao i da disciplinuju pojedine neposlušne članove SNS-a Bor.Međutim naši prijatelji pomno prate sva dešavanja u SNS-u Bor i osim što je gospođa dr.Zlatana pokušala da sa svojim batinašima udalji iz stranke pomenutog gospodina Žarka Petrovića pa su čak u prostorijama stranke njih trojica po njenom naređenju i fizički nasrnuli na njega pri tom nanevši mu lakšu telesnu povredu-za ovo poseduje odgovarajuću medicinsku dukomentaciju kao i overeno sudsko lekarsko uverenje bez obzira što je dr.Zlatana te večeri intervenisala i u hitnoj pomoći da Žarko ne bude primljen niti medicinski zbrinut ali to joj nije pošlo za rukom i imenovani je upućen na odeljenje trijaže Borske bolnice gde je dr.Zlatana opet pokušala da se Žarku ne ukaže adekvatna medicinska pomoć.
  Za sad toliko gospodine građaninu o liku i delu gospođe dr.ZLATANE valjda će građani Bora prepznati šta valja činiti u nedelju,a kako nam je obećao gospodin Petrović on drži reč i očekujemo ga kod nas u pres centru u ponedeljak 21.06. oko podneva.

 • Kažete da će g. Žarko Petrović održati konferenciju za novinare VEĆ u ponedeljak, 21.06.2010.godine. Zar ne bi bilo ispravnije da ste rekli da će konferenciju održati TEK u ponedeljak, jer ponedeljak dolazi posle nedelje, a koliko znamo, izbori su u nedelju.

  Koja je svrha konferencije za novinare nakon izbora?

 • Rezultati su već poznati ali shvatite jedno da je gospodin Žarko Petrović jedan od osnivača SNS-a ne samo u Boru već i šire i da je sa njegove strane fer i korektno da sačeka da izbori prođu i onda kaže šta ima da kaže,a rezultati izbora u Boru su poznati još odavno kad je SOSA obavio razgovor sa Tomom i dogovorili se o svemu.Sve priče su ispričane do promena u Boru sigurno neće doći SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA-i još gore nego kad je Toma vodio radikale.Jedina nada za nas je da Borani navreme uvide ko je ko i donesu pravu odluku.

 • @Slobodna SNS Udruzeni protiv Tirana
  Nisam bas siguran u vezi konferencije sa pomenutim Zarkom Petrovicem, jer koliko cujem trebalo bi da uskoro postane sudija Ustavnog suda. Sigurno se pitate zasto. Pa covek vise vremena provodi po sudovima nego kuci, pa racunaju ovi sto biraju sudije da ima iskustva. Sto se tice lecenja, mislim da je potrebnije vasim bolesnim umovima, mada cisto sumnjam da ima nade za vase izlecenje. Alternativne metode ostavi sa sebe, trebace ti uskoro, stizu te godine, a mi smo tu, cekamo da uskocimo …Koliki je lazov gore pomenuti lik videce svi 22.06.2010.god. jer najavljene konferencije nece biti.Pretnje konferencijama za medije, tuzbama, fizickim nasiljem i mnogim drugim stvarima je bas u maniru doticnog lika, tako da od toga nema nista, to su samo njegove prazne price, kao i sve ostalo sto dolazi sa njegove strane.
  Sto se tice toga da je neko nasrnuo na nekoga, koliko ja znam bilo je samo nasrtaja na Vucicevu zadnjicu od strane gore pomenutog “gospodina”i njegove malobrojne ekipe, u toj meri da smo se ja i moji prijatelji osecali nelagodno sto prisustvujemo tako bezobzirnom ulizivanju gospodinu Vucicu.
  Pominjanje necijih nogu u predizbornoj kampanji moze samo vama da sluzi na cast, i pokazuje kakvi ste ljudi. Cisto sumnjam da je doticni “gospodin” bio do bolnice, jer bi u suprotnom bio zadrzan na lecenju, na onom odelenju sto ima resetke na prozorima. U vezi depilacije ne sumnjam u vase sposobnosti, imate crveno fenjerce iz Brestovca koju ste “depilirali” uzduz i popreko.
  Vidim da ste ljudi koji ne biraju sredstva da stignu do cilja, ali na srecu gradjana Bora cilj vam je sve dalji i dalji, tako da je ovo zadnji moj komentar na vase izmisljotine.Oglasavate se i na drugim sajtovima, pa vam je covek koji vas zna mnogo bolje od mene napisao u jednom komentaru „ZARE VOJNICE NE BUDALI VISE“ cime bih ja zavrsio ovo obracanje vama.

 • Ovde je očigledno da je neko u velikoj zabludi pa ćemo se potruditi da pronađemo pomenutog gospodina i o svemu ga obavestimo šta pišete i koje neistine iznosite o njemu.A koliko smo mi obavešteni dotični gospodin je pozvan lično od Aleksandra Vučića da učestvuje u kampanji takođe smo obavešteni da su svi navodno smenjeni predsednici mesnih odbora pozvani od strane Vučića da aktivno učestvuju u kampanji a ako ima takvih kao što ste vi gospodine građanine pa čekaju svoje vreme samo čekajte i dalje pa ćete dočekari.Od ponedeljka će se već znati ko kome pripada te tako da nema da brinete naći će se mesto i za vas ali mi neznamo gde jer se ne nalazimo u Boru obratite se kod gospodina Žarka i on će vam rado pomoći onoliko koliko mu je to omogućeno.
  Zato što se pogrdno na kraju teksta obraćate jednom čoveku koji je dosta mladih života i to Srpskih spasio u toku prošlih ratova neka vam služi na čast,ali gospodin Žarko nije na Kosovu pljačkao nejač starce i babe i zbog toga bio procesuiran kod vojnog suda na kaznu zatvora od dve godine nego ste to bili vi GRAĐANINU i zahvalite se predsedniku Tadiću što je doneo amnestiju pa ste sa izdražavanja kazne izašli pre roka.
  Naravoučenije vuk dlaku menja a ćud nikad pa se i sada bavite nekim prljavim poslovima trujući omladinu po Boru.Tako posvetite se malo sebi jer se možete vratiti tamo odakle ste izašli vrlo brzo.Ne dirajte nikoga jer niko nema veze sa ovim pisanjem osim nas nekolicine prijatelja i prijateljica koji smo dobro o svemu obavešteni ne kod vas u Boru već u celoj Srbiji.

 • Draga grupo dobro obaveštenih prijatelja i prijateljica,

  vi ste ozbiljno poremetili odnos stvarnog i nestvarnog i u svoj poremečeni sistem nepravilno raspoređenih slika po kvalitetu i kvantitetu uvlačite imena ljudi kojima nanosite veliku štetu iako uporno tvrdite drugačije. Vama nije stalo do stranke,(nema imena jer je „predizborna tišina“) lidera prijatelja a ni Srbije jer vam je najvažnija slepa mržnja koja vas je obasula odkada ste shvatili da je vaš smešan plan providan, jadan i bez ikakve podrške.

  Dani postojanja vaše ideje i njene važnosti su istekli nemate uticaj, nemate moć a po svemu sudeći nemate ni malo pameti da to sami shvatite. Bespotrebno nastojite da zadržite nešto što se ne može zaustaviti, i to radite veoma smešno nejajvim tekstovima kojima tačno znamo izvorište i adresu jer je tehnika ipak napredovala dok ste vi gubili vreme agitujući u prazno i gubeći vreme na gluposti.

  Za bar osrednje uspešno političko delovanje, treba biti pre svega omiljen u svom gradu. mesnoj zajednici, zatim pismen i načitan a iuznad svega tolerantan i dobronameran a vas ne krasi ništa osim prostakluka i mržnje.

  Vreme je da se pomirite sa istinom jer je već i svako dete koje koristi internet u Boru shvatilo ko sta šta ste i nažalost – kakvi ste. Zlom se ništa ne postiže a ko šta radi – sebi radi.

 • Kuckanje ne kuckanje pa predizborno ćutanje pratioci ovih prepiski su već odavno shvatili odakle dolaze otrovne strele-a da se zaključiti da najveći prostakluci dolaze iz Zlataninog gubitničkog štaba i zato ćemo prekinuti sa kuckanjem samo pod uslovom ako se i druga strana vrati civilizovanom ophođenju i bez vređanja bilo koga pak ako želite da idete do kraja mi toga stvarno imamo dosta za kuckanje.Pustimo stvarno neka građani u nedelju kažu svoje a mi ćemo naše u ponedeljak.

 • Na RTZ-u se nikada nije desilo da u petak gostuje gradonačelnik Zaječara. Danas, petak 18. Jun, posle 21h Boško Ničić gostuje na RTZ-u (televiziji sa regionalnom frekvencijom, koju gledaju i Borani), i govori o tome koliko je on uspešan gradonačelnik, o Ujedinjenim regionima Srbije, ali i o izborima u Boru.

  Da li je u ovom trenutku predizborna ćutnja u Boru? Ako jeste onda je od strane RTZ-a ona prekršena, ali isto tako znači i zloupotrebu televizije od strane Ujedinjenih regiona Srbije (Dinkić, Ljajić, Ničić, Mirković), obzirom da je Saša Mirković član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, potpredsednik Pokreta Živim za Krajinu i zaštitnik vlasnika većinskog kapitala RTZ-a!!!

 • Na žalost, Zakon kaže da to nije kršenje izborne tišine. Kad su u pitanju lokalni izbori tišina važi samo za medije čije je sedište na teritoriji opštine na kojoj se održavaju izbori.
  Ali je u svakom slučaju neviđeni bezobrazluk.

 • Iz ove izborne kampanje, svašta sam naučio. Npr., kako pred TV kamerama nazvati nekog:
  olinjala džukela, prevejani kriminalac, psiho-pato-lažov, Baron Minhauzen, …
  Do malopre je trjala generalna proba GG Zdrav razum za izborni dan. Uspeli smo da prizovemo kišu.
  Najlepši poklon pred izbore dobio sam od liste br. 4, tj. LDP.
  CD je prvoklasan (radio ga muž Nataše Mičić). Profesionalno. Pozdrav za ekipu LDPa.

 • Što se Boško=Mirković=Sosa tiče, može ceo dan, do ponedeljka, da bude na kojoj hoće TV. Svaki glas dat njima je protiv Borana, u svakom pogledu.
  A oni što će sa njima u koaliciju, sorry, nisam psihopatolog.
  Nama ostaje još jedna epizoda (prethodna je trajala skoro dve godine) ove tragi-horor-komične sapunice. Ali, ovaj put će trajati znatno kraće, i plašim se za sudbinu glavnih glumaca.

 • Gospodin „SVETSKI“ je stvarno vizionar prvi je krenuo sa razvojem turizma u našoj opštini organizovanim prevozom za široke narodne (glasačke) mase na kriveljski kop pa pravac Brestovačka banja Klub RTB-a na svečani besplatan ručak i polaganje zakletve na vernost broju 7.A i za izbore u negotinu organizovan prevoz ,a i istorijski Kusjak takodje.Vidim da je narod glasao ne za obećanja nego za postignute rezultate koji su impozantni, neko je iznad gore napisao čak istorijski i tih 10% njegovih odnosno njihovih glasača su verovatno vizionari za razliku od mene,čoveka bez vizije.A ako se vratimo malo u istoriju vizionari su vazdan pravili neka sranja.U knjizi Mirande Twiss “ Najveći zlotvori u istoriji“ npr. Pol Pot Kambodža je bio vizionar kao i još još neki vizionari koji su tu pomenuti.Daleko od toga da stavljam znak jednakosti izmedju naših domaćih vizionara i tih stranih djubreta jer nas narod istorijski krasi plemenitost.Čestitam Blagoju na postignutim rezultatima,ponovo je u prilici da naš grad povede u bolje sutra,nadam se da će ovog puta biti uspešniji nego prošli put,jer kao perjanica demokratije uz veliku podršku naroda već je blizu ostvarenja vizije,što se i očekivalo od svetskog čoveka sa svetskim izgledom i već legendarnim osmehom na svom licu.

  Da li ja sad ovo kršim zakon u post-izbornoj tišini iznošenjem svog e-stava,ili je ono Andrićevo vreme kad pametni zaćute…………….?

Napiši komentar

/* ]]> */