Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Sibirski berberin na Dubašnici

Jel ste primetili da se ruski ambasador navrzo pa ne izbiva iz Timočke krajine?
U avgustu je bio u Boru, u septembru u Zaječaru, juče u Zlotu, danas opet u Zaječaru.
Rankić i Ničić se takmiče ko će više da mu se umili. Hrane ga, poje, vodaju od domaćina do domaćina, ulice preko noći dobijaju imena po ruskim oslobodiocima, otkrivaju se spomenici…

Sibirski berberin na putu za Dubašnicu

Моя дорогая, все это будет нашим

Rankić, pravi srpski rusofil se predstavio čak i kao poznavalac ruske kinematografije pa je izjavio: „Sledeći put ćemo njegovu ekselenciju da odvedemo na Dubašnicu da vidi šumu koju bi samo Sibirski berberin mogao da poseče“.
Dobro, za dve nedelje u Beograd dolazi Medvedev, eno i tamo se menjaju nazivi ulica i nabavljaju ubrzano DVD – i sa ruskim fimovima.
Ali, šta onda Konuzin radi ovde, po Timočkoj krajini? Neće valjda Medvedev da svraća i kod nas u Istočnu Srbiju pa mu priprema teren?
Mene, pravo da vam kažem, pomalo jeza hvata od velike količine Rusa koji se muvaju ovuda. Nekako, kad se pomene Rus, meni prvo što padne na pamet su votka i silovanje.
Draže su mi Ruskinje, priznajem.
Šta bre traže po ovom našem kraju? Nafte nema, rudnik smo im nudili pa su odbili, šta mi to još imamo da im ponudimo a da njih može da zanima?
Ili trasa budućeg gasovoda ima neke veze?
Da nije baš ta Dubašnica meta?
Možda je to buduća baza za BIA, KGB i ostale poslovne prijatelje?
Milsim, što se ne muvaju po Vojvodini, Šumadiji ili, recimo po Kosovu, tamo su nam kud i kamo potrebniji (što se mene tiče ne trebaju nam ni tamo, ali ajde)?
Neki đavo ima, ali ja nikako da dokučim gde se krije.
A muči me to pitanje, baš me muči.

Edit: Deo teksta u kome sam neopravdano optužio Rankića za nepoznavanje ruske kinematogarafije sam izmenio. Priznajem da je ipak poznaje bolje od mene (što i nije neki problem, na moju žalost)

O autoru

Zoran Stanković

35 komentara

 • Ako te muce ova pitanja onda si sretan covek, nemas bas puno problema u zivotu.
  Kakav bre kgb i ostale sluzbe. Sta ce one ovde, imaju mozda po nekog svog i dovoljno za ceo ovaj kraj. Vidis da mlatimo sami o sebi , dovoljno da otvoris nekoliko blogova i dobijes sve na dlanu. Malopre sam pogledao dva video snimka kod Juge na Inicijativi i jos mi smesno. Prosto mi dodje da okacim kod mene na blog kao nesto sto ce ljude razveseliti…
  Jel ovi Rusi videli te snimke ili dosli uzivo da provere???
  I nemoj da se pitas , mi smo zaista odlicni domacini i svi su dobrodosli !

 • Stvarno bre Zoki ne znam što si ti protiv tih Rusa. Pa kad smo pustili da nas jašu ovi sa zapada, nek jašu malo i Rusi, a bogami i Kinezi hvataju niski start. Možda ti zgodnije jahanje sa zapada, ali jahanje je jahanje sa bilo koje strane da dođe.

 • Koliko se ja sećam, u jednoj sceni u gore pomenutom firmu se pojavljuje neka skalamerija na parni pogon čija je namena sečenje onih ravnih stabala iz sibirskih šuma i mislim da se naslov filma odnosi na tu „samohodnu brijalicu“. Moraću da pogledam film opet pa da izađem sa „jakim argumentima“ po ovom pitanju.

  Ubih se da vidim kog si „lokalca“ montirao na slici, kad ono izgleda ipak original slika iz filma.

 • Ruski naziv pomenutog filma je Сибирскiй цирюльникъ ili da budem slobodan da prevedem „Sibirski cirkular“, dakle ništa od berberina. Berberin je proistekao iz prevoda sa engleskog naziva filma The Barber of Siberia.

 • ulice preko noći dobijaju imena po ruskim oslobodiocima

  Ne mogu da verujem, koja ulica je promenila naziv u tom smeru?

  Koliko znam promene naziva postojećih ulica, pa i gradova, su počeli komunisti posle preuzimanja vlasti, a onda su onim ulicama koje su napravili dodelili adekvatana režimska imena, a onda je ova postoktobarska vlast menjala imena skoro svim postojećim ulicama čiji je naziv asocirao na nekog komunistu, prvoborca i sl. s tim da nisu ni jednu novu ulicu napravili pa da joj po pravdi i dodele naziv.
  I šta sad, opet postojećeim ulicama menjamo nazive. Neka od te sitnine, za koju je prodata naftna industrija, cementare, uljare, ma sve bre što je prodato, a napravljeno u „trulom socijalizmu“, naprave ulice i neka im svima daju imena poput Gorbačov, Jeljcin, Medvedev, Putin… Strašno, kad neznaju ništa drugo da urade, ajde da promenimo naziv, bolje ćemo da se uvučemo ovima što oće da nas zajašu.

 • Nekako, kad se pomene Rus, meni prvo što padne na pamet su votka i silovanje.

  Skloni smo da nam prve asocijacije budu „gadne“. Evo mog primera:
  Kada se spomenu Amerikanci, asocijacija hiljade mrtvih Vijetnamaca i električna stolica, aparhejd, mrtvi indijanci. Kada se spomenu Englezi, hiljade mrtvih Indijaca i Džek trbosek. Francuzi tako neodoljivo asociraju na Napoleona u krvavim poljima u Rusiji i giljotinu. Italijani na Rimljane koji podstiču razapinjanje Hrista na krst i kozanostru sa scenama iz filma Scarface. Nemci na koncentracione logore pune izmasakriranih ljudi. Austrijanci i Mađari na hiljade pobijenih Srba i patnje preostalih na Krfu. Turci na nabijanje na kolac i silovanje (eto ko Rusi). Nešto nemam gadnih asocijacija kada su u pitanju Česi i Poljaci, ali malo da razmislim i setiću se. Pa Kinezi i Tjenanmen sa pregaženim studentima, pa Japanci i kamikaze sa obaveznim banzzzzaaaaaiii!!! Eto loših stvari koliko oćeš. Kako ne nađe neku pozitivnu asocijaciju, a garantujem da za pobrojane zemlje i narode ima sigurno sto puta više pozitivnih asocijacija koje bi trebale da nam prve padnu na pamet, ali nam je izgleda i to jedna od mana, kad nekog nevolem, onda ga nevolem i tačka.

 • Biće, Fudo, da si u pravu. Bez veze sam zajebavao čoveka. Moraću da se izvinim. I ja se slabo sećam filma. Znam za tu skalameriju koja je sekla šume, ali mi žena reče da je onaj glavni lik u filmu bio berberin u Sibru (kad su ga proterali) i da nije sekao drva (to su radili Amerikanci ako se dobro sećam, skalamerija je bila njihova).
  Dakle, Rankiću, izvini, gde čuo i gde ne čuo. Ipak si bolji poznavalac ruske kinematografije od mene.
  Što se jahanja tiče, ne volim da me bilo ko jaše.
  Ali mi je svakao draže približavanje Evropi nego Rusiji. Uostalom, ovi sa Zapada makar plaćaju.
  Inače, nije baš da nešto ne volim Ruse. U principu su mi isti kao i svi drugi. Ali ne volim uzdizanje u nebesa što srpski rusofili obavezno rade preko svake granice dobrog ukusa i onda se u meni podvesno stvara otpor i želja za kontriranjem. Ali iskreno rečeno, ja ne znam šta su nam Rusi ikada dobro doneli osim praznih priča i guranja u hiljadu ratova.
  P.S. Glavna ulica u Zlotu je, ako sam dobro shvatio, dobila naziv: „Ulica ruskih heroja“.

 • A u vezi asocijacija… mogu ja da nađem dobre asocijacija za Ruse ali nekako ne mogu da ih stavim u isti kontekst sa nama.
  Večito su nam kao neki zaštitnici, stariji brat i sve tako nešto… I onda mi počnemo da se kurčimo jer imamo „velikog batu“, a kad zagusti nema baćuške nigde.

 • Uostalom, ovi sa Zapada makar plaćaju.

  Nismo mi bespotrebno izmislili ono ni kod babe nema džabe. Ako malo detaljnije pogledaš računicu ipak mi plaćamo i to na sve četiri strane sveta. Samo što nam ovaj zapadni deo to bolje upakuje da mi ne bi iz prve to videli.

  ne mogu da ih stavim u isti kontekst sa nama

  ne nego ne bi pasovale uz tekst koji je „blago“ rusofoban, za razliku od Rankića koji je rusofilan.

  a kad zagusti nema baćuške nigde

  A ko nam je i kada pomogao, a da to nije posle višestruko naplatio?

 • Pa naravno da nema džabe. Zato bih ja i voleo da postanemo deo tog zapada.
  Zna se koji su uslovi, zna se šta koliko košta i gotovo. Možemo da biramo. Ako hoćemo da budemo Evropa, hoćemo. Ako nećemo, onda ćemo da budemo kolhoz.
  Nekako mi se čini da se u Evropi živi bolje, ali možda i grešim, a?
  Inače, da budemo dobri i sa Rusima i da budemo deo EU, neće moći. Odnosno hoće, ali tek kad (ako) postanemo deo EU.

 • Zna se koji su uslovi, zna se šta koliko košta i gotovo.

  Da li znamo koji su uslovi i koliko će nas to koštati? Ne može se apsolutno sve izraziti u evrima. Uzmi prostu računicu, koliko je ratne štete EU nanela Srbiji tokom bombardovanja, oduzmi od toga ono što su nam dali na poklon u vidu donacija i kredita pa dodaj kamatu koju tek treba da platimo, pa dugove kojima smo se u međuvremenu dodatno zadužili višestruko preko deviznih rezervi i videćeš da smo u ogromnom minusu čisto što se tiče „evara“. A taj gubitak nacionalnog identiteta kome se po svoj prilici ovde ne daje na značaju je nemerljiv na taj način. Znaš li koliko truda i novca Francuzi ulažu da očuvaju prisustvo svog jezika i kulture na svetskoj sceni, pogotovu na Internetu?
  I konačno koji su uslovi da bi nas primili u EU? Iznosi, aktivnosti , vremenski rokovi. Sve malo po malo, taman pomislimo izručismo Slobu, kad ono fale Karadžić i Mladić, evo vam Karadžić, ajd još Mladić (šta ako čovek umre) nikad nećemo ispuniti taj uslov. A prodali ste rusima naftnu idnustriju, tu ste se zajebali moraćete to da pokrijete prodajom elektroprivrede recimo Nemačkoj (ili otkud znam ko pretenduje na to). E to kad uradite malo ćemo većati pa da vidimo koja je računica. Ako smo u dobrom plusu, primićemo vas u čekaonicu za EU. Da iskalkulišemo još malo pa ima vremena. Niste bili u EU 60 godina šta je to još deceniju, a ionako vaš narod neće imati preterane fajde od toga pa što se žurite.

 • da budemo dobri i sa Rusima i da budemo deo EU, neće moći

  Moći će kada se interesi Rusije i EU poklope u vezi sa nama. Možda taj naftni sporazum i nije tako loš, ako članice EU tu vide neki svoj interes, Rusi, kako primećujem, imaju interes i eto nama drugara i tamo i ovamo. Ali ipak smo ga ispušili jer pare od tog biznisa najmanje ostaju ovde, ostaje jedino tapšanje po ramenu uz tovariš, frend i slične bezvezarije od kojih mi baš i nemamo posebnu fajdu.

 • E, mani ti ratnu štetu. Naneli bi i mi njima da smo mogli. Nismo ni mi platili Hrvatima i Bosancima koliko se sećam.

  A taj gubitak nacionalnog identiteta kome se po svoj prilici ovde ne daje na značaju je nemerljiv na taj način. Znaš li koliko truda i novca Francuzi ulažu da očuvaju prisustvo svog jezika i kulture na svetskoj sceni, pogotovu na Internetu?

  O kom gubitku nacionalnog identiteta govoriš? Koji je to narod u EU izgubio identitet? naravno da se u to ulaže novac, šta je sporno? Niko nas ne tera da se odreknemo nacionalnog identiteta.

  I konačno koji su uslovi da bi nas primili u EU? Iznosi, aktivnosti , vremenski rokovi. Sve malo po malo, taman pomislimo izručismo Slobu, kad ono fale Karadžić i Mladić, evo vam Karadžić, ajd još Mladić (šta ako čovek umre) nikad nećemo ispuniti taj uslov.

  Pa tačno se zna koji su uslovi. Usklađivanje zkonodavstva, rešeni sporovi sa susedima i izručenje ratnih zločinaca (ajd dobro, optuženih za ratne zločine). Nije tačno da su se uslovi menjali, jer niko nikad nije rekao da samo treba da „predamo Slobu“.

 • Inače, meni je apsolutno neshvatljiva rusofilija koja definitivno postoji u srpskom narodu. Odakle to dolazi kad nam nikada ništa dobro nisu učinili?
  Milsim, bila bi mi neshvatljiva i Germanofilija ili Anglofilija, ali je zaista ne vidim. Ako je i ima, daleko je manje izražena.
  Težnja da se bude deo evropske zajednice ne može da se izjednači sa rusofilijom na drugoj strani. Jer, jedno je težiti da zemlja bude deo zajednice čitave grupe zemalja kojoj na svaki način pripadamo, a sasvim drugo obožavanje Rusije.

 • Inače, meni je apsolutno neshvatljiva rusofilija koja definitivno postoji u srpskom narodu

  Rusofilija kod nas naročito je izražena kod Crnogoraca. Ona je vezana za poistovećivanje i želju za zbližavanjem sa većim narodom istog porekla (Sloveni). U Srbiji je rusofilija takođe izražena naročito u porodicama ili kod ljudi koji na ovaj ili onaj način imaju neko crnogorsko poreklo. Poznata je crnogorska izreka „nas i Rusa dvesta miliona“. Kod Srba pak, naročito u većim gradovima rusofilija nije toliko izražena. Posebno je to kulminiralo u vreme Informbiroa, kada su rusofili završavali na Golom otoku i to su pretežno da ne kažem 100% bili Crnogorci i Srbi. Ovde opet imamo onu priču o inatu: „e baš hoću da veličam Staljina i Ruse, baš u inat“.
  Nisam u kontaktu sa ljudima koji poreklo vode od Nemaca, sever Srbije, sever Slovenije, Austrija, ali svakako da među njima postoji izvestan broj germanofila. Anglofila imaš koliko hoćeš svuda po svetu, od Australije do Amerike, pa to niko ne ističe u prvi plan. Ja bih mogao da se svrstam u anglofile jer mnogo više gledam filmove na engleskom jeziku, čitam literaturu, pratim dešavanja u engleskoj, a na ruskom baš ništa, teško da znam reč ruskog koja se razlikuje od naših reči, ali opet njihove naučnike i umetnike cenim više od engleskih.

 • Niko nas ne tera da se odreknemo nacionalnog identiteta

  Naravno da nas niko ne tera da se odreknemo, ali će to proisteći kao posledica ulaska u EU, vremenom, te zato treba voditi računa da se pod ekonomskom i privrednom dominacijom firmi iz inostranstva ne izgubi u potpunosti srpski brend (eto opet mi fali srpska reč za ovaj pojam).

 • @BigBadWolf

  Evo primer kolege komentatora koji gubi nacionalni identitet pa se predstavlja kao veliki gadni vuk i ja mu se pridružujem Fudo. Budi konkretniji na šta se odnosi komentar za malog Pericu i ovo „Živote lutalico“ jel’ to Mandina konstatacija u „Dva sata kvalitetnog TV programa“.

 • Usklađivanje zkonodavstva, rešeni sporovi sa susedima i izručenje ratnih zločinaca

  Ovi uslovi EU me mnogo podsećaju na laike koji, kada žele da kupe računar, uđu u prodavnicu i pitaju koliko košta PC? Usklađivanje zakonodavstva je tako širok pojam koji može da se tumači na razne načine i traje decenijama s obzirom kako nam funkcioniše zakonodavstvo. Rešenja sporova sa susedima mogu da traju takođe decenijama, jer ko može da pretpostavi kavi sve sporovi mogu da iskrsnu koji sada nisu aktuelni, izručenje optuženih za ratne zločine iha, ko zna koliko će njih još biti optuženo (možda baš i ja, možda i ti), možda će neko nekada ustanoviti da se neki hrvatski general krije kod nas u recimo Žagubici ili da ga štite rusi na pomenutoj Dubašnici, pa bato tome nikad kraja. Možda sam Perica kako reče veliki gadni ili loši vuk, ali ne verujem da iko od vas može da pretpostavi koji su vremenski rokovi u pitanju za ovako uopštene uslove.

 • Znaš kako, ja bih rekao da mi gubimo nacionalni identitet baš u poslednjih dvadesetak godina, od dolaska Miloševića na vlast kad je na tom identitetu počelo da se insistira. Sve što je zaista bilo srpsko postalo je u tih dvadeset godina obična parodija srpskog. Od muzike i kulture do vere i moralnih normi.
  Ulaskom u EU još ni jedan narod nije izgubio svoj identitet, a tvoja predviđanja da će se to desiti nemaju realne osnove jer praksa govori savim nešto drugo.
  Ponavljam, uslovi za ulazak u EU su potpuno određena kategorija i može da se uporedi sa ulaskom u prodavnicu i traženjem tačno određene konfiguracije.
  Usklađivanje zakonodavstva nije ni na koji način širok pojam, zaista ne razumem šta hoćeš da kažeš. neke od novoprimljenih zemalja u EU su taj posao uradile za par meseci. Aktuelni sporovi sa susedima takođe mogu da se reše u tom roku, a da li će biti drugih to je nebitno kad se jednom u Uniju uđe. Uslov za ulazak u EU je da nema sporova, a ne uslov za opstanak u EU. Uostalom, uskoro će svi naši susedi takođe biti tamo.
  Što se ratnih zločinaca tiče, definitivno pričaš bez veze, sorry. Ti pričaš kao da je Uniji cilj da nas ne primi, a ne da nas primi.

 • @Stanković komentar 23

  Ruska ambasada ima svoje kriterijume: važno je samo obožavati Vladmira Putina

  U principu mi se ne sviđa kada se velikom količinom tekstova krene protiv nečega, u slučajo ovog teksta protiv Rusije i zone uticaja koju ostvarjue kod nas, jer bi se gore pomenuta rečenica mogla reći i za svaku američku ambasadu, pa nisu li oni svim sredstvima podržavali Sadama Huseina, Bin Ladena, pa i Slobu dok su im bili u sferi interesa, pa su posle te iste proglasili najgorim zlotvorima, neke pobili (Sloba i Sadam), a neke još nisu (možda im zatrebaju negde). Kada grupacije pomenute u linkovanom tekstu ne budu u interesu ruske ambasade možda će na njima primeniti američki recept.

  Da si izneo tekst u kome bi se videla tendencioznost i odbojnost prema recimo amerikancima, onda bih komentare slao dajući adekvatne primere na ruskoj strani.

 • Evo i na sajtu Peščanika tendenciozni tekst pisan kao da se namerno pravi sprdnja, a verovatno se i pravi. Ja e-stav više posmatram kao blog koji ne mora da se striktno pridržava novinarskih načela, međutim Peščanik je valjda novinarska kuća koja bi trebala da izveštava o činjenicama. Ovo njihovo pisanje na sajtu me podseća na to kako je RTS izveštavao o aktivnostima NATO pre, za vreme i posle bombardovanja. Novinari bi trebali da se maksimalno uzdržavaju od davanja komentara i da odgovore na onih 5W pitanja: Who, What, When, Where, Why. Obratite pažnju da se pojavljuje i pitanje Why (zašto) ali to ne podrazumeva davanje proizvoljnih ocena i stavova novinara po pitanju informacije koju plasira.

 • Daj bre Fudo… pa nije Peščanik novinarska kuća (šta god si time mislio da kažeš).
  To je autorska radio emisija koja se ne bavi izveštavanjem, pa to je valjda toliko očigledno.
  Tamo različite ličnosti iznose svoje stavove potpuno jednako kao što se to radi na e-stavu.
  Nego šta je nego je sprdnja? Kako drugačije da odgovore na ovu sprdnju koja se sprema za doček Medvedeva? Kako da se ne sprdaju kad se čitav politički vrh ove zemlje sprda sa svima nama i svakog božjeg dana nam vređa inteligenciju? Ne može inteligentan čovek da bude ozbiljan (osim ako je političar pa to jednostavno mora da bude) kad tumači Jeremićeve i Tadićeve idiotluke jer bi istog momenta i sâm postao idiot.
  Ako ti ne odgovara takav stil, ti čitaj „Politiku“, „Blic“ ili, daleko bilo, „Novosti“. Ali onda očekuj samo hvalospeve Tadiću i ostalima.

 • Izvini za Peščanik, mislio sam da je u pitanju radio stanica, a ne samo jedna radio emisija i da su to vesti koje se eventualno emituju na pomenutoj. Baš sam neobavešten (skor k’o Koštunica) o zbivanjima u etru.

  Pa sprdnja je ako deo iznetog nije tačan nego je obilkovan u zabavnu formu, ali ako je tačno to sa jagnjećim brigadama, onda je stvarno bruka i sramota. Pitanje je samo da li bi se tolika prašina digla da dolazi Osama Bin… ups Obama Barak ili Barak Obama. Možda je i bio, a niko reč o tome nije rekao. Ja ipak mislim da bi i tu padali pečeni volovi i kojekakve Guča parade. Ajd, kad bude slobodan nek nas poseti, baš me zanima kakav bi bio tekst na sajtu Peščanika povodom tog događaja.

  I ispadoše Tadić i braća saradnici veliki rusofili po tom tekstu. Ma nešto mi to mnogo sumnjivo, da nisu podegli malo više votke, a malo manje viskija?

 • Možda je to buduća baza za BIA, KGB i ostale poslovne prijatelje?

  Vest iz Blic-a:
  Dan uoči dolaska ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, u Beograd će sleteti avion pun ruskih agenata koji će 20. oktobra biti raspoređeni po svim bezbednosno rizičnim delovima grada.

  Već vidim da si se naježio.

 • Teško da će Obama da svrati ovde, ali i kad bi došao, nema šanse da bi njegov doček bio „veličanstveniji“ nego doček Putina. Kud bi to smelo da se desi? 🙂
  Što se „Peščanika“ tiče, emisija ide samo jednom nedeljno (svakog petka u 9 i 30, a možeš i da je downloaduješ sa sajta). Ne bi bilo loše da počneš malo da je slušaš.
  Meni je prosto neverovatno kako do sada nisi naleteo na „Peščanik“.
  I ne brini, oni su „antiprotivni“ svima. I Amerima takođe.

 • Znas kako, ako ti se nacionalni indentitet svodi na svinjokolj ispred zgrade i placanje Miskovicevih marzi, onda da, izgubices ga ulaskom u EU. I ko sto ti rece Zoki, uslovi i rokovi za njihovo ispunjenje su vrlo precizno definisani. To sto je tebi lakse da verujes Tadicu i Jeremicu kako nas u stvari Holandjani mrze je vec tvoj problem.

  I btw, nije ni gadni ni los, vec zli vuk. Si citao ti Crvenkapu?

 • @Vuk i crvenkapa

  Prošlo je mnogo vremena od Crvenkape, ali ako pogledaš nekih pedesetak izdavača koji su izdavali stotinak izdanja na temu Crvenkape i vuka videćeš da se u prevodu koriste sve pomenute reči kao i opaki vuk između ostalog, da ne nabrajam. Uzmi dva prevodioca i pitaj ih, poklaće se između sebe dokazujući koja bi reč tu stvarno bila najadekvatnija. Gubitak identiteta to ti je to. Da si izabrao srpski pseudonim ne bi bilo greške u prevodu. Iače nacionalni identitet, između ostalog jeste i nacionalna kuhinja, ali pre svega, jezik, kultura pa sa njom usko vezana i vera kod nas (mada sam ja ateista) kao i dostignuća u svim oblastima (skratiću jer je ovo samo komentar, a ne članak). Očuvanje, upotreba i unapređenje gore pomenutog je to na čemu treba insistirati kada se govori o nacionalnom identitetu.

  Iače kako se ne poznajemo, pa zaključke izvodiš na osnovu sporadičnih komentara da repliciram na uveravanja Tadića i Jeremića. Obojica su političari, kao i njihovi koalicioni partneri i saradnici te im kao takvima nikako ne treba verovati na reč. Takođe ni ovim opozicionarima. Evropsku uniju predvode političari, a pod stalnim uticajem interesa vlasnika kapitala, koji su se, po svoj prilici (zbog dužeg parlametarizma prisutnog kod njih), malo emancipovali pa im laganje nije prioritetna delatnost, ali treba imati u vidu i ono, jednom političar, uvek političar (može se slobodno primeniti na sve profesije), pa i njima ne verujem. Najgore je što moramo dugo da čekamo da vidimo ko je više i na koji način lagao, ko je imao dobre želje, a ko dobre interese, ko je bio čovek, ko vuk, a ko Crvenkapa (ona je tu figurativno kao naivac koga je prevario zli vuk). Pomenuti zli vuk na kraju nije nikakva insinuacija na tebe već prihvatanje ponuđenog prevoda.

 • @Zoran Stanković

  Teško da će Obama da svrati ovde

  Što da ne. Pa administracije njegovih predhodnika su zdušno podržavale promenu režima i dovođenje na vlast postojeće garniture. Dobro, da budem precizan, podržavali su dolazak na vlast Đinđića, ali Tadić mu je ko što je Slobi Ivica, mali naslednik. I izgibe čovek da dokaže kako im se uvlači onako kao oni traže. Jedino ako Obama nije naseo na govoranciju. A siguran sam da nije. On na njegovu sreću ima mnogo bolje savetnike, a ima i CIA-u od koje dobija sve „proverene“ informacije i od koje ima stalni nadzor pa se brine da porodica Obama ne prođe kao Kenedi.

 • CIA je pomenuta u formi države u državi, odnosno američkog predsednika je teško slagati sa strane jer ima CIA-u da ga informiše, ali i on ima slab manevarski prostor jer je tu CIA za koju se pretpostavlja da se ranije pobrinula da Kenedijevi ne skrenu sa političkog kursa. To za Kenedijeve niko nije dokazao, ali ne znači da nije moguće pogotovu kada se uzme u obzir da je moguće umešana CIA koja je baš moćna.

Napiši komentar

/* ]]> */