Aktuelno Društvo nE-stav Некатегоризовано

Stara priča

Znate na šta me podseća ovo prepucavanje Branislava Rankića i Srđana Marjanovića preko televizijâ Sezam i Bor?
Na dve prostitutke koje se čupaju za kosu jer je jedna od njih u milosti kod zajedničkog makroa pa dobija bolje mušterije od druge.
One bi, naravno, najviše volele da nemaju „menadžera“, pa da čitavu zaradu zadrže za sebe, ali jebiga, kad jednom prihvatiš da ti ovaj nađe mušteriju, posle nema nazad. Ima da radiš za njega do kraja karijere i skupljaš mrvice koje ti baci. Drzneš li da zadržiš nešto više za sebe, o`ma radi britva. A kad te makro (umalo opet rekoh – menadžer) nagrdi, posle možeš da radiš samo kao babasera u najboljem slučaju.
Zato kurve i ne pokušavaju da se izvuku iz ruku makroa već krivicu za svoj ropski život prebacuju na konkurenciju. I onda nastane džapanje na ravnopravnijem nivou, mlataranje tašnicama i čupanje za kosu. Obe tu pomalo najebu, šminka se razlije, izbije se neki zub, ali rane se ipak brže zacele i – natrag na posao dok ne stigne mlađa radna snaga.
Makro ponekad popizdi od te galame koju dižu pa ih obe išamara, ali uglavnom ne pridaje veliku pažnju njihovim sukobima. Važno je da mušterije ne trpe, odnosno da dobijaju uslugu i daju novac, jer makro je biznismen.
I to, biznismen koji posluje po svim principima modernog poslovanja. Njegova firma nikada ne radi sa gubitkom, on je čak i „socijalno odgovoran privrednik“ kako se to danas kaže. On deli uljne radijatore školama, oblači se u Deda Mraza za Novu godinu i slično.
Vremenom, kurve se odaju drogama, počinju da potkradaju mušterije, postaju im odvratne, a deca polako odrastaju i počinju da shvataju čime se bavi „mama“.
I tu je negde kraj karijere.
Ako ne nastradaju od makroove britve, ubije ih droga, porodice ih se odreknu.
Ili završavaju kao babasere ili overdoziraju u neko tmurno, kišno predvečerje u motelu na periferiji grada dok prevrću album sa fotografijama iz mladosti.
Bile su tako lepe nekada, mogle su da budu šta god požele.
Mogle su da budu recimo ekskluzivne kurve bez makroa, za koje niko živi (osim probrane klijentele) ne bi znao čime se ustvari bave. Mogle su da budu poštovane samohrane majke (sa samo delimično zapuštenom decom) i komšinice, da ih gospoda pozdravlja na ulici uz naklon, a žene zavide…
Ali nisu.
Samo su se jednom prevarile i u potrazi za zaštitom i lakom zaradom prihvatile usluge i zaštitu menadže… ovaj, makroa i tu im je bio početak kraja.
Rankić danas vidi u svemu zaveru protiv sebe koju jel`te, organizuje ku… ovaj, Srđan Marjanović.
Srđan, s druge strane, poručuje velikom menadžeru da je spreman opet da se stavi pod njegovu zaštitu, samo da se odrekne sadašnjeg miljenika Rankića.
Stara priča, hiljadu puta ispričana.

O autoru

Zoran Stanković

2 komentara

 • I šta sad, Zoki?
  Prođe protest, bilo šta je bilo, i nikom ništa.

  Kod mene, u NGC-u, greju ko ludi. Temperatura mi je konstantno preko 24 C.

  A demokratija… Pa, prič’o sam ti o tome.

  I sad mi ti ispadaš kao neki teški teoretičar zavere: te Rankić lopov, te Mirković lopov, te Srđan lopov…

  A kad ti tvoj Joe pričao o Buš(manima) i Klintonima, koji đuture vladaju Amerikom već skoro 30 godina, pa o Skull & Bones, pa o Trilateralnoj Komisiji, pa o Bilderberg Grupi…

  Kako ti nije jasno da je kod nas, u Boru i Srbiji, na delu, posle prvobitne akumulacije kapitala, prvobitna akumulacija demokratije. To se u tvojoj Americi desilo pre stotinak godina, pa sada tamo vladaju njihovi Mirkovići, Rankići i Marjanovići, a ti se kuneš u njih.

  I jeste, okupljaju se po nekim ćumezima, ali neće još dugo tako. Vrlo brzo će da nam kroje sudbinu u luksuznim vilama i hacijendama kakva je jedan prema Dubašnici.

  I šta!? Pa neka ga Debeli Morž, neka bude borski dovaljač uglja, neko mora i to da radi. Za par godina će se zaboraviti da je na mišiće stigao do te poziciji. Bar nikoga nije ubio. Po koji grip tu i tamo…

  Pusti, brate, da se staloži situacija, pa onda da tražimo mesto u njihovom društvu (ako ostane neki otpadak za tebe i mene…)

  @AnaJ:
  Izvini što ti nisam ranije odgovorio u vezi ginekologa Gorana Golubovića. Hteo sam da kažem da ja ne bih svoju sudbinu stavio u ruke čoveka koga krivično gonje zbog profesionalnih grešaka. Da je arhitekta, pa da mu se srušila zgrada… i nekako… ali da je zbog njegove nemarnosti jedno dete umrlo, a drugo trajni invalid… Ne znam… Neka je na čast njegovim obožavateljima.

  E, kmeči mi beba, mora idem…

 • Dobro ti ovo poređenje. Mada slika izgleda nije „montirana“ nema likova iz teksta ili sam nešto pobrkao. A ni Joe nije daleko od istine što se tiče Amera, ali ipak ne bih da se „uklapam“ u navedeno društvo ni za „otpatke“ ni za „glavnu premiju“.

Napiši komentar

/* ]]> */