Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Svadjalice moja mala

Ja sam veoma zabrinuta za naš mali grad. Mećava, sneg do iznad kolena, hladno. Grejanje slabo, puca toplovodna mreža, kotlovi pred izdisajem, nema ko da istovari ugalj.
Ali ima još nešto i to mi čitavog dana ne da mira. Mnogo je loše. Toliko je loše da se prosto bojim da zaspim. Sanjaću bele miševe, plave slonove, razne ale ili, ne daj Bože – direktore naših javnih preduzeća.
Jedan me je danas svojim iskrenim apelom totalno izbacio iz koloseka.

Olovka piše srcem

Olovka piše srcem

Znam da su nam javna preduzeća jednom nogom u grobu, a drugom na kori od banane, ali nisam znala da stvari stoje baš toliko loše kad direktor JKP „Vodovod“ mora da na četiri sitno kucane strane traži pomoć od sindikata, tačnije od lidera Saveza samostalnih sindikata Opštine Bor – Dragiše Trujkića. A do pre samo par dana nazivali su ga mirođijom, margarinom (u sve se meša), vegetom, ne znam ni ja više kako. Stekao bi čovek utisak da im se njegovo uplitanje u njihov odgovoran, mučan i sistematski posao pljačkanja opštinskog budžeta i uništavanja javnog sektora – smučilo. Ali, ovaj otvoreni i iskreni nastup me je razuverio u potpunosti.
Naime, danas je očaj ovog direktora kulminirao. Na adresu opštinskog sindikata i g. Dragiše Trujkića lično, kao i svim medijima, stigao je zvaničan dopis koji je svojeručno potpisao direktor JKP „Vodovod“ g. Slaviša Ranđelović i overio ga pečatom ovog preduzeća. Dakle – ozbiljno, da ozbiljnije ne može biti.
U ovom dopisu, direktor – očajnik žali se g. Trujkiću na svoj Upravni odbor koji nije hteo (bezobraznih li i bezobzirnih ljudi) da usvoji Plan i program poslovanja JKP „Vodovod“ za 2010. godinu. Ne bih sada da cepidlačim oko toga otkud to da se duboko zagazilo u novu godinu, a da ovaj važan akt preduzeća još nije usvojen, jer su me prilično potresli navodi koji slede.
Nakon dirljivog priznanja da nije sposoban da napravi novi plan i program koji bi bio bolji od ovog propalog, kao i iskrenog divljenja „genijalnoj ličnosti“ dotičnog Trujkića, direktor „Vodovoda“ MOLI predsednika sindikalnog veća da umesto njega i njegovih sposobnih i stručnih, ali neshvaćenih saradnika, napravi Plan i program poslovanja koji je neophodan za nesmetano funkcionisanje preduzeća. Taj bi plan, naravno, morao da sadrži idejno rešenje kako otplatiti ogromna dugovanja prema EPS-u i drugim dobavljačima, a da se istovremeno funkcioniše pozitivno, bez gubitaka, redovno isplaćuje plata i povremeno zaposli neki nezaposleni rođak, kum, kafanski ili stranački drugar.
Nakon ovih prvih lepih i ljubaznih reči, a verovatno u nastupu najcrnjeg očajanja zbog skore propasti preduzeća na čijem je čelu, direktor se „gubi“, zaboravlja šta je u stvari hteo, pa je pomenuo i (citat) „genija Veličkovića“ (direktor Javnog stambenog), iznervirao se – i smeo sa uma da mu nije pametno srditi onoga koga treba moliti.
Razumem da onaj nered na papiru i elementarna nepismenost verovatno potiču od nereda u glavi pisca – molitelja, ali mi je najviše zasmetala poprilična neinventivnost. Dragišu Trujkića, kao i dežurne krivce za sve ono loše što se poslednjih meseci dogodilo u Boru (crna trojka Marković, Veličković, i naravno – Balašević), g. Ranđelović je optužio samo za nerad, rasturanje opštine i još neke sitnije prekršaje, dok je komotno, samo da se setio, mogao da ih optuži i za zemljotres na Haitiju, širenje ozonske rupe, napad na Velju Ilića, gubitak Kosova i mešetarenje prilikom dodele nagrade „Oskar popularnosti“. O, još kako su oni krivi za sve to. I za mnogo više, ali „direktor“ u pravednoj ljutnji nije video dalje od nosa, pa je zaboravio ono najvažnije – da su Srđan, Vesna i Dušan, veterani “Survivera” žarko želeli lični imunitet, ali su se ovi naši ovde opet neprincipijelno umešali i ogrlica za imunitet pripala je – kome bi drugom nego – Njegošu. Sramota!
Dokle više oni? Šta pravednici iz Pokreta za Krajinu još treba da urade? Odrekoše se ujaka, kumova i majki će, ako zatreba, ali ovi se zlotvori uvek ispreče kada treba nešto korisno da se uradi za grad i Borane. Eto, postoji mogućnost da ostanemo bez vode za piće, a oni se tamo zajebavaju i teraju sojke. NAMERNO smetaju.
Dalje, nesrećni direktor ponosno nabraja šta je sve on uradio za ovo naše javno preduzeće, sve ono što mu je inače u opisu radnog mesta, ali niko ne zna u kakvim je on to teškim uslovima radio, opstruiran sa svih strana, naročito od čelnika sindikata i “crne trojke”.
I, kao što ono nešto (koliko beše?) devojci fali za sreću, tako su njemu za uspeh svih nastojanja nedostajale samo dve ključne stvari: ekonomska cena vode (sprečio da se ostvari lično D. Trujkić) i politička garancija “Opštine da ĆU izmiriti obaveze iz reprograma” (ovo sam morala da citiram, jer je dakle, trebalo postići političku saglasnost da je direktor “Vodovoda”, lično on kako stoji u dopisu, kadar da izmiri obaveze iz reprograma). Ovo stvano nema smisla što mu nisu učinili. Pa, toliko je političkih odluka bilo doneto da je prava sramota što nisu i ovu. Pogledajte šta napraviše od čoveka.
Ne bih dalje analizirala ovo somnambulno trućanje, ali ovo smatram da je vredno istaknuti. G. Ranđelović je u svom očaju uspeo da prepozna i dijagnostikuje uzroke štetnog ponašanja Dragiše Trujkića. Naime, pomenuti Trujkić još uvek nije shvatio, kako kaže g. Ranđelović, da je Tito umro (odavno) i da ne postoji više Socijalističko samoupravljanje (novi pravopis, koji je uveo S. R.), već Kapitalizam – u kome se razlikuje rad od nerada, red od nereda, disciplina od anarhije. A to su neki vrhunski postulati kojima g. Ranđelović, kao i stranka kojoj pripada, od samog početka bespogovorno teži. Udarnički, moglo bi se slobodno reći.
Njegovo razočarenje je upravo zbog toga još veće.
Ono ide dotle da svoju funkciju i fotelju nudi g. Trujkiću u zamenu za njegovo znanje i genijalnost koje će posrnulu firmu “Vodovod” postaviti na zdrave noge.
Bavio se još g. Ranđelović i likom i delom svog glavnog sindikalca, nekog Džonija (indijansko ime “Jastreb”), na kojeg je neizmerno ponosan.
Potom sledi neizbežni osvrt na lik i delo Dragana Veličkovića, ekonomskog genijalca, kojem u Pokretu tepaju “Don Dragan”.
Ne volim kad se ljudi svađaju. Baš me je obradovalo kada je u nedavnoj talk-show emisiji zabavnog karaktera u kojoj su učestvovali Ranđelović i Veličković pao predlog da se pomire i izglade sve nesporazume u obližnjoj kafani. Izgleda da do toga nije došlo. Mora biti da je mnogo teških reči tada palo, prešlo se preko one linije preko koje se prelazi samo jednom i u jednom pravcu.
Međutim, niko od ovih direktora javnih preduzeća nije tamo na pikniku. Oni su tamo da rade i da sarađuju. Pošto ne mogu jedni bez drugih, ali ne mogu ni zajedno, u ime svojih sugrađana, a i svoje, molim članove Privremenog organa upravljanja da čim preuzmu vlast – smene ove svađalice, raspišu konkurse i dovedu stručnjake koji će krv propljuvati da barem pokušaju da isprave ovo što su ovi neznamkakodaihnazovem (i)zasrali.

(U prilogu – integralna verzija pisma direktora “Vodovoda” predsedniku sindikata.)

O autoru

Ana Janković

18 komentara

 • molim članove Privremenog organa upravljanja da čim preuzmu vlast – smene ove svađalice, raspišu konkurse i dovedu stručnjake

  Samo da konkursi ne budu kao u prethodnom periodu, kada ih je bilo, da u navodima ko može da konkuriše fali samo lična karta.

  Posle izbora direktora, treba u svim preduzećima oformiti timove, čak dati slobodu direktorima da sami odaberu svoje saradnike, zatim sa njima potpisati ugovore da ukoliko ne ostvare planove oni lete napolje, bez mogućnosti da ikada više budu direktori ma kog javnog preduzeća (ili makar da dobiju kaznu „nemogućnost napredovanja u naredne 4 godine“.
  Zatim treba raspisati konkurse za sve zaposlene, da se konačno vidi ko šta ume i ko šta zna, pa ako su direktori pametni oni će izabrati one koji im zaista trebaju i koji mogu da završe posao za koji su konkurisali.

  Od javnih preduzeća su napravljene socijale ustanove, i dok se ne shvati da je to pogrešno, samo će tonuti.

 • KONKURS

  Za radno mesto Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Stranka ispred struke“

  -Broj izvršilaca: 1 (jedan), a može i više resornih zamenika koje će Direktor sam postaviti.

  Uslovi konkursa: Ništa posebno

  – Neophodno je da je kandidat član Pokreta živim za Krajinu.
  – Da ima dobro sećanje na dešavanja iz restorana „Devetka“ ili Hotela „Konj“ u Zaječaru.
  – Da dobro šluša i ne radi ništa bez konsultacija sa Troškom Ništićem, ili Žmirkovićem.
  – Da je uvek spreman da sa računa JP prenese određena sredstva, neophodna za funkcionisanje PŽK.
  – I najvažniji uslov je da ima JMBG broj: „$&%/&8’09’0(766876

  Konkurs će biti otvoren narednih 24h od momenta objavljivanja ovog oglasa.

  Svim kandidatima želimo sreću.

  Gen. sek., zam. preds. komisije za prijem, Poltronije Pokretović.

 • Da li je gospon v.d. napisao u tom planu poslovanja koliki su im gubici pijaće vode u mreži? Nedavno je tehnički direktor tog preduzeća izjavio da su gubici preko 50%. Pretpostavljam da bi se smanjenjem gubitaka vode u mreži znatno smanjili troškovi, pogotovu troškovi struje, a eventualno i troškovi besplatnih koncerata. A da ne govorimo o tome da bi mogli da se uposle svi novozapošljeni rođaci i prijatelji na poluautomatskom poslu otkopavanja oštećenih vodovodnih cevi.

 • Boranin:
  Imaš ispod teksta, u pilogu, pominju se neke cifre.
  Ma, direktor je sve pokušao. Ja mu verujem. Pošto je video da će građani ostati bez vode za piće i da će svi, naravno, njega za to okriviti, on je zamolio sindikat i „crnu trojku“ da pomognu koliko mogu, pa da posle, kad do propasti ipak dođe, građani krive njih, a ne njega.
  Preko 200 zaposlenih u „Vodovodu“. A direktor je, nakon smrti jednog radnika (lično je ovo izjavio na TV Sezam) morao, za potrebe službe, falilo mu, da zaposli drugog, toliko posla ima u „Vodovodu“, da nije mogao nikako da izvrši neku sitniju preraspodelu posla.
  A da ne govorimo o onima koji su se tamo zaposlili, a da prethodno, hvala Bogu, niko nije umro.

 • Gosn v.d. pominje samo da je radio na „formiranju ekipe za izradu projekta za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže“, šta god to značilo. Po meni je logičnije bilo da je dao krampove u ruke novozapošljenim radnicima i naredio im da krenu da poluautomatski kopaju po gradu (podignu kramp i onda ga puste sam da lupi u zemlju), svuda gde izvire sveža vodovodna voda. Za to im ne treba nikakva „ekipa za izradu projekta“.

 • Ma, slažem se. Ja se ne razumem u poslove direktora „Vodovoda“. Valjda bi trebalo on da zna da organizuje posao. Očigledno ne zna. Zato je i pobrojao poslove koji su mu u opisu radnog mesta kao da su zasluge za narod.
  Od ovih „heroja rada“ postradasmo načisto.
  Evo, smrzavam se u stanu, u drugoj polovini dana smrzavaću se na poslu, onda opet u stanu i sve tako. A kad mi stigne račun za komunalije, dođe mi, ovakva kakva sam miroljubiva, da zakoljem nekoga.
  Svrha mog tekst i nije da se sprdam na račun ovog nesrećnog Ranđelovića (dobro, ajde, malo jesam), kojem bi bilo bolje da ode u penziju i ostatak života provede negde na Dunavu pecajući ili u nekom selu okopavajući bašticu. Kako mu samo pade na pamet da bi period do penzije mogao da „premošćava“ u preduzeću koje je u ozbiljnim problemima i o čijem funkcionisanju nema pojma ni on, a ni njegova zamenica.
  Ovo je apel na ljude koji će ući u Privremeni organ upravljanja da se smesta late posla, da ne izgube ni sat na gluposti, nego da pokušaju da spasu što se spasti može.

 • Naši dragi Vlasi imaju jednu divnu poslovicu: „Kada mački dođe da mre, ona se posere u brašno“ (misli se na veliki drveni sanduk u kome su ga naši stari držali). Odnosno, uradi ono što celog života nije smela, jer je ionako kraj.

 • U gornjoj vezi prema Intergralnom pismu nedostaje prilog sa „Planom i programom…“. Pretpostavljam da je taj Plan mnogo veći biser od samog pisma. Ipak nisam zaključio da je pomenuti Ranđelović, ovim dopisom stvarno pozvao sindikalce da pomognu, već je valjda pokušao da prikaže kako su mu odmagali. Koliko sam ja razumeo priču, on i nije postavljen da rešava pitanja problema JP Vodovod, već probleme finansiranja nekih lokalnih političara. Pljuvanje po Veličkoviću je po svoj prilici zbog toga što taj nije želeo da direktno učestvuje u transferima za pomenute stranačke potrebe.
  Privremena uprava neće biti postavljena da reši probleme javnih preduzeća, ustanova i građana, već probleme stranaka koje nisu bile na vlasti u lokalu, a jesu na republičkom nivou.

 • […] “Ovo bijelo govno ne odustaje”, a mi u Boru ni ‘grtalicu nemamo. Iako su iz komunalnog preduzeća, kako javljaju mediji, isterali na ulice svu mehanizaciju pokazalo se da ta tri najsavremenija vozila kupljena sredstvima donatora iz 2004 godine nisu dovoljna da očiste glavnu a kamoli sve ulice prvog prioriteta. Da nevolja bude veća za tu modernu mehanizaciju nema više ni delova na tržištu – pa sam sklon da pomislim, mada ne bih da se zameram “uniji” i Vladi RS, da smo ih zato i dobili džabe. Ne bih da diskutujem o ostalim javnim preduzećima i ustanovama ali možda je tako i bolje jer dešava se – svašta. […]

Napiši komentar

/* ]]> */