Aktuelno Izdvojeno Некатегоризовано

Tvitujte druže ministre, tvitujte!

Danas je Dan demokratije. Demokratija je ovde, prošle godine u decembru mesecu, napunila osamnaest godina. Znači mladja punoletnica. Pred zakonom odgovorna za svoje postupke. U saopštenju Narodne skupštine Rebublike Srbije, navodi se da je ‘’naša demokratija mlada i nedovoljno razvijena i da su joj potrebni prijatelji.’’ Znači, zakržljala i asocijalna. Ko je negovao dobro je i da postoji. Ovde vam je sa demokratijom isto kao i sa svom decom koja imaju bandoglave roditelje – Ja sam te napravio, ima da budeš kako ja kažem!
Kakva će nam demokratija biti mogli smo da vidimo još onda kad se na višestranačkim izborima ’’te davne devedesete’’ kandidovao drug Šećeroski, najpopularniji proizvodjač metli, protiv svih i onog što nije mogao da prežali što nije jedini kandidat na višestranačkim izborima. Posle su drugarice i drugovi postali dame i gospoda. Tekovina demokratije!
Danas, posle milion višestranačkih izbora tokom kojih smo nešto birali a dobijali uvek isto, ’’Srbija je slobodna, demokratska, sekularna republika sa institucijama, zakonima i političkom praksom koji su standardizovani u Ujedinjenim nacijama, Savetu Evrope,’’ itd., itd. Ja sam mislila da živim u slobodnoj al’ onako malo kažnjenoj zemlji u kojoj vlada pseudodemokratija, ali dobro, ja sam baksuz. Ali, ako je Srbija sekularna država ja ću sledeći put da se rodim kao zastava koja će demokratski da se vijori na vr’ Skupštine. Ako je sekularna država ona u kojoj Crkva može da utiče na zakone, da ih blagosilja, da uslovljava, da prekraja statute i Ustav, onda ja pojma nemam šta je sekularna država. I treba me obesiti na vr’ nekog jarbola. To u slučaju da se rodim kao zastava a ne kao bager.
Šta je demokratija i kako napreduje, da l’ će da stane na noge il’ da nastavi da puzi, možete da pročitate ovde. Sa svim slovnim greškama. To mu dodje normalno, kad ona što kuca pazi da joj ne otpadnu veštački nokti mora da bude grešaka.
Nego, u ovoj zemlji koja poštuje prave vrednosti (koje, pojma nemam al’ poštuju se, poštovanje vrednosti je ovde ravno onoj – Volim sve što vole mladi), ljudska i manjinska prava kao tekovine mlade i nerazvijene demokratije, danas je DSS pozvala organizatore Parade ponosa da se uzmu u pamet i odustanu od parade. Tek toliko da demokratija može mirno i neometeno da prošeta ulicama. Slobodan Vuksanović, direktor informativne službe DSS-a rekao je da sede i da si gledaju pos’o jer ‘’niti će sebi pomoći, niti će svoj položaj poboljšati, niti će živeti mirnije, samo nepotrebno izazivaju i uzburkavaju javnost’’, a, brate, dovode i u nezgodnu situaciju da tamo neko ko bude poveo dete il’ unuče, k’o u cirkus ‘’objašnjava o čemu se tu radi’’. Inače su im već objasnili sve u vezi svih onih koji svakodnevno uzburkavaju javnost u cilju opšteg dobra, ostalo još samo ovo al’ ih demokratija nije obavestila kako se to radi.
Ministar, bivši drug, gospodin Dačić, onaj što je dočekao svojih pet minuta, danas ne silazi s’ programa obaveštavajući nas da je predstojeća Parada nadolazeće ludilo visokog rizika, a da on neće da objašnjava ‘’kakav ko ima stav po TOM pitanju’’. Kom, bre, TOM pitanju? Seksualnom opredeljenju, ministre! Seks! Kaži pa umri! No, njemu degutantno.
Dakle, u demokratskoj zemlji Srbiji koja poštuje sva prava na opredeljenje, Parada ponosa je rizična akcija. Njih koji se budu usudili da kažu – drugačiji smo – najverovatnije će bejzbolkama mlatiti navijači i čuvari pravih vrednosti koji su svi isti i normalni. Opredeljenje im ne treba, rodili su se opredeljeni.
Da zaštiti sve one koji su drugačiji, policija neće moći. Nema vremena. Od fejsbukovanja, jutjubovanja i tvitovanja.
Ako niste znali, posle detaljne, opsežne i sveobuhvatne (kako policija inače sve radi detaljno, opsežno i sveobuhvatno) analize postavki na Fejsbuku i Jutjubu došlo se do zaključka da je policija Srbije druga u svetu po objavljenim prilozima na ovim društvenim mrežama, iza policije Njujorka a ispred policije Las Vegasa! Uopšte da se ne postidimo. Ama, kad uporedim broj stanovnika Njujorka i kompletne Srbije, lepo me strava hvata.
Sveobuhvatna analiza pokazuje da profil MUP-a posećuju uglavnom osobe muškog pola, 84%, starosti od 25 do 34 godine. Znači, posetioci imaju profil navijača. Pošto se policiji osladilo da komunicira sa klijentelom, počeše i da tvituju, da ne ispadne da ne prate trendove. Pa, kad već tvituju, što ne tvitovaše edukativno, savetodavno, šta fali, možda bi i uspelo. Stoga, gos’n ministre, odma’ da počnete da tvitujete na pravi način a ne da se hvalite. Nije lepo. Znamo mi i za vaše neuspehe. A možemo da počnemo i da tvitujemo o tome. Prema tome, ajd’ polako s merom i uzdržano, al’ sveobuhvatno.
Inače, ovo me danas, na dan demokratije, i nije nerviralo. Obaveštena sam da je nedozrela iako punoletna. Kad sam ja postala punoletna odma’ su mi nabili ličnu kartu u zube i rekli mi – od danas pamet u glavu i dupe uza zid pa šta ti bog da. Što smo te učili – učili smo te, sad se snalazi sama. Šta ima da se nerviram kad godinama gledam kako je utucavaju i prave je kilavom k’o i svako dete čijem dolasku na svet asistira sto babica.
Izbezumi me jedna druga vest. Sekularna.
Danas je Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, uručio gramatu patrijarha Pavla generalnom direktoru Telekom Srbije Branku Radujku. Za uložen trud na unapredjenju verske nastave u školama beogradsko- karlovačke Arhiepiskopije! Kako se trudio, kako je unapredio versku nastavu, pojma nemam, nisam uspela da saznam. Valjda im besplatno uveo internet. Pročitah skoro kako sveštena lica virtuelno kontaktiraju sa svojim vernicima nazivajući internet – internet duhovnim nebom.
Elem, Mitorpolit je gos’n Radujku, kreatoru internet duhovnog neba poželeo da mu Bog podari svako dobro, uz nadu da će ‘’ i drugi blagočastivi i dobronamerni članovi naše zajdnice dati svoj doprinos kulturnom preobraženju našeg naroda’’. Znači, još nije gotovo, tek se planira preobraženje. Kulturno. Duhovno smo se već preobrazili.
Crkva da da svoj doprinos ovoj zajednici neće. Ako može da odmogne, prva je. Ako treba da pomogne, odma’ počne da poštuje sekularizam. Neće se meša.
Tako to ide kod nas.
A nešto se mislim, mogao je Radujko da otpošalje jednu cirkularnu poruku. Onako, u fazonu – Braćo i sestre, poštujte druge – koju je mogao da blagosilja Mitropolit.
Šta fali. Kad već voli da pomaže.
Srećna vam demokratija.

O autoru

Mirjana Mimica

7 komentara

Napiši komentar

/* ]]> */