Aktuelno Specijal Некатегоризовано

Udavača

Ne verujte da će u Srbiju doći princ na belom konju i zaprositi je, vreme bajki odavno je prošlo. Na medjunarodnom planu danas se sklapaju samo brakovi iz interesa. I to ako isprošena zemlja ima dobar miraz. Srbija ga nema. Nema ništa sem naroda.
U maju se spremasmo za Bajdena iako nije trebao da iskoči iz bajke. Teraše nas da peremo uši i čistimo nokte kao u svakoj porodici u kojoj se o higijeni vodi računa tek kad se najave gosti.


Tih dana je čovek imao utisak da se djubre u Beogradu ne proizvodi. Specijalci su sredili sve terase i podrume u zgradama duž trase kojom je Bajden trebao da prodje, niko živi nije smeo da promoli nos čak ni kroz prozor a ni da pije kafu na terasi destak dana pre Bajdenovog dolaska i nekoliko dana posle, za svaki slučaj. Srbi saznadoše da u suprotnom može da ih pokupi ‘’čistač’’ iako nije bilo snega. Autoput je bio zatvoren, prelet preko Srbije zabranjen sve dok avion sa Bajdenom ne obleti i sleti. Provozaše ga beogradskim ulicama. Da l’ se čudio gde je narod za koji mu ovdašnja vlast kuka da je gladan ne znam al’ ulice su bile puste. Doš`o, video, da l’ je pobedio nisu nas obavestili. Od svadbe nije bilo ništa.
A vlast se taman spremala da odradi jednu šatorsku sa sve tabananjem po prašini dok svi ne pocrkaju.
Kakva bi to svadba bila bez svatova nije mi baš jasno al’ mlada je bila umivena i spremljena. Mora da je stvar ipak bila u mirazu.
Kumovi su bili obezbedjeni, darovi spremljeni, sve po onoj narodnoj da je kum svetinja i da kumstvo ne treba prekidati. Starojko takodje bio obezbedjen. On još uvek vodi pregovore. Malo nastao problem oko vojvode, to je onaj koji celu svadbu mora da tegli barjak gde god krene i koji svojim kolima predvodi svadbenu kolonu.
Dakle, Bajden bio i otišao, mladu nije poveo sa sobom.
I evo, stiže nov mladoženja. Samo što sad mladin tata zna za jadac pa je već rezervisao muziku. Setio se da je prošli put nešto zaboravio.
Em udaje ćerku, em nema miraz, em je prestarela. Ovo joj je zadnji voz.
Mladoženji će dobrodošlicu poželeti sto trubača koji će duvati u sto truba, do Rusije da se čuje. Trubači će biti obučeni u sprsku narodnju nošnju. Bez šajkača. Zašto bez šajkača još mi nije jasno, al’ bilo bi dobro da im stavimo šubare na glavu i nalepimo brkove da izgledaju kao mešavina srpskog seljaka i Taras Buljbe. Ako da Bog da se još malo uvučemo Medvedevu pošto predlog sa brzinskim vraćanjem imena ulicama nije prošao. A baš mi je žao. Trebalo je to da odradimo pa da pokažemo Medvedevu kako mnogo bolje znamo ko su ruski heroji nego naši. I kako ih mnogo više poštujemo.
Još ne mogu da se načudim kako niko nije predložio da se Trg republike, pre Bajdenovog dolaska, preimenuje u Vašington skver.
Usplahireni tata devojke udavače se nada da će mladoženja doneti dobre vesti i uzviknuti – Uzimam! Dragi tata, što si vodio računa o njoj do sad, vodio si, sad je ona moja briga! Onda bi bio red da skine jabuku, tek da ispratimo običaje.
Svatovi se skupljaju i sad svi stoje okićeni i i čekaju.
Težak posao nas čeka. To jest, mi da čekamo ako bog dâ da čin venčanja dočekamo zdrave pameti.
Kum i stari svat moraju da se dogovore ko će sedeti sa leve a ko sa desne strane.
Mladin brat stoji ispred zamandaljenih vrata sa uputstvom kol’ko para mora da uzme za jedinu sestru.
Kao i svaka svadba i ova ima grupu ožalošćenih koja će doći da ispoštuje dogadjaj. U njih se gleda s poštovanjem i svi čekaju da bace flor, nasmeše se i uzviknu: Ma nek ide život!
E, tad će da krene ludilo…
Pa otvaranje poklona, pa medeni mesec…
Tek posle ide ono dodjem ti – dodješ mi.
Mladin tata će vraćati ministarstvima i ambasadorskim foteljama, ne žali čovek kad je ćerka jedinica u pitanju.
Biće ovo svadba veka, ako uspe.
K’o što je moderno u Srbiji zadnjih godina biće i obezbedjenja. Mladoženjinog uglavnom. Mladino će da glumi svadbarske poslušnike, da nosa čorbu i vodi računa da ne polije goste.
Postoji velika mogućnost da mladoženja pozdravi okupljene svatove mahanjem iz svog automobila.
Ako vlast proceni da smo zdrave pameti i da je dobro pokazati nas. Možda procene da nije baš dobro pokazati da mlada ima rodbinu sa falinkom.
Mogu ‘ladno da nas proglase svadbarskim kokonjarima.
Ja nešto razmišljam kako je provodadžija reklamirao ovu mladu. Kao nevinu ili kao iskusnu…
I da l’ će da se pojavi svekrva.
Mislim, trebalo bi. Ako hoćemo da ispoštujemo svadbarski protokol.

O autoru

Mirjana Mimica

13 komentara

 • Odlično to tebi Lale ide,Samo da nam ne oGuglaš na sve to!Lepo ga čitaš,samo mi se čini da si u prevodu malko pogrešio- by then može kao -pored toga , u smislu pored njih,(nas),znači- ič nas ne jebava! Mogla bi i verzija-buy them, kupi ih-što ja prevodim kao ,,,veru za večeru,,,!
  Mada mi se priznajem i tvoja verzija mnogo sviđa. Do tada,,,,doTadić,do ondić,,,do xurca,,,,ma doxurčiće nam valjda sve to.
  Biće Srbin onaj stari,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ako bude bilo Srba
  Si vid’o što se kenja i raskenjava, ha, ljuta bitka između nas dvojice!?

 • @Mahlat
  Što je Bajden mrski imperijalista, a Medvedev nije. Imperijalizam je vezan za kapitalizam (tako kaže čika Lenji_N), a obojica predstavljaju kapitalističke zemlje, s tim što je ovaj Medvedev na malko višoj funkciji nema ono „pod“ ispred naziva funkcije.

 • Ma imao ili nemao „pod“ on je tamo, i „iza“. A zna se gde se nalazi ono što ima oba predloga. Kur.
  Zato se Srbija nije resetovala nego zakucala. Bez R, moliću fino!!!!!
  Bre, brate Azazile, Lalael je baš poslušao RainDogaela i gOOglao se preko translatora, pa dobio onaj prevod. Ako si mislio na „pored toga“ (by that) ili „pored njih“ (by them), onda je uz „do tada“ (by then) to ukupno 3 promene – k’o padeži bre! Opet, moliću fino, bez R!
  Eto, tu ima više „padeža“ nego u negotinskom Privremenom organu, i to ih vadi onaj nastavnik Rade inače bi bili u minusu. Mislim, spadeži, jelte.

  gOOglanje … g00glanje?
  00?!!!!! u, jbt! Pazsadvamo, gledaj bre šta je ljuta bitka:

  http://www.youtube.com/watch?v=Wp7Nxwr5EY0&feature=related

  Btw kad već spomenuste onog Međedeva, a što ne bi „pala“ neka ulica i po ovakvim ruskim oslobodiocima:

  http://www.youtube.com/watch?v=GyGylwNWIJg&feature=related

  A bre Mahlat, ode ti post u propast …

 • Ma i ja, „istotakođe“. Hm, baš me u zadnje vreme ponela ova gramatika „privremenoorganska“, bojim se ima da se navučem. NE NA ORGAN, na gramatimotiku!!!
  Nego, u ovom našem kraju kada ideš na neku svadbu (obično preko K…, ako ti se baš i ne mili) najčešće kupiš neku što gluplju lampu ili luster. Šta bi to mi mogli odavde da ponesemo kao wedding present na venčanje Međeda i Dvoglavorla?
  Međedewa i Tadije.
  Sačuvaj nas bože kakva bi himera mogla da se izrodi iz takvog braka, i čiji su geni (pre)dominantni. Ili nismo ni svesni da se ta beba već neko vreme ljulja, a i sisa majku. Pa cepa.

 • Ovja link je uglavnom za ljubitelje Rusa, a par fotki specijalno za Zokija koji u jednoj temi reče da od Rusa ne bi odbio Ruskinje:

  http://www.youtube.com/watch?v=A71wdsTqkfM&

  Samo oprezno, sve su naoružane do zuba.
  Ne treba ispustiti ni par fotki na kojima su državna zastava i grb koji neodoljivo podsećaju na udavačina znamenja (ko je koga ovde kopirao), pa polazeći od narodone da se suprotnosti privlače ovaj brak po svoj prilici ne bi bio uspešan. Bolje sa onim Bajdenom, ako ne grešim, stariji je, pun love i, barem po državnim simbolima, odgovara narodnoj izreci.
  Da ne bih bio pristrasan evo i linka za prvog prosca

  http://www.youtube.com/watch?v=d1NR2K-gazo&feature=related

 • Ma ljudi , Međedović verovatno ide u Šabac! I to sa sve flotama , Severno-atlantskom i Crnomorskom, one su krenule još 99′ te.Pa može tu da stane 10000 ljudi, a? A što ne bi moglo? Čeka čovek u Šapcu,pravi stranku, strategiju razradio i sve dogovorio, samo ti pusti potpisi.Ima on i pare, dvadesetak godina radio u “prokletoj Americi“ pa za promenu da napravi “Njegovu Rusiju“.
  A jeste li slušali jednu pametnu izjavu:“Pa potpisao sam se za tu stranku zato što sam bio u Poljskoj i Bugarskoj na skijanju i upoznao sam tamo neke Ruse…na skijanju…hik..hik.Druga izjava je bila:“ Zato što sam učila Ruski u školi i što su nam govorili da je nas i njih 200 miliona“ A faceeee!
  Bre , ne znam šta da radim, ja učila u školi Švapski, u dileji sam!

 • hahahha..hihihihi, ma hahhahha…Ceh je glavni mladozenja, kao se bese zvase onaj direktor RTB-a Ceh, jes’ al’ kako mu ime bese., cek sad ovako Madjar, mozda, ili …tako nekako, pa, Beclija, sa sve sniclom iz menzade, pa Inglezo sa sve ogledalce…., Srbija se udat’ nece….dzaba ste krecili, bolje bi bilo da uradite neki dobar grafikon na zidu i to onom berlinskom ona izgleda njega ceka…sta mislite o tome?

Napiši komentar

/* ]]> */