Bor Некатегоризовано

Uskoro novi dim iz novih dimnjaka

Dan rudara 2025. godine

Šesti avgust, Dan rudara i ove godine u Boru je obeležen radno, ali i brojnim svečanostima kojima su prisustvovale zvanice iz društveno-političkog života naše Republike.
Dok je gotovo svo stanovništvo Bora,oko pet hiljada radnih ljudi, oduševljeno mahalo, ulicama prestonice naše teške industrije u paradnoj vožnji prošla je kolona vozila ispred koje su razdragani osnovci oduševljeno bacali crvene ruže. U otvorenom automobilu Audi A8, simbolu preobražaja ove kompanije rame uz rame bili su predsednik Republike Ivica Dačić sa suprugom Jovankom Broz i počasni generalni direktor borskog giganta Blagoje Spaskovski. Oni su otpozdravljali oduševljenoj masi koja ih je zaustavila u centru grada, na Trgu Branislava Rankića. Svečanost na trgu koji nosi ime utemeljivača modernog Bora počela je uručivanjem nove lične karte i ordena zaslužnog građanina ovog grada prvoj dami naše domovine.
Masu je prvo pozdravio predsednik Republike:
„Borani su heroji naše zemlje. Sada, kada se nalazimo na pragu članstva u Evropskoj uniji, moram da naglasim da je Bor najvažniji grad u Republici. Ovde, iz Bora želim da poručim da je Srbija spremna. Generala Mladića pronašli smo, Bog da mu dušu prosti, i on više nije prepreka na našem putu. Verujem da bi Srbija već za dve godine mogla da postane članica Unije, zajedno sa Togom i Ruandom. Znam da su mnogi bili razočarani kada su Ingušetija i Obala Slonovače primljeni u Uniju pre nas, ali krivce moramo tražiti u sebi samima. A zašto je baš Bor važan na ovom putu? Zato što je primer snage naših građana, primer izdržljivosti i upornosti. Ipak, uveravam vas da i za vas dolaze bolji dani. Gospodin Spaskovski obavestio me je da je studija izvodljivosti izgradnje nove Topionice završena i ja vam obećavam da ćemo ulazak u porodicu savremenih evropskih naroda obeležiti ispod novog dimnjaka.“
Posle ovog govora masom se prolomio aplauz, a zatim se čulo desetominutno skadniranje predsedniku i njegovoj supruzi koja pamti i puštanje u rad prethodne topionice bakra. Kada se masa umirila, reč je uzeo Blagoje Spaskovski:
„Dragi sugrađani, mi se dobro poznajemo. Reči predsenika moramo shvatiti kao zadatak, kao obavezu, kao mantru koju ćemo stalno ponavljati. Bor je važan za Srbiju, Bor je važan za sve nas. Nova Topionica je praktično već ovde. Posle maratonskih pregovora sa proizvođačima iz Finske, Japana, Amerike, Rusije i desetine drugih zemalja, odlučili smo se za najbolju tehnologiju na planeti. Iskusni pregovarački tim koji je predvodio Mirko Grčić – ekspert svetskog glasa a našeg porekla, našao je zajednički interes sa kompanijom „G17 elements“ sa Kajmanskih ostrva koja je ponudila najnoviju tehnologiju autogene ekstrakcije po sistemu tejkmani endran. Radi se o iskusnoj kompaniji sa kojom RTB Bor već dugo sarađuje i koja ima namere da pomogne našem gigantu da obnovi sve segmente svog poslovanja i koja je već učestvovala u izradi studije izvodljivosti ponovnog otvaranja našeg hotela i restorana u Brestovačkoj banji na koji smo danas ponosni.“
Spaskovski je zatim naglasio da će nova tehnologija omogućiti smanjenje zagađenja za oko 142%, ali i smanjenje rasta gubitaka ovog giganta po godišnjoj stopi od 7,23% u narednih 5 godina.
Visoke zvanice zatim su obišle proizvodne kapacitete kombinata bakra. U menzi generalne direkcije pušten je u rad novi električni štednjak dok je u rudniku Jama – Borska reka predsednik Dačić pustio u rad novu sijalicu koja će omogućiti dalja istraživanja ovog perspektivnog ležišta. Stručnjaci Instituta za bakar „Vlastimir Trujić“ koji su do sada ispitivali ležište starim sijalicama od 100 vati tvrde da u ovom ležištu bakra ima za narednih 400 godina, a nova štedljiva svetiljka omogućiće proveru ovih rezultata i znatnu uštedu u procesu otvaranja novog rudnog tela.
Predsednik je sa suprugom zatim obišao i borske kulturne i javne radnike. Na svečanosti povodom otvaranja nove terase Doma kulture, predsednika je pozdravio i direktor JP Štampa, radio i film Brana Filipović. Posle pozdravnog govora koji je u ime zaposlenih održao Slavko Kirhner, direktor Filipović zahvalio je predsedniku na pomoći u renoviranju terase. On je istakao da nova terasa neće moći da padne na građane, a na njoj će biti i ekskluzivni restoran iz kojeg će urednici i novinari imati najbolji pogled na zgradu Opštine Bor. Filipović je naglasio da će borski mediji biti prvi na liniji odbrane evropskih vrednosti i uvek spremni da pomognu svim organima vlasti koji pomoć zatraže.
Na kraju posete gosti su prisustvovali tradicionalnom sletu u sali bioskopa „Aleksandar Mišić“ u režiji nadarenog reditelja Darka Mihajlovića i revijalnoj fudbalskoj utakmici u kojoj su nerešeno igrali zaposleni Centra za kulturu „Miodrag Kokelić“ i Sportskog centra „Saša Mirković“.
Poseta je završena svečanim prijemom u restoranu Dom odmora koji je organizovao novoizabrani predsednik Opštine Bor koji se nedavno vratio sa odmora u Holandiji.

 

O autoru

Vidoje Bakarić

Napiši komentar

/* ]]> */