Aktuelno Negotin Specijal Некатегоризовано

Vašari prolaze, cirkus ostaje

Bogumi, dvajesprvi septembar – cr(k)veno slovo, em Gospojina em Mala em Jesenji Vlašar. Pa još začinjeno prvim danom čuvene i dugo najavljivane naplate parkinga u Palanci negotinskoj.parkiranje
Prvo što se još od ranog jutra dalo uočiti jeste neverovatna količina prostora na mestima gde se do juče trotoarom ni zmiče nije moglo da provuče a kamo li živ pešak. Negdašnja parking-autopijaca u centru zvrji prazna ceo dan, kako izjutra tako i u podne. Oko Barbaroša milina jedna za pešake, moglo je čak i u podne da se prođe trotoarom. Peške, naravno, ne kolima.
Sveže iscrtana i obeležena parking mesta, vertikalna signalizacija nabijena u asfalt na ključnim tačkama. Stoje i neka obaveštenja-uputstva, ali, koliko se danas dalo po ulicama čuti, retko ko da je iz prve ukapirao kako se plaća parking. Narod se žali da šalje SMS uplate koje ne prolaze ili da im se odbijaju veći iznosi nego što bi trebalo, neko je otišao i u JKP da im objasni svoj “stav” o tome … Plus, masa njih izjavljuje da će da kupuje pretplatne ili koje već karte, ne veruju bre tim mobilnim sokoćalima. A ni komunalcima, izgleda.
OK, na greškama se uči, naročito kad su po tuđem džepu.
Nego, hajde da mi polako krenemo na turneju po Jesenjem Vlašaru, bilo je tu koječega za videti.fontana
Na samom ulazu u ulični deo Vlašara (ulica Kneza Mihajla, prosvetitelja) postavljena nekakva blatna sobna fontana. Jbmga, šta bi pa drugo mogla da bude s obzirom na onu gustu braon-žućkastu tekućinu koja iz nje kulja, preliva se i opet vraća u sistem. Moglo bi to da bude i nešto „drugo“, ali da ne preterujem sa komunalnim obrtnim materijalom još na početku.
Potom, duž ulice sledi skroz do vašarišta standardni set tezgi: red gaća, red ЋЕТРИ ПАРА ЋАРАПЕ = СТО ДИНАРИ, pa onda idu malo šubare & kokarde & bakrene ikone, sportska oprema, opet gaće, razne džidžumidže koje ama baš ničemu ne služe, nacipatriotskosrboslavna beletristika & proročanstva, opet gaće, srpske mekice sudbine (kada ih prelomite, unutra otkrijete da li vam je sudbina namenila sveže prženu bubašvabu, sa šećerom u prahu i dva deci užeglog zejtina gratis), gle – opet ЋАРАПЕ, maskirne uniforme, delovi za nešto, pa opet – gaće. Ovo sa gaćama zaista poprima zabrinjavajuće razmere: to se toliko namnožilo da prosto tera na razmišljanje šta to ovaj narod radi sa tolikim gaćama? Ma, pade mi na pamet jedan odgovor …
Nego, da uđemo mi na samo vašarište, tek tu ima šta da se vidi.

Svega tu ima (po slikama):
Pomenuta ulica Kneza Mihajla. Skala koji narcisoidno mora da utrči u svaki kadar (bre, što to voli da se slika). Domaći prodavci robe sa auto-hauba. Ćevap-aleja. Plastičarski pogled na ringišpil. Livada sa pogledom na rumunske i bugarske auto-haube. Luna park u bekgraundu. Sala za ručavanje K2 (ne bre, nije to drugi vrh na Himalajima po visini, nego kafana Kamiondžija2). Skakaonica za one do sto kila. Garderoba gore. Garderoba dole. Lubenice, dinje, paprike, kivi, limun – Piljara kod Groblja. Brusthalteri sa pogledom na groblje. Ručni i nožni (dakle – udovni) snagomeri ispred luna parka na kome ne naplaćuju parkiranje. Backstage iza kruševljana-korpara (Mačkovac, Krvavica i tako to). Konji iz Kragujevca (u stvari, poni). Ladno pivo & klaker, baš da legne na jetru. Farmerke sa pogledom na groblje. ŽAR, šampion roštilja – lepo piše za pismene. A tek što narod beži čim neko izvadi foto-aparat, čudo jedno…
diso
Ima tu i neki zubati glumci a ima i DISO LJULJA. Valjda „disco“, ali ko bi ga znao šta je ФNРМОПNСАЦ u stvari hteo.
pazar
Neko pazari oči sa sve etiketom, neko VEŠARILJE, a neko čuveni srpski vez-wallpaper za sve moguće prilike i tehničke uređaje.
smrad
Međutim, ovo čudo je definitivno moj favorit: ПРОТИВ НЕПРИЈАТНОГ МИРИСА НОГУ. Nemam pojma da li postoji prijatan miris nogu, ali ta aparatura sproću nazalne receptorske neprijanosti mi nekako liči na 3 bebi sedišta za bicikl + 5 mišopacolovki. Ako neko zna kako ovo sokoćalo radi, tj. sprečava da vam noge bazde, slobodno neka kovertiran odgovor pošalje na neku od opštinskih tenderskih komisija, možda od toga ispadne i neka donacija u korist budžeta.
sajam
Pored vlašara, u Negotinu se paralelno održava i Sajam naoružanja i vojne opreme. Vid’o ja, Rade mi Radikalne. Samo fale još Maskirnoogrnuti Btadić, Pilot Šuntanovac i Ušljemljeni Peđa Bradonja. Onaj na donjoj slici ne salutira lutki u uniformi, nego mu nešto bije Sunce u oči, reklo bi se.
PET
Da sve protekne u standardnom redosledu, pobrinuli su se i komunalci. Izložili su svoj najnoviji patent, ovo do sada još nikome nije palo na pamet – paz’vamo: Navali narode, žena-zmija, gledaj al’ ne pipaj! Kontinjer za PET ambalažu sa duplo dno!!!! Bacaš u njega a on se nikad ne prepuni! Navali narode, bacanje džabe do mile volje, koj ga napuni besplatnu plavu kantu s žuti poklopac dobiva! Nenumerisanu!!!!!
Ma pomerila ga bre neka baraba, ne bi ga oni postavili po tuna garant. Kud bi…
centar
Danas jeste prvi dan Jesenjeg Vlašara, a ovako izgleda centar negotina u 13h. Slikano pod precednicin prozor, da se zna. Ako uočite razliku u odnosu na svakodnevne gužve koje vladaju na centralnim lokacijama u gradu – svaka čast.
Aman, vidi se bre da je ovo velegrad a ne palanka, nemož se okupi tolki narod kolki mi trg za trku imamo. Ono, jes’ da se u kafićnom delu centralne gradske pešačke zone za motore i bicikleta, okupilo i Udruženje Negotinaca iz Negotina, da proslavi svoju slavu. Uz armonikaša, kad je ona balavurdija rokerska tražila pare da svira, mamucu im kapitalističku neće da sviru za džabe Udruženju Negotinaca iz Negotina. Plus, izgleda da Mokranjčevi Dani još uvek traju.
Džaba bila ona labudova pesma od govora na zatvaranju istih, posebno lamentiranje nad elektronskim prozivanjem da je ovo palanka, kada je u stvari velegrad – čim može da organizuje ovako dobre Mokranjčeve dane! Sa sve šutiranjem cipela u publiku, pred kraj „predstave“.
Da se ispravim, Velepalanka Sestro, pa neka gudi ko i koliko hoće .
***
Jesenji Vlašar će, kao i majski i julski, doći i za tri dana proći.
Negotinu i dalje ostaje cirkus svakodnevni.

O autoru

Lale

18 komentara

 • Bravo za tekst. Konačno jedna fina reportaža o aktuelnom događaju u gradu. Možda bi zakerala mogla da stave primedbe na rečnik, stil, interpunkciju i slično, ali meni se sviđa. Ko ima podataka i volje, mogao bi da napiše nešto i o Mokranjčevim danima, ali i nešto više o tom betonu u centru Negotina koji je od starogradske kaldrme napravio odlično grejno telo leti i teren za klizanje zimi, pa šta još hoćete.

 • @Fudo
  Eto ti sad! Ja se ubih poslednjih godinu i kusur dana na negotinskom Forumu i blogu Građanski Krug da svaki dan opišem po neku crticu nesrećne svakodnevice negotinske, kad ti … Rečnik i gramatika? Pa, njihovi su, nema tu šta da se izmišlja.
  I Kiza će da me udavi što nisam ništa napisao o Mokr.danima (kako imaju običaj često da pišu „ovdašnji“).
  O betonu koji leti oslepljuje a zimi udove i glave krši, ne znam šta još nisam napisao. Postajem više dosadan s tim.
  @Kirbi
  Container je engleska reč (sad, ne znam tačno poreklo) i opisuje nešto prvo koje u sebi sadrži nešto drugo (to contain = sadržati, imati nešto u sebi etc.)
  Ovi kavezi za ćurke (kroz ta krupna okca žice kokoške mogu da pobegnu) nisu kontejneri jer nemaju fundamentalnu premisu kontejnera/sadrživača: stranice imaju ali nemaju dno. O tome je u JKP više puta bilo reči i filozofiranja direktora ali niko nije uradio ništa po tom pitanju. Zato radnici te „kafeze za flaše“ prazne na jedini mogući način: ručno, upotrebom jednog plastičnog korita ubacuju flaše u traktorsku prikolicu. Ima tu mesta i za pokoji patent, sve mi se čini.
  @Armagedon
  Bre Jugo, pa što si se upecao (kao i 99% žrtava negotinskog parking-servisa) na prvi broj sa table. To je broj za dnevni parking a onaj drugi je za sahatni. E sad, što to nigde ne piše, jbg nismo savršeni a i ne želimo da budemo. Kako posle da lešimo narod? Ima tu jedna gora fora – na tablama piše da je parkiranje dopušteno maksimalno na 120 minuta, ali niko ne kaže da manje od toga i ne možeš da uplatiš! Pa ti vidi sad da li ti se ne isplati da upoznaš okolne negotinske sokake gde nema naplate parkinga … Centar grada sad izgleda još veći i prazniji sa ovako proređenim parkiranim vozilima. Jebala nas Havana i Tirana.
  Eto, da si išao do Komunala da se žališ rekli bi ti da za te pare možeš ceo dan da se parkiraš gde ti srce ište. Vidiš kako smo mi dobri …
  O tome da je juče bilo ljudi koji su i po nekoliko puta pokušavali da puste SMS ne bi li nekako platili parking a da nisu dobili povratnu informaciju niti im je skinut iznos sa kredita, šta još reći. (Kao), pao 064 server pa su se juče direktori (kao) malo posvađali, jelte.
  Daj budalama atomsku bombu u ruke pa da vidiš kakva čuda sve umeju da naprave.
  Daj Negotincima mešalicu za beton ili naplatu parkinga, pa ćeš tek da vidiš pravo značenje pojma „čudo“.

 • Nego, iz cele ove price ja nikako ne uspevam da dokucim kako radi ono cudo za „neprijatan miris nogu“. Videh tu napravu danas i uzivo, dok sam trazio gramofon na zajecarskom buvljaku i ne razumem, nemam ni jednu ideju kako to radi. U svakom slucaju, onaj ko je to izmislio svakako je bio umesan i u projektovanje onih vasih reciklaznih kontejnera.
  P.S. Kad vec pomenuh gramofon, ima li neko neki na prodaju, pozajmicu ili poklon? 🙂 Ne treba da bude profi, najobicniji socijalisticki kucni gramofon na kojem su se slusale ploce sa govorima druga Tita.

 • Ma, radi se o NAMERI. Čitaćeš, pa će ti sve biti jasno.

  Ovaj – če ćitaš pa če ti sve bude jasno ko da si iz Bračevac, Ćubru, Klokoćevac, Vraknu, Jakubovac, Praovu, Dušmanovac ili … Negotin, maybe?

  Tj. progovorićeš tzv. „odbornički jezik“.
  Nema ti spasa.

 • Lale:

  Bre Jugo, pa što si se upecao (kao i 99% žrtava negotinskog parking-servisa) na prvi broj sa table. To je broj za dnevni parking a onaj drugi je za sahatni. E sad, što to nigde ne piše, jbg nismo savršeni a i ne želimo da budemo.

  Jebote, koji sam ja maler? Platim parkiranje tačno u 19h i stiže mi poruka da sam platio parking do 20h, i naravno da me košta 150 dindži. Samim tim logično je bilo da sam platio parkiranje za 1h 150 dinara. Na tabli piše da se parkiranje plaća od 07-21h, a na letku sa obaveštenjima od 07-19h, pa ti vidi kolko će ljudi da se zajebe i da im pauk odnese auto?

 • Pa ja ti danas lepo rekoh na ulici, kod Barbaroša, da je to „komunalskim jezikom“ sve napisano, ali izgleda nisi upamtio. I ono o sublimiranim porukama i piktogramima. Ubio te izgleda MIća Ficul u hipofizu, sa onim svojim teorijama ultra i hiper zavera. Na kraju krajeva, valjda si ukapirao da ti se ne isplati da plaćaš parking kada ti evo već drugi put uzmu više para nego što si mislio da će da te košta.
  btw
  Mića F. ubi i mene u pojam (nastavilo se to do pola šest), totalno sam zaboravio na obećanje iz komentara #12!
  btw#2
  Svako ko čita ove komentare, najverovatnije neće ukapirati o čemu to Juga i ja. Bacite oko na tekst http://gradjanskikrug-civiccircle.blogspot.com/2009/09/9390-ili-9391.html biće vam mnogo jasnije, a i teže ćete da se upecate na parking-mamce po Negotinu.

 • Sjajan tekst!
  Sasvim slučajno sam spazila link za e-stav i vesti iz Negotina.
  Kako sam par puta bila u Negotinu kao dete i jedanput bila i na letnem vašaru, ova priča o jesenjem vašaru me je baš oraspoložila. Razlika je samo u nedostatku prašine, barem se nigde ne spominje, a ja je se sećam, i nema „žene-zmije“.

  Ono što mi se najviše sviđa, i zbog čega ću i dalje pratiti dešavanja, je jezik. Pisano je na srpskom koji razumem, za razliku od govornog, vlaškog koji ne razumem, i zbog čega mi je Negotin uvek izgledao kao inostranstvo.

 • Procitao.Pa jos jednom.Muzika za oci,muzika za ovaj moj Begiski mozak.Zadovoljstvo mi je bilo citati,zamisljati a pri tom NE obracati paznju na interpunkcijske znake i oznake.Nisam ni Andric,ni Copic, ali bilo mi je zadovoljstvo.
  Najlepse hvala i ,,,,hocu jos!

Napiši komentar

/* ]]> */