Aktuelno Društvo Negotin

Večiti kalendar i sanovnik

Napisao Lale

RainDog me zamolio da napišem jedan od uvodnika za početak bivstvovanja vašeg i našeg E-Stava. Ukoliko ste čitali tekstove na našim blogovima, onda znate u kakvoj sreći i blagostanju živimo širom Negotinske i Timočke Krajine (od sada, pa nadalje i ubuduće pišem skraćeno NTK i više ne objašnjavam “odakle mi to”). Neizbežno je da će doći do izvesnog poklapanja i ponavljanja već objavljenih ili apsolviranih muka, ali mislim da nam namera i nije bila da se igramo E-verzije šuge, taknuto-maknuto, pu-za-mene, TOUCH-AND-GO – već da stvari isteramo na čistac.
Ako su dobre, da ih sačuvamo. Ako su nedobre, da ih oslobodimo tog prefiksa “ne”.
Da ne dužim, tj. ne uvodim više, evo – ubacujem prvi E-Metak u E-Cev.

Večiti kalendar i Sanovnik

Negotinska (politikopaćenička) opozicija konačno je uspela da ostvari ono što vekovima unazad nije pošlo za rukom raznim naučnicima i „naučnicima“, opsenarima, magovima i čarobnjacima, gatarama, alhemičarima, prorocima, vešcima, šamanima, fakirima i fakerima, papama i cezarima.

Izmislili su Univerzalni večiti kalendar, najsavršeniji i najbolji u istoriji ljudskog roda. Umesto stotina stranica teksta, slika, dijagrama, ilustracija i tabela, ukratko tona bačenog papira, pergamenata, papirusa, kamenih tabli i štampanih betonskih blokova, oni su sve to fuzionisali u jednu jedinu rečenicu kojom kazuju baš sve:

Sad, u četvrtak, a ako ne – onda u onaj idući.

Ovo je najoriginalnija, najuniverzalnija i nejsveobuhvatnija rečenica ikada smišljena! Pleonazam? Ma dajte, molim vas! Kada neko ne zna prvih sedam a izmisli osmi padež (i taj jedinstven, poput kalendara), šta tu ima da im se kopa po gramatici?!
Ova verzija kalendara važi za sva vremena, za bilo koji datum, dan, noć, sat ili minut. Možete je slobodno izgovoriti bez ikakve bojazni da ćete nešto pogrešiti. No chance! No way!

Evo jednog primera kako ovaj univerzalni kalendar funkcioniše:

Na pitanje „Kada će Vlada Srbije da reaguje zbog nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi, pet presuda Okružnog suda u Negotinu i jednog rešenja Vrhovnog suda Srbije, raspusti Skupštinu opštine Negotin, uvede privremene mere i raspiše prevremene lokalne izbore?“, dovoljno je primeniti rečenicu koja sačinjava Univerzalni večiti kalendar, i sve će namah biti jasno.

Sad, u četvrtak, a ako ne – onda u onaj idući.

Verujem da se autor ovog nadasve zanimljivog štiva dobrim delom oslonio na onu čuvenu misao Pere Ždere („vratiću ti u utorak“), ali sva suštastvenost i originalnost duha i tela piščevog izražena je u samoj originalnosti knjige-rečenice.
Pa dobro, ko je bre taj Autor, dajte da ga vidimo i čujemo?!
Naravno, to je Četvrtko, brat-blizanac Petkov.
Ne znate ko su Četvrtko i Petko? Ne mogu da verujem …
Petko je još jedan autor još jednog vanvremenskog dela – čuvenog NTK Sanovnika. Dok Četvrtko željno iščekuje sednice Vlade koje se održavaju četvrtkom, Petko održava nelegalne sednice SO Negotin petkom. To je tvorac čuvene tehnologije vladanja u negotinskoj Uspavanoj dolini, gde više niko ne preživljava (a kamoli živi), već su svi zapali u jedan san, jednu dnevnu móru. Gde svi čekaju nekog Princa, oslobodioca koji će ih izljubiti, razbuditi i iz trnja izvući …

Sad, u četvrtak, a ako ne – onda u onaj idući.

… pa onda opet sve iz početka.
Zatvorili smo krug.
***
Što duži komentar, to mora da je i stav čvršći. Eto, mnogi koji pate od nedostatka stavova, sebe učvršćuju betoniranjem i prefarbavanjem biografije, pa ako se i sljušti za koji mesec – tu smo, zna se šta nam je činiti.
Radovani, zajebite Bukvar i slova od A do Đ. Da čujemo vaš E-Stav o ovome.
Ne budite Vilotići.

O autoru

Lale

5 komentara

 • HAHAHAHAHAHA
  Pa da, socijalisti su ispucali sve avgustovske termine pa je sada došao red na septembarsku klasu demokrata da lupetaju, pardon – razmišljaju – na istu (zadatu) temu. I ja sam to isto danas čuo od svog dobrog žutog drugara D., ali sam morao i da ga prekinem uz:
  – Molim i tebe i sve vas ostale da momentalno prestanete da lupetate o privremenim merama četvrtkom! Prekinite bre ljudi više da radite za Radmilu Gerov i kradikale, i ti lično D. (sa takvim izjavama) inače razbiću vas večeras na blogu po ko zna koji put … Ne pričajte i ne maštajte više o tome, smeje vam se bre ceo Negotin, nego počnite da radite nešto pa kad i ako i uvedu privremene mere samo ćete to da kapitalizujete.
  – Pa šta mi tu možemo, to nas lažu oni odozgo i zajebavaju svaki četvrtak …
  Baš sam našao šta i kome da kažem.
  U normalnom svetu se saveti plaćaju i na njih obračunava PDV, kao i na svaku uslugu.

 • >> Сан је ментална активност за време спавања. Не подлеже критичности, невољна је и ирационална. Сан најпотпуније помаже у проучавању несвесног и спознавању самог себе. Многи истраживачи људске душе посветили су своје време сновима, у нади да ће открити смисао и значај сна. <<
  Ovo je definicija sna na Vikipediji. Sto se tice snova u kojima se stalno javlja jedan dan u nedelji a to je cetvrtak, nisam mogao da na netu nadjem sanovnik koji objasnjava znacenje, ovakve jednue mentalne aktivnosti, ali sam pronasao zanimljiv clanak o jednom tipu iz Amerike koji je pljacakao banke iskljucivo cetvrtkom, ako vas to zanima evo vam link pa procitajte: http://www.nadlanu.com/Dynamic/News,intLangID,2,intCategoryID,116,intItemID,144167.html.
  E sad, ovaj komentar pisem u momentu kada se blizi kraj prvom septembarskom cetvrtku, doduse i sam sam cuo od jednog tipusa u gradu da je Gerovka smaknuta, pa vas pitam da li je ovo bas taj cetvrtak, koji je java ili mozda mz-jac ili vespa, hmm… ili je to ipak jos uvek samo san u nasoj maloj uspavanoj doliniiiiiiii?

 • Očigledno da ti ne spavaš, a kada spavaš onda sanjaš. Kako je i normalno.
  Za razliku od Četvrtka i Petka koji „plutaju“…
  Inače, imaš i još jedan trač: Gerovki se smučila ovakva opozicija pa je sama rešila da više ne održava sednice 3 meseca i tako im konačno da povod za izbore. Da im (u)skrati slatke muke, i ovima dole i onima gore.
  Pa ko veruje, nek izvoli.
  +
  Zanimljive sitnice:
  Četvrtak se na nemačkom kaže Donnerstag, na švedskom Torsdag, a na engleskom Thursday (od Thundersday).
  Na sva tri jezika, donner, tor (Thor) i thunder znače isto: grmljavina, grom.
  Grom … lele.
  Petak je na nemačkom Freitag, engleskom Friday, švedskom Fredag – sve po nordijskoj boginji Freji (Freya, Frige), dok je na francuskom Vendredi, italijanskom Venerdi, rumunskom Vineri (vlaški Vinjera) – po boginji Veneri. Kod severnih Evropljana je Freja ista boginja kao Venera kod južnih.
  Dakle, kakvu to politiku u Negotinu vode Četvrtko i Petko, ti večiti politikopaćenici?
  Gromovito-Veneričnu.

Napiši komentar

/* ]]> */