Aktuelno Bor Specijal Некатегоризовано

Verovali ili ne

Rešismo ja i moj prijatelj da ispitamo te bakterije po Borskom jazzeru. I to, na naučnoj osnovi.
Zaronismo roštiljsku rešetku dimenzije 700 X 400 mm u Jazzero, na dubinu od 10 m. Nesušeći je, brzo, stavili smo je na vatru i zagrevali do 800C. Kako se temperatura povećavala, na rešetku smo stavili meso.
rostilj
Posle nekih 1h, rešetka je ostala čitava, a ono što je bilo na njoj je nestalo.
Zaključak: Bakterije (jazzerske), koje našoj Toplani jedu kotlove, izmenjivače, primare i sekundare, više vole životinjsko meso. A možda i ljudsko, nije provereno.
I tako dok smo oblikovali tekst, koji će izaći u Science Magnifico, pridružiše nam se kolege koji se bave istim poslom u Toplani. I dok nam se literatura tanjila ((1l + 1l) X 4) i grejala, umalo da nam ospore naše naučno čedo.
Naime, njihova teorija se zasniva na ljudskom i neljudskom faktoru. Oni tvrde da Toplana vodu sa Borskog jazzera dobija, tj. kupuje, preko TIR – a. I da je ta voda dekarbonizovana, demineralizovana, dehlorizovana, i de… ne mogu da se setim izraza, i kao takva nikako ne bi smela da poseduje bilo kakve organizme, bacile, bakterije, amebe, i sl. Meni je ta teorija bila vrlo klimava, pa ih upitah da oni (Toplana) možda to ne „moste“.
Tada nam nestade Knjaz, pa zahvatismo 2 l jazzerske vode, koju smo pomešali sa 2,5 l Rizlinga u loncu koji je od Fe.
Na moju primedbu da „moste“, oni se zagledaše, pa onda mene zumiraše. Kako znam? Ko mi je rekao? Koliko još ljudi to znaju? Pa to kod njih samo S. zna, i ume. Izgleda da ih „mosti“ negde pre termoelektrane, bliže Vodovodu.
U međuvremenu, posuda od Fe je ostala prazna, a tečnost je nestala.
Zaključak: Bakterije (jazzerske), koje našoj Toplani jedu kotlove, izmenjivače, primare i sekundare, više vole Špricer od Fe.
Pouka za S: Jazzerska voda, a „česmovača“ još i više, koja je hloridna (slana) i karbonizovana u spoju sa H2O iz Vodovoda daje HCl i H2CO3, što su kiseline, a kiselina „jede“ Fe (to zna svako dete).

O autoru

Milan Milićević

11 komentara

 • Nisam ja baš toliko naivan. Nigde nisam pominjao radioaktivne supstance (npr. radio Bor, radio zaječar, radio Sezam).
  Btw, da li ste primetili da se princeza Istoka odvija/la u nepostojećoj, likvidiranoj ustanovi SPC Mladost. To je samo još jedan dokaz da materija može preći iz postojećeg stanja u nepostojeće stanje, i prevaliti put nazad, u postojeće stanje (I Rankić-Marjanovićev zakon turbo-pink-beoton evrovizije).

 • II Rankić-Marjanovićev zakon turbo-pink-beoton evrovizije:
  Izdavanje Sport caffea može se vršiti i u postojećoj, a još bolje u nepostojećoj firmi.

  III Rankić-Marjanovićev zakon turbo-pink-beoton evrovizije:
  Postorije Bioskopa Zvezda mogu se pridružiti nepostojećoj firmi.

  IV Rankić-Marjanovićev zakon turbo-pink-beoton evrovizije (koji proizilazi iz III):
  Prostorije pridružene nepostojećoj firmi mogu se izdavati postojećim firmama.

  Ovo već prelazi u zakonodavstvo, gde se svakom zakonu, pojedinačno, pridružuje sledeće:
  Ko ne misli ovako, taj kleveće i laže.

 • Tačno tako, mešaju industrijsku vodu i vodu za piće. Ovo pouzdano znam zato što kad prazne mrežu u zgradi u kojoj živim radi neke intervencije u svojoj podstanici posle završene intervencije mrežu ne pune industrijskom vodom već vodom za piće i u tu svrhu su ugradili i svoj vodomer.

  Da su odgovorni iz Toplane pitali svoju decu iz osnovne škole ona bi im objasnila da je gvožđe metal koji se vrlo lako oksidiše u vlažnim uslovima a naročito u dodiru sa kiselinama. Ali pošto su očigledno bežali sa časova hemije i više čitali naučnu fantastiku bilo im je logičnije da pomisle da njihov toplovodni sistem nagrizaju neke bakterije sa oštrim zubima (možda neka nova vrsta pirana koje jedu gvožđe).

  Da živimo u pravnoj državi „naučnici iz Toplane“, koji su omogućili da se u toplovodnom sistemu stvaraju kiseline, bili bi izvedeni na sud kao diverzanti ili saboteri. Ali pošto ne živimo u pravnoj državi ti „Naučnici iz Toplane“ imaju priliku da prijave svoj patent za brzu koroziju sistema daljinskog grejanja, kao svoje novo tehničko dostignuće i iz opštinskog budžeta traže nagradu za inovaciju zbog bržeg upropašćivanja toplovodnog sistema.

 • Neću da se smejem-već sad mi je hladno a 15. oktobar je još daleko… pa sneg, pa severac…pa raspadnut sistem grejanja…pa nedostatak para za alternativno grejanje…pa visoka cena struje…pa klinci koji treba da idu u školu…a i ja na poso…možda je ovo najveća glupost koju je neko ikada izgovorio ali meni i dalje nije smešno:(

 • De, ne brini,

  Debeli Mirkovic ce podeliti par radijatora, pa jedan postavite u centar Bora I, a drugi moze i kod Bora II. Mislim, jedan, dva…zbog odgovarajucih brojeva.

  MZ Sever je uvek hladna, pa ako udele jos jedan, ja bih prvo njima. Sam naziv me tera da drhtim…

  PS Smejem, a plakao bih….(sto bi reko’ jedan inzinjer).

 • Ja sam na vrijeme otkupil stanovite zalihe vatrene vode iz toplijih južnih krajeva naše lijepe, i uskoro ću otvorit štand na glavnoj cesti, kako bih činbenicima ovoga mijesta omogućil alternativno grijanje. Cijena prava sitnica.

Napiši komentar

/* ]]> */