Društvo Specijal Zaječar

Žbuns and the City (Part One)

Moje ime je Keri I ja znam sve o Zaječaru!

Kao i sve metropole u svetu tako i Zaječar ima s jedne strane svoje elitne, odgajane i negovane žbunove i njihove stanare. Naravno reč je o žbunovima uglavnom lociranim u centralnim gradskim kvartovima u kojima javno ili tajno, povremeno ili stalno žive poznati: političari, direktori , doktori, ekonomisti, menadžeri ….

S druge strane Zaječar ima i divlje žbunove – uraslie u korov u kojima živi običan svet poznatiji kao Narod. Ti žbunovi su odmah tu, pored elitnih gradskih žbunova, ali stanari jednih i drugih žive u dve različite dimenzije i jako retko se sreću. Kada se to i desi obično je to zbog nekog problema koji zajedno treba da reše pa se sastaju u centralnoj gradskoj crnoj rupi. Međutim i tada su gotovo nevidljvi jedni drugima. Kada se nađu u rupi moćna centrifugalna sila odma’ ih izgura napolje, kroz drugi kraju rupe i vrati na mesta sa kojih su došli – u kosmos. Vreme koje provedu u crnoje rupi nije nikada bilo dovoljno da se na vreme percipiraju, a kamo li dogovore.

Međutim pred početak leta 2009., velika kosmička ekonomska kriza izazvala je kod obe vrste žbunova jedinstven fenomen zvani Solidarnost. Evo šta se dogodilo….
Jednog običnog dana, Izbačeni jakom centrifugalnom silom iz crne gradske rupe svi su se našli u kosmosu, ali je njihov kosmos ovaj put bio drugačiji. Jasno se videlo da u njemu mnogih zvezda i odavno nema i da mnogo toga nije kao ranije. Veliki kosmički sklad bio je narušen.
Uočili su da nema velikog Kristala, Porcelana, KTK, ali i da su Fabrika kablova, Pivara, Mlekara i mnoge druge zvezde sijale drugačijim sjajem. Neke zvezde su skroz nestale, neke su tinjale, a retke koje su još uvek svetlile punim sjajem, svoj sjaj su bacale na sever, u suprotnom pravcu od centralne gradske rupe i čitave metropole. Sjaj kosmičkih zvezda bio je od velike vaznosti i za jedne i za druge, jer je bez njega pretio potpuni mrak čitavoj Metropoli.
U prvi mah među žbunovima zavlada očaj i strah. Svi su se setili velike crvene kosmičke krize koja je trajala skoro pola veka i svi su bili rešeni da ne dozvole da im se istorija ponovi. Gonjeni strahom ujedinili su se.

Veliku kosmičku ekonomsku krizu unapred su osudili na propast, jer su stanovnici obe vrste žbunova verovali da nije sve u materijalnom. Rešili su da se okrenu duhovnim vrednostima i prebrode krizu. Tako su umesto da brinu o tome šta će i kada jesti, da li će i gde raditi rešili da udare brigu na veselje. Pozvali su čuvene domaće i međunarodne iscelitelje i sa njima na Popovoj plaži i drugim duhovnim svetilištima u Gradu obavili sve neophodne ceremonije. Narod je umesto hleba dobio: Miru škorić, Crne pantere, Milančeta, besperspektivne mlade rok bendove, najvećeg harambašu, hajdučku lepoticu, novu Čučuk Stanu, princezu Istoka, prodavce magle, cigle i drugog potrošnog materijala.
A elitni, odgajani i sofisticirani žbunovi kojima ishrana već duže vreme nije na prvom mestu dobili su: mini golf terene, novu crkvu, skijalište i veštački sneg, filozofsku školu i naravno menadžare za prodaju gušće magle, vatrostalne cigle i luksuznog gradivnog materijala. Bilo je to vreme duhovne uzvišenosti i beskrajne sreće.
Ineterese i jednih i drugih žbunova požrtvovano je zastupao kmet Zaječarski. Poput Kralja Ibija u kosmičkim burama on je vešto plivao niz vetar i stigao do cilja – u finale Pink piramide!!! Vođeni velikim uspehom požrtvovanog i uspešnog kmeta, u Zaječar su dojurili svetski tragači za velikim „tajnama“ , uvereni da ako samo malo pročeprkaju po Rtnju da ćei oni otkriti svoju piramidu koja će im doneti sreću i blagostanje.
Međutim, ovaj potez bio bi visoko rizičan i plašio je zaječarskog Kmeta. Šta bi se deslio sa njegovim žbunovima ulkoliko bi čeprkanjem svetskih tragača viševekovni sklad i mir vanzemaljskih žbunova u mističnom Rtnju bio narušen?

Zato zaječarski Kmet zbog sigurnosti svojih žbunova ali i dobrosusedskih odnosa odluči da se ne meša u te čudne radnje. Ionako je taj posao spadao u nadležnosti Boljevačkog kmeta, koji je lično iz spavaće sobe više puta gledao svetlosna kuglanja i vanzemaljske žbunove iznad Rtnja. Zato se zaječarski Kmet okrenuo rešavanju iznenadnog gorećeg problema u Metropoli.
Zbog velike najezde lutalica bez žbunova u Zaječaru, Kmet reši da izgradi azil . A onda se desilo nešto neočekivano. Da li zbog toga što danima nisu dobro jeli, tek produhovljeni narodski žbunovi koji su najčešće bili meta lutalicama bez žbunova doživeše novu vrstu uzvišene ljubavi prema tim malim, gladnim divljim bićima i rešiše da Kmetu pruže otpor. Organizovaše se u društva za zaštitu lutalica bez žbunova i poče borba. Zbog iznenadnog preokreta Kmet beše primoran da izvuče keca iz rukava. U goste pozva najbolju domaću geometarsku braću za hitne slučajeve da naprave malo reda u haosu Metropole.

Narod zaboravi u trenu na veliku kosmičku ekonomsku krizu. Na geometre gledaše blagonaklono misleći da su oni tu da renoviraju i ulepšaju centralne gradske trgove. Dobro organizovani, produhovljeni i ispunjeni najuzvišenijim ljudskim osećanjem – ljubavlju – nastaviše spašavati živote lutalicama, iako su one svakodnevno napadale i grizle njihove najmilije To i sada, na kraju leta 2009. rade.
Veliki zaječarski Kmet uvidevši da je situacija bezizlazna i da narod mora da se izduva jer nikako da se dobro najede, odluči da vreme iskoristi na pravi način. Uze godišnji odmor i otputova u toplije kosmičke krajeve. Tamo će se konsultovati sa drugim, umnijim, kosmičkim kmetovima i sačekati da narodni žbunovi još više izgladne i da se umore. Po povratku pozvaće ih u centralnu crnu gradsku rupu, sa saznanjem da će kada ih centrifugalna sila bude ponovo izbacila kroz drugi kraj rupe, njihov kosmos zasvetli starim sjajem… jer tako se priča u toplijiim predelima velikog svemira.

O autoru

Carrie Čolić

5 komentara

Napiši komentar

/* ]]> */