Aktuelno Izdvojeno Некатегоризовано

Zemlja ponosa ili srama?

Država u kojoj režim sistematski koristi laž kao kamen temeljac, a korupciju, masovne zločine, gušenje slobode, glad naroda, negiranje manjina, opstrukciju zakona ili svoju zaostalost – naziva stubovima napretka, obično zakenja postavljanjem krovne konstrukcije koja bude preteška za klimavu građu.
Hvalospev o neimarstvu i prolivenom znoju u toku gradnje velelepnog dvorca demokratije, obično preraste u pretnju mistrijom zakona, kada budući stanari počnu da se pituju – kako će svi da žive u šupetini koju prvi Zapadni povetarac može da sruši?

Šupa (demokratije)

Toliko su se zaneli pričom o inostranim dostignućima i stubovima lopovluka, da ne primećuju da će im ova – domaća (divlja) gradnja uskoro presesti. Soće nemaju više maltera za krpljenje, a Evropska inspekcija čeka li čeka. Samo što ne zakucaju na vrata (ako uopšte i nađu vrata na ovoj našoj šupi od demokratije) i kažu: ”Majstori, može kafica?”.
Ova građevinska euforija u vezi razvijanja demokratije postaje svakim danom jasna potvrda da vladajuća garnitura nema blage veze sa razumom i da se nalazi pred kolapsom. Najtužniji deo je taj, da su svoju lažnu koncepciju o prosperitetu počeli da primenjuju i na same sebe.

Tepih (evolucije)

Viziju o grandioznosti poduhvata potvrdjuju i postavljanjem ogromnog tepiha na sred šupe, ispod koga nesmetano pometu sve što im kvari doživljaj:
Nezaposlenost, manjine, paragrafe zakona, lošu literaturu, bankrotsvo, račune o inostranim troškovima, sirotinju, ugovore o prodaji državnih dobara, po neki odsečeni prst, specijalne lopate za prevaspitavanje, dokumentaciju o zločinackim delima, itd.
Za “metenje” pod persijanac imaju koaliciju, ekstremiste, i ostale volontere – čistače, koji se prosto utrkuju ko će bolje da izglanca pod. Kada tepih počne da liči na šator, trk do Gazde, da vide šta dalje. Gazda, ko’ svaki gazda – popizdi, pa onda “konstruktivno” predloži da pređu u mračni podrum.
Podrumčina ionako drži taj temelj demokratije koji su do sada nesebično gradili, a brate, ima i katančinu. Ključ? Na sigurnom!

Podrum (prosperiteta)

Za podrum je već zadužena manja družina koja ne izBIA iz memle, na čelu sa buldogom koji čuva ključ u koferčetu. Tu već trebaju kožne demokratske gaće, ljubav ka životinjama i podobnost koju samo odabrani Srbi imaju. Oni (ne)patriotski izrodi koji su se “samo” rodili u Srbiji, i znaju šta se čuva u podrumu – kosturnici, mogu lako i završiti u njemu. Još jedna (imigrantska) manjina bez ikakvih prava, koja je izdala narod. Kakav ključ?! Uopšte ga ne tražite! E ako želite da budete donator, lako ćemo vas kategorisati u patriote. Bar dok pare ne spičkamo.
Uz određenu podobnost (po zasluzi) ide i ukaz o privremenom otvaranju, kako bi se nagomilano đubre pred kućom smandrljalo po hitnom postupku.
Ovog puta, ide malo teže.
Nabubrio i memljivi podrum od silnog istorijskog lopatanja. Tu se nije melo, nego lopatalo, a i guralo buldožerima. Prostor nekad beše ogroman, ali se stesnio od višedecenijskih metoda demokratizacije. Taj podrum su vrhunski srpski neimari ostavili samo za ličnu upotrebu. Natrpali su sve što im je kvarilo doživljaj neimarstva;
Čiča Dragoslava, inforbiroovce, liberale, belosvetske teroriste – do izanđalih heroja- kriminalaca, Stambolića, Ćuruvije, nekoliko hiljada ne-Srba, Prvog i Pravog Predsednika, više komada novinara/humanitaraca, olupine kamiona za “doterivanje” poretka, viška nepodobnih gradjana, “par” JUL-ovskih biznis varijacija, ratnih profitera, dokumentaciju za “preporod” Srbije, Dafininu i Jezdinu čaroliju, tone odštampanog novca, droge i oružja. Naslo se utočište i za žive demokrate poput Mladića, Dabića, Ulemeka, i ostale borce za srpski preporod, neuspele atentate, kontejnere sa leševima, političke imunitete, kosovske žrtve (spske i albanske), pale “borce” i osakaćene invalide iz Vukovara (hrvatske, srpske, crnogorske), i po neki zataskani deal sa Kipra.
Katanac bude otključan svaki put kada treba napraviti malo mesta u podrumu ili ožicati koju kintu – u ime napaćenog naroda. Pokajanje koje samo demokrata Plavšićeva može da iskoristi za spas rođene bulje, slabo pali kad je reč o priznavanju kolektivne greške ili zlodela koje se ignoriše.

Generalno čišćenje

To nije bilo zacrtano u planu izgradnje modernog društva kakvo imamo danas, kao ni činjenica da će podrum jednog dana zahtevati generalku. Generalno čišćenje je veoma lako, ali ne odgovara establišmentu i armiji metlodržaca. Za njihovu građevinu demokratije postoji (neminovni) Zapadni povetarac Ili (manje mogući) narodni bager.
Ovaj narodni bager su poprilično razmontirali, pa ga raja non-stop sklapa. Taman ga sklopi, a oni sakriju ključ. Nađu ključ-fali gorivo. Nađu gorivo-nema delova. Naučila bratija da manipuliše narodnim bagerom, pa zeza. Narod nema druge, neće zbog Kosova, Mladića, ili muslimana na svoje u Centrali. Neki odustaše, a neki kao i obično, čekaju da posao uradi neko drugi – za njih. Navikla ih Centrala da đonjaju i primaju plate, pa ih zabole za bager. Ta mala skupina će se snaći kao i do sada. Kako dune vetar – tako se oni i okreću. Laprdaju o bagerima, a zabole ih kurbla i za jedne i za druge, a još više za napredak.
Zapadni vetar im nije mio, pa ne vide istinu da Kosova nema više, Mladić u podrumu, a za pobijene muslimane svi znaju – osim njih. Od silnog nepriznavanja povetarca, ne vide da Centrala već ima deal sa tim istim “neprijateljem”.
Svet je podavno iskolacio oči i podsmeva se poduhvatima još jednog režima koga sigurno neće podržati. Od vajkada titraju mudanca diktatorima, pa im iskustvo i ne manjka. Daju im džeparac, puste ih da podivljaju, pa posle kazu –ajd’ u pičku lepu materinu. Zasto bi i ovaj režim bio poseban?
Dajte Mladića, pa onda pare – oni iskopavaju Dražu;
Priznajete već Vojvodinu – oni trabunjaju o regionima;
Gde je Koridor? – oni se vade na rome i prave konjske staze;
Borba protiv korupcije – oni hapse Jocu i jure dilere tabletama za smirenje;
Socijala za najugroženije – oni uplate 10 evra trudnicama;
Prava za manjine – oni prebijaju navijace i homiće;
Ukidajte administraciju – oni zapošljavaju;
Zaposlite nezaposlene – oni otpuštaju samo one koji zaista rade;
Evo vam NATO – oni brane ceo Balkan sa pet Sadamovih aviona (Ruske proizvodnje)
Evo vam savet EU (vrhunske diplomate) – oni čekaju Putina da se izjasni (1 komad)

I tako do demokratije Envera Hodže – velikog mislioca i idola generacija.
Pravio je samo bunkere i podrume, a kada dodje do generalke, zaključa, ključ baci pa napravi novi – čisto da se nadje…

O autoru

DrBog

3 komentara

Napiši komentar

/* ]]> */