Aktuelno Donji Milanovac Majdanpek Specijal Некатегоризовано

Žika Seljak na lepom, plavom Dunavu

Uvaženi auditorijume,

Aleksa Žunjić, sreski špijun imao je mnogo posla proteklih dana, pa nije imao vremena da sa svojim njuškanjima upozna cenjeni skup.
U naše velo misto prošle je subote dolazila, kako to reče jedan od učesnika KULTNA emisija RTS „Žikina šarenica“ da uveliča proslavu dana opštine.

Kao od sivila napraviti šareno

Kao od sivila napraviti šareno

I da ne beše čuvene Šarenice koja nam je oči otvorila, ne bi smo saznali u kakvom raju živimo u kome se sve menja, samo ne predsednik opštine kako je to Žika Nikolić primetio. To što je opština Majdanpek jedna od 40 najnerazvijenijih u Srbiji je manje važno i što se nekih 10 procenata stanovnika ove opštine nalazi na evidenciji službe za zapošljavanje, takođe nije bitno. Zahvaljujući Šarenici saznali smo smo da Donji Milanovac ima četiri hiljade stanovnika, (Wikipedija kaže da je po poslednjem popisu u drugom gradskom naselju opštine Majdanpek 3 132 stanovnika, a praksa da ih je za još par stotina manje ) i da se njihov broj duplira u vreme turističke sezone. Da u tom istom Milanovcu ima tri hotela sa 700 ležajeva , a koliko god istraživali nađosmo samo jedan, „Lepenski vir“ u kome tih 700 kreveta nema. Saznali smo i da Drvna industrija „Poreč“ radi, izgleda samo za Šarenicu, pošto u ovoj firmi proizvodnje nema već par godina. Sve to, pa i još ponešto pride činilo je šarenu lažu (sve u skladu sa nazivom emisije) koja je plasirana Srbiji. Posmatrano sa strane, ruku na srce, nije to izgledalo tako loše, naročito ako ne živite u opštini Majdanpek.
Međutim.
Ovogodišnje istraživanje Resurs centra, ispitanici su bili pripadnici populacije mladih, pokazalo je da bi se 63 procenta mlade generacije odselilo iz opštine, da je čak 74 odsto po završetku školovanja nezaposleno, a četvrtina ispitanika je kao najveći problem prepoznalo narkomaniju.
Drugi par opanaka je svakako približavanje grejne sezone. Posebno za Majdanpečane kojih je gro upućeno na gradsku toplanu. Istina, poslednjih dana mučilo ih je to što nisu imali vodu, naročito oni na višim spratovima, pa je pitanje grejanja bilo malo u drugom planu. Zato je umesto njih na to mislio predsednik opštine pa je prilikom skorašnjeg boravka ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića Majdanpeku zatražio pomoć za nabavku energenata za sledeću zimu. A samo par dana ranije, u svom godišnjem obraćanju na svečanoj sednici Skupštine opštine taj isti predsednik je s velikim optimizmom rekao da se nada da će idući 12. septembar (Dan opštine) Majdanpek dočekati izvan kruga 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji. “Oko mene su ljudi, koji imaju znanja, imaju profesionalnosti u sebi, imaju sve ono što mene svrstava u red onih ljudi koji su veliki optimisti da će sigurno biti mnogo bolje nego što je to bilo ove godine“- kazao je on. O profesionalnosti i znanju dovoljno govori par činjenica: konobar, fudbalski trener, mašinski tehničar na mestima direktora opštinskih javnih preduzeća i ustanova, srednjoškolac koji „vodi brigu“ o budžetu, raspodela budžetskih para po sistemu – tebe volim za tebe ima para, ti nisi moj, pa i ono što moraš da dobiješ, dobićeš na kašičicu . . .
Sve se ovo naravno nije videlo u Žikinoj Šarenici. A i gde bi se sramotili pred svetom. Sramota je da se bilo šta sem ulepšane slike stvarnosti čuje i vidi iz Majdanpeka. Sva je sreća, nema više novinara, pa nema ko da kvari ovu šarenu lažu. . . Nadam se da ni mene neće odati jer ostadoh bez zvanja sreskog špijuna i sigurne opštinarske plate na koju je mnogo mojih potencijalnih naslednika već bacilo oko.

Srdačno vaš, Aleksa Žunjić

O autoru

Aleksa Žunjić

5 komentara

  • Čekbremore, pa je li Donji Milanovac postao opština ili nije?
    Pitam, jer ako nije onda ne kapiram šta je pa drug Žika tražio prošli put u Negotinu. Ili ni Negotin nije opština … kako mi se čini?
    Imam gadan utisak: tamo gde se pojavi Žika da šareniše, tu uskoro počinje raspad sistema (ako ga je uopšte i bilo).
    E moj, her Šika.

  • Milanovac , na zalost onih 2600 potpisanih i najmanje jos toliko nepotpisanih, jos nije postao opstina.vazeci predsednik koji je u svojoj prvoj kampanji opstinu milanovac stavljao u prvi plan sad je to zaboravio.btw, sto bi se razlikovao od „velikih“politicara koji olako daju obecanja, a onda na njih zaboravljaju . . . .
    hej, ajar, dunav na srecu nije samo nas, inace bi ga ocas posla trampili za nesto.

Napiši komentar

/* ]]> */