Aktuelno Bor Društvo Некатегоризовано

Zimsko ljetovanje (beše nekad)

DobrotaKo je od Borana jesenas išao džabe na more, išao je, nema više.
Ne zato što je prošla jesen, već zato što više nema džabe.
Priča započeta u glavi Branisalava Rankića, a ispričana ovde, ovde i ovde, posredstvom Saše Trifunovića, došla je do svog finala na B – 92.
Ostalo je još samo da se vidi ko će sve to da plati, jer neko mora.
Rankić neće sigurno, ja tipujem na članove sindikata Opštinske uprave.
Mada, nikad se ne zna.
Inače, emisiju je radila Asocijacija nezavisnih elektronskih medija čiji je član bio i ŠRIF. Da li je i nova RTV Bor članica ne znam, ali svakako sumnjam da će ovo da prikaže.
P.S. Za one koji ne viđaju AnuJ tako često, da se zna da je od snimanja emisije do danas skinula deset kila. Nemojte da sam slučajno nekoga čuo više da je zove „bucmasta bibliotekarka“. 🙂

Zimsko ljetovanje from RainDog on Vimeo.

O autoru

Zoran Stanković

8 komentara

 • Dakle, 44 evra dnevno po apartmanu (u NOVEMBRU), to je 308 evra za SEDMODNEVNI boravak. Cenu prevoza do Crne Gore niko nije pomenuo. A i prevoz valjda košta.
  S obzirom na to da se radi o boravku na moru van sezone, mislim da je to BEZOBRAZNO skupo.
  Primera radi,polovinom septembra pre dve godine Republički odbor Sindikata kulture Srbije organizovao je radničke igre u Haniotiju u Grčkoj. PREVOZ do Grčke i nazad i SMEŠTAJ u HOTELU sa 4 zvezdice, (na samoj plaži), 6 noćenja sa polupansionom (doručak i večera) (!!!) koštali su UKUPNO 170 evra po osobi (ovo su oni koji su putovali plaćali iz SOPSTVENOG džepa).
  Za ovo je Organizacioni odbor (da, i to mora da postoji) morao da ima najmanje 3 ponude, na koje je onda Republički odbor davao mišljenje i saglasnost. Tako se to organizuje U SINDIKATU. Pošto su radničke igre odavno izgubile svoj smisao, svaki zaposleni u ustanovama u kulture u Srbiji mogao je da povede koga hoće, ali da svoj boravak i tih koje je poveo, plati iz svog džepa.

  Ovde dolazi do jedne male zamene teza: stalno se govori „sindikati“, dakle u množini (osim Rankića koji pominje „sindikat Opštinske uprave“), a reč je o samo jednoj sindikalnoj organizaciji – Sindikalnoj organizaciji Opštinske uprave.
  I dalje se ne govori ko je osoba koja je ugovor potpisala, a sa ovog snimka ja to ne mogu da vidim, nečitko je. Treba jasno i glasno reći: taj i taj je potpisao ugovor, nije pretnodno obezbedio više ponuda, obavezao se da sa računa svoje sindikalne organizacije (dakle, novcem svojih članova, koji, u strahu od predstojeće racionalizacije ćute kao zaliveni), „uz malu pomoć“ iz opštinskog budžeta plati „zimsko ljetovanje“ ne samo svojih zaposlenih, već i zaposlenih iz drugih javnih preduzeća i ustanova.
  Osim toga, niko nikada nije napravio nikakve kriterijume po kojima bi se određivalo ko je taj ko bi mogao da ima to pravo da o trošku sindikata ili opštinskog budžeta ode na letovanje I POVEDE KOGA HOĆE!!! (Jer, tako je bilo usmeno ponuđeno.)

  Deset apartmana po 44 evra, to je, dakle, 440 evra dnevno, puta 60 dana (otprilike, pošto je, čujem, tražena „pomoć“ za septembar i oktobar) – ispada da Sindikalna organizacija Opštinske uprave treba da plati otprilike 26400 evra!! Bez prevoza, naravno.

  Dakle, Opštinsko veće daje saglasnost i donosi zaključak da se „podrži“ humana ideja SO Opštinske uprave o besplatnom boravku materijalno ugroženih radnika javnog sektora na moru, a da nisu imali ugovor pred sobom, niti detalje o tome pod kojim uslovima, ko ide, ko plaća i sl.
  Sindikalna organizacija sklapa ugovor, a onda traži novčanu „pomoć“. Tako bi se, dakle, kako ja vidim, to i platilo: preko računa sindikalne organizacije, opština bi „pomogla“ sa nekih 100% potrebnih sredstava.

  I, šta znači ono „nastaviće se“ na kraju snimka? Da li to znači da će ipak neko da obelodani KO je potpisao, PO ČIJEM nagovoru, KO od toga zaista ima koristi (ne računajući one koji su otišli na more, a da ih nije bilo briga ko će da snosi troškove) i KO će na kraju sve to da PLATI?

  A jedan od kurioziteta je i odgovor načelnika Opštinske uprave. Načelnik Opštinske uprave NEMA ugovor i NE MOŽE da ga pribavi.
  Kako li je to onda uspelo novinarima? Imaju veće ingerencije od načelnika?

  Osim ove velike i očigledne svinjarije oko „zimskog ljetovanja“, ovde se moraju postaviti još mnoga, mnoga, veoma neugodna pitanja. I, neko će ipak morati da da neke odgovore.
  Na kraju, „zimsko ljetovanje“ se mora platiti.

 • …kakav bulsit jebote..
  Ocu i meni neko da placa nekoliko godina kompletan zakup na jezeru pa ovim cenama. Garantujem bolji provod nego na moru, dajem svakoj turi po prase jedan dan, drugi pastrmku, treci pasulj sa suvim mesom, cetvrti po zelji i tako dalje na moj racun !
  Ola, prelazim u turizmologe-ugostitelje i uzivaoce odredjenih usluga od strane dobrih ljudi…

 • Ha, ha pa i „naivnog Kizu“ snimali!! I dokle se stiglo sa time ko je organizovao i ko je krivac za ova letovanja!?!? Opet NIKO! Naravno, ništa čudno za ovaj jadni grad Bor. Svi znamo ko je kriv za zimska letovanje, grejanje, besparicu u opštini itd,itd a oni još na vlasti!!!! Kakva drskost i bezobzirnost!!! U normalnim gradovima, zemljama za 1000 puta manju glupost padaju ne samo gradonacelnici već i cele vlade a kod nas ih još nagradjuju. Slušam malopre na vestima premijera Cvetkovća (ume da govori, nije mutav, cisto da se zna) da u ni jednom ministarstvu ne postoji nenamensko trošenje para.Izgleda da je Bor jedini grad u Srbiji koji ima pare za koncerte, a nema za ugalj ali to se izgleda ne smatra nenamensko trošenje para. Riba od glave smrdi..

 • Upravo sam saznao da je predstava za decu (Pozoriste „Zoran Radmilovic“ Zajecar), koja je trebalo da bude odrzana u nasoj Muzickoj skoli, otkazana zato sto su dve ploce pale sa krova sale. Koleginica mi kaze da je njena devojcica puno plakala zato sto nije mogla da vidi „Uspavanu lepoticu“…

 • E… Ko se danas, ne samo u Boru, nego bilo gde u Srbiji, potresa zbog suza jedne devojčice, ili nekog tamo dečaka koji ide u školu bez užine…
  Živimo u takvoj ne samo ekonomskoj, već i nemerljivoj moralnoj bedi, da je to prosto zastrašujuće.
  Malopre čujem da je „gužva pred golom“ u novoformiranom Sportskom centru. Čujem i to da su Rankić i Balašević na „licu mesta“.
  Ovakva se gužva nije napravila onda kada su likvidirali ovu ustanovu. Naprotiv, nigde nikog nisi mogao da nađeš. Svima su ponaosob izobećavali da budu mirni, da se ne bune, ne talasaju, pa će baš oni biti prvi pozvani kad se oformi nova ustanova. Balašević je nekoliko puta javno obećao da će se, prilikom zapošljavanja, uzimati u obzir samo zakonski kriterijumi.
  Ali, ne lezi vraže. Koalicioni partner je neukrotiv. On sa našim životima i našom imovinom radi šta god mu je volja. Evo, još jutros su se ispred sindikalnog veća okupili bivši zaposleni SC „Mladost“ da protestuju jer se na posao pozivaju strine, ujne, kumovi, rođaci… da ne nabrajam.
  Ne znam kako će se završiti.

  Centar za kulturu je posebna priča. Ovo sam pročitala na zvaničnom sajtu opštine Bor:

  „Радомир Шовљански, координатор пројекта, изјавио је да је циљ пројекта да представаницима локалних власти и мањинских заједница, представи прописе о раду локалне самоуправе и о положају мањина, као и механизме за остваривање мањинских права. Квалитетније остваривање мањинских права на локалном нивоу је према овом пројекту неопходно. Сходно томе, у дискусији се могло чути, да су систематизацијом радних места у новој Установи „Центар за културу Општине Бор“, предвиђена три радна места у сектору за националне мањине, по препоруци националних Савета Рома и Влаха“.
  http://www.opstinabor.rs/jednavest.aspx

  Mislila sam da je zapošljavanje „po nacionalnom ključu“ naša davna i ne tako svetla prošlost. Po bilo kakvom ključu, a da taj „ključ“ ne podrazumeva obrazovanje, stručnost, sposobnost. Zanima me kako će se, prilikom odlučivanja, izmeriti, odrediti, kako god – kriterijum naveden u citatu. Kako će neko dokazati da ima traženu kvalifikaciju?
  Ne bih da budem cinična, ali da li će se opet uvesti institucija „dva svedoka“, pa će njihova „izjava“ biti dovoljna da neko dobije radno mesto u Centru za kulturu, kao što su nekada pojedini bivali „prvoborci“ i nosioci Albanske spomenice, ili će biti dovoljna članska karta VDSS-a?
  Sa diplomama se verovatno neće niko zamarati.
  Možda i hoće, hajde da ne budem zlobna, ali onaj gore navedeni kriterijum mi ipak ostaje nepoznanica.
  Kako bi to, na primer, izgledalo – da treba da se raspiše konkurs? Koje bi to onda uslove kandidat trebalo da ispunjava?

Napiši komentar

/* ]]> */